του Φώτη Τριάρχη
Φόβους ότι θα ενταθούν οι πιέσεις κύκλων της Ε.Ε για κοινές περιπολίες, διατυπώνει το Μαξίμου.
Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας την τρομακτική πίεση που ασκήθηκε το τελευταίο 48ωρο, τόσο από ευρωπαϊκά ΜΜΕ όσο και από συγκεκριμένους κύκλους εντός της ΕΕ – οι οποίες κλιμακώθηκαν με τις πιέσεις για έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν – παραδέχονταν: «Κάποιοι πιέζουν για να ανατρέψουν τα συμφωνηθέντα».
Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα υλοποιεί όσα έχει συμφωνήσει και υπενθυμίζουν ότι στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των 28 δεν τέθηκε θέμα κοινών περιπολιών στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ενα ενδεχόμενο που το έχει απορρίψει διαρρήδην η Αθήνα.
Κυβερνητικοί κύκλοι κάνουν λόγο για «στοχευμένες τοποθετήσεις, συγκεκριμένων κύκλων» αναφερόμενοι στις απειλές περί εξόδου της χώρας από τη συνθήκη Σένγκεν. Παράλληλα, διαμηνύουν ότι η δύναμη της Frontex που θα αναπτυχθεί στα βόρεια χερσαία σύνορα της Ελλάδος – με έμφαση στα σύνορα με την ΠΓΔΜ – αφορά μόνο στην καταγραφή και ταυτοποίηση μεταναστών και προσφύγων και όχι σε περιπολίες.
Παράλληλα, η ελληνική πλευρά καταβάλλει αγώνα δρόμου για να ολοκληρώσει τη δημιουργία των hotspots, θέμα για το οποίο δέχθηκε ευρωπαϊκά πυρά.
Παράλληλα προκειμένου να διασκεδάσει την κριτική που υπέστη η Αθήνα ότι δεν έχει ζητήσει τη συνδρομή Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας, ο Νίκος Μουζάλας έστειλε σήμερα Πέμπτη, επείγον αίτημα για ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής βοήθειας σε υλικά (κοντέινερς φιλοξενίας, κουβέρτες, ασθενοφόρα κτλ) κάνοντας λόγο για «επείγουσα κατάσταση» σε Ειδομένη, Αττική και νησιά του Αιγαίου.
Διαβάστε επίσης: