«Nein» εξ αρχής εμφανίζεται να λέει το Βερολίνο στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της δανειακής σύμβασης χωρίς μνημόνιο, όπως εξάλλου ξεκαθάρισε το βράδυ της Τρίτης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD επέμεινε ότι η Ελλάδα οφείλει να παραθέσει «κάτι συγκεκριμένο, βιώσιμο, δεσμευτικό… Πρέπει να είναι κάτι αξιόπιστο, βιώσιμο, αλλιώς δεν έχει νόημα».

Η κυβέρνηση εμφανίζεται να ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί, καθώς πρόθεση είναι να αποσταλεί σήμερα παράταση της δανειακής σύμβασης με «αστερίσκους», με στόχο τη σύγκλιση του Eurogroup την ΠαρασκευήΤόνισε δε, πως η Ελλάδα πρέπει να μείνει σε αυτόν τον δρόμο ή εν πάση περιπτώσει να βρει έναν δικό της δρόμο «καλύτερο» για το «πώς θα σταθεί εκ νέου στα πόδια της».

«Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά σεβαστά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια. Αυτό δεν ήταν χωρίς κόστος. Ήταν όμως ο σωστός δρόμος. Αν υπάρχει καλύτερος δρόμος, εντάξει, αλλά δεν τον βλέπω. Να λέει κανείς απλώς “δεν χρειάζομαι πια λεφτά” και “δεν θα κάνουμε απολύτως τίποτα πια”, βρίζοντας τους άλλους, αυτό δεν γίνεται».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται να ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί, καθώς πρόθεσή της είναι να αποσταλεί σήμερα παράταση της δανειακής σύμβασης με «αστερίσκους», με στόχο τη σύγκλιση έκτακτου Eurogroup την Παρασκευή. Οι όροι που θέτει στο τραπέζι είναι η συμφωνία να έχει εξάμηνη διάρκεια, δηλαδή έως το τέλος Αυγούστου και να διαχωρίζει τη δανειακή σύμβαση από το πρόγραμμα (Μνημόνιο).

Τα «θέλω» της ελληνικής κυβέρνησης

Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως στόχος της είναι να ληφθούν μέτρα σε βάθος εξαμήνου, τα οποία θα σχετίζονται με «την καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη, όπως η προστασία της Α’ κατοικίας και το μέτρο των 100 δόσεων χωρίς περιοριστικούς όρους για τις οφειλές στο Δημόσιο», όπως ανέφερε σε πρωινές του δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν πως το ζητούμενο είναι να βρεθεί η «χρυσή τομή» έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, να δημιουργηθεί -σε συνεργασία με τους εταίρους- ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και να προωθηθεί η δημοσιονομική χαλάρωση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Τι θα αναφέρει το έγγραφο του αιτήματος

Στις διαπραγματεύσεις θα υπάρχουν αμοιβαίες υποχωρήσεις τόνισε ο κ. Σακελλαρίδης το πρωί της Τετάρτης, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Το έγγραφο που θα αποσταλεί σήμερα στους Ευρωπαίους εταίρους θα είναι παρόμοιο με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συγκεκριμένα με το «έγγραφο Μοσκοβισί» που παρουσιάστηκε στον Γιάνη Βαρουφάκη στο Eurogroup της Δευτέρας. Εξάλλου, στο κείμενο της αίτησης η Ελλάδα αναμένεται να αναγνωρίζει τις υποχρεώσεις της έναντι των εταίρων της και θα αποδέχεται όρους που θα υποβάλει η ίδια η ελληνική πλευρά.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, με κυβερνητικούς κύκλους να αναφέρουν ότι «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο».

Πυρά από τον γερμανικό Τύπο κατά της Ελλάδας

Την ίδια ώρα, αιχμηρά σχόλια κατά της Ελλάδας κάνει ο γερμανικός Τύπος. Το Der Spiegel εκτιμά πως «η τακτική της νέας ελληνικής κυβέρνησης έχει στόχο «το φτηνό χειροκρότημα των Ελλήνων συμπατριωτών. Αυτό είναι πολύ λίγο για την κυβέρνηση μιας χώρας, που υπήρξε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους όχι απλώς θύμα, αλλά και θύτης».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης παρουσιάζονται σαν «παίκτες του πόκερ, οι οποίοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει πως κινδυνεύουν να χάσουν τα πάντα με την μπλόφα τους… Όποιος δρα με τόση ευκολία, δεν ενεργεί ιστορικά. Μάλλον δειλά» σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.
H Handelsblatt φιλοξενεί άρθρο που τιτλοφορείται: «Ο ακριβός λογαριασμός της Ελλάδας για τη Μέρκελ». Ο «λογαριασμός» αφορά σε 70 δισ. ευρώ που διακυβεύονται εις βάρος των Γερμανών φορολογουμένων σε περίπτωση ενός Grexit. «Ήταν εξαρχής σαφές ότι με τη στήριξη της Ελλάδας απλώς αγοράζαμε χρόνο» σχολίασε ο πρόεδρος της Ένωσης Φορολογουμένων Ράινερ Χόλτσναγκελ στην οικονομική επιθεώρηση.

Συνεχή τα πυρά του γερμανικού Τύπου κατά της Ελλάδας και των χειρισμών του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρουςΗ ανταποκρίτρια της Zeit στις Βρυξέλλες, Μάρλις Ούκεν, σχολιάζει: «Όχι έτσι, Ευρώπη!». Θεωρεί λογικό οι δανειστές να είναι εκνευρισμένοι με τη στάση του κ. Βαρουφάκη που συνέκρινε την τρόικα με τη CIA, αλλά και με «τις μακροσκελείς ακαδημαϊκές διαλέξεις του περί Δημοκρατίας, που ποδοπατούν την υπομονή των συναδέλφων του». Επισημαίνει, πάντως, ότι «η τελική απόφαση, που πρόσφερε το Eurogroup στους Έλληνες για υπογραφή, ήταν τόσο προφανώς μη αποδεκτή, ώστε ήταν θράσος το γεγονός ότι ετέθη εξαρχής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

«Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει σκληρή έναντι των Ελλήνων» γράφει η εφημερίδα Welt. Τέλος η Frankfurter Allgemeine σχολιάζει δεικτικά κάνει λόγο για «υπερβολική δόση αυτολύπησης της νέας κυβέρνησης η οποία έχει ξεπεράσει ακόμη και τους προκατόχους της στον ρόλο του θύματος».

Ταυτόχρονα απευθυνόμενη στον Έλληνα ΥΠΟΙΚ, τον συμβουλεύει να μη βασίζεται στη βοήθεια του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, γιατί «δεν είναι αυτός ο συνομιλητής της Αθήνας σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι εκείνες που πρέπει να πληρώσουν τη βοήθεια. Και η υπομονή των συγκεκριμένων έχει τελειώσει».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης