Εξόχως σοβαρή χαρακτήρισε την υπόθεση που αφορά στην Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στην οποία έλαβε μέρος.
Ερωτηθείς το βράδυ της Πέμπτης, αρχικά για το Qatargate, αλλά και ακολούθως για το αίτημα του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα για την άρση της ασυλίας της κυρίας Σπυράκη, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία πολύ σοβαρή και συνάμα δυσάρεστη ιστορία, ενώ προσέθεσε πως δεν θα ήθελε να προβεί σε κάποιο παραπάνω σχόλιο, πριν ενημερωθεί πλήρως για την υπόθεση, αντιλαμβανόμενος την σοβαρότητά της.
«Πρόκειται για μία πολύ σοβαρή υπόθεση. Αυτή τη στιγμή δεν έχω πλήρη εικόνα. Επιτρέψτε μου να ενημερωθώ μόλις επιστρέψω στην Αθήνα,να μελετήσω το θέμα και ύστερα θα απαντήσω», ήταν η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την οποία ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον της Μαρίας Σπυράκη στην παράταξη, μην αποκλείοντας ακόμη και την περίπτωση της διαγραφής της, αν αποδειχθεί ότι φέρει ευθύνη, δεδομένου ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση. Φυσικά δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο της παραίτησης της ευρωβουλευτού της ΝΔ με ίδια πρωτοβουλία.
Σπυράκη: «Θα ζητήσω αναστολή της κομματικής μου ιδιότητας»
Από τη δική της πλευρά, η Μαρία Σπυράκη, με δηλώσεις που έκανε το πρωί της Παρασκευής (16/12) στις τηλεοπτικές συχνότητες του OPEN και της ΕΡΤ, ξεκαθάρισε ότι θα ζητήσει την αναστολή της κομματικής της ιδιότητας, μετά το αίτημα του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα για άρση της ασυλίας της.
«Καταρχήν έχω αποδεχθεί να προχωρήσει γρήγορα και με συνοπτικές διαδικασίες η άρση της ασυλίας μου. Είναι πολύ σημαντικό και ζητώ να προχωρήσει άμεσα χωρίς να περάσει από την αρμόδια Επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση θα γίνει στην Ολομέλεια του Ιανουαρίου, θέλω όμως να τελειώσει αυτή η υπόθεση το συντομότερο» δήλωσε αρχικά η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής μιλώντας στο OPEN κι ακολούθως εξήγησε τους λόγους για τους οποίους βρίσκεται υπό έλεγχο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ένας πρώην κοινοβουλευτικός μου βοηθός, σύμφωνα με το συμβόλαιό του, έπρεπε να είναι περισσότερες μέρες στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, ωστόσο ο ίδιος για προσωπικούς λόγους, δεν ήταν τις περισσότερες μέρες στις Βρυξέλες και το Στρασβούργο. Ωστόσο δεν ήταν φάντασμα. Ερχόταν κάποιες φορές. Ήταν όμως παρών στα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα και από απόσταση και λάμβανε ένα επίδομα που λέγεται “επίδομα αλλοδαπής”. Αυτό το επίδομα είναι μέρος του προϋπολογισμού, την ευθύνη για τον προϋπολογισμό του γραφείου μου την έχω εγώ, με την έννοια του επιβλέποντος».
Ακολούθως μιλώντας στην τηλεοπτική συχνότητα της ΕΡΤ, η κ. Σπυράκη ανέφερε για το ίδιο θέμα:
«Ευχαρίστως δέχομαι την άρση της ασυλίας μου προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως αυτή η υπόθεση και να μην αφήσει καμία σκιά. Η υπόθεση αφορά την ευθύνη μου για τη διαχείριση του προϋπολογισμού του γραφείου μου, πράγμα που δεν έχει να κάνει με χρήματα που πιάνει ο ευρωβουλευτής στα χέρια του. Η εν λόγω υπόθεση αφορά πρώην συνεργάτη μου ο οποίος απουσίαζε σε αρκετές περιπτώσεις ενώ λάμβανε επίδομα για εργασία στο εξωτερικό. Η ευθύνη αυτή βαραίνει το ίδιο το φυσικό πρόσωπο αλλά και τον ίδιο τον βουλευτή», επισήμανε αρχικά η ευρωβουλευτής και ακολούθως αναφέρθηκε στις άμεσες προθέσεις της, λέγοντας: «Θα ζητήσω σήμερα την αναστολή της κομματικής μου ιδιότητας. Δεν θέλω να υπάρχουν σκιές. Θα στείλω τη σχετική επιστολή στον γραμματέα της ΝΔ, Παύλο Μαρινάκη».
Άμεσα οι αποφάσεις του Μαξίμου
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα παραπάνω καθίσταται ξεκάθαρο πως η υπόθεση της κ. Σπυράκη θα τεθεί επί τάπητος σήμερα στου Μαξίμου. Τα σενάρια που υπάρχουν είναι πολλά, με πιθανότερο και πιο άμεσο αυτό της άμεσης ανάκλησης της υποψηφιότητάς της στην Α’ Θεσσαλονίκης, η οποία είχε ανακοινωθεί πριν από μερικές εβδομάδες. Άλλωστε είναι σαφές το πολιτικό πρόβλημα που προκύπτει.