Το έργο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία πλαισίου ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, ανέδειξε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη διαφύλαξης των θεμελιωδών ευρωπαϊκών ελευθεριών έναντι των νέων προκλήσεων.
Πρέπει να κατοχυρώσουμε ότι «το να είναι κανείς Ευρωπαίος σημαίνει να είναι ασφαλής», δήλωσε ο κ. Σχοινάς, μιλώντας στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, η οποία αρχίζει αύριο Παρασκευή. Ο ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διαφύλαξη του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, σημείωσε ότι η Ευρώπη βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε μια «μόνιμη κρίση» (“perma-crisis”), «με την πανδημία, την εργαλειοποίηση της μετανάστευσης από απολυταρχικούς ηγέτες στην Τουρκία και στη Λευκορωσία, και με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία». Έκανε λόγο για «ευρωπαϊκές ιστορίες επιτυχίας» σε ό,τι αφορά τόσο τη διαχείριση της πανδημίας όσο και την ταχύτατη αντίδραση της Ευρώπης και των συμμάχων της να θωρακίσουν την Ουκρανία και τη Δύση έναντι του κινδύνου ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων. «Παρά τις προβλέψεις, δεν είχαμε μαζική κυβερνοεπίθεση. Διότι εμείς προκαλέσαμε τη διστακτικότητα του επιτιθέμενου», τόνισε ο κ. Σχοινάς.
Τα «διδάγματα» των τελευταίων ετών οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη δημιουργία ενιαίου κανονιστικού πλαισίου για την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο (Cyber Resilience Act), συνέχισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς και περιέγραψε το πλαίσιο ως «έξυπνη πρόταση, καλή για την επιχειρηματικότητα». Οι πολίτες αγοράζουν προϊόντα μέσω Διαδικτύου και τα βάζουν στο σπίτι τους. «Οφείλουμε στην κοινωνία να μπορούμε να τους πούμε ότι αυτό είναι ασφαλές», είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια που καταβάλλει η ΕΕ για την κατοχύρωση της κυβερνοασφάλειας, η οποία, όπως είπε, δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις, αλλά αποτελεί σοβαρό ζήτημα γενικότερης ασφάλειας. «Χρειαζόμαστε άτομα με υψηλή εξειδίκευση», σημείωσε ο κ. Σχοινάς και τόνισε ότι η Επιτροπή έχει αντιδράσει σε χρόνους-ρεκόρ για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, προκειμένου να καλύψει τα κενά.
Ερωτώμενος «ποιος είναι ο αρχηγός» στην ΕΕ, ο Μαργαρίτης Σχοινάς είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει ένας Κριστιάνο Ρονάλντο, αλλά μια ομάδα, η “Ομάδα Ευρώπη”» και πρόσθεσε ότι με τον πόλεμο στην Ουκρανία δημιουργείται μια «παγκόσμια ευθυγράμμιση» με τους εταίρους του ΝΑΤΟ και όσους μοιράζονται τον τρόπο σκέψης μας, η «Ομάδα Δύση».
«Η Ευρώπη που προστατεύει είναι πλέον χειροπιαστή πραγματικότητα»
Η «Ευρώπη που προστατεύει» δεν είναι πλέον σλόγκαν, αλλά μια χειροπιαστή πραγματικότητα που αναδύεται γύρω μας, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφερόμενος στην Ένωση Ασφάλειας της ΕΕ και επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Ευρώπης να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία «για όσο χρειαστεί».
«Τα τελευταία τρία χρόνια η Ευρώπη αποδείχθηκε πολύ πιο ανθεκτική από ό,τι θα περίμεναν πολλοί: στην αντιμετώπιση της πανδημίας και της εργαλειοποίησης της μετανάστευσης από απολυταρχικούς ηγέτες και τώρα κατά τη διάρκεια του πολέμου, αποδείξαμε ότι όταν ενεργούμε μαζί, μπορούμε να παράγουμε ευρωπαϊκές ιστορίες επιτυχίας» ανέφερε ο κ. Σχοινάς από το Μόναχο, όπου συμμετέχει στην ετήσια Διάσκεψη για την Ασφάλεια.
Με αφορμή την επικείμενη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διατήρηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής έκανε λόγο για δύο επίκαιρα μηνύματα: «Πρώτον, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί. Το αποδείξαμε τους τελευταίους 12 μήνες και είμαστε αποφασισμένοι και προσηλωμένοι στη συνέχιση της στήριξής μας. Και δεύτερον, η ΕΕ καθίσταται από καταναλωτής ασφάλειας, προμηθευτής ασφάλειας». Οικοδομούμε «μια ισχυρή ανθεκτική ένωση ασφάλειας, η οποία είναι η ασπίδα μας έναντι των κινδύνων κάθε είδους, η οποία συγκεντρώνει όλους τους πόρους και την ισχύ μας στη μάχη εναντίον του κακού», υπογράμμισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς και αναφέρθηκε ενδεικτικά στους τομείς της κυβερνοασφάλειας, των κρίσιμων υποδομών, του οργανωμένου εγκλήματος, του αγώνα κατά της διαφθοράς και της τρομοκρατίας. «Το κάνουμε από κοινού και έχει αποτέλεσμα. Η “Ευρώπη που προστατεύει” δεν είναι πλέον σλόγκαν, αλλά μια χειροπιαστή πραγματικότητα που αναδύεται γύρω μας», κατέληξε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.