Την ανάγκη θέσπισης ενός μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας, με διαφάνεια και κανόνες, τόνισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί παράταση για το δεύτερο κύμα της κινητικότητας. «Eίναι κάτι το οποίο θα το δούμε. Δεν θέλουμε να προχωρήσουμε σε βεβιασμένες κινήσεις. Είναι κάτι το οποίο θα το συζητήσουμε σε έναν μήνα» ανέφερε.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο αποσύνδεσης της κινητικότητας και των απολύσεων, διευκρίνισε ότι ένα μικρό ποσοστό απολύσεων θα προέλθει από τη δεξαμενή της κινητικότητας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι απολύσεις θα προέλθουν επίσης από τους πειθαρχικά ελεγχόμενους υπαλλήλους αλλά και από υποθέσεις συμβασιούχων του Δημοσίου και των ΟΤΑ που παραμένουν στην εργασία τους με προσωρινές διαταγές δικαστηρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι από τον Ιούλιο του 2012 έως τον αντίστοιχο μήνα του 2013 έχουν οδηγηθεί εκτός Δημοσίου 226 υπάλληλοι, έπειτα από πειθαρχικό έλεγχο, ενώ εκτίμησε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά μέχρι το τέλος του έτους.

«Όσο πιο συνεπής είναι η χώρα σε ό,τι αφορά στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, τόσο θα ισχυροποιείται η θέση της στη διαπραγμάτευση» τόνισε.

Τέλος, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το κλίμα τον Σεπτέμβριο θα είναι πολύ καλύτερο από αυτό στο οποίο έγινε η διαπραγμάτευση στις αρχές Ιουνίου. «Εύχομαι να είναι μια επίσκεψη ρουτίνας η οποία θα διαπιστώσει ότι η χώρα μας εκπληρώνει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει» επεσήμανε αναφερόμενος στην άφιξη της τρόικας για τη φθινοπωρινή της αξιολόγηση.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ερρίφθη ο κύβος για την κινητικότητα, μετά την επικύρωση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για πιστή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για την είσοδο στην κινητικότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι υπουργοί των οποίων τα υπουργεία εμπλέκονται στη διαδικασία θα πρέπει να έχουν παραδώσει τις τελικές λίστες έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

«Η κινητικότητα θα οδηγήσει στην καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα. Θέλω να υπενθυμίσω ότι από την πρώτη κινητικότητα των 1.800 υπαλλήλων όλοι τοποθετήθηκαν σε άλλες θέσεις αιχμής. Αυτό αποδεικνύει ότι η κινητικότητα είναι εργαλείο καλύτερης διαχείρισης του Δημοσίου» δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι κατά τη συνεδρίαση επικυρώθηκαν οι τελικές αποφάσεις, προκειμένου να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.

Υπενθυμίζεται ότι από τους 12.500 εργαζομένους στον δημόσιο τομέα, οι 4.401 (2.114 εκπαιδευτικοί, 2.234 σχολικοί φύλακες και 53 υπάλληλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης) έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα κινητικότητας από τον περασμένο Ιούλιο.

Ακόμη σημειώνεται ότι ακολουθεί η ένταξη των υπολοίπων υπαλλήλων που θα συμπληρώσουν τον αριθμό των 12.500, οι οποίοι θα προέρχονται απ’ όλα τα υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς τους, στη βάση της αξιολόγησης των δομών τους και των σχετικών σχεδίων στελέχωσης. Έτσι, αλλάζουν όλα στο ΕΣΥ από τις αρχές Σεπτέμβρη, καθώς έχει ήδη μπει σε λειτουργία η διαδικασία αλλαγής χρήσης νοσοκομείων και δημόσιων δομών υγείας. Μέσω αυτής της διαδικασίας, 1.835 υπάλληλοι όλων των κατηγοριών, οι οποίοι κατέχουν οργανικές θέσεις σήμερα σε 13 νοσοκομεία, μπαίνουν σε καθεστώς κινητικότητας. 

Ειδικότερα, στο καθεστώς κινητικότητας μπαίνουν:

– 1.835 υπάλληλοι από το Υπουργείο Υγείας
– 1.500 υπάλληλοι από το Υπουργείο Παιδείας
– 758 υπάλληλοι από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
– 618 υπάλληλοι από το Υπουργείο Εργασίας
– 485 υπάλληλοι από το Υπουργείο Οικονομικών
– 410 υπάλληλοι από το Υπουργείο Άμυνας
– 250 υπάλληλοι υπάλληλοι από το Υπουργείο Πολιτισμού
– 138 υπάλληλοι από το Υπουργείο Τουρισμού
– 131 υπάλληλοι από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
– 100 υπάλληλοι από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
– 48 υπάλληλοι από το Υπουργείο Ναυτιλίας
– 38 υπάλληλοι από το Υπουργείο Δικαιοσύνης
– 10 υπάλληλοι από το Υπουργείο Εξωτερικών
– 20 υπάλληλοι από το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης

Την ίδια ώρα, ηφαίστειο θυμίζουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει εντός των επομένων ωρών τις υποχρεωτικές μετατάξεις 4.600 εκπαιδευτικών από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας, αλλά και τα πανεπιστήμια να προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των κυβερνητικών επιλογών.

Τα ονόματα των εκπαιδευτικών αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί έχουν ξεπεράσει τις 5.700, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών που δεν αναμένεται να υπερβούν τα 1.000 άτομα.  Όσον αφορά στους αναπληρωτές, οι προσλήψεις για φέτος δεν θα ξεπεράσουν τις 2.500.

Τέλη Οκτωβρίου η αξιολόγηση δομών και προσωπικού

Στις 2 και 12 Αυγούστου εκδόθηκαν από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης δύο υπουργικές αποφάσεις για τον καθορισμό της διαδικασίας επιλογής των υπαλλήλων που τίθενται σε κινητικότητα, των προς μετάταξη ή μεταφορά υπαλλήλων, των κριτηρίων επιλογής, κατάταξης και μοριοδότησής τους.

Στόχος του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η δημιουργία ενός Δημοσίου πιο ευέλικτου και περισσότερο φιλικού προς τον πολίτη. Ο υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξή του στον Τύπο της Κυριακής σημειώνει: «Η κάλυψη ενδεχόμενων κενών, όπως για παράδειγμα στον τομέα της καθαριότητας, θα μπορούσε να καταστεί δυνατή εκ των ενόντων μέσα από τον θεσμό της κινητικότητας. Σε κάθε περίπτωση, πάντα, θα πρέπει πρώτα να δούμε πόσα και ποια θα είναι τα κενά που θα προκύψουν ως συνέπεια της επίσπευσης των διαδικασιών».

Πάντως, στο κόκκινο είναι όσοι έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ σε δημοτικές επιχειρήσεις, ενώ, σύμφωνα με το σχέδιο διαδημοτικής κινητικότητας, οι δήμοι που θα έχουν πλεονάζον προσωπικό θα θέτουν το συγκεκριμένο προσωπικό σε διαθεσιμότητα ύστερα από αξιολόγηση, ενώ οι δήμοι που έχουν ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό στον συγκεκριμένο τομέα θα καταγράφουν τα κενά, προκειμένου να μεταταχθεί σε αυτές τις θέσεις το πλεονάζον προσωπικό άλλων δήμων.

Τα βασικά στοιχεία του σχεδίου αναδιοργάνωσης των οργανογραμμάτων στους ΟΤΑ θα είναι:

– η κατάργηση και συγχώνευση διοικητικών δομών με μείωση θέσεων ευθύνης
– η κατάργηση νομικών προσώπων και η μεταφορά αρμοδιοτήτων και προσωπικού στις κεντρικές υπηρεσίες των ΟΤΑ
– η μέγιστη αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών με το απαραίτητο και μόνο ανθρώπινο δυναμικό.

Οι διευκρινίσεις του Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Με νέες διευκρινίσεις που έδωσε την περασμένη Τρίτη το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιχειρείται να αποσαφηνιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η μοριοδότηση και η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων εν όψει κινητικότητας και διαθεσιμότητας.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν το βράδυ της Τρίτης, η διαδικασία της κινητικότητας δεν αφορά το σύνολο των υπαλλήλων του Δημοσίου, ενώ διευκρινίστηκαν και τα κριτήρια με τα οποία θα αξιολογηθούν και θα μοριοδοτηθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, πάντως, θα πρέπει να έχουν τεθεί σε σε διαθεσιμότητα 12.500 υπάλληλοι, μέσα από μία διαδικασία η οποία θα γίνει υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.

Τέλος, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισε ότι οι τρίτεκνοι υπάλληλοι μετατάσσονται κατά προτεραιότητα.

Ειδικότερα, η αξιολόγηση και η μοριοδότηση προσωπικού αφορά μόνον όσους προέρχονται από υπουργεία και φορείς, στους οποίους έχουν προκύψει πλεονάζουσες θέσεις μετά την αξιολόγηση των δομών τους και όχι το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, διευκρινίζει το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε ενημερωτικό του σημείωμα για τα χρονοδιαγράμματα και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν κατά τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα.

Αντικειμενικά κριτήρια για τη μοριοδότηση – Εποπτεία της διαδικασίας από τον ΑΣΕΠ

Για τη μετάταξη – μεταφορά αυτών των υπαλλήλων διασφαλίζεται ότι η επιλογή διενεργείται κατόπιν αποτίμησης και αντικειμενικής μοριοδότησης των προσόντων τους, τυπικών και ουσιαστικών, συνεκτιμώμενης της εργασιακής και διοικητικής εμπειρίας, καθώς και της υπηρεσιακής απόδοσης, δηλαδή στοιχείων που συνθέτουν την εργασιακή φυσιογνωμία του υπαλλήλου.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στον τρόπο εισαγωγής του υπαλλήλου στο Δημόσιο και ιδίως αν πρόκειται για διαδικασία γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ ή για διαδικασία πλήρωσης θέσεων με σειρά προτεραιότητας η οποία διενεργείται εξολοκλήρου από το ΑΣΕΠ ή για διαδικασία που ελέγχει το ΑΣΕΠ, καθώς και για διαγωνισμό εισαγωγής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Στις 16 Αυγούστου εκδόθηκε εγκύκλιος, στην οποία διευκρινίζονται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την υλοποίηση του προγράμματος κινητικότητας.

Τα βήματα για τη διαδικασία της κινητικότητας είναι:

1. Αποφάσεις Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης για τη νέα δομή και τη στελέχωση των Υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων τους.

2. Έκδοση Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων για τη σύσταση και την κατάργηση θέσεων στις ανωτέρω δομές και ενημέρωση του ΥΔΙΜΗΔ.

3. Απόφαση ΥΔΙΜΗΔ για τον αριθμό και τα προσόντα των υπαλλήλων που θα μετακινηθούν ανά φορέα υποδοχής.

4. Κατάθεση αιτήσεων, έλεγχος πιστοποιητικών και συμπλήρωση πινάκων συνδρομής κριτηρίων από τους φορείς προέλευσης των υπαλλήλων.

5. Επιλογή υπαλλήλων που θα διατεθούν κατά σειρά προτεραιότητας από τους φορείς υποδοχής.

6. Έκδοση Υπουργικής Απόφασης μετάταξης – μεταφοράς του υπαλλήλου στη νέα θέση. Όλη η διαδικασία τελεί υπό τον έλεγχο και την εποπτεία του ΑΣΕΠ, το οποίο έχει αναλάβει τη μοριοδότηση των υπαλλήλων, στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων που υιοθέτησε το Υπ. Δ. Μεταρρύθμισης τόσο για την ένταξη σε καθεστώς διαθεσιμότητας όσο και για την επανατοποθέτηση των υπαλλήλων.

Στο πρόγραμμα της κινητικότητας τίθενται συνολικά 25.000 από το σύνολο των 618.709 τακτικών υπαλλήλων, ένα ποσοστό δηλαδή μόλις 4%.

Συγχρόνως, τη διετία 2013 – 2014 θα αποχωρήσουν υποχρεωτικά από το Δημόσιο 15.000 υπάλληλοι που θα αντικατασταθούν από αντίστοιχο αριθμό νέων υπαλλήλων, με αξιοκρατικές και αδιάβλητες διαδικασίες (ΑΣΕΠ) στο πλαίσιο της αναγκαίας ανανέωσης του ανθρώπινου δυναμικού.

Οι τρίτεκνοι μετατάσσονται κατά προτεραιότητα

Αναφορικά με τους τρίτεκνους υπαλλήλους διευκρινίστηκε από το υπουργείο ότι μετατάσσονται κατά προτεραιότητα, με αφορμή επιστολή της Πανελλαδικής Ένωσης Συλλόγων Τριτέκνων, σύμφωνα με την οποία οι τρίτεκνοι δεν μετατάσσονται κατά προτεραιότητα.

Όπως σημειώνεται από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο άρθρο 91, παρ. 2 του Ν. 4172/2013, που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι «οι τρίτεκνοι υπάλληλοι μετατάσσονται ή μεταφέρονται κατά προτεραιότητα».  «Οποιαδήποτε παρερμηνεία της πρόθεσης της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το ζήτημα των τριτέκνων με την απαραίτητη κοινωνική ευαισθησία υποκρύπτει άλλες σκοπιμότητες» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Φύλλα πορείας στο ΕΣΥ

Από τους υπαλλήλους όλων των κατηγοριών του τομέα της Υγείας, οι οποίοι κατέχουν οργανικές θέσεις σήμερα σε 13 νοσοκομεία, οι 1.835 μπαίνουν σε καθεστώς κινητικότητας.

Πόσοι μετακινούνται και από ποια νοσοκομεία

Από την κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας μετακινούνται επτά υπάλληλοι.
Από την Πολυκλινική μπαίνουν σε διαθεσιμότητα 181 υπάλληλοι και από το παράρτημά της 189.
Από το Σισμανόγλειο μετακινούνται 233 υπάλληλοι.
Από το Αμαλία Φλέμινγκ μετακινούνται 300.
Από το Κωνσταντουπόλειο μετακινούνται 154.
Από τα Νοσοκομείο Πατησίων μετακινούνται 176.
Από το Σπηλιοπούλειο μετακινούνται 29.
Από το Ινστιτούτο Έρευνας Νοσημάτων Θώρακα μετακινούνται 20.
Από το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής μετακινούνται 270.
Από το Ψυχιατρικό Θεσσαλονίκης μετακινούνται 61.
Από το Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης μετακινούνται 38.
Από το Αφροδίσιων Νοσημάτων Θεσσαλονίκης μετακινούνται 7.
Από το Παναγία Θεσσαλονίκης μετακινούνται 170.

Πάντως, έως ότου ολοκληρωθούν οι αλλαγές της χρήσης των νοσοκομείων, προκειμένου να καλυφθούν τυχόν υγειονομικά κενά, το σύστημα των εφημεριών των ιδρυμάτων αναδιοργανώνεται, ενώ στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας έχουν τεθεί και στρατιωτικές νοσηλευτικές μονάδες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Άδ. Γεωργιάδη, από τους υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, δεν θα απολυθεί κανένας, αλλά θα απορροφηθούν σε άλλες κενές θέσεις νοσοκομείων, εξαιτίας των μεγάλων αναγκών του συστήματος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης