Τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ, υποδέχθηκε σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, στο κτήριο Κεράνη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, οι κ. Μηταράκης και Βέμπερ κατά τη συνάντησή τους αντάλλαξαν απόψεις για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Βασικό θέμα ήταν η εξεύρεση λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ουσιαστική μείωση των παράνομων μεταναστευτικών ροών προς την ΕΕ και η ανάγκη για αποτελεσματική αλληλεγγύη προς τα κράτη πρώτης υποδοχής», αναφέρεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις δηλώσεις του ο κ. Βέμπερ ευχαρίστησε τις ελληνικές αρχές και την ελληνική κυβέρνηση «γιατί αυτό που έκανε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ήταν η εφαρμογή του ευρωπαϊκού νόμου Σένγκεν», καθώς και τους συνοριοφύλακες για την προστασία των συνόρων.

Αναφερόμενος στην προστασία των συνόρων και στην επιλογή του φράχτη στην κατεύθυνση αυτή, ως τεχνική λύση που να χρηματοδοτείται από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ο κ. Βέμπερ παρατήρησε ότι «η ομάδα του ΕΛΚ, το κόμμα του ΕΛΚ σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει δεσμευτεί πλήρως για αυτή την προσέγγιση».

Επίσης, τόνισε ότι είναι σημαντική η ενίσχυση των δραστηριοτήτων επανεισδοχής. «Έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες παράνομους ανθρώπους στην ευρωπαϊκή επικράτεια. Πέρυσι, 340.000 άνθρωποι υποχρεώθηκαν έπειτα από νομική αξιολόγηση και νομική διαδικασία να φύγουν από την ΕΕ, αλλά μόνο 40.000 έφυγαν τελικά από το ευρωπαϊκό έδαφος. Εκεί λοιπόν βλέπω μεγάλο πρόβλημα από τη μη εφαρμογή των ισχυόντων κανόνων και της ισχύουσας νομοθεσίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Βέμπερ αναφέρθηκε και στις μη κυβερνητικές οργανώσεις που δρουν στη Μεσόγειο λέγοντας ότι «όλες οι δραστηριότητες που διασώζουν ζωές είναι σημαντικές και ευπρόσδεκτες και δεν υπάρχει αμφιβολία σε αυτό», αλλά συμπληρώνοντας ότι «χρειαζόμαστε έναν κοινό κώδικα επαφής στη Μεσόγειο μεταξύ των κρατικών δραστηριοτήτων και των δραστηριοτήτων των ΜΚΟ, ότι συμβαδίζουν, ότι η διάσωση ζωών βρίσκεται στο επίκεντρο».

«Η Ευρώπη έδειχνε πάντα μια ανοιχτόκαρδη προσέγγιση, όταν πρόκειται για ανθρώπους που χρειάζονται πραγματικά τη βοήθειά μας», κατέληξε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΛΚ. Επιπλέον, έκανε ειδική μνεία στους Τούρκους πληγέντες από το σεισμό αναφέροντας ότι «η Ευρώπη δείχνει πολλή αλληλεγγύη τώρα προκειμένου να βοηθήσει τους Τούρκους φίλους μας να ξεπεράσουν αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Από την πλευρά του ο υπουργός Μετανάστευσης επεσήμανε ότι «είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Θέση της Ελλάδας, θέση του ΕΛΚ είναι ότι πρέπει να είναι επιλέξιμες οι δαπάνες κατασκευής φράχτη», τόνισε και πρόσθεσε: «Η Ευρώπη πρέπει να δώσει νόμιμες διόδους μετανάστευσης και να είμαστε απέναντι στα κυκλώματα λαθροδιακινητών. Χρειαζόμαστε επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας πίσω στις χώρες διέλευσης ή στις χώρες προέλευσης. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή νομοθεσία και συνεργασία με τις χώρες διέλευσης και προέλευσης. Χρειάζεται επίσης να υπάρχει υποχρεωτική αναγκαστική αλληλεγγύη με μετεγκαταστάσεις μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να υπάρχει ένας κοινός ευρωπαϊκός χώρος προστασίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Μετανάστευσης ξενάγησε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Κέντρο Διαχείρισης Συμβάντων που λειτουργεί στο υπουργείο, το οποίο είναι συνδεδεμένο με τις δομές φιλοξενίας. Στη συνέχεια μετέβησαν στη δομή φιλοξενίας στο Σχιστό, όπου ξεναγήθηκαν από τον γενικό γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνο Λογοθέτη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης