Toυ Λάμπρου Παναγιώτου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκατόν τριάντα -όλες κι όλες- σελίδες του νομοσχεδίου αφορούν το 30% της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρικού Ρεύματος. Εκατόν τριάντα σελίδες για 100 βουλευτές που καλούνται να ψηφίσουν, εν μέσω θέρους και με τα air-condition του Κοινοβουλίου στο φουλ, υπέρ ή κατά της ιδιωτικοποίησης.

Η κυβέρνηση πιστεύει πως το νομοσχέδιο θα περάσει κι ότι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ακόμα και με τη συλλογή 120 υπογραφών θα περάσουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Ωστόσο, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διενέργεια δημοψηφίσματος δεν έπεσε στο κενό. Και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης υιοθέτησαν παρόμοιο σκεπτικό αλλά με δικές τους προτάσεις. Και εδώ άρχισαν τα ερωτήματα και οι… υπολογισμοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα βρεθούν τελικά οι 120 να υπογράψουν; Με την τελευταία ανακοίνωση των 15 ανεξάρτητων δημοκρατικών βουλευτών που τάχτηκαν υπέρ του δημοψηφίσματος (πέμπτη πρόταση), κάποιοι στην αντιπολίτευση έσπευσαν να μιλήσουν για 124 υπογραφές χωρίς τις ψήφους της Χρυσής Αυγής.

Ένας πρώτος απολογισμός δείχνει ότι οι ψήφοι έχουν ως εξής: Σύριζα (71), Ανεξάρτητοι Έλληνες (13), Δημοκρατική Αριστερά (13), ΚΚΕ (12), ανεξάρτητοι (15).

«Δεν είναι μνημονιακή επιταγή αλλά επιταγή στα συμφέροντα», είπε ο βουλευτής Νίκος Σταυρογιάννης από τους ανεξάρτητους δημοκρατικούς Βουλευτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την πρόταση από τους συνολικά 23 ανεξάρτητους βουλευτές δεν υπέγραψαν οι Ανδρέας Λοβέρδος και λογικό είναι αυτό καθώς έχει υπουργοποιηθεί, Βύρων Πολύδωρας, Νικήτας Κακλαμάνης, Βασίλης Οικονόμου, Στάθης Μπούκουρας (προφυλακισμένος αλλά αν θέλει μπορεί να υπογράψει) και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος.

Αρχισε η συζήτηση του νομοσχεδίου

«Η απελευθέρωση της αγοράς θα έχει πολλαπλά οφέλη για τον Έλληνα καταναλωτή» είπε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο οποίος κατέθεσε και στοιχεία από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία -σύμφωνα με τα οποία- όπου παρενέβησαν ιδιώτες ήταν φθηνότερο το ρεύμα σε μια ελεύθερη αγορά.

«Μας φέρατε εξήντα χρόνια πίσω! Όπου λειτούργησε ο ιδιωτικός τομέας ζημιώθηκε ο καταναλωτής» αντέκρουσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, ο οποίος όχι μόνο αμφισβήτησε τα στοιχεία του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, αλλά παρουσίασε και δικά του με τα οποία προσπάθησε να αποδείξει ότι το αντίθετο συνέβη στην Ευρώπη, δηλαδή όπου μπήκαν ιδιώτες και όπου άνοιξε η αγορά σε ένα τέτοια κοινωνικό αγαθό, η τιμή του εκτοξεύτηκε στα ύψη…

Η Δημοκρατική Αριστερά ζήτησε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και συνέστησε στην κυβέρνηση να λάβει υπόψιν της και τους αεριτζήδες της αγοράς που έταξαν λαγούς με πετραχήλια και στο τέλος εξαφανίστηκαν αφήνοντας πίσω χρέη στο δημόσιο.

«Έχετε εξαφανίσει τους βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας για να περάσετε το νομοσχέδιο στα θερινά τμήματα. Οι κάτοικοι στη Βόρεια Ελλάδα τους περιμένουν, δεν πάνε να τους πούνε για τα «οφέλη», για τις «θέσεις εργασίας» για τις «καλύτερες συνθήκες που θα βιώσουν», είπε η Ραχήλ Μακρή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, προειδοποιώντας τους ιδιώτες ότι μια μέρα θα βρεθούν προ εκπλήξεως γιατί εκείνοι θα ακυρώσουν τη σύμβαση.

«Θα προσφύγουμε αν χρειαστεί στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια εναντίον των ιδιωτών και των πολιτικών που θα βάλουν την υπογραφή τους» διεμήνυσε η Κοζανίτισσα βουλευτίνα.

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος διαφωνεί και με το συγκεκριμένο μέτωπο και το παλλαϊκό μέτωπο θα δώσει τη δυναμική του απάντηση», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

Η επιμονή Μεϊμαράκη και η απάντηση Μαξίμου

Η κυβέρνηση διαμηνύει μέσω της εκπροσώπου της Σοφίας Βούλτεψη ότι οι ψήφοι στις προτάσεις των κομμάτων για δημοψήφισμα δεν συναθροίζονται και ότι ο αριθμός 120 δεν δημιουργεί τετελεσμένα.

«Αν η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής αποφανθεί ότι οι προτάσεις είναι ομοειδείς και οι ψήφοι συναθροίζονται τότε καλό θα ήταν να πάμε το Σαββατοκύριακο κιόλας κι εν μέσω του τελικού του Μουντιάλ στην Ολομέλεια για συζήτηση ώστε να μην υπάρχουν εκκρεμότητες» είπε στους δημοσιογράφους της Βουλής ο Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ακολουθώντας άλλη γραμμή από εκείνη του Μαξίμου.

Και ας πούμε ότι με τις 120 υπογραφές αποφασίζετε να ανοίξει η Ολομέλεια και να ξεκινήσει η συζήτηση επί του ψηφισθέντος νομοσχεδίου (Τετάρτη η ψηφοφορία) για τη ΔΕΗ. Οι βουλευτές επιστρέφουν το διήμερο στην πρωτεύουσα, η πολιτική μάχη μεταφέρεται για μία ή και δύο μέρες στη μεγάλη αίθουσα του Κοινοβουλίου και τα μεσάνυχτα θα έχουμε την ψηφοφορία. Για να διεξαχθεί δημοψήφισμα χρειάζονται 180 υπογραφές, που ούτε στον …άλλο κόσμο δεν πρόκειται να συγκεντρωθούν. Υπάρχει όμως το πολιτικό κόστος και τα πολιτικά οφέλη από μια τέτοια διαμάχη.

Το κόστος ούτως ή άλλως θα το αισθανθούν τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ με την ψήφιση ενός ακόμη σκληρού νομοσχεδίου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι a priori καταθέτουμε τα όπλα. Κουβέντα να’ χουμε, να κάνουμε…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης