Μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της προ ημερησίας συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι η αγροτική μεταρρύθμιση θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας και την έξοδό της από την οικονομική κρίση.

«Δεν έχουμε δικαίωμα να το αντιμετωπίσουμε με λαϊκισμό και δημαγωγία», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός στην πρωτομιλία του, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει ως στόχο τον εφησυχασμό των αγροτών επειδή είναι στους δρόμους, αλλά την πραγματική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό.

Στις άμεσες παροχές για την ανακούφιση των αγροτών ο κ. Σαμαράς ανέφερε ρύθμιση για το συνταξιοδοτικό τους, ώστε με 40 χρόνια ασφάλισης να μπορούν να πάρουν σύνταξη στα 62, νυχτερινό ρεύμα, ενώ για τη μείωση ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, σημείωσε ότι θα γίνει εντός της τετραετίας.

Ο Α. Σαμαράς επέρριψε ευθύνες σε κυβερνήσεις του παρελθόντος που -όπως είπε- επέβαλλαν την άποψη ότι ο πρωτογενής τομέας πρέπει να συρρικνωθεί προς όφελος της βιομηχανίας και των υπηρεσιών.

Ο κ. Σαμαράς έδωσε έμφαση στην ποιότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και στην προώθησή τους στο εξωτερικό. «Είμαστε η πατρίδα της μεσογειακής διατροφής και δεν είδαμε ελληνικά προϊόντα να προωθούνται εντός και εκτός συνόρων με τον τρόπο που θα’ πρέπε», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα το εξαλείψουμε από τη κρίση όμως αν δεν αλλάξουμε το παραγωγικό μας μοντέλο δεν θα βγούμε».

Αλέξης Τσίπρας: Χρειαζόμαστε ξένους επενδυτές όχι πειρατές 

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. αμέσως μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού.

«Η κατάρρευση του αγροτικού κόσμου ήταν επιλογή από τις εποχές της ευημερίας» τόνισε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε:

«Μη μας κάνετε μαθήματα για την ανάπτυξη γιατί όλα όσα αποφασίζετε είναι εναντίον της ανάπτυξη». Εσείς ακυρώνετε και σκοτώνετε κάθε προοπτική ανάπτυξης.

Τσαλαπατάτε τους ανθρώπους και μετά περιμένετε ότι θα υπάρξει ανάπτυξη χωρίς αυτούς ή ενάντια σε αυτούς. Εν ονόματι της ανάπτυξης, αναπτύξατε την ανεργία, τη φτώχεια, την καταστολή, την καταδίκη σε θάνατο των συνταξιούχων.

Χρειαζόμαστε ξένους επενδυτές και όχι πειρατές.

Η δική σας οικονομική πολιτική έδιωξε μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα είπε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε σε επενδύσεις που μένουν σε συρτάρι γιατί δεν παίρνουν άδεια: «κολλητοί και διαπλεκόμενοι διώχνουν τις επενδύσεις».

Πυρά κατά ΣΥΡΙΖΑ από τον Β. Βενιζέλο

Βολές κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής, λέγοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε το αγροτικό πρόβλημα ως πρόσχημα για να έρθει στη Βουλή και «να πει τα ίδια γι’ αυτό και αφιέρωσε μόλις 2,5 λεπτά στο θέμα των αγροτών».

«Πείτε μας μια επένδυση που έχετε στηρίξει. Δεν υπάρχει καμία που να μην έχει υπονομεύσει το κόμμα σας» τόνισε και πρόσθεσε: «Τωρα ξαφνικά υποστηρίζετε μια επένδυση της Ντόιτσε Εόλια;».

Η ερώτηση αυτή του κ. Βενιζέλου ήλθε μετά την αναφορά του κ. Τσίπρα στη γερμανική εταιρεία Ντόιτσε Εόλια που «έχει κάνει αίτημα έξι φορές για να επενδύσει στη χώρα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ύψους 14 εκατ. ευρώ τα οποία θα χρηματοδοτούσε η Deutsche Bank και τελικά όλες τις φορές το αίτημά της απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά», όπως είπε.

«Δεν ξέρω πόσο είναι θεσμικά θεμιτό να έρχεται ο αρχηγός οποιουδήποτε κόμματος και να μιλάει για συγκεκριμένη επένδυση, για συγκεκριμένο φάκελο και για συγκεκριμένο επενδυτή. Ούτε πρέπει να πηγαίνει σε συνέδρια χρηματοδοτημένα από διεθνείς κερδοσκόπους κ. Τσίπρα, όπως ο κ. Σόρος».

Μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι στήριξε την επίθεση στις Σκουριές: «Γιατι φεύγουν οι επενδυτές… γιατί στηρίξατε τρομοκρατικά την επίθεση στις Σκουριές… δεν είπατε τίποτα. Και οι σιωπές είναι πιο αποκαλυπτικές».

Φ. Κουβέλης: Μοχλός ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας η γεωργία

Τροποποιήσεις στα μέτρα που δεν αποδίδουν, ζήτησε για το πρόγραμμα προσαρμογής της χώρας ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης με στόχο την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και τη λειτουργία αναπτυξιακών διαδικασιών. Στην ίδια βάση, ζήτησε την υποστήριξη των αγροτών με τρόπο που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και στη βελτίωση του εισοδήματος των αγροτών. Σημειώνοντας ότι υπάρχουν προβλήματα, αλλά πως είναι δυνατόν να αλλάξουν τις συνθήκες και να οδηγήσουν την Ελλάδα στη σταθεροποίηση και τη διάχυση των ωφελειών από αυτή, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ζήτησε την εξάντληση των περιθωρίων για ρυθμίσεις που θα μειώνουν το κόστος παραγωγής και θα βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της αγροτικής οικονομίας της χώρας.

Επίσης αναφέρθηκε στα μέτρα τα οποία θα μειώσουν το κόστος παραγωγής και θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της αγροτικής οικονομίας.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται:

– Η θέσπιση αγροτικού πετρελαίου κίνησης με βάση αντικειμενικά κριτήρια, όπως τις στρεμματικές ανάγκες και το είδος της καλλιέργειας.

– Η μείωση της τιμής του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος με την καθιέρωση ειδικού αγροτικού τιμολογίου. Σε κάθε περίπτωση το αγροτικό νυχτερινό τιμολόγιο πρέπει να ισχύει τουλάχιστον για 12 ώρες.

– Η εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος μείωση του ΦΠΑ σε χαμηλά κλιμάκια για τα αγροτικά εφόδια, όπως σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα και ζωοτροφές. Σε σχέση με τα φυτοπροστατευτικά προϊόντακαι τα αγροεφόδια πρέπει να ιδρυθεί Παρατηρητήριο Τιμών, το οποίο θα παρακολουθεί τις τιμές και με αγορανομικές διατάξεις θα καθορίζει αυτές στο μέσο όρο των δυο χαμηλότερων τιμών της νότιας ζώνης της Ε.Ε.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία του Φώτη Κουβέλη.

Eπίθεση Καμμένου στην κυβέρνηση

Επίθεση στη κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι με την πολιτική της οδηγεί στην διάλυση της μεσαίας αγροτικής τάξης, εξαπέλυσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Πάνος Καμμένος κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα αγροτικά προβλήματα.

Ο κ. Καμμένος έκανε λόγο για κυβέρνηση που εκτελεί εντολές της Τρόικα με στόχο να σταματήσει η πρωτογενής αγροτική παραγωγή ενώ επέκρινε την απουσία του πρωθυπουργού από την ομιλία του, υποστηρίζοντας ότι χώρο διαλόγου αποτελούν οι επίτροποι που ελέγχουν τα υπουργεία και όχι το Κοινοβούλιο.

Παράλληλα κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά ότι είπε ψέματα προεκλογικά από τα μπαλκόνια για να πάρει την ψήφο του ελληνικού λαού ενώ σήμερα δεν είπε τίποτα ουσιαστικό για τους αγρότες που τον πίστεψαν.

«Οι αγρότες άκουσαν ένα πρωθυπουργό να κάνει απλά μια αναφορά και τον σωματοφύλακά του να κάνει επίδειξη γνώσεων και να μιλά για πατριδογνωσία» σημείωσε ο κ. Καμμένος.

«Τα μνημόνια είναι αυτά που καθορίζουν την πολιτική που οδηγεί την Ελλάδα στη καταστροφή. Εκτελείτε τις εντολές των δανειστών και δεν έχετε τη δυνατότητα να έχετε δική σας πολιτική γιατί δεν θέλετε» τόνισε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε: «Η πολιτική της αναγκαστικής εφαρμογής της Γερμανίας πήρε τέλος χθες με την Ιταλία. Όπως είδατε με το εκλογικό αποτέλεσμα έστειλαν πίσω τον Μόντι».

Ο κ. Καμμένος υποστήριξε ακόμα ότι η κυβέρνηση χάρισε στην Τράπεζα Πειραιώς την Αγροτική Τράπεζα στην οποία, όπως είπε, η μισή Ελλάδα της παραγωγής είναι υποθηκευμένη σε αυτήν.

Συμπλήρωσε δε ότι στη Θράκη δεν ασκεί εθνική πολιτική η Αγροτική Τράπεζα αλλά η τουρκική τράπεζα που ελέγχεται από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής.

«Δεν θέλετε να ενισχύσετε την αγροτική ανάπτυξη διαφορετικά θα δίνατε αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες», είπε ο κ. Καμμένος προτείνοντας μεταξύ άλλων να κατέβει το κόστος πετρελαίου κίνησης.

«Αυτό δεν το απαγορεύουν οι τρόικες αλλά εκείνοι που ενισχύονται και είναι οι λαθρέμποροι πετρελαίου οι οποίοι βρίσκονται κοντά στη κυβέρνηση», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κατέληξε ότι υπάρχουν λύσεις που δεν θέλει να δώσει η κυβέρνηση για να ανατραπούν τα σχέδια των δανειστών αλλά, όπως είπε, αυτό θα το κάνουν οι Έλληνες πολίτες.

Παπαρήγα: Η κυβέρνηση προτιμά το βίαιο θάνατο των αγροτών

Η κυβέρνηση προτιμά το βίαιο θάνατο των αγροτών, αντί για τον αργό, τόνισε από την πλευρά της η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

«Ήμασταν και οφείλαμε να είμαστε στα μπλόκα των αγροτών», τόνισε και απευθυνόμενη στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο είπε: «Αναρωτηθείτε ποιοι ακόμα ήταν στα μπλόκα, ήταν άνθρωποι κυρίως που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και όχι κομμουνιστές».

Η κα Παπαρήγα παρατήρησε πως δεν μπορείς να μιλάς για αγροτική πολιτική και να μην αναφέρεσαι στην ΚΑΠ ενώ σημείωσε πως το ΚΚΕ δεν μπορεί να κάνει προτάσεις αγνοώντας όλες τις κυβερνητικές δεσμεύσεις.

Απευθυνόμενη προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αναρωτήθηκε τι σχέση έχουν οι αναφορές του σχετικά με την απόπειρα απόδρασης του Π. Βλαστού και τους κουκουλοφόρους στις Σκουριές με το θέμα των αγροτικών προβλημάτων που συζητείται σήμερα στη Βουλή.

Μιχαλολιάκος: Επιστροφή στην εθνική αγροτική παραγωγή

Την «έναντι οιουδήποτε τιμήματος επιστροφή στην εθνική αγροτική παραγωγή» πρότεινε στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος.

Σε μία ομιλία με έντονα στοιχεία αμφισβήτησης της νεωτερικότητας και του αστικού πολιτισμού, ο κ. Μιχαλολιάκος υπογράμμισε πως «η επιστροφή στη γη είναι που έσωσε το έθνος μας σε όλες τις περιόδους κρίσεως».

Ο αγροτικός τομέας πρέπει να στηριχθεί, όχι μόνον ως ατμομηχανή της εθνικής οικονομίας, αλλά και ως όρος εθνικής επιβίωσης, σημείωσε, «γιατί ο αγρότης είναι φύσει πατριώτης: Εκεί που βγάζει το ψωμί του, είναι ο τάφος του παππού του, η ιστορία του, το αίμα του, αντίθετα με τον κοσμοπολίτη των πόλεων, που είναι επιρρεπής σε διάφορες κοσμοθεωρίες».

Η ελληνική φύση ενέπνευσε τη «νοσταλγία των αγνών αξιών της ζωής, της ζωής σύμφωνα με τη φύση, της οποίας ο άνθρωπος δεν μπορεί να επιβληθεί». Οι αρχαίοι Έλληνες μπορούσαν να προχωρήσουν σε βιομηχανική παραγωγή, αλλά δεν το έπραξαν, πιστοί σε «υψηλότερες αξίες».

Η αρχαία Ρώμη «παρήκμασε σε μια διαδικασία παγκοσμιοποίησης αντίστοιχης με τη σημερινή». Η βιομηχανική επανάσταση, συμπλήρωσε, «προσέφερε πολλά, αλλά δεν κράτησε πολύ: Έπεσε στα νύχια του άυλου χρήματος που έγινε ένα παράσιτο – και λεηλατεί τους λαούς από χώρα σε χώρα».

Στην νεότερη ελληνική ιστορία, οι κυβερνήσεις του ψυχρού πολέμου, τόνισε, αντί να εστιαστούν στην ανασυγκρότηση της κατεστραμμένης γεωργίας, «απομάκρυναν τους αγρότες από την παραγωγή τους και τους έφεραν στη μεγαλούπολη».

Ακολούθησε, όπως υπογράμμισε η ένταξη στην ΕΟΚ, «με τη συμφωνία να πάψει η Ελλάδα να είναι χώρα παραγωγική, γεωργική και κτηνοτροφική».

Σήμερα, επεσήμανε ο κ. Μιχαλολιάκος, η χώρα έχει υπαχθεί στις διεθνείς συμφωνίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει γίνει υπουργείο διεκπεραιώσεως αγροτικών επιδοτήσεων, «φτάσαμε να έχουμε γεωργούς που κόβουν δέντρα. Ένας νέος Ιμπραήμ ήταν η πολιτική των επιδοτήσεων».

«Δεν είναι οι επιδοτήσεις που θα λύσουν το αγροτικό πρόβλημα. Μόνον η αυτοδύναμη ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας θα μας εξασφαλίσει παρόν και μέλλον» υποστήριξε ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής.

«Πώς θα τα κάνουμε αυτά με τις συμφωνίες που έχουμε υπογράψει; Θα πούμε “κύριοι, δεν έχουμε να σας πληρώσουμε. Αλλάξτε τις συμφωνίες, αφήστε μας να παράγουμε και έτσι να σας ξεπληρώσουμε”. Δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε υλοποιήσει την πώληση των αγροτικών προϊόντων μας μέσα από οργανωμένες αγορές και να επιτρέπουμε τη διακίνησή τους μέσω αδίστακτων εμπόρων και ευκαιριακών εμποράκων που ρίχνουν κάθε τόσο κανόνι. Δεν μπορεί να παραμένουμε θεατές στο όργιο της ανεξέλεγκτης διακίνησης των προϊόντων που φθάνουν στην αγορά σε τιμές πολλαπλάσιες» σημείωσε ο κ. Μιχαλολιάκος και πρόσθεσε:

«Να ανακληθούν όλες οι άδειες παραμονής των αλλοδαπών που ασχολούνται ανασφάλιστοι και παράνομοι στη γεωργία. Ο πρωθυπουργός μπορεί να γίνει ο Αβραάμ Λίνκολν της Ελλάδας και να απαλλάξει την ελληνική κοινωνία από τη δουλεία – από τα 10 ευρώ μεροκάματο από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη».

Παραφράζοντας, μάλιστα, τον Ίωνα Δραγούμη, ο κ. Μιχαλολιάκος κατέληξε: «Αν τρέξουμε να σώσουμε σήμερα τους αγρότες, δεν θα σώσουμε εμείς τους αγρότες, αλλά οι αγρότες θα σώσουν την Ελλάδα».