Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι διαφορές απόψεων που έχει με τους Ευρωπαίους για την Ελλάδα «μειώνονται», παρά την πρόσφατη αποτυχία στις διαπραγματεύσεις και παρότι το ίδιο περιμένει ακόμη «διευκρινίσεις» της ΕΕ όσον αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού κρατικού χρέους.
«Οι διαφορές απόψεων μειώνονται και όλοι αισιοδοξούν για την πιθανότητα να μπορέσει να επιτευχθεί μια συμφωνία στο προσεχές συμβούλιο του Eurogroup», τη 15η Ιουνίου, σημείωσε ο εκπρόσωπος του χρηματοοικονομικού θεσμού της Ουάσινγκτον, ο Τζέι Ράις.
Τη Δευτέρα, το ΔΝΤ και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό που θα επέτρεπε το ξεμπλοκάρισμα ενός νέου δανείου στην Ελλάδα, κυρίως λόγω των εμμενουσών διαφωνιών τους για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού κρατικού χρέους που έχουν υποσχεθεί να λάβουν οι Ευρωπαίοι.
«Η Ελλάδα υιοθέτησε ένα πακέτο ισχυρών μεταρρυθμίσεων, αλλά χρειαζόμαστε ακόμη να λάβουμε περισσότερες διευκρινίσεις για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους» της από τους Ευρωπαίους πιστωτές, εξήγησε ο Ράις.
Καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου, το Βερολίνο υιοθετεί πιο σκληρή στάση και αρνείται να κάνει μια τέτοια χειρονομία για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον Ράις, υπάρχουν επίσης ακόμη διαφωνίες για τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν οριστεί στην Ελλάδα από την ευρωζώνη, που το ΔΝΤ κρίνει πολύ περιοριστικά.
Οι ευρωπαίοι θέλουν κυρίως η Ελλάδα να καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα (προ των δαπανών για τοκοχρεολύσια) ύψους 3,5% μακροπρόθεσμα, για να αποφευχθεί ένας νέος εκτροχιασμός των δημοσιονομικών της.
Για τον Ράις όμως, η επίτευξη του στόχου αυτού θα «επιβάλει ένα πολύ σημαντικό επίπεδο λιτότητας στον πληθυσμό της Ελλάδας» και αντίθετα, στο ΔΝΤ πως «θεωρούμε πως το (ύψος που θα έχει) το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα κάτω» ώστε η ελληνική οικονομία να μπορέσει να επανέλθει στην ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ