Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Σε μία σχεδόν άδεια αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, οι πολυαναμενόμενες δηλώσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, περιορίσθηκαν σε γενικότητες και σε μία μόνον ονομαστική αναφορά στην Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Mikuláš BEK, επανέλαβε τα γνωστά περί προστασίας των ατομικών θεμελιωδών δικαιωμάτων και υπενθύμισε, γενικώς, ότι τα κράτη μέλη πρέπει να καταδικάζουν τέτοια γεγονότα παρακολούθησης.

Κάθε κράτος μέλος είναι υποχρεωμένο να εξετάσει τις καταγγελίες για παράνομη παρακολούθηση, τόνισε ο Εκπρόσωπος του Συμβουλίου και υποστήριξε ότι θα πρέπει να προωθήσουμε κι άλλο την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Didier REYNDERS καταδίκασε, γενικώς, κάθε παράνομη πρόσβαση στα συστήματα επικοινωνίας και είπε ότι τα κράτη μέλη πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι απειλούνται, για να κάνουν παρακολουθήσεις.

Για την Ελλάδα είπε ότι, η Κομισιόν έχει στείλει επιστολή στην Ελλάδα, ότι το κατασκοπευτικό χρησιμοποιήθηκε.

Είπε, όμως, ότι δεν γνωρίζουμε τους ατομικούς φακέλους, δεν ξέρουμε τι δικαιολογεί αυτές τις παρακολουθήσεις

Η Κομισιόν συγκεντρώνει στοιχεία για την αξιολόγηση.

Η Κομισιόν αναμένει από τις εθνικές αρχές να εξετάσουν τους ισχυρισμούς για την χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ελλάδα.

Τέτοια μέτρα δικαιολογούνται μόνον για θέματα εθνικής ασφάλειας.

Στην τρίλεπτη ομιλία του ο Νίκος Ανδρουλάκης, μίλησε για …απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το Predator.

Μία παρακολούθηση που, όπως υποστήριξε, διήρκεσε όλη την διάρκεια της υποψηφιότητας του για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ.

Μπορεί ο πρωθυπουργός να άρει το απόρρητο και να γίνει γνωστός ο λόγος της παρακολούθησης μου.

Κατέληξε δε λέγοντας ότι, οι μυστικές υπηρεσίες πρέπει να προστατεύουν από τα παράνομα λογισμικά και όχι να τα χρησιμοποιούν.