Τη σύσταση μόνιμης επιτροπής που θα διαχειρίζεται το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος αποφάσισαν ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και εκπρόσωποι της Κεντρικής Ένωσης των Δήμων της χώρας (ΚΕΔΕ) κατά τη συνάντηση που είχαν την Τρίτη.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρξει νεότερη συνάντηση σε διάστημα 15 ημερών. Στο μεσοδιάστημα υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου και της ΚΕΔΕ θα συναντηθούν προκειμένου να προχωρήσουν σε πρακτικό επίπεδο τη συνεργασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να σημειωθεί ότι ο κ. Μουζάλας δεσμεύθηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση τις επόμενες ημέρες με τον Υπουργό Επικρατείας Α. Φλαμπουράρη και με την ΚΕΔΕ προκειμένου να ενημερωθεί η Αυτοδιοίκηση για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζουν οι δήμαρχοι τη συνάντηση, καθώς οι δύο πλευρές μπόρεσαν χωρίς μεσάζοντες να συζητήσουν για τα προβλήματα που τους απασχολούν.

Για ουσιαστικό βήμα έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, επισημαίνοντας πως είναι αναγκαίο να υπάρξει συνεργασία για τα κέντρα φιλοξενίας, για τα ζητήματα υγιεινής, καθώς και για τις πολιτικές που θα συμβάλουν στην εκτόνωση εντάσεων όπου αυτές σημειώνονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτή είναι μία μόνιμη επιτροπή, έχουμε δουλειά μπροστά μας.

»Είναι αλήθεια ότι πρέπει να είμαστε αρκετά προετοιμασμένοι για την άνοιξη και θα πρέπει ο καθένας από εμάς να ξέρει τι πρέπει να κάνει. Νομίζω ότι τα εγκαίνια αυτής της επιτροπής έδωσαν πολλές απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν είχαν απάντηση μέχρι σήμερα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ μετά τη συνάντηση.

«Χρόνος δεν υπάρχει, αλλά εφόσον δουλέψουμε με δεδομένο ότι η διάθεση είναι υπαρκτή, θα μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις και απαντήσεις στα υφιστάμενα προβλήματα. Είναι ένα ζητούμενο οι χώροι υποδοχής και οι χώροι φιλοξενίας» πρόσθεσε ο κ. Πατούλης.

«Με την ΚΕΔΕ και με τους Δημάρχους που απαρτίζουν την επιτροπή για το προσφυγικό εγκαινιάσαμε μια μόνιμη συνεργασία. Θα ήθελα να το δείτε σαν μια μικτή επιτροπή η οποία θα προσπαθήσει να «δέσει» περαιτέρω το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση, που έτσι και αλλιώς, είναι μέλος του κράτους στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και στην επιτυχή ολοκλήρωση του εθνικού σχεδίου» τόνισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Όταν λέω εθνικό σχέδιο, εννοώ τις υποχρεώσεις μας απέναντι στην Ευρώπη που θα συνδιαμορφωθεί με τη βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πιστεύω ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει όχι απλά να βοηθάει αλλά να συμπράττει και να βοηθά με τις αποφάσεις της» υποστήριξε ο κ. Μουζάλας.

«Ήταν μια πολύ καλή σύσκεψη. Καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι οι δήμαρχοι και το υπουργείο, αφού όπως από την πρώτη στιγμή έχουμε τονίσει, δεν μπορεί να υπάρξει εθνικός σχεδιασμός, χωρίς τη σύμπραξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πρώτον, για να πετύχουμε μια ισορροπημένη κατανομή της ευθύνης στο προσφυγικό πρόβλημα. Και κατά δεύτερο λόγο, γιατί υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία, μέσα από ευρωπαϊκούς πόρους, όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το προσφυγικό ζήτημα, αλλά να δημιουργήσουμε και προϋποθέσεις ανάπτυξης σε τοπικές κοινωνίες, που θα δεχθούν τμήμα αυτής της ευθύνης. Είναι μια πάρα πολύ μεγάλη ευκαιρία» σχολίασε και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, που συμμετείχε στη συνάντηση.

Σε αυτήν πήραν επίσης μέρος οι δήμαρχοι Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης, Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης, Ρόδου και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, Φώτης Χατζηδιάκος, ο αντιδήμαρχος Κω Δ. Γερασκλής, καθώς και εκπρόσωπος της ΕΕΤΑΑ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης