Έπειτα από σειρά συσκέψεων, αναβολών, προτάσεων και… αντιπροτάσεων, σήμερα, εκτός απροόπτου, αναμένεται να δοθεί από τον ESM το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δις ευρώ στην Ελλάδα, για τις ανάγκες της τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης. Επιπλέον θα εγκριθεί η εκταμίευση μέρους των κεφαλαίων από τα 10 δισ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν για τον ίδιο σκοπό.
Τρία «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και δανειστών, μετατίθενται χρονικά, το πιθανότερο, για το επόμενο έτοςΕξάλλου για το ζήτημα αυτό θα συνεδριάσουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, με τον επικεφαλής της ευρωομάδας Γερούν Ντάισσελμπλουμ να έχει ήδη προαναγγείλει μέσω twitter ότι «η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την τυπική έγκριση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ από το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου».
Ήδη από την Παρασκευή το Euroworking Group είχε κρίνει επαρκείς τις ενέργειες της κυβέρνησης ως προς την πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων μέτρων, προλειαίνοντας το έδαφος για το σημερινό Eurogroup.
«Πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση η επόμενη μέρα
Στο μεταξύ, τρία «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και δανειστών, τα οποία είναι η αύξηση του συντελεστή φορολογίας των αγροτών, η νέα φορολογική κλίμακα των ενοικίων και η ενσωμάτωσης της έκτακτης εισφοράς στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος μετατίθενται χρονικά, το πιθανότερο, για το επόμενο έτος.
Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι τα τρία αυτά θέματα δεν θα περιλαμβάνονται στη λίστα των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας, που απομένει από τη δόση των 3 δισ. ευρώ.
Η δεύτερη λίστα των προαπαιτούμενων, αποτελεί «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση αλλά και αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, ωστόσο σύμφωνα πληροφορίες η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει εξασφαλίσει παράταση για τα τρία αυτά θέματα. Ωστόσο, στη δεύτερη αυτή λίστα των προαπαιτούμενων θα περιλαμβάνονται θέματα που έχουν σχέση με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, τον ΑΔΜΗΕ, την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο.
Ειδικά για το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο υπάρχει ρητή αναφορά στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή. Όπως αναφέρεται, η μισθολογική κατάταξη των υπαλλήλων θα πραγματοποιείται ανάλογα με την κατηγορία εκπαίδευσης και η ένταξη τους στα μισθολογικά κλιμάκια θα καθορίζεται ανάλογα με τον χρόνο υπηρεσίας και τα τυπικά τους προσόντα ή την κατοχή θέσης ευθύνης.
«Προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη αποσυμπίεση σε όλο το μισθολογικό φάσμα, η μισθολογική εξέλιξη συντελείται με διαφορετικό τρόπο στις υπάρχουσες κατηγορίες των υπαλλήλων, ενισχύονται τα επιδόματα θέσης ευθύνης αλλά και η διασύνδεση ενός μέρους των αποδοχών του υπαλλήλου με την περιγραφή των καθηκόντων κάθε θέσης εργασίας» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Διαβάστε επίσης: