Βίντεο – Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης 

Στο κολαστήριο της ΕΑΤ-ΕΣΑ στο Πάρκο Ελευθερίας κατέθεσε στεφάνι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης ,ενώ έπειτα ξεναγήθηκε στα πρώην κρατητήρια για να… μάθει την ιστορία τους.

Μαζί του στην κατάθεση στεφάνου και στην ξενάγηση ήταν στελέχη του κόμματος που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκης όπως ο βουλευτής Νίκος Παππάς, ο Γιώργος Τσίπρας, ο πρώην βουλευτής Γιάννης Μπουρνούς και η Γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου.

Επιλέγοντας ένα καρό πουκάμισο, ένα στενό τζιν παντελόνι και τα γκρι σνίκερς που φορούσε και κατά την επίσκεψή του στη Μακρόνησο, ο κ. Κασσελάκης τίμησε την επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών μακριά από το Πολυτεχνείο.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά ηγέτης της Αριστεράς αποκλείεται από τις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου, αφού η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έχει υπογράψει το κείμενο των «6+6» της Κεντρικής Επιτροπής άδειασε τον Στέφανο Κασσελάκη, όταν ο τελευταίος ζήτησε να συμμετάσχει μαζί τους στην πορεία.

Όπως αποκάλυψε η «Ζούγκλα» το πρωί της Πέμπτης (16/11) , συνεργάτες του Κασσελάκη αναζητούσαν τρόπους να τιμήσει ο πρόεδρος το Πολυτεχνείο. Έτσι, αντί να κάνει θεσμικά τις επαφές του με τους νεολαίους του κόμματος, έστειλε… την αστυνομική του φρουρά για να ζητήσει να λάβει μέρος μαζί τους στην πορεία για το Πολυτεχνείο.

Τα μέλη της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ «έμειναν κάγκελο» όταν είδαν την αστυνομική φρουρά του Κασσελάκη, δήλωσαν αναρμόδιοι να αποφασίσουν κάτι τέτοιο και τους παρέπεμψαν στους γραμματείς του κόμματος, επισημαίνοντας μάλιστα, ότι δε θα ήταν και ό,τι καλύτερο να υπάρχουν φωτογραφίες των νεολαίων με τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Οι δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη για το Πολυτεχνείο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος ξεναγήθηκε στους μαρτυρικούς χώρους των κρατητηρίων από μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αν και ο ίδιος γεννήθηκε 15 χρόνια μετά την εξέγερση και έζησε 20 χρόνια στο εξωτερικό, νιώθει συγκίνηση γι’ αυτή την επίσκεψη, για να προσθέσει ότι ο αγώνας για «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» είναι επίκαιρος, καθώς η διεκδίκηση έχει μείνει αναπάντητη 50 χρόνια μετά.

Αναφερόμενος στη διαχρονικότητα του αιτήματος, ο Στέφανος Κασσελάκης επισήμανε ότι στο πεδίο της Ελευθερίας, βλέπουμε «την πίεση που δέχονται οι Ανεξάρτητες Αρχές, την πίεση της κυβέρνησης στους θεσμούς», κάτι που «προφανώς δεν συμβαδίζει με ένα κράτος ουσιαστικής ελευθερίας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με την Παιδεία, ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε λόγο για Παιδεία που βρίσκεται σε τροχιά «δυο και τριών ταχυτήτων», η ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της οποίας είναι επιτακτική ανάγκη.

Ως προς το τρίτο σκέλος της διαχρονικής διεκδίκησης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Για το ψωμί νομίζω ότι ο Έλληνας γνωρίζει την πραγματικότητά του», «γνωρίζει το αίσθημα της εξάρτησης από το κάθε pass που δίνει η κυβέρνηση, αντί της ελευθερίας να μπορεί να ζήσει και μετά τις 20 του κάθε μήνα».

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η διεκδίκηση της τότε εποχής παραμένει διεκδίκηση και της σημερινής εποχής.

« Ως πρόεδρος μιας ιστορικής αριστερής παράταξης αισθάνομαι την ευθύνη απέναντι στον κόσμο, να μπορέσουμε, σύντομα ως κυβέρνηση, να δώσουμε λύσεις και απαντήσεις στις διεκδικήσεις των εποχών οι οποίες, δυστυχώς, είναι διαχρονικές αλλά κάποια στιγμή πρέπει να επιλυθούν προς το συμφέρον του τόπου και όλων των Ελλήνων», ανέφερε.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την ξενάγηση του Στέφανου Κασσελάκη στο ΕΑΤ-ΕΣΑ