Αυτό είναι το πρόπλασμα του έφιππου ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που φιλοτεχνείται σε ιταλικό εργαστήριο, προκειμένου να τοποθετηθεί μέχρι το τέλος του 2010 στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.

Η εθνικιστική κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, ζει το δικό της… «μακεδονικό» μύθο, προκαλώντας αντιδράσεις ακόμη και μέσα στο εσωτερικό της χώρας.

Όπως έγινε γνωστό, ο έφιππος ανδριάντας του Μακεδόνα στρατηλάτη, θα αγγίζει τα δώδεκα μέτρα ύψος και θα είναι τοποθετημένος σε βάθρο ύψους 22 μέτρων. Γύρω από το βάθρο θα υπάρχουν λιοντάρια, αλλά και αρχαίοι Μακεδόνες στρατιώτες, σε φυσικό μέγεθος, σχηματίζοντας μακεδονική φάλαγγα.

Το άγαλμα άρχισε ήδη να φιλοτεχνείται, με άκρα μυστικότητα, στο εργαστήρι του Ferdinando Marinellι στη Φλωρεντία της Ιταλίας και αναμένεται να μεταφερθεί τμηματικά στα Σκόπια, μέχρι το τέλος του 2010, οπότε και έχουν προγραμματιστεί τα επίσημα αποκαλυπτήρια.

Σύμφωνα με εφημερίδες των Σκοπίων, συνολικά η σύνθεση με τον έφιππο ανδριάντα θα κοστίσει 4,5 εκατομμύρια ευρώ.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον εθνικιστή πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, για πλήρη αποσλαβοποίηση του χαρακτήρα της πλειοψηφίας των κατοίκων της χώρας, που παρουσιάζονται πλέον ως απευθείας απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Βουκεφάλα.

Παρόλα αυτά, ο Νίκολα Γκρούεφσκι ξεκαθάρισε πως ο ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, θα τοποθετηθεί, παρά τις αντιδράσεις του εκπροσώπου της Ε.Ε. στα Σκόπια, Έρβαν Φουερέ, που δήλωσε στα ΜΜΕ πως η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα πρέπει να αποφεύγει ενέργειες ή μέτρα που μπορούν να επηρεάσουν αντιπαραγωγικά τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα ή να ερμηνευτούν λανθασμένα, όπως συνέβη με το αεροδρόμιο και τον οδικό άξονα 10, που επίσης μετονομάστηκαν σε «Μέγας Αλέξανδρος».

Ακούστε το Μιχάλη Χρυσανθακόπουλο, καθηγητή ιστορίας και δημοσιογράφο, να εξηγεί τους λόγους της… αρχαιολαγνίας των γειτόνων.

Στην Αθήνα ακόμη ψάχνουν… χώρο

Την ίδια ώρα στην Αθήνα, ακόμη… ψάχνουν χώρο για να στήσουν τον ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που φιλοτέχνησε ο αείμνηστος γλύπτης και ακαδημαϊκός Γιάννης Παππάς το 1972.

Το 1993, πολύ πριν οι γείτονες ανακαλύψουν τον Μέγα Αλέξανδρο και την κληρονομιά του, το υπουργείο Πολιτισμού, με υπουργό την Ντόρα Μπακογιάννη, αγόρασε τον ανδριάντα και τον δώρισε στη συνέχεια στο δήμο Αθηναίων, προκειμένου να τοποθετηθεί σε κάποιο κεντρικό σημείο της πόλης.

Από τότε πέρασαν 16 χρόνια και ο ύψους τριών μέτρων, μπρούτζινος ανδριάντας του έφιππου Μακεδόνα στρατηλάτη, παραμένει στην αυλή του εργαστηρίου του γλύπτη, που μετά το 2005 και το θάνατό του, λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος του Μουσείου Μπενάκη.

Με την ανάληψη των καθηκόντων του το 2007, ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, ενδιαφέρθηκε για την τύχη του έργου και ζήτησε από τις υπηρεσίες του δήμου να κινηθούν, ώστε να επιλεγεί ο κατάλληλος χώρος για την τοποθέτησή του.