Σαν βόμβα έσκασε η αποκάλυψη του ΠΑΣΟΚ ότι ο Θ. Σοφός, δικηγόρος της οικογενείας Τσαλικίδη και της Μονής Βατοπεδίου ταυτόχρονα, είχε διοριστεί  από το Γ. Βουλγαράκη σε επιτροπή του υπουργείου Δημοσίας Τάξης.

Στο κέντρο της Αθήνας, σε ένα κομψό και ευάερο γραφείο με εμφανή αλλά πάντα διακριτική πολυτέλεια, ο νεαρός δικηγόρος Θέμης Σοφός υποδέχεται τους πελάτες και τους συνομιλητές του. Νεαρές και χαριτωμένες κοπέλες, ενδεδυμένες με γούστο, πηγαινοέρχονται, αφήνοντας πίσω τους να αιωρείται το λεπτό γαλλικό άρωμα, παρέα με το χαρακτηριστικό ήχο των υψηλών τακουνιών τους, στο εξαιρετικής ποιότητας δάπεδο από ξύλο καρυδιάς.

Ο Θέμης Σοφός είναι προφανώς από τους τυχερούς αυτής της ζωής. Γιος δικηγόρου, ευκατάστατος, βρέθηκε να αναλαμβάνει στους δύσκολους καιρούς του πρωτόγνωρου για τα ελληνικά δεδομένα σκανδάλου των υποκλοπών, την υπόθεση του Κώστα Τσαλικίδη. Του άτυχου αυτού υπαλλήλου της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Vodafone, που βρέθηκε απαγχονισμένος στο σπίτι του. Αυτοκτόνησε είπαν «εν χορώ» οι αρμόδιοι και οι εμπλεκόμενοι. Το γιατί αυτοκτόνησε δεν το εξήγησαν.

Εκείνη τη «διαβολοβδομάδα», όπου ο Γιώργος Βουλγαράκης προσπαθούσε εις μάτην να εξηγήσει τα ανεξήγητα και το πώς τελικά ήταν δυνατόν να παγιδευτεί το τηλέφωνο του πρωθυπουργού από ένα κέντρο που βρισκόταν, όλως περιέργως και αυτό, στο «τρίγωνο του διαβόλου» μεταξύ Μαβίλη, Αμερικανικής Πρεσβείας και Αμπελοκήπων, εκείνη την εβδομάδα έγινε και η πρώτη συνάντηση με το δραστήριο νεαρό δικηγόρο. Ο Γιώργος Βουλγαράκης, σύζυγος της Κατερίνας Πελέκη, ήταν τότε υπουργός Δημοσίας Τάξης.

Η αυτοκτονία του Κώστα Τσαλικίδη αναστατώνει την κοινή γνώμη, διότι απλά καταδεικνύει πως η υπόθεση των υποκλοπών, μόνον απλή δεν είναι. Ο Θέμης Σοφός εγκαθίσταται σε όλα τα γνωστά τηλεοπτικά παράθυρα και εξηγεί. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως ο Γιώργος Βουλγαράκης, διαχειριστής και άμεσος υπεύθυνος για την κρίση με τις υποκλοπές, είχε προσλάβει τον Θέμη Σοφό ως νομικό  σύμβουλο στο υπουργείο. Είναι  Φεβρουάριος του 2005 και η πρόσληψη υπογράφεται από τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Γιώργο Βουλγαράκη.

 

Με την ίδια απόφαση στην ομάδα που θα διαμορφώσει το πλαίσιο αντιεγκληματικής δράσης, έτσι αποκαλείται το έργο για το οποίο συγκροτήθηκε το «team», προσλαμβάνεται και ο αδελφός της Κατερίνας Πελέκη, ο δικηγόρος κ. Πελέκης, τον οποίο αργότερα θα συναντήσουμε ως νομικό σύμβουλο της Μονής Βατοπεδίου, όπως και τον ίδιο τον κ. Θέμη Σοφό. Εκείνη την εποχή, ο νεαρός νομικός κ. Σοφός διαχειριζόταν την υπόθεση Τσαλικίδη. Για την ιστορία, απλώς, επισημαίνεται πως στο επίκεντρο αυτής της υπόθεσης βρέθηκε εξαρχής η εταιρεία Vodafone, αφού από τα δικά της τηλεφωνικά κέντρα και από το δικό της λογισμικό παγιδεύτηκαν τα τηλέφωνα του πρωθυπουργού, του μισού Υπουργικού Συμβουλίου, της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και των ανώτατων αξιωματικών του ΓΕΕΘΑ. Το θέμα προφανώς δεν αφορά στο ασυμβίβαστο μεταξύ των δύο επαγγελματικών ενασχολήσεων του Θέμη Σοφού.

Ο κ. Θεμιστοκλής Σοφός μίλησε στη zougla.gr και αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι την εποχή που εκπροσωπούσε την οικογένεια Τσαλικίδη, ήταν μέλος της επιτροπής του υπουργείου Δημοσίας Τάξης.

Ο κ. Σοφός επικαλείται επιστολή δια της οποίας υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του στο υπουργείο Δημοσίας Τάξης τον Απρίλιο του 2006, δύο και κάτι μήνες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών. Για την ιστορία, ο Τσαλικίδης βρέθηκε νεκρός τον Μάρτιο του 2005, ένα χρόνο πριν δηλαδή. Την υπόθεση άρχιζε να τη συζητεί ο Θέμης Σοφός με τον πατέρα του Κώστα Τσαλικίδη από τη 2α Φεβρουαρίου και μετά, δηλαδή από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο των υποκλοπών. Υπάρχει δηλαδή ζήτημα ηθικής τάξεως. 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, την 2 Δεκεμβρίου 2008

Με την υπ΄ αριθμ. 3002/1/1985 από 30.1.2002 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Δημόσιας Τάξης (ΦΕΚ τ.Β΄49/23.1.2002), συνεστήθη Ομάδα Διοίκησης Έργου για τη διαμόρφωση πλαισίου δράσης αντεγκληματικής πολιτικής στη Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, οι εργασίες της οποίας παρατάθηκαν με την υπ΄ αριθμ. 3002/1/85-ια απόφαση του κ. Υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του κ. Υπουργού Δημόσιας Τάξης που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1323/30-8-2004. Στο πλαίσιο της παράτασης των εργασιών της ανωτέρω Ομάδας Διοίκησης Έργου για τη διαμόρφωση πλαισίου δράσης αντεγκληματικής πολιτικής υπό την Προεδρία του Ταξιάρχου Στέφανου Σκότη κλήθηκα και αποδέχθηκα τη συμμετοχή μου ως μέλους της ανωτέρω Ομάδας Διοίκησης Έργου για την υποβολή επιστημονικών προτάσεων σχετιζομένων με την αντεγκληματική πολιτική. Οι εισηγήσεις μου αφορούν ενδεικτικώς προτάσεις για την εκτέλεση καταδικαστικών αποφάσεων, το σχεδιασμό ενός μοντέλου αντεγκληματικής πολιτικής μέσα από την έρευνα και τη μελέτη του εγκληματικού φαινομένου, την ανάγκη λήψης νέων θεσμικών μέτρων για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, τη χάραξη ενιαίας γενικής στρατηγικής ως προς την αστυνομική εκπαίδευση και τη λειτουργία των αστυνομικών σχολών, την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, των εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας και γενικότερα της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής και την αρωγή στα θύματα των πράξεων αυτών, προτάσεις για το σχεδιασμό μίας ολοκληρωμένης πολιτικής προστασίας θυμάτων εγκληματικών πράξεων με τη συμμετοχή όλων των συναρμοδίων φορέων, μελέτη για την αιτιώδη σχέση χρήσης ναρκωτικών και μικροεγκληματικότητας και εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση του φαινομένου, μελέτη για την αιτιώδη σχέση χρήσης ναρκωτικών και μικροεγκληματικότητας και εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση του φαινομένου κλπ. Η συμμετοχή μου στην ανωτέρω Ομάδα Διοίκησης Έργου για τη διαμόρφωση πλαισίου δράσης αντεγκληματικής πολιτικής διήρκεσε μέχρι την 14 Απριλίου 2006, οπότε και παραιτήθηκα από την ιδιότητά μου αυτή. Τα ανωτέρω επιβεβαιώνονται εκ των πρακτικών που έχουν τηρηθεί στη Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας. Είμαι στην πλήρη διάθεση της Εξεταστικής Επιτροπής για την κατάθεση πάσης σχετικής λεπτομέρειας. Η υπόθεση του Κωνσταντίνου Τσαλικίδη αποτελεί δικογραφία που χειρίζεται από εμένα προσωπικώς στο δικηγορικό γραφείο “ΣΟΦΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ” και οι επιβαλλόμενες ενέργειες για τη διαλεύκανση των συνθηκών του θανάτου του συνεχίζονται.

Θεμιστοκλής Ι. Σοφός

Διδάκτωρ Νομικής Πανεπιστημίου Βόννης Γερμανίας

Δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγω

 

Παρόλο που τα γραπτά κείμενα, δηλαδή τα φύλλα της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, αποδεικνύουν ότι η σχέση του κ. Σοφού με τον κ. Βουλγαράκη υφίσταται τουλάχιστον από το 2005, όπως και η επί τω έργω σύμπραξή του με τον αδελφό της κ. Πελέκη, ο κ. Σοφός, μιλώντας στη zougla.gr, επιμένει να ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει τον πρώην υπουργό Δημόσιας Τάξης.

Ας αποφασίσει ο Δικηγορικός Σύλλογος για τα θέματα δεοντολογίας. Το μείζον όμως θέμα που προκύπτει είναι αμιγώς πολιτικό και αφορά για άλλη μία φορά στον ίδιο τον Γιώργο Βουλγαράκη και στον τρόπο πολιτικής συμπεριφοράς του, συμπεριφορά διαχρονική, αφού τα πρόσωπα που προαναφέρονται, θα τα ξανασυναντήσουμε σε άλλες εμπλοκές, όπως αυτή του Βατοπεδίου, όπου διαδραματίζουν, ιδιαίτερα η οικογένεια Πελέκη, πρωταγωνιστικό ρόλο.

Πολύ αργότερα, και πάντως μετά τις αποκαλύψεις περί της υπόθεσης Βατοπεδίου, πληροφορούμεθα πως ο δικηγόρος Θέμης Σοφός είναι και νομικός σύμβουλος του Ηγουμένου Εφραίμ, αφού, όπως δείχνουν τα πράγματα, διεδέχθη τον ήδη γνωστό του από τα παλιά κ. Πελέκη. Από τη θέση του αυτή παραιτήθηκε μόλις χθες, Δευτέρα, 1η  Δεκεμβρίου 2008, καταγγέλλοντας πως δεν γνώριζε επακριβώς τις κινήσεις του εντολοδόχου του.

Επί της ουσίας, ο Θέμης Σοφός «ζύγισε» τις τελευταίες αποκαλύψεις για τις σχέσεις Εφραίμ με τον επιχειρηματία Πάπιστα και μελέτησε τις αποκαλύψεις στην Εξεταστική Επιτροπή του επιχειρηματία Άθω Κοιριανίδη, γενικού διαχειριστή των επιχειρήσεων της Μονής Βατοπεδίου και έκρινε πως η όποια περαιτέρω εμπλοκή του, θα οδηγούσε σε περίεργα μονοπάτια. Ο Θέμης Σοφός επέλεξε το γνωστό «όπου φύγει φύγει», αλλά και τα γραπτά μένουν, καθώς και τα Φύλλα της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, όπου έχει καταγραφεί, όπως αποκάλυψε επίσημα το ΠΑΣΟΚ, η πρόσληψη του νεαρού δικηγόρου στο υπουργείο Δημοσίας Τάξης.

Για την ιστορία, απλά ας υπενθυμίσουμε πως ο Αθ. Πάπιστας ιδρύει τον όμιλό του το 1998 και το 2000 η τότε Panafon, σήμερα Vodafone, εξαγόρασε το 40% του Ομίλου Πάπιστα και αποτραβήχτηκε αργότερα. Είναι πολύ περίεργο πως όποια πέτρα και αν σηκώσει κανείς σε αυτόν τον τόπο, θα ανακαλύψει από κάτω, ή τον κ. Βουλγαράκη, ή τη σύζυγό του, ή τη συγκεκριμένη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας ή και τη Μονή Βατοπεδίου και ως «ουρά» πάντα τον κ. Θέμη Σοφό. Συμπτώσεις εν αμαρτίαις δηλαδή. Ο κ. Βουλγαράκης δήλωσε σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή πως ουδέν γνώριζε, ουδέν αντελήφθη και ποτέ δεν ενεπλάκη. Προφανώς, δεν αναμενόταν να δηλώσει κάτι το διαφορετικό.