Ολοένα πιο διαλλακτικοί εμφανίζονται οι Γερμανοί στο ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων προς την Ελλάδα.
Την αρχή την έκανε ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, ο οποίος υποστήριξε τα αιτήματα της Αθήνας σχετικά με την καταβολή επανορθώσεωνΠαρά το γεγονός ότι 8 στους 10 Γερμανούς υποστηρίζουν πως η Ελλάδα δεν δικαιούται τις αποζημιώσεις, στελέχη της καγκελαρίας αφήνουν ένα παράθυρο ανοιχτό για την έναρξη διαπραγματεύσεων επί του ζητήματος.
Την αρχή την έκανε ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, ο οποίος υποστήριξε τα αιτήματα της Αθήνας σχετικά με την καταβολή επανορθώσεων. Σήμερα πήρε τη σκυτάλη η ίδια η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ενόψει της συμπλήρωσης 70 ετών από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η κ. Μέρκελ φαίνεται πως αναγνωρίζει την ιστορική ευθύνη της Γερμανίας έναντι των χωρών που υπήρξαν θύματα του ναζισμού, δείχνοντας παράλληλα κατανόηση για τις ανοιχτές πληγές της Ελλάδας.
Σε βιντεοσκοπημένη συνέντευξή της έστειλε σαφές μήνυμα κατά της λήθης, επισημαίνοντας ότι «κάτω από την Ιστορία δεν υπάρχει οριστική (σ.σ.: διαχωριστική) γραμμή».
«Εμείς οι Γερμανοί έχουμε σε αυτό το ζήτημα μια ιδιαίτερη ευθύνη, να αντιμετωπίζουμε με προσοχή, ευαισθησία και επίγνωση τα όσα προκαλέσαμε την περίοδο του Εθνικοσοσιαλισμού» επισήμανε η Μέρκελ.
«Βεβαίως είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι, για παράδειγμα, δεν έχουμε μόνο τη συζήτηση με την Ελλάδα, αλλά και με πολλές άλλες χώρες» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι θα είναι για την ίδια «μια πολύ σημαντική στιγμή» όταν θα μεταβεί στις 10 Μαΐου στη Μόσχα, όπου θα καταθέσει «από κοινού με τον Ρώσο πρόεδρο στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στη μνήμη εκατομμυρίων νεκρών», για τους οποίους ευθύνεται η Γερμανία.
Τα κυβερνητικά στελέχη της Γερμανίας εμφανίζονται να ρισκάρουν με τα ποσοστά της δημοτικότητάς τους, εφόσον ο γερμανικός λαός στην πλειονότητά του θεωρεί παράλογες τις αιτιάσεις της Ελλάδας για καταβολή αποζημιώσεων.
Παρ’ όλα αυτά, οι δηλώσεις Μέρκελ και Γκάουκ δεν θα μπορούσαν να εκληφθούν ως δεσμεύσεις απέναντι στην Ελλάδα. Αντιθέτως, προς το παρόν τουλάχιστον, η έναρξη διαπραγματεύσεων για τις γερμανικές επανορθώσεις περιορίζεται στη σφαίρα του πιθανού – αν όχι του ανέφικτου.
Αναλυτές εκτιμούν ότι ενδεχομένως οι δηλώσεις αυτές να γίνονται σε ένδειξη καλής θέλησης εκ μέρους του Βερολίνου, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης.
Γκάουκ: Το Βερολίνο πρέπει να είναι ανοιχτό στο θέμα των αποζημιώσεων
Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ επισήμανε σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στη σαββατιάτικη έκδοση της εφημερίδας «Sueddeutsche Zeitung» ότι η Γερμανία πρέπει να σκεφτεί σοβαρά το θέμα της ιστορικής ευθύνης που φέρει απέναντι στην Ελλάδα.
«Δεν είμαστε μονάχα πολίτες που ζουν στο σήμερα και στη σύγχρονη εποχή, αλλά είμαστε επίσης απόγονοι εκείνων που άφησαν πίσω τους ένα μονοπάτι καταστροφής στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων περιοχών, όπου επονείδιστα γνωρίζαμε λίγα σχετικά με το θέμα για τόσο μεγάλο διάστημα» επισήμανε ο Γκάουκ.
«Είναι το σωστό για μια χώρα που έχει πλήρη επίγνωση της ιστορίας της, όπως η δική μας, να εξετάζει ποιες πιθανότητες ενδεχομένως υπάρχουν για (να καταβληθούν) επανορθώσεις».
Διαβάστε επίσης: