Διευρύνει το προβάδισμά του το ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ στις 6 ποσοστιαίες μονάδες. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Public Issue, που δημοσιεύει αύριο η εφημερίδα «Καθημερινή», το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 38,5% των προτιμήσεων, έναντι 32,5 της ΝΔ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται με διψήφιο νούμερο, συγκεντρώνοντας 12%. «Ανεβασμένο» φαίνεται και το ΚΚΕ με 8%, το ΛΑΟΣ συγκεντρώνει 4%, ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι εισέρχονται στη Βουλή με 3,5% των προτιμήσεων.
Για πρώτη φορά σε έρευνα της Public Issue, ο Γιώργος Παπανδρέου στο ερώτημα περί «καταλληλότερου πρωθυπουργoύ» εμφανίζεται να προηγείται του Κώστα Καραμανλή με 35% έναντι 34%, αντίστοιχα.
Πραγματικό «τελεσίγραφο» προς την κυβέρνηση από το σώμα των ψηφοφόρων αποτελεί η απάντηση του 86% των συμμετεχόντων στην έρευνα, που εκτιμά ότι «η χώρα κινείται σε λάθος δρόμο».
Ωστόσο, το εκλογικό σώμα εμφανίζεται διχασμένο ως προς το αν πρέπει να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές: το 50% πιστεύει πως «όχι», ενώ το 49% πιστεύει «μάλλον ναι».
Με βάση τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, η οποία έγινε σε πανελλαδικό δείγμα 1.013 ατόμων, εάν γίνονταν σήμερα εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα καταλάμβανε 142 έδρες, η ΝΔ 86, ο ΣΥΡΙΖΑ 32, το ΚΚΕ 21, ο ΛΑΟΣ 10 και οι Οικολόγοι Πράσινοι 9 έδρες.
Τα συμπεράσματα
Η μέτρηση της Public Issue, η οποία σημειωτέον είναι διπλή, πριν και μετά τα ταραχώδη γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων, καταδεικνύει όχι μόνο ότι η ανατροπή του πολιτικού συσχετισμού μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ συνεχίζεται αμείωτη, παρά το mea culpa του πρωθυπουργού για το σκάνδαλο Βατοπεδίου, αλλά εντείνεται.
Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να μη διαθέτει δυνατότητα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Δεδομένου όμως του περιθωρίου σφάλματος, το οποίο είναι +/- 2%, ενδεχομένως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εισέρχεται σταδιακά στην περιοχή της κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας.
Rass, Κάπα Research: Προηγείται το ΚΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
Βαθύ διχασμό και κλίμα μεγάλης ρευστότητας προκύπτει από έρευνα της εταιρείας Rass, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Το Παρόν».
Σε ό,τι αφορά, ωστόσο, στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 33,3% έναντι 30,5% της ΝΔ. Το εντυπωσιακό όμως της έρευνας είναι ότι το ΚΚΕ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 7,8% έναντι 6,2%. Ακολουθεί ο ΛΑΟΣ με 4,4% και οι Οικολόγοι Πράσινοι που εισέρχονται στη Βουλή με 3,2%.
Στην ερώτηση περί «καταλληλότερου πρωθυπουργού», ο Κώστας Καραμανλής προηγείται με μεγάλη διαφορά, συγκεντρώνοντας το 40,2%, έναντι 30,9% του Γιώργου Παπανδρέου.
Ωστόσο, στην παράσταση νίκης, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται εμπρός με 53,8% και η ΝΔ ακολουθεί με 39,3%.
Η έρευνα διεξήχθη τηλεφωνικά σε δείγμα 1.026 ατόμων.
Σε τρίτη έρευνα της εταιρείας Κάπα Research, που δημοσιεύει η εφημερίδα “Το Βήμα της Κυριακής”, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 32,9% έναντι 28,3 της ΝΔ το ΚΚΕ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 7,6% έναντι 7,3%, το ΛΑΟΣ συγκεντρώνει 3,9% ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι εισέλχονται στη Βουλή με 3,4%.
Ωστόσο στην ερώτηση περί του «καταλληλότερου» ο Κώστας Καραμανλής προηγείται με 38,9% έναντι 35,1% των προτιμήσεων που συγκεντρώνει ο Γιώργος Παπανδρέου.
Το δύσκολο παζλ του ανασχηματισμού
Όλοι συμφωνούν ότι ο κυβερνητικός ανασχηματισμός είναι θέμα ημερών. Το ένα σενάριο τον τοποθετεί την ερχόμενη Δευτέρα, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού. Το σενάριο αυτό προκρίνουν κυρίως οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που επιθυμούν να επιστρέψουν με άλλη δυναμική στις εκλογικές περιφέρειές τους για τις γιορτές, ενισχυμένοι από το νέο προφίλ της κυβέρνησης.
Το άλλο σενάριο, που προκρίνεται από τους υπουργούς και τα κυβερνητικά επιτελεία, θέλει τον ανασχηματισμό στις αρχές του νέου έτους, προκειμένου η κυβέρνηση να έχει την άνεση να τον εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά, αφού στις γιορτές το θέμα θα «χαθεί» από τα ΜΜΕ.
Το δυσκολότερο όμως για τον πρωθυπουργό είναι να αποφασίσει ποίες απομακρύνσεις και τοποθετήσεις υπουργών είναι οι καταλληλότερες, ειδικά στη δύσκολη αυτή για την κυβέρνηση περίοδο.
Τα ονόματα που περιέχουν τα διάφορα σενάρια είναι πολλά. Αντώνης Σαμαράς, Μαριέττα Γιαννάκου, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Γιώργος Αλογοσκούφης, Προκόπης Παυλόπουλος, Χρήστος Φώλιας και Α. Σπηλιωτόπουλος, φαίνεται να είναι τα «πρόσωπα-κλειδιά» του ανασχηματισμού.
Κεντρικό σημείο του παζλ, είναι το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Αν ο Γιώργος Αλογοσκούφης μετακινηθεί, σε ένα «ανώδυνο» Υπουργείο, όπως το Άμυνας ή το Πολιτισμού, πιθανότατα να ανοίγει ο δρόμος για τον Αντώνη Σαμαρά ή την Ντόρα Μπακογιάννη, το ίδιο όμως ισχύει και για το Υπουργείο Ανάπτυξης, αφού πιθανόν ο Χρ. Φώλιας να μετακινηθεί. Σημειωτέον ότι ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, είναι γνωστό ότι θα επιθυμούσε ένα Υπουργείο με μεγαλύτερη πολιτική εμβέλεια ή και την θέση στην οποία αισθάνεται πιο άνετα από πουθενά αλλού, την γραμματεία του κόμματος.
Άλλοι περιμένουν την «αποκατάστασή» τους, όπως ο Βύρων Πολύδωρας, Χρήστος Μαρκογιαννάκης και ο Πάνος Παναγιωτόπουλος ενώ πολλοί μιλούν για «νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» σε ότι αφορά τα υφυπουργεία, αφού μία σειρά βουλευτών περιμένουν ανυπόμονα την υπουργοποίησή τους.
Φυσικό είναι πολλοί υφυπουργοί νιώθουν αβέβαιο το έδαφος κάτω από τα πόδια τους, μεταξύ τους ο Θ. Κασσίμης, ο Π. Καμμένος, η Σ. Καλαντζάκου, ο Ι. Ιωαννίδης κ.ά.