Της Νιόβης Σταύρου
Κάτω από τη βαριά σκιά της επερχόμενης φορολεηλασίας, με ψηφισμένο το Ασφαλιστικό, το οποίο οδηγεί σε νέες μειώσεις 250.000 επικουρικών, την «παράδοση» των κόκκινων δανείων στα παγκόσμια κοράκια και τον αυτόματo μηχανισμό διόρθωσης ή «κόφτη» μισθών και συντάξεων, η κυβέρνηση θριαμβολογεί για την ελάφρυνση του χρέους –η οποία παρεμπιπτόντως έχει ορίζοντα πολλών δεκαετιών και αναμένεται να τη βιώσουν και οι επόμενες γενιές– και δηλώνει ότι ήρθε η ώρα για ανάκαμψη και επενδύσεις.
Με την προσφιλή επικοινωνιακή τακτική της, η κυβέρνηση κάνει λόγο για «φάση απογείωσης» της ελληνικής οικονομίας και προετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας το πολυνομοσχέδιο με το βαρύ πακέτο των έμμεσων φόρων, ώστε όλα να είναι έτοιμα για το Eurogroup της 24ης Μαΐου, όπου αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για την αξιολόγηση και να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των περίπου 5,7 δις ευρώ από το δάνειο του ΕΜΣ.
Οι «γκρίζες ζώνες» είναι πολλές έως τώρα και βασικά σημεία επιχειρείται να περάσουν στα ψιλά γράμματα. Όπως το πώς θα εξειδικευτούν τα προληπτικά μέτρα του «κόφτη» και ποια θα είναι αυτά, σε ποιους κωδικούς δηλαδή του προϋπολογισμού θα μπαίνει «τσεκούρι». Είναι δεδομένο ότι κάθε απόκλιση από το στόχο θα έχει ως θύματα τους συνήθεις… υπόπτους, μισθωτούς και συνταξιούχους, με βαριές απώλειες των εισοδημάτων τους, αυξήσεις φόρων και ομαδικές απολύσεις. Έχουν εξαιρεθεί μόνο οι κοινωνικές δαπάνες –που ούτως ή άλλως είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες– και οι δαπάνες για την άμυνα.
Στο βάθος… ανασχηματισμός
Η νέα μετά «success story» εποχή επιτάσσει και νέο μοντέλο… διακυβέρνησης, το οποίο μεταφράζεται σε ανασχηματισμό για να φυσήξει νέος αέρας στο κυβερνητικό επιτελείο και να φύγουν από την «εικόνα» πρόσωπα που έχουν συνδεθεί με δραματικές στιγμές της διαπραγμάτευσης αλλά και υπουργοί που δεν έπιασαν τη… βάση (Μπαλτάς, Πολάκης κ.ά.).
Η λίστα των νυν που θα γίνουν πρώην δεν έχει ολοκληρωθεί από τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με
Το Μαξίμου δεν ανησυχεί ούτε για τη ψήφιση του σκληρού πολυνομοσχεδίου, καθώς, όπως έλεγε κυβερνητική πηγή στο zougla.gr, «τα δύσκολα πέρασαν και τώρα που το ποτήρι είναι και φαίνεται μισογεμάτο κανείς δεν θα αναλάβει την ευθύνη να το αδειάσει και να σταματήσει τη θετική πορεία που ξεκινά».
Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να κλείσουν οι εκκρεμότητες στο Eurogroup της 24ης Μαΐου και στη συνέχεια να επισφραγιστεί η συμφωνία – βάσει και της προτροπής του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο. Tα σενάρια όμως τα αναζωπύρωσε η ίδια η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διευρυνθεί το υπουργικό συμβούλιο διά ανασχηματισμού και με πρόσωπα που δεν προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν μπορώ να αποκλείσω σε ένα ενδεχόμενο ανασχηματισμό το κυβερνητικό σχήμα να έχει ανθρώπους στα υπουργεία πέραν των γνωστών του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Γεροβασίλη, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό. Επ’ αυτού, πρόσθεσε: «Όποτε ο πρωθυπουργός κρίνει ότι θα περάσει ανασχηματισμό, φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν και πρόσωπα που δεν θα είναι του στενού πολιτικού περιβάλλοντος. Κάτι τέτοιο είναι και υγιές».
Για το ενδεχόμενο διεύρυνσης του κυβερνητικού σχήματος προς άλλες πολιτικές δυνάμεις, πάντως, η κ. Γεροβασίλη ήταν αρνητική, καθώς κατά τη γνώμη της δεν υπάρχουν δυνάμεις τέτοιες που να μπορούν να ακολουθήσουν πολιτική εξόδου από τα προβλήματα.
Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, στις προθέσεις του πρωθυπουργού είναι και τα δύο, τόσο το συνέδριο όσο και ο ανασχηματισμός, να πραγματοποιηθούν μέσα στο καλοκαίρι.
Ο χρόνος θα δείξει…