Στα ύψη ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ψήφιση των νέων αντιλαϊκών μέτρων στη Βουλή. Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης διασταυρώνουν τα ξίφη τους, με την ατμόσφαιρα να ηλεκτρίζεται επικίνδυνα όσο πλησιάζει η ώρα της ψηφοφορίας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να χρησιμοποιήσει πολλά στοιχεία για τα νέα βάρη που προστίθενται στις πλάτες των πολιτών με το τέταρτο μνημόνιο που ψηφίζεται στη Βουλή​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξαπολύσει δριμεία επίθεση κατά του προέδρου της ΝΔ, κατηγορώντας τον για «καταστροφολογία» και «λαϊκισμό». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από το βήμα της Βουλής θα παρουσιάσει τα κεντρικά σημεία της συμφωνίας με τους δανειστές για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, δίνοντας έμφαση στα αντίμετρα που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο.
Παράλληλα, θα προχωρήσει σε συγκρίσεις σχετικά με το τι ζητούσαν οι θεσμοί, τι αντιπρότεινε η ελληνική πλευρά και πού τελικά κάθισε η «μπίλια» της διαπραγμάτευσης. Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να δείξει σε αριθμούς ότι η συμφωνία προσθέτει οικονομικά βάρη σε ορισμένους πολίτες, όχι όμως στον βαθμό που υποστηρίζει η αντιπολίτευση. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο πρωθυπουργός θα αφιερώσει μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του στο σκέλος της συμφωνίας που αφορά στα αντίμετρα, ενώ έμφαση θα δοθεί και στο θέμα του χρέους.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Για συνενόχους στο Μνημόνιο 4, να ψάξουν αλλού!»

Από τη μεριά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα κατά του Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνησή του αδυνατεί να δώσει ουσιαστική λύση στο αδιέξοδο που βρίσκεται η χώρα. Παράλληλα, θα φροντίσει να επαναλάβει ότι τα νέα μέτρα αποτελούν αποκλειστική ευθύνη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και φέρουν την υπογραφή των βουλευτών τους. Ήδη, μέσω Twitter, φρόντισε να στείλει το μήνυμα της σημερινής τακτικής που θα ακολουθήσει στη Βουλή:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Για συνενόχους στο Μνημόνιο 4, να ψάξουν αλλού! Δεν ψηφίζουμε ούτε ψευτο-αντίμετρα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να χρησιμοποιήσει πολλά στοιχεία για τα νέα βάρη που προστίθενται στις πλάτες των πολιτών με το τέταρτο μνημόνιο που ψηφίζεται στη Βουλή, κάνοντας ό,τι περνά από το χέρι του για να δείξει ότι η χώρα θα είναι «δέσμια» τα επόμενα χρόνια (και μετά τις εκλογές, όταν αυτές γίνουν) των όσων υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατ’ εντολή του Αλέξη Τσίπρα.

ΤΙ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ



Σκληρά μέτρα

Είτε πρόκειται για τέταρτο μνημόνιο (όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση) είτε για πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει μέτρα για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης (όπως αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου), το βέβαιο είναι ότι η… λυπητερή είναι μεγάλη και θα κληθούν να την πληρώσουν μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Βασικά σημεία πολυνομοσχεδίου
:

Συντάξεις – αφορολόγητο 

  • «Ψαλίδι» έως 18% από την 1η Ιανουαρίου 2019 κύριων και επικουρικών συντάξεων μέσω της μείωσης της προσωπικής διαφοράς.
  • Μείωση αφορολογήτου, από την 1η Ιανουαρίου 2020, στα 5.700 ευρώ (από 8.636 ευρώ που είναι σήμερα). Η λυπητερή ξεκινάει από τα 650 ευρώ τον χρόνο, την οποία και θα πληρώσουν όσοι αμείβονται με 500 ευρώ τον μήνα…
  • «Τσεκούρι» στο ΕΚΑΣ, ύψους 238 εκατ. ευρώ, για όσους συνταξιούχους το λαμβάνουν ακόμα. Εφαρμογή το 2018.
  • «Ψαλίδι» σε παροχές, όπως επιδόματα ένδειας, απροστάτευτων τέκνων, ανεργίας νεοεισερχομένων από τον ΟΑΕΔ κ.λπ. Το μέτρο τίθεται σε ισχύ το 2018.
  • Κατάργηση φοροαπαλλαγών για να εξοικονομηθούν 189 εκατ. ευρώ μέσα στο 2018. Χαμένοι όσοι εμφανίζουν εισόδημα 720 ευρώ/μήνα.
Ασφαλιστικές εισφορές

Οι ασφαλιστικές εισφορές «τραβούν την ανηφόρα». Ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι και αγρότες θα πληρώνουν από το 2018 ασφαλιστικές εισφορές επί των καθαρών εισοδημάτων τους χωρίς να αφαιρούνται οι εισφορές που πληρώθηκαν το προηγούμενο έτος. Παράλληλα, αυξάνεται από το 14% στο 17% ο συντελεστής των εισφορών για τους αγρότες.

Αποκρατικοποιήσεις

Άμεση μεταφορά στο Υπερταμείο της συμμετοχής του Δημοσίου σε:

  • ΟΑΣΑ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ, ΕΛΤΑ, «Ελ. Βενιζέλος» (το 25% των μετοχών, καθώς το 30% ανήκει ήδη στο ΤΑΙΠΕΔ)
  • «Ελληνικές Αλυκές», ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ, Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου, Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης
  • ΔΕΗ (το ποσοστό που δεν κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ), HELEXPO, Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών, ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ (τα ποσοστά που δεν κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στις δύο εταιρείες)
  • Κτηριακές Υποδομές ΑΕ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, καθώς και τα περιφερειακά αεροδρόμια που δεν πωλήθηκαν στη Fraport.

Ομαδικές απολύσεις

1. Καταργείται το βέτο του υπουργού Εργασίας στις ομαδικές απολύσεις.
2. Μαζική απομάκρυνση προσωπικού εντός 90 ημερών από την ημέρα που ο εργοδότης προσκαλεί σε δημόσια διαβούλευση τους εργαζομένους, εφόσον «τηρηθούν οι υποχρεώσεις του εργοδότη προς ενημέρωση και διαβούλευση».
3. Περιορίζεται ο ρόλος του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) μόνο στον έλεγχο της διαδικασίας που αφορά στις υποχρεώσεις του εργοδότη, καθώς και των διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Ειδικά μισθολόγια, κατασχέσεις μ’ ένα κλικ

Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπονται επίσης:

  • Μείωση στα ειδικά μισθολόγια δικαστικών, ιατρών ΕΣΥ, πανεπιστημιακών.
  • Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Ήτοι, κατασχέσεις μ’ ένα κλικ και χωρίς να μπορούν οι συμβολαιογράφοι να μπλοκάρουν τη διαδικασία μέσω κινητοποίησης.
  • Εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων αναλαμβάνουν και τη διαχείριση των ακινήτων, καθώς και την προστασία των τραπεζικών στελεχών και των δημοσίων λειτουργών που εγκρίνουν «κούρεμα» δανείων.


Μέσα ψηφίζουν, έξω διαδηλώνουν

Η ΓΣΕΕ καλεί σε νέο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 18.30, με το ΠΑΜΕ να δίνει ραντεβού στην Ομόνοια στις 19.00 και να πραγματοποιεί στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή. Οι συνταξιούχοι συγκεντρώνονται στις 10.00 στην πλατεία Κοτζιά.

Υπενθυμίζεται ότι λεωφορεία και τρόλεϊ κυκλοφορούν στους δρόμους της Αττικής από τις 09.00 έως τις 21.00 λόγω κινητοποιήσεων των εργαζομένων. Παράλληλα, δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια έως και την Παρασκευή στο πλαίσιο της νέας 48ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΠΝΟ.

Επίσης, απέχουν και σήμερα από τα καθήκοντά τους οι δικηγόροι, ενώ οι συμβολαιογράφοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους έως την Παρασκευή.

Zougla Newsroom

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης