Η συμβολαιογράφος Κατερίνα Πελέκη – Βουλγαράκη παραπέμπεται με το ερώτημα της οριστικής παύσης στο Πενταμελές Πειθαρχικό Δικαστήριο για τη συμμετοχή της σε δύο ΕΠΕ και για τη σύνταξη συμβολαίων μεταξύ της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου και του Δημοσίου που αφορούσαν εκτάσεις στην περιοχή της Ουρανούπολης, οι οποίες βρίσκονται σε χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Το Τριμελές Πειθαρχικό Δικαστήριο, ενώπιον του οποίου λογοδότησε η κα Πελέκη, με ψήφους 2 προς 1, παρέπεμψε την υπόθεση στο Πενταμελές Πειθαρχικό Δικαστήριο κρίνοντας ότι το ίδιο δεν είναι αρμόδιο.
Στο υπόμνημά της η κα Πελέκη είχε υποστηρίξει ότι όλες οι ενέργειές της ήταν νόμιμες καθώς στις δύο ΕΠΕ δεν ήταν διαχειρίστρια αλλά απλό μέλος.
Στο μεταξύ, σήμερα, η κα Πελέκη είχε κληθεί να καταθέσει με την ιδιότητα του υπόπτου στους εισαγγελείς που διενεργούν την έρευνα για την υπόθεση της μονής Βατοπεδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες κατέθεσε υπόμνημα όπου παραθέτει τις εξηγήσεις της.
Στο υπόμνημα αυτό υποστηρίζει ότι πρώτη φορά ασχολήθηκε με τα συμβόλαια μεταξύ της Μονής Βατοπεδίου και του Ελληνικού Δημοσίου το 2005 και ενήργησε στο πλαίσιο διυπουργικών και κυβερνητικών αποφάσεων της προηγούμενης και της παρούσας κυβέρνησης.
«Οι κυβερνητικές αποφάσεις αφενός αποφάσιζαν την ανταλλαγή των εκτάσεων και αφετέρου τους ακριβείς όρους υπό τους οποίους θα λάβουν χώρα αυτές, θέτοντας έτσι για όσους – όπως κι εγώ – ενεπλάκησαν μεταγενέστερα στην όλη διαδικασία ένα ασφυκτικό πλαίσιο προσδιορισμένο από υπουργικές αποφάσεις και άλλες κανονιστικές διατάξεις, μέσα στο οποίο οφείλαμε να ενεργήσουμε όπως και πράγματι έγινε».
Η κ. Πελέκη υποστηρίζει ότι δεν είχε δικαίωμα να αμφισβητήσει το περιεχόμενο των υπουργικών αποφάσεων ενώ αρνείται ότι έλαβε κάποια αμοιβή για τα επίμαχα συμβόλαια.
Επιμένει ότι δεν έχει καμία ποινική ευθύνη και καταλήγει: «Είναι προφανές ότι η εμπλοκή του ονόματός μου δεν στηρίζεται σε ουσιαστικά στοιχεία ή νομικές εκτιμήσεις, αλλά αποκλειστικά στην ατυχή συγκυρία της εμπλοκής στην όλη υπόθεση (υπό άλλη ιδιότητα) συγγενικών μου προσώπων, αφετέρου δε στο γεγονός ότι τυγχάνω σύζυγος γνωστού πολιτικού και διατελέσαντος υπουργού, που είχε ως αποτέλεσμα την υπερβολική και δυσανάλογη προς την συμμετοχή μου στην όλη υπόθεση εστίαση στο πρόσωπό μου των μέσων μαζική ενημέρωσης».
Στους δύο εισαγγελείς έχουν κληθεί επίσης ο πατέρας της Διονύσης και ο αδελφός της Δημήτρης για συνέργεια σε απιστία.
Το Τριμελές Πειθαρχικό Δικαστήριο αποτελείτο από δύο δικαστές και ένα συμβολαιογράφο που πιθανότατα ήταν αυτός που μειοψήφησε ζητώντας να μην της επιβληθεί καμία ποινή.
Το πενταμελές πειθαρχικό δικαστήριο δεν δεσμεύεται πάντως να της επιβάλλει οριστική παύση καθώς μπορεί να επιβάλλει μικρότερη ποινή ή και κανένα μέτρο σε βάρος της.
Αμέσως μετά την απόφαση αυτή έχει το δικαίωμα να προσφύγει στο ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου.
(Πρώτη καταχώρηση: 20 Φεβρουαρίου 2009, 14:12)