«Δεν χρειάζεται να κουράζουμε τους υπουργούς μας και να τους καταδικάζουμε σε ολονύκτιες συζητήσεις για τον προσδιορισμό του ακριβούς ποσοστού ανάπτυξης της Ελλάδος. Αν με ρωτήσετε να σας πω το ακριβές ποσοστό ανάπτυξης της Γαλλίας τους επόμενους μήνες δεν θα είμαι σε θέση να σας απαντήσω. Διαθέτουμε μηχανισμούς εργαλεία και θεσμούς στην Ευρώπη που λειτουργούν. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμό Σταθερότητας δημιουργήθηκε για να διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις. Και το κάνει.  Ας δουλέψουμε ευρωπαϊκά λοιπόν. Δεν έχουμε ανάγκη από μηχανισμούς και θεσμούς εκτός Ευρώπης».

Με τα λόγια αυτά απάντησε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την θέση του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά πράγματα. Η απάντηση του ήταν σαφής και ενδεικτική για το πώς θα διαμορφωθούν μετά τις γερμανικές εκλογές οι θέσεις της Γαλλίας ως προς την μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού οχήματος.

Οι συνομιλίες μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και του Αλέξη Τσίπρα διεξήχθηκαν σε θετικό κλίμα. Προφανώς κυριάρχησε το μείζον ζήτημα που είναι το ποια Ευρώπη επιθυμούμε. Συζητήθηκαν ωστόσο και τα γεωπολιτικά θέματα που έχουν προκύψει, η Συρία, το Τουρκικό Ζήτημα, τα Δυτικά Βαλκάνια, οι σχέσεις με την Ρωσία και η Ουκρανία, το προσφυγικό. Συζητήθηκε και το Ελληνικό Ζήτημα ως προς το χρέος της χώρας και την ελάφρυνση του. Ο κ. Μακρόν ήταν διαφωτιστικός. Η πραγματική συζήτηση για το ελληνικό χρέος θα αρχίσει στις αρχές του 2018. Η αντιμετώπιση του θα ενταχθεί στο πλαίσιο διαμόρφωσης ενός νέου πλαισίου μεταρρυθμίσεων στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα αλλά και ένα πλαίσιο συνέχισης και ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Ο κ.Μακρόν συνέδεσε την αλληλεγγύη που οφείλει να κάνει πράξη η Ευρώπη έναντι της Ελλάδας με την αξιόπιστη μεταρρυθμιστική πολιτική στο ελληνικό σύστημα διαχείρισης των κοινών.

Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε εξ αρχής να συνδυάσει την ελληνική κρίση με την ευρωπαϊκή κρίση για να καταλήξει στο συμπέρασμα πώς η έξοδος της Ελλάδας από το σπιράλ αυτής της κρίσης θα σηματοδοτήσει και την αλλαγή σελίδας στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ευρώπης-Τουρκίας ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέληξε σε μία διακριτική διαφωνία τουλάχιστον με όλους εκείνους, κυρίως στην Γερμανία, επιθυμούν να παγώσουν ή να καταχωνιάσουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας την ενταξιακή πορεία της γειτονική χώρας προς την Ευρώπη. Η αναφορά του κ. Τσίπρα σε αυτήν την διαφωνία ήταν διακριτικά ξεκάθαρη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήθελε πολύ απλά να υπενθυμίσει πώς κοινά σύνορα με την Τουρκία έχει η Ελλάδα και όχι η Πολωνία ή η Σλοβακία αλλά και πώς ήταν η Ελλάδα που υπέστη το προσφυγικό σοκ το 2015 με τις πασίγνωστες επιπτώσεις. Και ο νοών νοήτω.

zouglanewsroom

*Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ