Ακολουθώντας την τακτική που κατακεραύνωνε από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση καλείται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα των δανειστών, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.
Ο μεγάλος αριθμός διαφωνούντων κατά την αποψινή ψηφοφορία αναμένεται να δρομολογήσει ραγδαίες ζυμώσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησηςΟι βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης αλλά και των ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, θα βρεθούν στην… αμήχανη θέση να ψηφίσουν αργά το βράδυ της Τετάρτης τους όρους του νέου μνημονίου… σε έναν νόμο και ένα άρθρο.
Με την πρακτική αυτή, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να περιορίσει την αιμορραγία των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, δεδομένου ότι πολλά στελέχη του κόμματός του έχουν ήδη διαφοροποιηθεί από τη γραμμή της κυβέρνησης, ενώ το κόμμα του Πάνου Καμμένου έχει επισημάνει ότι θα καταψηφίσει όσα άρθρα παραβιάζουν τη συμφωνία του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.
Σύμφωνα με τους πλέον αισιόδοξους υπολογισμούς, το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ θα συρρικνωθεί κατά 37 έως 40 βουλευτές (Αριστερή Πλατφόρμα, ΚΟΕ, ΔΕΑ, Ενεργοί Πολίτες και στελέχη που έχουν ήδη αποκαλύψει τη στάση που θα τηρήσουν). Ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός των διαφωνούντων καθιστά αναπόφευκτες τις ραγδαίες ζυμώσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός φέρεται να διεμήνυσε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟ του κόμματος, εν είδει τελεσιγράφου, ότι είναι στο χέρι των βουλευτών να επιλέξουν αν η κυβέρνηση της Αριστεράς θα παραμείνει στην εξουσία ή θα αποτελέσει παρελθόν.
Νωρίτερα, έγινε δεκτό επί της αρχής, κατ’ άρθρο και στο σύνολό του, από τις τέσσερις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και με ευρεία πλειοψηφία, το νομοσχέδιο με τις επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. «Όχι» ψήφισαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.
«Μασάζ» στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
Στην υπηρεσία της ανασύνταξης του ΣΥΡΙΖΑ, η ενότητα του οποίου κρέμεται σε μία κλωστή, ο πρωθυπουργός κάλεσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα να παραμείνει αρραγής, μπροστά σε αυτές τις δύσκολες και κρίσιμες ιστορικές στιγμές.
Προ των ευθυνών τους έθεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός, κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματοςΣύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός περιέγραψε την κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή, τις διαπραγματευτικές προσπάθειες που κατέβαλε όλους αυτούς τους μήνες και στη Σύνοδο, καθώς επίσης και το πώς διαμορφώθηκαν τα διλήμματα.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο ίδιος από την πλευρά του εξάντλησε όλες τις διαπραγματευτικές δυνατότητες, εξέτασε όλες τις εναλλακτικές λύσεις και ζήτησε από όσα μέλη της ΚΟ διαφωνούν, να του προτείνουν κάποια αξιόπιστη και πραγματική εναλλακτική που θεωρούν ότι ο ίδιος δεν σκέφτηκε ή δεν υλοποίησε μπροστά σε αυτή την κατάσταση.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τα σενάρια που θέλουν να επιχειρείται ανατροπή της κυβέρνησης, με στόχο την αντικατάστασή της από έναν «δοτό» σχηματισμό και κάλεσε τους βουλευτές του κόμματος να μην επιτρέψουν να υλοποιηθούν τα σχέδια των ακραίων κύκλων -από την Ευρώπη και από το εσωτερικό-, βάζοντας… «αυτογκόλ».
Το φιλί Τσίπρα – Κωνσταντοπούλου
Μέσα στο εκρηκτικό κλίμα και τις εύθραυστες ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί εντός της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά ο… ασπασμός που αντάλλαξαν ο Αλέξης Τσίπρας με την Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία θεωρείται ήδη ξένο σώμα από πολλά στελέχη του κόμματος.
Το φιλί που αντάλλαξαν οι σύντροφοι Αλέξης Τσίπρας και Ζωή Κωνσταντοπούλου απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός, με τους παριστάμενους να κάνουν λόγο για δείγμα προσέγγισης και τους πλέον… καυστικούς για… φιλί του Ιούδα.
O έντονος διάλογος Δραγασάκη – Λαφαζάνη
Ενδεικτικό του τεταμένου κλίματος της συνεδρίασης είναι το φραστικό επεισόδιο μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Ο κ. Δραγασάκης, απευθυνόμενος προς τον επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, τόνισε ότι τα αποθεματικά της Τράπεζας της Ελλάδας δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, για να λάβει την -σε ιδιαίτερα έντονο ύφος- απάντηση του κ. Λαφαζάνη: «Υπάρχουν ευθύνες, δεν ήμασταν οχυρωμένοι».
Εμμένουν στο «όχι»
Από την πλευρά τους, βουλευτές του κόμματος δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι, σε αντίθεση με το «όχι» του πρωθυπουργού που έγινε «ναι», εκείνοι μένουν σταθεροί στην άποψή τους, υπογραμμίζοντας ότι δεν προτίθενται να υπερψηφίσουν τα επαχθή μέτρα που περιλαμβάνει η συμφωνία.
Στηρίζει, αλλά… δεν ψηφίζει ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, Παναγιώτης ΛαφαζάνηςΠρώτη στον χορό των αντιδράσεων μπήκε η Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία, μέσω του ηγετικού στελέχους της, Παναγιώτη Λαφαζάνη, κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάρει πίσω τα μέτρα και να ακολουθήσει το Plan B που προτείνουν.
Παράλληλα, ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι μπορεί να απορρίπτει τους όρους της συμφωνίας, ωστόσο δεν αίρει τη στήριξή του προς την κυβέρνηση.
Στο ίδιο μήκος κύματος και τα στελέχη της ΚΟΕ, της ΔΕΑ και άλλων μικρότερων τάσεων του κόμματος τονίζουν ότι δεν θα στηρίξουν με την ψήφο τους τα αντιλαϊκά μέτρα που προβλέπει η συμφωνία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την πόρτα της εξόδου από το κυβερνητικό σχήμα άνοιξε πρώτη η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, η οποία υπέβαλε την παραίτησή της, μέσω επιστολής προς τον Αλέξη Τσίπρα.
Πρόκειται για μία κίνηση που ανοίγει ακόμα περισσότερο τον δρόμο για ευρύ ανασχηματισμό, σε μια προσπάθεια του πρωθυπουργού να υλοποιηθούν τα δυσβάσταχτα μέτρα τα οποία προβλέπονται στη συμφωνία.
109 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτουν το Mνημόνιο
Η δήλωση των 109 (επί συνόλου 201) μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:
Στις 12 Ιουλίου συντελέστηκε στις Βρυξέλλες ένα πραξικόπημα που απέδειξε ότι στόχος των ευρωπαϊκών ηγεσιών ήταν η παραδειγματική εξόντωση ενός λαού που οραματίστηκε ότι μπορεί να ακολουθηθεί ένας άλλος δρόμος πέραν και έξω από το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της ακραίας λιτότητας. Ένα πραξικόπημα που στρέφεται ευθέως εναντίον κάθε έννοιας δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας.
Η συμφωνία με τους “θεσμούς” ήταν αποτέλεσμα απειλών άμεσου οικονομικού στραγγαλισμού και συνιστά ένα νέο μνημόνιο με επαχθέστατους και ταπεινωτικούς όρους επιτήρησης, καταστροφικό για τον τόπο και το λαό μας.
Αντιλαμβανόμαστε τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν στην ελληνική πλευρά, παρά ταύτα θεωρούμε ότι το παλλαϊκό περήφανο ΟΧΙ στο δημοψήφισμα δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να υποκύψει στα εκβιαστικά τελεσίγραφα των δανειστών.
Η συμφωνία αυτή δεν είναι συμβατή με τις ιδέες και τις αρχές της αριστεράς, κυρίως, όμως, με τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων. Η πρόταση αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον κόσμο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Ζητάμε την άμεση σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής και καλούμε τα μέλη, τα στελέχη και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να περιφρουρήσουν την ενότητα του κόμματος, στη βάση των συνεδριακών αποφάσεων και των προγραμματικών μας δεσμεύσεων.
Διαβάστε επίσης:
Επιμέλεια: Μανώλης Φουσκολαγουδάκης