«Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι πολύ δύσκολη. Κινούμαστε σε τεντωμένο σκοινί για να βάλουμε μια τάξη.

Είμαστε υπό συνεχή παρακολούθηση από τις διεθνές αγορές από τις οποίες δανειζόμαστε. Μας τιμωρούν με ακριβά σπρεντς και υψηλά επιτόκια.

Πρέπει να αποκαταστήσουμε το έλλειμμα αξιοπιστίας που έχει η χώρα για να μπορέσουμε να δανειστούμε με καλύτερους όρους».

Με αυτές τις τόσο χαρακτηριστικές όσο και έντονες επισημάνσεις, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου επιχείρησε να απεικονίσει την εικόνα της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση, αφενός για να αντιμετωπίσει τα μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας και αφετέρου για να καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Ιανουάριο, ένα αξιόπιστο πρόγραμμα σταθερότητας.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, μάλιστα, ήταν κατηγορηματικός ως προς την ένταξη της χώρας μας σε καθεστώς επιτήρησης τον Φεβρουάριο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Αυτό είναι δεδομένο και το μόνο που είναι υπό αίρεση είναι ο χρονικός ορίζοντας που θα διαρκέσει μέχρι να καταφέρει η Ελλάδα να διορθώσει το έλλειμμά της».

Ακόμα, ο υπουργός Οικονομίας, ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τα αποτελέσματα του ΕΚΟΦΙΝ, διαβεβαίωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είχε ενημερωθεί προεκλογικά από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργο Προβόπουλο, σχετικά με το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης και ότι αυτό θα έφθανε σε διψήφια νούμερα.

«Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι η ενημέρωση του πρωθυπουργού και τότε αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το ταμειακό έλλειμμα ήταν στις 8 μονάδες και θα πήγαινε σε διψήφιο νούμερο.

Αλλά αυτό που δεν μας είχε ενημερώσει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν για που θα βρίσκεται το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης που έφθασε στο 12,7%.

Ούτε στους χειρότερους εφιάλτες μας δεν το φανταζόμασταν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Οικονομίας της ΝΔ Γιάννης Παπαθανασίου υποστήριξε ότι και το ΠΑΣΟΚ γνώριζε από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος την πραγματική εικόνα της οικονομίας ενώ το κατηγόρησε «για επιπολαιότητα και παλινωδίες στην οικονομική πολιτική που πλήττουν την εικόνα της χώρας, την δυσφημούν, ενώ δεν λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές».

Ακόμα, μίλησε για σκόπιμη διόγκωση του ελλείμματος προκειμένου να «το ξεφουσκώσει» αργότερα και να το εμφανίσει μειωμένο το 2010.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι απέκρυψε τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και επικαλέστηκε σχετική έκθεση του «Γιούρογκρουπ» τον Ιούλιο του 2009.

Επίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως «η κυβέρνηση καλείται να κερδίσει ένα διπλό στοίχημα.

Της ανάταξης της οικονομίας και της στήριξης των εισοδημάτων κυρίως των χαμηλών με ταυτόχρονη σοβαρή δημοσιονομική πολιτική».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Άγγελος Τζέκης, επιτέθηκε τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΝΔ, λέγοντας ότι γνώριζαν τα πραγματικά δημοσιονομικά στοιχεία και ότι προσπαθούν μονότονα να φοβίσουν και να εκβιάσουν τον ελληνικό λαό.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι αναφορές του εκπροσώπου του ΛΑΟΣ, Κώστα Αϊβαλιώτη, που έκανε λόγο για «θλιβερή εικόνα δύο παλαιών κομμάτων που τσακώνονται για το ποιος φταίει λιγότερο ή περισσότερο».