Την άποψη ότι το κράτος πρέπει σταδιακά να μειώσει την ανάμειξή του στα θέματα του επαγγελματικού αθλητισμού και να λειτουργήσει ως τοποτηρητής, εξέφρασε ο νέος γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Euronews». Ο άλλοτε αρχηγός της εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης, με συμμετοχή σε πέντε Ολυμπιακούς Αγώνες, επανέλαβε ότι η επιλογή του από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τη θέση του γγΑ, έγινε λόγω της εμπειρίας του στους τομείς του ερασιτεχνικού και του μαζικού αθλητισμού. Δήλωσε επίσης υπέρμαχος των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), σε ό,τι αφορά την κατασκευή και συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων, ενώ εκτίμησε ότι το VAR θα αυξήσει την αξιοπιστία του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος και χαρακτήρισε απώλεια για την Α1 μπάσκετ την απουσία του Ολυμπιακού.
Αναφερόμενος αρχικά στην επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Γιώργος Μαυρωτάς ανέφερε: «Δευτέρα πρωί με πήρε τηλέφωνο, περίπου πριν από μία εβδομάδα. Μου είπε ”σε θέλω για Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, εκτιμώ την δουλειά που έχεις κάνει και στον αθλητισμό αλλά και στο κοινοβούλιο, πιστεύω ότι μπορείς να ανταπεξέλθεις κυρίως στα θέματα που έχεις ασχοληθεί”, που είναι περισσότερο ο ερασιτεχνικός και μαζικός αθλητισμός. Θεώρησα αρκετά τιμητική αυτήν την πρόσκληση. Θεώρησα ότι είναι μια υπέρβαση του πρωθυπουργού να ξεφύγει από τα κομματικά στεγανά και για αυτό ανταποκρίθηκα θετικά, θέλοντας να πετύχω, όχι απλά για να επιβεβαιώσω την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού, αλλά και να δείξω ότι αυτό το μοντέλο που πρέσβευε πάντα το Ποτάμι, ότι δηλαδή πρέπει να ξεφεύγουμε από τα κομματικά στεγανά και να βλέπουμε μια ευρύτερη δεξαμενή ανθρώπων που είναι οι επαΐοντες, όπως λέγαμε, οι γνώστες των καταστάσεων, μπορεί να δουλέψει».
Ο νέος γγΑ εξέφρασε την άποψη ότι «… όσο λιγότερο αναμειγνύεται το κράτος στα θέματα του επαγγελματικού αθλητισμού, τόσο καλύτερα. Ο ρόλος του κράτους είναι να βάζει τους κανόνες, να παίζει τον ρόλο του τοποτηρητή, να διασφαλίζει ότι υπάρχει μια δικαιοσύνη και μια αντικειμενικότητα και, από εκεί και πέρα, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου, μέσα σε ένα πλαίσιο fair play, να ανταγωνίζονται οι ομάδες. Πάντως πιστεύω ότι σταδιακά και σιγά σιγά το κράτος θα πρέπει να παίζει περισσότερο τον ρόλο του τοποτηρητή, παρά του παίκτη στο συγκεκριμένο παιχνίδι». Πρόσθεσε δε, σε σχέση με τις συμφωνίες ΠΑΕ της Super League με την ΕΡΤ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ότι «… φαντάζομαι θα υπήρχαν ιδιαίτερες συνθήκες για να ληφθούν κάποιες αποφάσεις».
Για το πώς θα λυθούν τα προβλήματα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, ο κ.Μαυρωτάς απάντησε: «Πρέπει σιγά σιγά να εμφυσήσουμε σε όλο τον φίλαθλο κόσμο ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος του αθλητισμού και νομίζω ότι σιγά σιγά θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη και των ομάδων και των φιλάθλων. Δηλαδή, το να πηγαίνουν οικογένειες να βλέπουν τους αγώνες, είναι ένα στοίχημα που πολλοί το έχουν βάλει. Δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά νομίζω ότι έχουμε εκείνα τα εργαλεία ως Πολιτεία. Νόμους έχουμε, απλώς πρέπει να τους εφαρμόσουμε. Και νομίζω ότι εκεί είναι που πρέπει να δοθεί έμφαση, στο ηλεκτρονικό εισιτήριο, στα εποπτικά μέσα στα γήπεδα, στο πώς δηλαδή θα μπει μια τάξη στον χώρο του ποδοσφαίρου και γενικά του επαγγελματικού αθλητισμού.
Για την είσοδο του VAR ανέφερε ότι «… είναι μια λύση η οποία νομίζω έχει δουλέψει αρκετά καλά. Εχει αυξήσει την αξιοπιστία του ποδοσφαίρου. Νομίζω ότι είναι στα σχέδια να λειτουργήσει από την επόμενη σεζόν. Μακάρι να είμαστε έτοιμοι. Δεν ξέρω αν θα είναι από την 1η αγωνιστική. Πλησιάζουμε άλλωστε πολύ άμεσα. Νομίζω ότι είναι κάποιες διαγωνιστικές διαδικασίες που γίνονται, αλλά δεν είμαι τελείως έτοιμος να απαντήσω σε αυτό».
Απαντώντας σε ερώτηση για τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού από την Α1 μπάσκετ, ο Γιώργος Μαυρωτάς υπογράμμισε: «Σίγουρα είναι απώλεια, χάνει ένα κομμάτι του ανταγωνισμού σημαντικό η Α1. Κατά τη γνώμη μου ο ρόλος που μπορεί να παίξει η Α1 είναι το πώς θα πηγαίνει κόσμος, όχι απλά να παρακολουθεί το μπάσκετ, αλλά και παιδιά στις ακαδημίες των αντίστοιχων συλλόγων. Ο Αντετοκούνμπο είναι για παράδειγμα ένα πρόσωπο που έχουν πολλά παιδάκια σαν πόστερ στο δωμάτιό τους. Αυτό νομίζω είναι το μεγάλο ζητούμενο. Η Α1 μπορεί να είναι ο “κράχτης”, όπως και οι ομάδες μας στην Ευρώπη, αλλά το ζητούμενο είναι πώς θα μαζέψουμε παιδάκια να παίζουνε μπάσκετ».
Για το ζήτημα των αθλητικών εγκαταστάσεων, ο νέος γγΑ επεσήμαναν: «Θεωρώ ότι η κυβέρνηση σε αυτό το πεδίο πρέπει να παίξει έναν ρόλο του να διευκολύνει όσο γίνεται. Τα είπε και ο υφυπουργός Αθλητισμού στις προγραμματικές δηλώσεις. Και πιστεύω ότι ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι, όχι μόνο η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων, αλλά και η λειτουργία των υπαρχουσών, στις οποίες έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα. Έχουμε εγκαταστάσεις ανά την Ελλάδα, αλλά δυστυχώς δεν λειτουργούν. Γιατί αν δεν λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις, δεν θα μπορούμε να έχουμε παιδιά ή αθλούμενους γενικά να τις αξιοποιήσουν. Εκεί πρέπει να αξιοποιήσουμε πόρους και από τον κρατικό κορβανά και από την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και από κοινωφελή ιδρύματα, θα έλεγα και από την ιδιωτική πρωτοβουλία, για να μεγιστοποιήσουμε την διαθεσιμότητα των εγκαταστάσεων. Τις βλέπω πολύ θετικά αυτές (σ.σ. τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), με την έννοια ότι ό,τι μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε ανοιχτές τις εγκαταστάσεις, να μπορεί να αθλείται ο κόσμος, είναι νομίζω κάτι που πρέπει να το κάνουμε. Όπως πρέπει και στα ερασιτεχνικά σωματεία να βοηθήσουμε με κάποιες δυνατότητες χρηματοδότησης μέσω φοροαπαλλαγών, ή να δώσουμε τη δυνατότητα σε πιο οικονομικά αδύναμες οικογένειες, να σπρώξουν τα παιδιά στον αθλητισμό με διάφορα κίνητρα. Όλα αυτά είναι υπό συζήτηση και όλα αυτά νομίζω ότι πρέπει να τα βάλουμε μπροστά».
Ο Γιώργος Μαυρωτάς τόνισε ότι χρειάζεται χρόνος για να συνταχθεί ένα νέο αθλητικό νομοσχέδιο, ενώ εκτίμησε ότι υπήρξαν κάποια θετικά βήματα από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του αθλητισμού, όπως «… το ότι μπήκε ένας περιορισμός στις θητείες των διοικητικών συμβουλίων. Αυτό είναι κάτι που και εμείς λέγαμε από την πλευρά του αθλητή, ότι θα πρέπει να φύγουμε από τις ισοβιότητες των παραγόντων και κάποιοι να δίνουν την σκυτάλη στους επόμενους. Αυτό θεωρώ ότι ήταν ένα από τα θετικά βήματα. Η ποσόστωση των γυναικών είναι κάτι το οποίο, όπως λένε πολλές φορές και στην Ευρώπη, λειτουργεί στην αρχή για να διευκολύνεις και να ενθαρρύνεις τις γυναίκες να ασχοληθούν, από εκεί και πέρα όμως, μετά πρέπει αυτό το πράγμα να γίνεται και λίγο αυθόρμητα.
Για την κάρτα υγείας, ο κ. Μαυρωτάς τη χαρακτήρισε «πολυταλαιπωρημένη περίπτωση» και πρόσθεσε: «Είναι κάτι το οποίο χρειάζεται. Δεν έχω εικόνα για το πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, αλλά νομίζω ότι είναι κάτι στο οποίο πρέπει να επιμείνουμε, να λειτουργήσει με τον σωστό τρόπο και όχι να υπάρχει απλά στα χαρτιά και να μην υπάρχει στην πράξη».
Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση για το αν θα κριθεί από τον αριθμό των Ολυμπιακών μεταλλίων στο Τόκιο, ο Γιώργος Μαυρωτάς υπογράμμισε: «Εγώ αυτό που θεωρώ είναι ότι το κριτήριο αθλητικότητας μιας χώρας, δεν είναι ο αριθμός των Ολυμπιακών μεταλλίων, αλλά το τι ποσοστό του κόσμου συμμετέχει είτε πιο συστηματικά είτε λιγότερο συστηματικά στον αθλητισμό. Αυτό είναι το κριτήριο αθλητικότητας μιας χώρας και εκεί νομίζω ότι θα κριθεί ο γενικός γραμματέας. Σίγουρα πρωταθλητισμός και αθλητισμός είναι δύο συγκοινωνούντα δοχεία. Το ένα τροφοδοτεί το άλλο, οπότε χρειαζόμαστε και τις διακρίσεις, και τα μετάλλια, για να δημιουργηθεί μεγάλη βάση στην πυραμίδα του αθλητισμού που θα οδηγήσει σε μια ψηλή κορυφή».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ