«Η μεταφορά της εποπτείας του Εθνικού Αστεροσκοπείου από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι μία πολύ αρνητική εξέλιξη. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την καθολική αντίδραση των φορέων ακόμη και από επιστήμονες εγνωσμένου κύρους και από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του εξωτερικού, όπως μας επιβεβαίωσαν και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην έρευνα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους εργαζομένων στην έρευνα και στο Εθνικό Αστεροσκοπείο.

Ο κ. Φάμελλος εξέφρασε έντονη ανησυχία για αυτήν την εξέλιξη, η οποία, όπως είπε, «εντείνεται και από το ότι το νομοσχέδιο που συμπεριλαμβάνει τη σχετική ρύθμιση κατατέθηκε εχθές το βράδυ προς ψήφιση στη Βουλή και θα νομοθετηθεί εσπευσμένα». Σχολίασε ότι «αυτό αποδεικνύει και ότι ο κ. Μητσοτάκης υλοποιεί ένα πρόχειρο, αντιεπιστημονικό σχέδιο που είναι σε αντίθεση με τις ανάγκες της έρευνας στη χώρα μας…». Σχολίασε ότι αυτή η «αρνητική εξέλιξη» «ακολουθεί την επίθεση εκ μέρους της κυβέρνησης στις Ανεξάρτητες Αρχές» και πως «ο κ. Μητσοτάκης επιτίθεται τώρα και στους επιστήμονες γιατί δεν του αρέσουν τα νούμερα». Στο ίδιο πλαίσιο είπε ότι «πρόκειται για μία απόφαση που αποκαλύπτει την προσπάθεια φίμωσης των επιστημόνων και των ερευνητών». «Ειδικά μετά από την αποκάλυψη ότι οι επιστήμονες είχαν ενημερώσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας Daniel, είχαν προειδοποιήσει για τα ακραία κλιματικά φαινόμενα στη Θεσσαλία. Είχε προηγηθεί άλλη μία επίθεση της κυβέρνησης στους επιστήμονες για τα επιστημονικά και μετεωρολογικά στοιχεία των πολύ μεγάλων πυρκαγιών το περασμένο καλοκαίρι», είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δήλωσε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη στήριξη των ερευνητών και του ερευνητικού έργου, της «επιστημονικής αλήθειας» και πως απαιτούνται μόνιμες θέσεις απασχόλησης, μόνιμες θέσεις ερευνητών και χρηματοδότηση και με μία ενιαία εποπτεία από το Υπουργείο Παιδείας «και όχι με ένα αλαλούμ, όπου φαίνεται ξεκάθαρα ότι θα οδηγήσει η προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση».

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων-Ιδρυμάτων (ΠΟΕΕΚ-Ι), του Συλλόγου Ερευνητών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΣΕΕΕΑ) και του Συλλόγου Εργαζομένων Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΕΑ). Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη συνάντηση συμμετείχε και ο τομεάρχης Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Συμεών Κεδίκογλου.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης