«Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν πρέπει να εξετάζονται σε ένα πλαίσιο άτυπου ανταγωνισμού Ελλάδας-Τουρκίας. Είναι αυτοτελείς και το κρίσιμο είναι πόσο σημαντικός εταίρος είναι η Ελλάδα και πώς μπορούμε να διευρύνουμε τις μεταξύ μας σχέσεις», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ1 και τους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου, με αφορμή την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον.
Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι στην ατζέντα της επίσκεψης βρίσκεται, πέρα από την πίεση προς την Τουρκία για την υποχώρηση της πρόσφατης τουρκικής προκλητικότητας, η περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ, η ενεργειακή αλλά και η οικονομική συνεργασία τους. Χαρακτήρισε, μάλιστα, τις επενδύσεις μεγάλων αμερικανικών κολοσσών στην Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες ως «προσωπική επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει δουλέψει πολύ προς αυτή την κατεύθυνση».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε, ακόμη, ότι η ομιλία του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο θα είναι μία πάρα πολύ καλή ευκαιρία να στείλει μήνυμα για το ποια είναι η Ελλάδα του σήμερα, ποιος είναι ο στρατηγικός της ρόλος στην περιοχή και πώς μπορεί να είναι ένας ωφέλιμος και ουσιαστικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι, σε αντίθεση με παλαιότερες επισκέψεις, σήμερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός μεταβαίνει στις ΗΠΑ εκπροσωπώντας «μια χώρα που έχει σταθεί στα πόδια της, είναι σημαντικός εταίρος της Ευρώπης, ακούγεται η φωνή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δε συμπεριφέρεται ως επαίτης, είναι μία στρατιωτική δύναμη στην περιοχή και έχει αναβαθμίσει την αμυντική της σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα από την υπερψήφιση και της νέας αμυντικής συμφωνίας».
Ερωτηθείς για το τουρκικό βέτο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Βαρβιτσιώτης σχολίασε ότι αυτό το βέτο κράτησε μόλις 24 ώρες και ότι αποσύρθηκε πολύ γρήγορα. Και πρόσθεσε ότι ούτε για την Ελλάδα θα ήταν ευτυχές γεγονός η Τουρκία να απομακρυνθεί από τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Τέλος, σε σχέση με το θέμα της ενεργειακής κρίσης και την αντιμετώπισή της στα ερχόμενα Ευρωπαϊκά Συμβούλια, όπου θα συμμετάσχει και ο ίδιος, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και εκτίμησε ότι θα υπάρξει μια απόφαση, που θα διευκολύνει τις χώρες να αντιμετωπίσουν μόνες τους την ενεργειακή πρόκληση παράλληλα με τη δημιουργία περισσότερων πηγών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, που είναι και ο στρατηγικός στόχος της Ένωσης.