Θετικά αλλά και αρνητικά σημεία εντοπίζονται στις προγραμματικές θέσεις των έξι κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τον τρόπο επίλυσης των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών.

Το εκλογικό πρόγραμμα της «Εθνικής Συμμαχίας» το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου, αφήνει θετικές εντυπώσεις από την άποψη ότι κάνει αναφορά στην ειρηνική επίλυση των διαφορών με βάση το διεθνές δίκαιο και τον σεβασμό στην κυριαρχία των γειτονικών με την Τουρκία χωρών, ενώ αποκηρύσσει και το casus belli.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την άλλη, στην αναφορά που γίνεται στις προγραμματικές θέσεις για την επίλυση των ζητημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας περιλαμβάνεται ξεκάθαρα η αρχή της ευθιδικίας, την οποία απορρίπτει η χώρα μας διότι δεν αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα στα νησιά και κόβει το Αιγαίο στη μέση.

Τα βασικά σημεία για την εξωτερική πολιτική, όπως μεταδόθηκαν στα τοπικά ΜΜΕ είναι τα ακόλουθα: 
– Το Αιγαίο θα πρέπει να θεωρείται περιοχή ειρήνης, συνεργασίας και καλής γειτονίας. Θα εργαστούμε για την επίτευξη αυτού του στόχου και δεν θα επιτρέψουμε καμία εξέλιξη που μπορεί να βλάψει τα πεδία κυριαρχίας μας στο Αιγαίο Πέλαγος.
– Θα επιλύσουμε άλυτα ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας με διπλωματία, διάλογο και διαπραγματεύσεις προσανατολισμένες στο αποτέλεσμα, με βάση το διεθνές δίκαιο και την ευθυδικία, χωρίς να διακυβεύονται τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας.
– Θα ακολουθήσουμε μια εξωτερική πολιτική που θα σέβεται το διεθνές δίκαιο και θα βασίζεται σε οικουμενικές αξίες, θα σεβόμαστε αμοιβαία την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία των χωρών, ιδιαίτερα των γειτόνων μας, δεν θα εμπλεκόμαστε στις εσωτερικές τους υποθέσεις και θα τηρούμε τις αρχές της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου ως βάση της πολιτικής μας.
– Η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση. Προκειμένου να βρεθεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό, θα επιδιώξουμε ως στόχους την προστασία των κεκτημένων δικαιωμάτων της ‘ΤΔΒΚ’ και των ‘Τουρκοκυπρίων’ και τη διασφάλιση της κυρίαρχης πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων.
– Θα θέσουμε τις σχέσεις με τις ΗΠΑ σε θεσμική βάση, με συνεννόηση μεταξύ ίσων, και θα προωθήσουμε σχέση συμμαχίας που να βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη.
– Θα αποτρέψουμε την απομόνωση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και θα δώσουμε προτεραιότητα στην επίτευξη αποτελεσμάτων μέσω πολλαπλών διαπραγματευτικών διαδικασιών για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών και για τη δίκαιη κατανομή των πόρων υδρογονανθράκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης