Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καθόλου καλά κατά τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης μεταξύ της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής σχετικά με τη διαμόρφωση μιας κοινής θέσης έναντι της συμφωνίας Αθηνών – Σκοπίων. 

Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Γιώργος Καμίνης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος τάχθηκαν σαφώς υπέρ της συμφωνίας με την Φώφη Γεννηματά, η οποία ωστόσο είναι και πρόεδρος του κινήματος, να μειοψηφεί. Το τελικό σκορ που σημειώθηκε στην Χαριλάου Τρικούπη ήταν 5 – 1 με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αμέσως μετά και, σύμφωνα με πληροφορίες, η Φώφη Γεννηματά και ο Γιώργος Παπανδρέου κλείστηκαν σε μία αίθουσα προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα κείμενο συγκερασμού όλων των απόψεων. Η προσπάθεια συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας από μία ομάδα στελεχών προκειμένου να εκδοθεί ένα ενωτικό κείμενο. Τις πρώτες πρωινές ώρες ήταν σαφές πως κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό. 

Το πρωί της επόμενης ημέρας, δηλαδή την Πέμπτη, η Φώφη Γεννηματά ως πρόεδρος του Κινήματος εξέδωσε δική της προσωπική δήλωση με την οποία αν και προσπαθεί να φανεί συμβιβαστική, εντούτοις οι προϋποθέσεις που τίθενται για την υπερψήφιση της συμφωνίας με τα Σκόπια είναι τέτοιες που καθιστούν αδύνατο κάτι τέτοιο. Το αποτέλεσμα ήταν πως στην πλειοψηφία τους τα ΜΜΕ την Πέμπτη το πρωί τιτλοφόρησαν «Όχι της Φώφης Γεννηματά στη συμφωνία». 

Τίθεται λοιπόν ένα σοβαρό ζήτημα. Υπό τις παρούσες συνθήκες η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που συμμετέχει στο Κίνημα Αλλαγής τάσσεται κατά τα φαινόμενα ενάντια στη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντιθέτως, η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος «Το Ποτάμι» τάσσεται υπέρ της συμφωνίας. Υπέρ της συμφωνίας έχει ταχθεί και ο βουλευτής Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ, ενώ τη συμφωνία στηρίζει, και μάλιστα χωρίς επιφυλάξεις, το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου. Είναι σαφές πως για ένα τόσο κορυφαίο ζήτημα είναι αδύνατη η επίτευξη μιας ενωτικής εικόνας του Κινήματος Αλλαγής. Με λίγα λόγια το εγχείρημα «σκόνταψε» στο πρώτο δύσκολο πρόβλημα που αντιμετώπισε. 

Απ’ την άλλη πλευρά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος απέφυγε να τοποθετηθεί «κομματικά» έναντι της συμφωνίας περιοριζόμενος σε μία δήλωση που αφορά το περιεχόμενο αυτό καθ’ αυτό του τελικού κειμένου από 20 άρθρα που καλούνται να υπογράψουν οι κκ Νίκος Κοτζιάς και Ντιμίτρι Ντιμιτρόφ.

Σε αυτή του τη δήλωση ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε πως «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» χωρίς ωστόσο να πάρει μία σαφή θέση έναντι του ζητήματος αλλά κανείς δεν ξεχνά πως στο παρελθόν ο κ. Βενιζέλος είχε διαχειριστεί πολλές φορές το «Μακεδονικό» πάντα ευθυγραμμισμένος με την λεγόμενη «εθνική γραμμή», δηλαδή της αποδοχής της απόφασης του ΟΗΕ για τη διαμεσολάβηση Νίμιτς με στόχο την επίτευξη λύσης με σύνθετη ονομασία και γεωγραφικό προσδιορισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι δηλαδή λογικό στο τέλος αυτής της διαδικασίας ο Ευάγγελος Βενιζέλος και εντός της δημοκρατικής παράταξης να διατηρήσει μία «σολομώντεια συμπεριφορά» αφήνοντας να εννοηθεί πως η συμφωνία γενικά έχει θετικά σημεία αλλά και «γκρίζες ζώνες».

Ωστόσο μία στάση «Πόντιου Πιλάτου» εκ μέρους του Ευ. Βενιζέλου αναμένεται να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα στην ήδη επιβαρυμένη Κεντροαριστερά. Και αυτό διότι πολύ σύντομα  και, εντός του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος, όλες οι πολιτικές δυνάμεις και συλλογικά και ατομικά θα κληθούν να πάρουν θέση έναντι της συμφωνίας αυτής.

Η διαμόρφωση δύο μετώπων σε συγκρουσιακή τροχιά είναι ως φαίνεται αναπόφευκτη. Είναι δε προφανές πως στη διαμόρφωση αυτών των ξεκάθαρων μετώπων προσανατολίζονται συμπολίτευση και αξιωματική αντιπολίτευση. Το Κίνημα Αλλαγής κατέδειξε πως είναι ο αδύναμος κρίκος της αλυσίδας που διατρέχει το πολιτικό σύστημα και πως στο πρώτο σοβαρό πρόβλημα, και μάλιστα σε κορυφαίο εθνικό ζήτημα, δεν είναι σε θέση να καταδείξει μία ξεκάθαρη και ευανάγνωστη πολιτική γραμμή. 

Zougla newsroom

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης