Με τους μύθους για την κοινωνική ευαισθησία της αριστερής κυβέρνησης να έχουν για ακόμη μία φορά καταρριφθεί, με τρόπο επώδυνο για τους πολίτες, κρατώντας ανά χείρας τον νέο ασφαλιστικό-φορολογικό νόμο που μειώνει ακόμη περισσότερο τα εισοδήματα και σαρώνει καταστροφικά τα ασφαλιστικά ταμεία, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσήλθε το μεσημέρι της Δευτέρας στο έκτακτο Eurogroup για να πείσει ότι η Ελλάδα εφαρμόζει κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της.
Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία στο θέμα της αξιολόγησης ως προς το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, τα «κόκκινα» δάνεια, το ασφαλιστικό, το φορολογικό και τους έμμεσους φόρουςΣτόχος είναι να ανταλλάξει τους επώδυνους πολιτικούς συμβιβασμούς με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ελάφρυνση του χρέους.
«Έχουμε πλέον όλες τις προϋποθέσεις για να προχωρήσουμε σε καλύτερες ημέρες» έλεγαν την Κυριακή στη Βουλή κυβερνητικά στελέχη, προσπαθώντας παράλληλα να πείσουν ότι το επόμενο «ναι» που θα κληθούν να πουν στο πακέτο των 5,4 δις ευρώ με τους δυσβάστακτους έμμεσους φόρους θα είναι η τελευταία θυσία για να βγει η χώρα από την επιτροπεία και να φυσήξει αέρας ανάπτυξης.
Τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες είναι διφορούμενα. Ως κυρίαρχο αυτήν τη στιγμή σενάριο εμφανίζεται η σταδιακή ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το τακτικό Eurogroup της 24ης Μαΐου, ώστε ενδιάμεσα να επιχειρηθεί λύση στο θέμα του προληπτικού πακέτου των 3,6 δις ευρώ.
Όπως δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του συμβουλίου της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, θέλει μία συμφωνία για το ελληνικό χρέος στις 24 Μαΐου.
Σόιμπλε: «Η Ελλάδα στο παρελθόν κινήθηκε λανθασμένα. Οι Έλληνες φταίνε για τις επιλογές τους»Προς αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε κατά την τοποθέτησή του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος υπερασπίστηκε τη άποψή του ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να θεσπίσουν έναν μηχανισμό αυτόματης περικοπής δαπανών (σ.σ.: γνωστό και ως «φρένο δαπανών»), αν συμβεί η απαισιόδοξη εκδοχή και τα πράγματα στην Ελλάδα δεν πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Γερμανός υπουργός έκανε δημοσίως κριτική στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα λέγοντας:«Η Ελλάδα στο παρελθόν κινήθηκε λανθασμένα. Οι Έλληνες φταίνε για τις επιλογές τους». Μάλιστα, ο κ. Σόιμπλε υπεραμύνθηκε των επιλογών του τονίζοντας: «Έχουμε δείξει την αλληλεγγύη μας» ενώ ερωτηθείς αν τελικά θα υπάρξει σήμερα συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα ζήτησε από τους δημοσιογράφους να περιμένουν για το τέλος της συνεδρίασης.
Οι αφίξεις των υπουργών Οικονομικών
Δεν αναμένω ακόμα οριστικά συμπεράσματα σε ό,τι αφορά το θέμα του ελληνικού χρέος, δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
«Θα συζητήσουμε το πότε, το εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις, εάν είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί αργότερα και διευκρινίζοντας πως θέλει μία συμφωνία για το ελληνικό χρέος στις 24 Μαΐου.
Δείτε τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ:
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ότι «σήμερα δεν θα ληφθούν τελικές αποφάσεις».
«Σήμερα θα γίνει συζήτηση και θα δοθούν πολιτικές οδηγίες», δήλωσε ο Σόιμπλε. «Πριν από τις συζητήσεις για το χρέος, χρειάζεται ανάλυση βιωσιμότητας. Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει λύση μέχρι το τέλος του Μαΐου» πρόσθεσε.
Έκρινε ότι «η δέσμη των προληπτικών μέτρων που ζητεί το ΔΝΤ είναι μια λογική προσέγγιση» ωστόσο ανέφερε ότι η βιωσιμότητα του χρέους αποτελεί βασική προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία.
Οι δηλώσεις Σόιμπλε:
«Βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο» όσον αφορά στα επιπλέον μέτρα δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί κατά την είσοδό του στο Eurogroup.
O ίδιος πρόσθεσε ότι η πρόταση από τις ελληνικές Αρχές, την οποία έστειλε την Κυριακή ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, ικανοποιεί τα κριτήρια που έχουν τεθεί από το Eurogroup.
«Μπορούμε ακόμα να κάνουμε πρόοδο και έχουμε ακόμα χρόνο για κάτι τέτοιο» τόνισε ο κ. Μοσκοβισί. Όσον αφορά στο χρέος, ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε ότι δεν αναμένει κάποια απόφαση σήμερα αλλά «πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα».
Δείτε τις δηλώσεις Μοσκοβισί:
Για τη χθεσινή ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου από την ελληνική Βουλή ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι «οι μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν χθες είναι σημαντικά κομμάτια μιας μείζονος μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη». Χαρακτήρισε δε την ψήφιση αυτών των μέτρων «θαρραλέα», αλλά «αναγκαία» για να «προσελκύσει» η Ελλάδα επενδυτικά «κεφάλαια»
Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς-Γεργκ Σέλινγκ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Σαπέν: Η Αθήνα τήρησε τις δεσμεύσεις της
Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα «τήρησε τις δεσμεύσεις της» διαβεβαίωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, μετά την έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο της επίμαχης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, λίγο πριν από μια σημαντική σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
«Οι Έλληνες έκαναν όλες τις προσπάθειες που τους είχαμε ζητήσει να κάνουν και τίποτε δεν μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση ούτε την ειλικρίνεια ούτε την ικανότητα αυτής της κυβέρνησης να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Τήρησε τις δεσμεύσεις της» δήλωσε ο υπουργός καθ’ οδόν προς τις Βρυξέλλες για την έκτακτη σύνοδο του Eurogroup.
«Αντικειμενικά, αυτή η ελληνική κυβέρνηση (…) έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες εδώ και ενάμισι χρόνο για να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις σε βάθος» υπογράμμισε. «Ψήφισε και υιοθέτησε μέτρα δημοσιονομικών περικοπών που είναι απολύτως σημαντικά».
Γκίντος: Οι διαφορές θα γεφυρωθούν
Αισιόδοξος για συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές εμφανίστηκε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς ντε Γκίντος. Όπως είπε «υπάρχουν διαφορές, οι οποίες ευελπιστώ ότι θα γεφυρωθούν και ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία για τα επόμενα βήματα».
Παντοάν: Η Ελλάδα αναπτύσσεται ταχύτερα
Ο Ιταλός υπουργός Πιερ Κάρλο Παντοάν τόνισε ότι το ζήτημα του κουρέματος του ελληνικού χρέους δεν είναι στο τραπέζι του Eurogroup, ενώ δήλωσε ότι υπάρχει «μετριοπαθής αισιοδοξία» για την Ελλάδα.
Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν.
Τα θετικά σημεία της διαπραγμάτευσης
Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία στο θέμα της αξιολόγησης ως προς το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, τα «κόκκινα» δάνεια, το ασφαλιστικό, το φορολογικό και τους έμμεσους φόρους.
Το χρέος επισήμως βρίσκεται στην ατζέντα της συνεδρίασης, ωστόσο ο δρόμος για να ληφθούν αποφάσεις θα είναι μακρύς, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι πρόθυμες για λόγους εσωτερικής πολιτικής να περάσει από τα κοινοβούλιά τους εισήγηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στη Γερμανία, η οποία βαδίζει για εθνικές εκλογές το 2017.
Το κατά πόσο το πακέτο των προληπτικών μέτρων θα παραμείνει η τελευταία «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης μένει να αποδειχθεί. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει ήδη ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης με επιστολή που απέστειλε σε δραματικό ύφος ότι δεν μπορεί να περάσουν από την ελληνική Βουλή κι άλλα μέτρα, ύψους 3,6 δις ευρώ.
Παράλληλα, επανέλαβε την πρόταση της ελληνικής πλευράς για έναν αυτόματο μηχανισμό αναπροσαρμογής των δαπανών του προϋπολογισμού με αναφορά σε κάθε υπουργείο και λίγες συγκεκριμένες εξαιρέσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας και προστασίας των ασθενέστερων στρωμάτων.
Επιστολή που έγινε δεκτή με ειρωνικά σχόλια από βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι υπενθύμιζαν την «κόκκινη γραμμή» Τσακαλώτου για το αφορολόγητο που τελικά μειώθηκε στα 8.636 ευρώ, ανερυθρίαστα και με πανηγυρισμούς, χωρίς ο υπουργός Οικονομικών να παραιτηθεί όπως είχε… τάξει.
Το παιχνίδι κρίνεται στις συμμαχίες. Η τιτανομαχία μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων δίνει προς το παρόν «νικητή» το Διεθνές Ταμείο, το οποίο συμπλέει με τον ισχυρό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που κινεί τα πιόνια στη σκακιέρα του Eurogroup. Το ΔΝΤ επιμένει στην εξειδίκευση των προληπτικών μέτρων 3,6 δις ευρώ, που περιλαμβάνουν ομαδικές απολύσεις, καταργήσεις φοροαπαλλαγών, «τσεκούρι» στους μισθούς των ενστόλων και των δικαστικών.
Ανάμεσα στους σύμμαχους παίκτες για την Ελλάδα είναι ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει τους στόχους, ότι τα οικονομικά της στοιχεία είναι καλύτερα των αναμενόμενων και δηλώνει ότι «δεν τίθεται θέμα νέου μνημονίου και εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη».
Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, η Κομισιόν θα προτείνει να γίνει εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα, ώστε να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες του Ιουλίου, υπό τον όρο όμως ότι θα νομοθετηθεί μηχανισμός ενεργοποίησης των εφεδρικών μέτρων.
Διαβάστε επίσης: