Έγγραφο-«φωτιά» παρουσιάζει το zougla.gr, μέσω του οποίου αποδεικνύεται η υποκρισία της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Πρόκειται για έγγραφο του Υπουργείου Εξωτερικών και αφορά στον τρόπο αποδοχής της επίσημης αλληλογραφίας που προέρχεται από την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, και κοινοποιείται προς όλες τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το έγγραφο φέρει ημερομηνία 30 Αυγούστου 2016 και έχει αριθμό πρωτοκόλλου 38730. Για όσους λοιπόν έχουν αμφιβολίες για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι ελληνικές Αρχές τη διακίνηση προσώπων και αγαθών από το γειτονικό κράτος, είναι αποκαλυπτική η δεύτερη παράγραφος του επίσημου εγγράφου.

«Με στόχο τη διευκόλυνση των σχέσεων και κυρίως τη διευκόλυνση της διακίνησης προσώπων αγαθών, η Ελλάδα υπέγραψε με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας την Ενδιάμεση Συμφωνία ( Νέα Υόρκη 13.09.1995) και στη συνέχεια Μνημόνιο περί Πρακτικών Μέτρων (13.10.1995) . Σύμφωνα με το υπογραφέν Μνημόνιο, οι ελληνικές Αρχές αποδέχονται τα πάσης φύσεως προερχόμενα από Αρχές-Υπηρεσίες της ΠΓΔΜ που φέρνουν τη μη αποδεκτή από Ελλάδα ονομασία « Republic of Macedonia» ή «Macedonia» , αλλά πριν από την πρωτοκόλληση ή τη διεκπεραίωση τους θα πρέπει να θέτουν επί των εγγράφων αυτών σφραγίδα, η οποία θα αναφέρει «Αναγνωρίζεται από την Ελλάδα ως ΠΓΔΜ- Recognized by Greece as FYROM».



Δηλαδή σε απλά ελληνικά, η οδηγία αυτή μας λέει πως δεχόμαστε από τη γειτονική χώρα ολόκληρα φορτία, δέματα αλλά και πρόσωπα με τα  διαβατήρια τους, που αναγράφουν ως χώρα προέλευσης τη «Μακεδονία», και εμείς απλώς πατάμε μια σφραγίδα δίπλα (σε άλλο φύλλο και όχι πάνω στο ταξιδιωτικό έγγραφο, όπως μας εξήγησαν από το Υπουργείο Εξωτερικών)  δηλώνοντας απλώς τη διαφωνία μας στην παραχάραξη της Ιστορίας που επιχειρείται από τους Σκοπιανούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο αποκαλυπτικό γίνεται το έγγραφο του Υπουργείου Εξωτερικών στο σημείο που αναφέρει πώς πρέπει να αντιμετωπίζουν οι ελληνικές Αρχές την αλληλογραφία από τρίτες χώρες.

«Πάντως, και ιδιαίτερα στην περίπτωση αλληλογραφίας που προέρχεται από ξένες Αρχές διαπιστευμένες στη χώρα μας όπου αναφέρεται η μη αποδεκτή ονομασία για ΠΓΔΜ προκρίνεται η λύση να απευθύνονται οι Αρχές μας προς την αποστέλλουσα Αρχή της τρίτης χώρας προκειμένου να ενημερώσουν για την ανάγκη αναγραφής της ΠΓΔΜ με την προσωρινή ονομασία με την οποία το κράτος έχει γίνει δεκτό στον ΟΗΕ, δηλαδή “The former Yugoslav Repuplic of Macedonia/ FYROM”».



Εύκολα γίνεται αντιληπτό πως το μόνο που κάνουν οι Αρχές, μετά από υπόδειξη του αρμόδιου Υπουργείου, είναι απλώς να ενημερώνουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες των τρίτων χωρών πως η επίσημη ονομασία του γειτονικού κράτους είναι πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Δεν προχωρούν ούτε σε επίσημα διαβήματα στις πρεσβείες τους, ούτε φυσικά κάνουν οποιαδήποτε προσπάθεια παρεμπόδισης εισόδου στη χώρα.
  
Όπως μας τόνισαν πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών, η προαναφερθείσα ενημέρωση αποτελεί πάγια τακτική των ελληνικών Αρχών, και κατηγόρησαν για υποκρισία τη ΝΔ που αντιδρά τώρα. Συμπληρώνουν πως έχουν κάνει πολλά διαβήματα και έχουν καταφέρει να αποτρέψουν πολλά κράτη από το να αναγνωρίσουν το γειτονικό κράτος ως «Μακεδονία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη διέπει η Ενδιάμεση Συμφωνία που υπεγράφη στη Νέα Υόρκη, τον Οκτώβρη 1995, από τον τότε υπουργό Εξωτερικών κ. Κάρολο Παπούλια της κυβέρνησης Α. Παπανδρέου και τον Σκοπιανό κ. Τσερβενκόφσκι.

Ένα σύντομο ιστορικό βάσει του οποίου στηρίζονται και τα σχετικά έγγραφα:


Oι κ.κ. Τσερβενκόφσκι-Παπούλιας και οι υπογραφές τους στην Ενδιάμεση Συμφωνία

Πάντως, η απλή ενημέρωση για την επίσημη ονομασία του κράτους από τον ΟΗΕ μάλλον γέλωτα προκαλεί στις Αρχές των τρίτων κρατών αφού δεν είναι δυνατόν να μην την γνωρίζουν.

Είναι άλλωστε γνωστό πως η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», με την οποία μια πλειάδα κρατών αποκαλεί τη γειτονική χώρα των Σκοπίων, θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί από συντονισμένες ενέργειες όλων των ελληνικών κυβερνήσεων. 

Θα πρέπει εδώ να τονίσουμε πως μέσω του εγγράφου ζητείται «να ενημερωθούν για την αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων όλες οι Γενικές Γραμματείες, Διευθύνσεις και Υπηρεσίες του Υπουργείου, καθώς επίσης και τα Νομικά Πρόσωπα και οι Οργανισμοί που υπάγονται στη δικαιοδοσία σας (Πανεπιστήμια, Ιδρύματα Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, ΕΛΤΑ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΥΠΑ, ΝΠΙΔ, Αθλητικές Ομοσπονδίες κ.κ).»

Επομένως το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και αφορά στο πώς αντιμετωπίζει η Πολιτεία την πρόκληση να καπηλεύεται ένα άλλο κράτος μια ονομασία που ιστορικά δεν του ανήκει. 

Με τέτοιες πρακτικές και όσο το πρόβλημα του ονόματος δεν λύνεται, είναι πιθανό να έχουμε στο μέλλον τη δυσάρεστη για τη χώρα μας εξέλιξη (αφού πάρα πολλά κράτη δεν υιοθετούν την επίσημη ονομασία του ΟΗΕ) να «παγιωθεί» μια ονομασία που προσβάλει βάναυσα την Ιστορία μας.

Ήδη η προπαγάνδα των Σκοπίων σε διάφορα κράτη έχει οδηγήσει πολλούς να ταυτίζουν τη Μακεδονία -που είναι μία και ελληνική- με την ονομασία ενός κράτους.

Το zougla.gr επικοινώνησε με το Τελωνείο Θεσσαλονίκης όπου είχαμε την πληροφορία πως διακινούνται πολλά εμπορεύματα με σφραγίδα «Macedonia» και μας ενημέρωσαν πως για αυτούς είναι ένα σύνηθες φαινόμενο και πως πάγια θέση τους είναι:«πως εμείς δεν κάνουμε εξωτερική πολιτική».

Στις παρακάτω φωτογραφίες μπορείτε και εσείς να δείτε καθαρά σε έγγραφα εισόδου εμπορευμάτων τον κωδικό «MK»

Όπως είναι «φυσικό» τα προϊόντα αυτά εισήλθαν κανονικά στη χώρα και δεν εμποδίστηκε η είσοδος τους…

Πάντως, να τονίσουμε πως ανάλογη πρακτική ακολουθούσε και η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, αφού τα έγγραφα εισόδου που έχουμε στα χέρια μας φέρουν ημερομηνία 7/3/2014.

Η μόνη διαφορά τους είναι πως δεν αποκαλούσαν τα Σκόπια, «Μακεδονία» όπως έχουν κάνει κατά επανάληψη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ,  και πως υιοθετούσαν πιο «ακραία» ρητορική στα εθνικά μας θέματα.

Βέβαια όλοι κρίνονται από το αποτέλεσμα και το θέμα της ονομασίας του γειτονικού κρατιδίου δεν λύθηκε ούτε από την προηγούμενη κυβέρνηση ούτε από καμία μέχρι σήμερα.

Αντίδραση της αντιπολίτευσης

Ο υπεύθυνος του τομέα Μακεδονίας και Θράκης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καράογλου, με αφορμή αυτό το γεγονός αλλά και την καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας, σύμφωνα με την οποία το Υπουργείο Εξωτερικών, με «κατεπείγουσα διαταγή», ζητά από τους αστυνομικούς της Υπηρεσίας Ελέγχου Διαβατηρίων να σφραγίζουν και άρα να κάνουν δεκτά τα διαβατήρια των Σκοπίων που αναγράφουν «Republic of Macedonia», έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αποδεικνύεται στην πράξη ότι μόνο τυχαία δεν ήταν τελικά τα πρόσφατα “λεκτικά ατοπήματα| κυβερνητικών στελεχών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ, αλλά και του δημάρχου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι αποκάλεσαν σε δημόσιες τοποθετήσεις τους το γειτονικό κρατίδιο των Σκοπίων ως «Μακεδονία».

Μερικές μόνο ημέρες μετά, καταγγέλλεται ότι με την υπ’ αριθμ: 1588/16/1695096 της 02/09/16 κατεπείγουσα διαταγή της Διεύθυνσης Προστασίας Συνόρων του ΥΠΕΞ, οι αστυνομικοί της Υπηρεσίας Ελέγχου Διαβατηρίων θέτουν την ελληνική σφραγίδα στα διαβατήρια των Σκοπίων δίπλα από το όνομα “Republic of Macedonia”, αντί της μέχρι τώρα πρακτικής, σύμφωνα με την οποία η θεώρηση ετίθετο σε λευκό φύλλο χαρτιού εκτός διαβατηρίου.

Με την κίνηση αυτή, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και κατ’ επέκταση η ελληνική κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προβαίνει σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη διολίσθηση ιστορικού αναθεωρητισμού, η οποία ξεπερνά τα όρια της πρόκλησης για το σύνολο των κατοίκων της Μακεδονίας μας, καθώς αναγνωρίζει de facto την Π.ΓΔ.Μ. ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας”.

Καλώ, λοιπόν, με ερώτηση που κατέθεσα, τον κ. Κοτζιά να απαντήσει μεταξύ άλλων στα εξής ερωτήματα:

– Η κυβέρνηση λοξοδρομεί από την ελληνική αδιαπραγμάτευτη θέση στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων;

– Οι “κόκκινες γραμμές” της ελληνικής διπλωματίας, στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Κοτζιάς κατά την πρόσφατη παρουσία του στην Π.Γ.Δ.Μ., περιλαμβάνουν και το “ξεπούλημα” του ονόματος της Μακεδονίας μας;».

Σε επικοινωνία μας με τον κ. Καράογλου, μας εξήγησε τους λόγους για τους οποίους είναι τόσο επικριτικός με τις πρακτικές της κυβέρνησης στο θέμα αυτό:

Επικοινωνήσαμε και με την Ένωση Κεντρώων για μια δήλωση σχετικά με το θέμα. Μας απάντησαν πως πάγια θέση της Ένωσης Κεντρώων και του προέδρου της κ. Λεβέντη για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων είναι «πως το γειτονικό κράτος πρέπει να αλλάξει άμεσα ονομασία (μη χρησιμοποιώντας τον όρο Μακεδονία) αλλιώς δεν θα πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση καμιά διαπραγμάτευση μαζί του».

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε το 1995 έγινε «με τις οδηγίες των ΗΠΑ. (Η συμφωνία είναι) μερική και ανολοκλήρωτη και δεν εγγυάται την ουσιαστική διευθέτηση των διαφορών των δύο χωρών».

Διαψεύδει το ΥΠΕΞ

Ως «ψευδείς και ανυπόστατες» χαρακτηρίζουν πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών τα περί δήθεν αλλαγής πρακτικής ως προς την αναγνώριση ταξιδιωτικών εγγράφων της ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι «υστερόβουλοι ισχυρισμοί προφανώς εξυπηρετούν άλλους σκοπούς και συνιστούν κακόβουλη και απαράδεκτη προσπάθεια υπονόμευσης της εθνικής θέσης και των εθνικών συμφερόντων».

«Η πολιτική της Ελλάδας επί του θέματος», αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «είναι αταλάντευτη και ουδεμία αλλαγή έχει επέλθει στην πρακτική θεωρήσεων των ταξιδιωτικών εγγράφων της ΠΓΔΜ, τα οποία η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει». Σημειώνουν ότι «οι πολίτες της ΠΓΔΜ έχουν από το 2009 απαλλαγεί από την υποχρέωση κατοχής θεώρησης Σένγκεν, ενώ κατά την είσοδο ή έξοδο από τη χώρα μας, πάντοτε τίθεται σφραγίδα αφιξαναχωρήσεως επί φύλλου χάρτου».

Ως προς το σφράγισμα διαβατηρίων τρίτων χωρών κατά την είσοδο ή έξοδο από την Ελλάδα «η στάση της ελληνικής Πολιτείας», εξηγούν, «καθορίζεται από πρακτικούς λόγους που σχετίζονται με την προστασία των συμφερόντων της χώρας, όπως είναι θέματα ασφάλειας, καταπολέμηση τρομοκρατίας, προσέλκυση τουριστών από τρίτες χώρες και διευκόλυνση διελεύσεων διεθνών μεταφορέων από το ελληνικό έδαφος».

«Σε κάθε περίπτωση», καταλήγουν οι ίδιες πηγές, «εδώ και χρόνια η υφιστάμενη για πολίτες τρίτων χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης πρακτική επίθεσης ελληνικής σφραγίδας σε διαβατήριο όπου υπάρχει σφραγίδα της ΠΓΔΜ δεν συνιστά επ’ ουδενί αναγνώριση της ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία» τονίζοντας ότι «η θέση της Ελλάδας για το ονοματολογικό είναι σαφής» και ότι «υστερόβουλοι ισχυρισμοί ότι η θέση αυτή έχει μεταβληθεί αποτελούν αποκυήματα νοσηρής φαντασίας».

Στην επικοινωνία μας δεν διέψευσαν ποτέ την εγκυρότητα του ρεπορτάζ μας ούτε τη γνησιότητα του εγγράφου που αποκλειστικά σας παρουσιάζουμε. Απλώς τόνισαν πως «τίποτα δεν άλλαξε και πως τα ίδια έπρατταν και οι προηγούμενοι». 

Αυτό είναι το ρεπορτάζ τα συμπεράσματα τα αφήνουμε σε εσάς… 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης