Υπέρ της άρσης ασυλίας των βουλευτών της Χρυσή Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, Χρήστου Παππά και Ιωάννη Λαγού ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής, σε μία θυελλώδη συνεδρίαση, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξαν εντάσεις, αντεγκλήσεις, καταγγελίες και φραστικά επεισόδια ανάμεσα σε χρυσαυγίτες βουλευτές και άλλα μέλη του Κοινοβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προηγήθηκε «σόου» στους διαδρόμους της Βουλής, με τους προφυλακισμένους βουλευτές να φωνάζουν προς τους άνδρες της ασφάλειας «να μη μας ακουμπάει κανείς», υπό τα χειροκροτήματα άλλων στελεχών του κόμματος.

Ειδικότερα, από τους 224 βουλευτές που συμμετείχαν στην ψηφοφορία, οι 223 ψήφισαν υπέρ της άρσης ασυλίας του Ν. Μιχαλολιάκου και ένας δήλωσε παρών (σ.σ.: πρόκειται για τον Ν. Νικολόπουλο). Υπέρ της άρσης του Χρ. Παππά ψήφισαν επίσης τα 223 από τα 224 μέλη του Κοινοβουλίου και ένα δήλωσε παρών, ενώ το ίδιο συνέβη και με την περίπτωση του Γ. Λαγού.

Η άρση ασυλίας αφορά στο αδίκημα της παράνομης οπλοκατοχής που βαραίνει τους Μιχαλολιάκο και Λαγό, ενώ ο Χρ. Παππάς κατηγορείται για κατοχή παράνομου αρχείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βίντεο από τους διαδρόμους της Βουλής:

Τι προηγήθηκε

Λίγα λεπτά μετά τις 12.00 οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, Ιωάννης Λαγός και Χρήστος Παππάς μετήχθησαν στη Βουλή, την ώρα που στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη περίπου 500 υποστηρικτές του κόμματος διαδήλωναν σε ένδειξη συμπαράστασης.

«Άκου αρχηγέ και άκου το καλά, ξευτίλισες το σύστημα ακόμα μια φορά» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι κατά τη διάρκεια της άφιξής τους στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Στις 12.20 ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο επικεφαλής της Χ.Α. Νίκος Μιχαλολιάκος στη συζήτηση της Ολομέλειας για την άρση ή μη της ασυλίας τους. Ο ίδιος έκανε λόγο για τη «χούντα του Βενιζέλου και του Σαμαρά». Aκολούθησαν οι τοποθετήσεις των Λαγού-Παππά.

Το χειροφίλημα Μιχαλολιάκου στον Κουκούτση

Η είσοδος στη Βουλή

Η τοποθέτηση του Μιχαλολιάκου

«Οδηγήσατε με χειροπέδες τον αρχηγό του τρίτου πολιτικού κόμματος που δεν του δώσατε τον λόγο σε προηγούμενες συνεδριάσεις. Ευχαριστώ τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που είναι ενάντια στη χούντα Σαμαρά και Βενιζέλου που φυλακίζει πολιτικούς. Μόνο στην Ελλάδα και στο Σουδάν είναι φυλακισμένοι οι βουλευτές. Ποιος ξέχασε την 28η Σεπτεμβρίου 2013 όταν φτιάχτηκε το σόου με τις χειροπέδες, όταν έξι βουλευτές οδηγήθηκαν με χειροπέδες. Ήταν κόλπο για να μας πάτε στο 2%, αλλά δεν τα καταφέρατε. Ούτε ένας από εσάς δεν είπε μια λέξη ότι έξι βουλευτές σκυλεύτηκαν στα κανάλια. Ντροπή σας ψευτοδημοκράτες. Δεκάδες ήταν οι δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά: ‘Έβαλαν τη Χρυσή Αυγή στη φυλακή. Βάλαμε τη Χρυσή Αυγή στη φυλακή’. Χάλκεψαν στοιχεία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

Ο επικεφαλής της Χ.Α. επικαλέστηκε την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου λέγοντας: «Διαπιστώθηκαν τα εξής σύμφωνα με την άρση απορρήτου. Από το σταθερό τηλέφωνο που ανήκει στον κατηγορούμενο για την υπόθεση Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, προς τον Πατέλη προκύπτει ότι εκείνη την ώρα όχι μόνο ήμουν απών, αλλά ήταν εκεί η Αντιτρομοκρατική και ο εισαγγελέας».

Με έντονο ύφος ο Ν. Μιχαλολιάκος έκανε λόγο για εγκλήματα κομμάτων και εγκλήματα οπαδών κομμάτων, ενώ αναφέρθηκε στην υπόθεση Τεμπονέρα εξαπολύοντας βέλη κατά της Νέας Δημοκρατίας: «Μέλη της ΝΔ δολοφόνησαν έναν άνθρωπο και όχι μόνο δεν έχει εκδιωχθεί στέλεχος του κόμματος, αλλά τα υπερασπίστηκαν στο δικαστήριο».

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, είπε ότι η Χρυσή Αυγή είναι «θύμα πολιτικής σκευωρίας» προσθέτοντας: «Ψάχνατε για οπλοστάσιο και μαύρο χρήμα, δεν βρήκατε τίποτα. Οι έρευνες δεν υπάρχουν στη δικογραφία. Χαρακτηρίζετε ως οπλοστάσιο ένα κυνηγετικό όπλο και δύο πιστόλια που είχα στο σπίτι μου για προστασία. Είμαι στόχος γι’ αυτό τα είχα. Πού είναι το μαύρο χρήμα;».

Ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής αναφέρθηκε και στο βίντεο Μπαλτάκου, καταγγέλλοντας κωλυσιεργία στην έρευνα: «Υπάρχει το βίντεο Μπαλτάκου. Πότε θα το συζητήσετε; Τον Σεπτέμβριο. Εγώ γνωρίζω ότι αυτά που είπε ο Μπαλτάκος είναι αλήθεια. Τον γνώρισα το 1973 σε εθνικιστικούς αγώνες. Χαρακτηριστικό είναι ότι, όταν ήθελε να μου πει κάτι, για λόγους ασφαλείας μού έλεγε να βγούμε στο μπαλκόνι γιατί φοβόταν κοριούς και κάμερες».

Παράλληλα, κατήγγειλε ότι είχε τηλεφωνικές επαφές και με τον Γιώργο Μουρούτη καθώς και με άλλους δύο βουλευτές: «Στα τηλέφωνα υπάρχουν ο Γιώργος Μουρούτης και δύο υπουργοί της ΝΔ. Δεν το είπατε. Είστε ένοχοι μιας πολιτικής σκευωρίας. Φτιάξατε κατηγορητήρια βλέποντας δημοσκοπήσεις. Ο Δένδιας είπε ότι, αν δεν τους πιάναμε, θα πήγαιναν στο 15%».

Καταλήγοντας είπε: «Δεν φοβάμαι τη φυλακή, είμαι περήφανος, είναι τίτλος τιμής που διώκομαι για τις ιδέες μου».

Λαγός: «Είστε επικίνδυνοι»

Αμέσως μετά την τοποθέτηση του Νίκου Μιχαλολιάκου, τον λόγο έλαβε ο Ιωάννης Λαγός, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα των εκλογών: «Τις εκλογές τις χαρακτηρίσατε ως δημοψήφισμα, τελικά πήρατε 31%. Φύγετε, είστε επικίνδυνοι για τον τόπο. Απορώ με την αριθμητική του καραγκιόζη που χρησιμοποιείτε. Λέτε 23 + 8 =31. Δεν είναι έτσι… Είστε μια θλιβερή κυβέρνηση μειοψηφίας».

Μιλώντας για την προσωπική του δίωξη δήλωσε ότι βρίσκεται άδικα στις φυλακές: «Επί προσωπικού με έχετε άδικα στις φυλακές. Η ψυχή μένει στητή και όρθια. Δεν μπορείτε να μου λυγίσετε την ψυχή, ό,τι και αν κάνετε. Είμαι διατεθειμένος να πεθάνω για αυτό. Εσείς ψηφίζετε νομοσχέδια που ξεπουλούν την πατρίδα».

Εν συνεχεία κάλεσε «τους 536.000 Έλληνες και Ελληνίδες που ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή να δώσουν αγώνα για να πέσει η κυβέρνηση».

Ο Γιάννης Λαγός έκανε λόγο για «στήσιμο» των διώξεων και πρόσθεσε: «Δεν το στήσατε με σοβαροφάνεια. Στήσατε ένα γελοίο πράγμα. Βιαστήκατε και νομίζατε ότι θα τρομοκρατηθούν οι χρυσαυγίτες. Πέσατε έξω».

Για τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο σπίτι του, μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αλλά και την κατηγορία για παράνομη οπλοκατοχή, είπε: «Εκείνη την ημέρα έκαναν έρευνα στο σπίτι μου. Βρέθηκε ένα όπλο που έχω για την ασφάλειά μου. Για αυτό το πιστόλι που έχει βρεθεί με κατηγορείτε ότι με αυτό τροφοδοτούσα την εγκληματική οργάνωση. Εμένα που μου είχατε σούρει τόσα πολλά με κατηγορείτε για ένα πιστόλι και δύο φωτοβολίδες. Την επόμενη ημέρα ήρθε πάλι κλιμάκιο στο σπίτι μου. Το διέλυσαν, έσπασαν τοίχους και δεν βρέθηκε τίποτα. Αυτό όμως στη δικογραφία δεν υπάρχει. Η εισβολή στο σπίτι μου δεν υπάρχει».

«Στις 28 Σεπτέμβρη η κατηγορία που υπήρχε εις βάρος μου είναι ότι εγώ είχα δώσει εντολή στον Πατέλη να δώσει με τη σειρά του εντολή σε άλλον για να σκοτωθεί ο Φύσσας. Θα σας διαβάσω τι είπε η ανακρίτρια Κλάπα στην αίτηση αποφυλάκισης που έκανα: Τιμωρούμαι γιατί είμαι βουλευτής της Χρυσής Αυγής, όχι για ηθική αυτουργία. Εμείς θέλουμε να αποδειχθεί ποιος φταίει για το έγκλημα. Κάποιοι κάνουν ό, τι μπορούν για να μη μαθευτεί η αλήθεια» συνέχισε.

Όσο για την άρση του τηλεφωνικού του απορρήτου, κατήγγειλε ότι δεν επετράπη να γίνει κάτι τέτοιο: «Με κατηγορούν για μηνύματα και επικοινωνίες. Ζήτησα να γίνει άρση. Από την Αντιτρομοκρατική είπαν ότι δεν γίνεται να βρουν μηνύματα από τις 17 του μηνός. Του Πατέλη έχουν βρει μηνύματα από τις 10 και 12 του μηνός. Έχετε μαζέψει τα ψέματα και τα έχετε βάλει σε χύτρα ταχύτητας και τα ανακατεύετε, αλλά δεν κάνετε τίποτα».

«Σε καμία από τις δράσεις της Χρυσής Αυγής δεν υπήρξαν επεισόδια έχει καταθέσει σχετικά ο Ιωακειμίδης, ο δήμαρχος Νίκαιας- Αγ. Ιωάννη Ρέντη. Γι’ αυτό δεν υπάρχει στο πόρισμα. Είμαι πολύ τυχερός για τη μητέρα μου και τη σύντροφό μου, που πέρασαν όλα αυτά» κατέληξε ο Ιωάννης Λαγός.


Παππάς: «Έχετε απολέσει τη δεδηλωμένη»

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο Χρήστος Παππάς με ειρωνικό τόνο είπε: «Νιώθω ευτυχία που είμαι στη χώρα όπου ο Τσουκάτος, η Καράμπελα, ο Καρχιμάκης, ο Χριστοφοράκος, ο Κοντομηνάς, όλοι οι καταδικασθέντες για το ομόλογο, ο Φλώρος του σκανδάλου της Energa Ηellas Power με συνηγόρους τους Βορίδη και Μαρκογιαννάκη, είναι ελεύθεροι».

«Την ίδια στιγμή ο αρχηγός του τρίτου κόμματος και τα στελέχη του είναι στη φυλακή. Αυτό είναι κράτος. Η χώρα που όλα είναι πιθανά. Είναι δικτατορία που φοράει μανδύα την τσαλακωμένη και υποτιθέμενη απρόσκοπτη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Θέλω να καταγγείλω τη σημερινή διαδικασία της Βουλής ως αντισυνταγματική. Έχω ερμηνείες συνταγματολόγων. Ως πότε κύριοι θα εξευτελίζετε τη Δικαιοσύνη; Έχετε απολέσει τη δεδηλωμένη του λαού. Έχετε στη φυλακή τον πρόεδρο και τα στελέχη του τρίτου κόμματος στην Ελλάδα με εντολή Σαμαρά» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο Χρήστος Παππάς κατήγγειλε την κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη ότι επινόησαν «μια δίωξη εναντίον ενός νόμιμου πολιτικού κόμματος, το οποίο συμμετέχει νόμιμα στις εκλογές με απόφαση του Αρείου Πάγου. Τι άλλο θέλετε για να αποδειχθεί ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με πολιτική δίωξη; Υπάρχει ομολογία στελεχών σας, πρόσφατα από τον υπουργό Δικαιοσύνης, υπάρχει ομιλία του Χ. Αθανασίου στην Πάτρα για τη Χρυσή Αυγή».

Παράλληλα, επικαλέστηκε δήλωση του Χαράλαμπου Αθανασίου ότι «όσοι παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη θα πρέπει να έχουν μια δίκαιη πολιτική δίκη» και διερωτήθη: «Υπάρχει πολιτική δίκη στην Ελλάδα; Ας το κάνετε όπως το κάνουν στην Κίνα».

Στον ίδιο τόνο συνέχισε την τοποθέτησή του λέγοντας: «Υπάρχει ο πράκτορας του MEGA στην Ουάσινγκτον, o Ιγνατίου, που λέει ότι πρέπει η Δημοκρατία να παλέψει τους ναζί με άλλες διαδικασίες. Το βιώσαμε με τις δολοφονίες των συναγωνιστών μας Φουντούλη και Καπελώνη. Τι θέλετε να κάνετε; Να πάμε στη φυλακή για να πέσουν τα ποσοστά; Χάσατε. Τα ποσοστά θα ανεβαίνουν. Είναι ψήφος επιλογής, όχι οργής. Το 10% ξύπνησε και θα φέρει και άλλο. Διαλέξτε τι θέλετε. Θέλετε διαδικασίες Ιγνατίου, να μας σκοτώσετε; Χάσατε και πάλι».

Στη συνέχεια εξαπέλυσε πυρά κατά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά λέγοντας: «Αλλάξτε τους τα φώτα πρόσταζε τον Παναθηναϊκάκια ο Σαμαράς. Ο κρυπτόμενος πρωθυπουργός, ο φυγάς. Είχε πει τηλεφωνικά “τον Παππά τον θέλω μέσα”». «Αλήθεια, όταν δεν με είχατε μέσα, όταν υπήρχε το σχέδιό σας περί κατευνασμού, γιατί κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης ρωτήσατε κοινό μας γνωστό τι κάνει ο Παππάς; Αλήθεια, σας είχε πιάσει το ενδιαφέρον; Ήταν απλώς κοινωνικό;» διερωτήθη.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «εκμυστηρεύσεις του υπουργού Υγείας Άδ. Γεωργιάδη, ο οποίος μου έλεγε: “Προτιμώ στα 16 του ο γιος μου Xρυσή Αυγή, παρά ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ” και προσέθετε κιόλας “εμείς οι δύο πρέπει να τα πούμε” και, φυσικά, δεν τα είπαμε ποτέ, γι’ αυτό είμαι στη φυλακή».

Ο Χρ. Παππάς αναφέρθηκε και σε επαφές που είχε με άλλα στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο Κ. Τσιάρας, ο οποίος φέρεται να του έλεγε: «Το ξέρεις και εσύ, με ρώταγε. Το ξέρουμε όλοι, απαντώ. Η Ελλάδα διαθέτει έναν επικίνδυνο πρωθυπουργό, πολιτικά ανισσόροπο. Σε αυτήν την αίθουσα υπήρχαν πολλοί Μπαλτάκοι σε διατεταγμένη υπηρεσία. Αν τους ψάξετε, θα πρέπει να διαλύσετε τη μισή κοινοβουλευτική ομάδα».

Αναφέρθηκε ακόμη στον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλο και στη συζήτηση που, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Χρήστου Παππά, είχαν με «έτερο κοινό μας γνωστό. Του λέει ο Παναγιωτόπουλος: “αυτός είναι πολύ καλός, πρέπει να τον κάνουμε δικό μας” και έλαβε απάντηση: “Kύριε υπουργέ, δεν ξέρετε με ποιον μιλάτε, αυτοί είναι πιστοί στις ιδέες του”… Ο πρόεδρος της Βουλής με προσφωνούσε Χρηστάρα. Όταν ανέβαιναν οι τόνοι, μου έλεγε “πες του Ηλία ότι και εγώ τα ίδια έλεγα μικρός, αλλά σε παρακαλώ να κατέβουν οι τόνοι”».

Για την υπόθεση Φύσσα τόνισε: «Ιδού ο λόγος που είμαι φυλακή. Γνωρίζετε πολλοί από σας και πάρα πολλοί άλλοι ότι είμαι αθώος. Ακόμα και στο έγκλημα Φύσσα, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο δεν είχα καμία απολύτως εμπλοκή. Δεν υπάρχουν επικοινωνίες και συνομιλίες δικές μου. Καμία παρότρυνση». «Δεν υπάρχει οπλοστάσιο. Δεν υπάρχει βεβαρημένο ποινικό μητρώο. Είναι λευκό. Υπάρχουν στοιχεία που με επιβαρύνουν, όπως τα βιβλία μου. Με αφιερώσεις του Πατακού. Δίκη με βιβλία;» διερωτήθη.

«Στα Γιάννενα διέμενα 15 χρόνια. Και μου λένε ότι από εκεί συμμετείχα και διηύθυνα την εγκληματική οργάνωση; Αφού είμαστε στα Γιάννενα, ας μας πει η Μισέλ Ασημακοπούλου, όταν την εξυπηρετούσα στο κατάστημά μου, δεν διέκρινε τους θαλάμους βασανιστηρίων; Το λέω για να καταρρίψω το επιχείρημα του δήθεν αντισημιτισμού» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια παρουσίασε ένα περιοδικό της Χρυσής Αυγής από τον Μάιο του 1992, στο οποίο γινόταν αναφορά και υπήρχε ρεπορτάζ για το δεύτερο συνέδριο της Χ.Α. Σύμφωνα με τον ίδιο, δηλώθηκε «η αντίθεσή μας σε παράνομες δραστηριότητες. Είναι απολύτως νόμιμο πολιτικό κίνημα που οι δραστηριότητές του είναι εξίσου νόμιμες. Διαχωρίστηκε η θέση μας από τον χώρο της Ακροδεξιάς».

Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της τοποθέτησής του ο Χρήστος Παππάς είπε: «Τέλος, για όσους καταθέτουν και λασπολογούν και μας λένε ναζί, το λένε γιατί δεν μπορούν να μας πλήξουν πολιτικά με άλλον τρόπο. Ο Χίτλερ πέθανε στο Βερολίνο το 1945. Εσείς πεθαίνετε την Ελλάδα κάθε μέρα. Προσκυνάτε τη Γερμανία. Γιατί δεν κατηγορούνται και άλλοι για δικά τους γραπτά, όπως εγώ; Γιατί να μην κατηγορείται ο Βορίδης για γραπτά του ‘85, του ‘86 και του ‘88; Σε αυτά βρίζει τη ΝΔ και τον Καραμανλή τον γέρο. Μήπως κατηγορούμαι εγώ επειδή είμαι έντιμος; Εμμένω στις απόψεις μου του ‘92. Με τη ΝΔ ούτε είχαμε, ούτε έχουμε, ούτε θέλουμε να έχουμε σχέση».

Η συζήτηση για την άρση ή μη της ασυλίας

Υπενθυμίζεται ότι η άρση για τους Μιχαλολιάκο-Λαγό αφορά στην παράνομη οπλοκατοχή και για τον Χρήστο Παππά στην κατοχή παράνομου αρχείου.

Η συνεδρίαση της Ολομέλειας αναμενόταν να αρχίσει στις 12.00 ωστόσο καθυστέρησε, ενώ ολοκληρώθηκε με την ονομαστική ψηφοφορία των βουλευτών.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί από το πρωί στο κέντρο της Αθήνας ήταν δρακόντεια, ενώ έξω από τη Βουλή συγκεντρώθηκαν από τις 08.30 υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των προφυλακισμένων βουλευτών και κρατώντας ελληνικές σημαίες.

Κλειστή παρέμεινε για αρκετή ώρα η οδός Βασιλίσσης Σοφίας.

Η μεταφορά

Οι τρεις βουλευτές μεταφέρθηκαν από τον Κορυδαλλό στο ελληνικό Κοινοβούλιο υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, όπως άλλωστε είχε γίνει και στις περιπτώσεις των Στάθη Μπούκουρα και Γιώργου Γερμενή.

Στη συνέχεια, εισερχόμενοι στη Βουλή οι χειροπέδες τούς αφαιρέθηκαν, ενώ παρελήφθησαν από κλιμάκιο ασφαλείας του Κοινοβουλίου και οδηγήθηκαν στην Ολομέλεια, όπου ξεκίνησε η συζήτηση. Να σημειωθεί ότι η είσοδος επισκεπτών στα θεωρεία της αίθουσας της Ολομέλειας είχε απαγορευθεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης