Με ασπιρίνες επιχειρεί η κυβέρνηση να «αναστήσει» το ημιθανές Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ένα σύστημα υγείας που αιμορραγεί ακατάπαυστα σε οικονομικό – θεσμικό επίπεδο, αλλά και στο πεδίο των υπηρεσιών προς τα εκατομμύρια Ελλήνων και ξένων ασθενών, που εμπιστεύονται τη ζωή τους στα χέρια της δημόσιας υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την πολιτική κεφαλή του υπουργείου, το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι μια χοάνη που καταπίνει χρήματα, τη στιγμή, μάλιστα, που οι προσφερόμενες υπηρεσίες πόρρω απέχουν από το αποδεκτό επίπεδο.

Ως εδώ όλα καλά και η διαπίστωση ορθή. Πώς, όμως, σκοπεύει να λύσει το πρόβλημα της σπατάλης και της μείωσης των δαπανών η κυβέρνηση;

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ένας από τους τρόπους είναι με το «μάζεμα» των τριών ευρώ όχι μόνο από τους Έλληνες ασθενείς, αλλά και από τους αλλοδαπούς.
Το ποσό αυτό δίδεται σήμερα, όταν ο πολίτης περάσει την είσοδο των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και δίδεται μόνο από τους Έλληνες και μόνο κατά τις ημερήσιες εφημερίες.

Ακούγεται οξύμωρο, αλλά την ώρα που ακόμη και η Τρόικα επιζητεί ρητά να σταματήσει η τεράστια οικονομική «αιμορραγία» στη δημόσια υγεία, εξαιτίας της διαφθοράς και των «καπέλων» που μπαίνουν στην προμήθεια ιατρικού και φαρμακευτικού υλικού, η κυβέρνηση, δια του υπουργού Υγείας, τοποθετεί το πρόβλημα στο μάζεμα των τρίευρων από τους μετανάστες, που επισκέπτονται τα νοσοκομεία.
Και, μάλιστα, με την αρωγή του ΛΑΟΣ, που κατέθεσε ερώτηση για το κόστος των παράνομων μεταναστών, το υπουργείο Υγείας ανακοινώνει ότι το κράτος ξοδεύει πολλά, για να περιθάλπει, ουσιαστικά, αστέγους, αδύνατους και μη έχοντες «στον ήλιο μοίρα».

Όλοι αυτοί που ονομάζονται στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία «λαθρομετανάστες» κοστίζουν στα δημόσια ταμεία, σύμφωνα με τα πλέον επίσημα χείλη του υπουργείου Υγείας, κάπου 150 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας από το βήμα της Βουλής, το ποσό πιθανολογείται ότι αποτελεί ένα μέρος του ελλείμματος των 400 εκατομμυρίων ευρώ, που έχει προκύψει και δεν μπορεί να διαπιστωθεί από πού προέρχεται.

Ο κ. Λοβέρδος είπε, μάλιστα, ότι η πρόβλεψη για το 2010 είναι πως οι δαπάνες των νοσοκομείων θα φτάσουν τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ εξ αυτών τα 400 εκατομμύρια ευρώ είναι «αγνώστου προελεύσεως».

Γι αυτό ανακοίνωσε ότι ξανασκέπτεται μήπως το αντίτιμο των τριών ευρώ, το οποίο ισχύει για όσους επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία, καθιερωθεί και για εκείνους που επισκέπτονται τα νοσοκομεία στις νυχτερινές εφημερίες.

«Εκεί δεν πληρώνει κανείς. Δεν λέω ότι αλλάζω γνώμη, αλλά το ξανασκέφτομαι», είπε.

Γνωστοποίησε, πάντως, πως με εγκύκλιό του ζήτησε από τις διοικήσεις να εισπράττονται τα τρία ευρώ από όλους ανεξαιρέτως, καθώς το αντίτιμο πλήρωναν μόνο οι Έλληνες κι όχι οι αλλοδαποί, που επισκέπτονταν τα εξωτερικά ιατρεία.

Ακόμη, ο υπουργός ανέφερε ότι έχει ζητήσει να καταγράφεται πόσοι είναι ασφαλισμένοι και πόσοι όχι, από εκείνους που επισκέπτονται τα νοσοκομεία στις εφημερίες, για να διαπιστωθεί πόσο κοστίζει η προσφορά μας σε «τρίτους» κι επίσης το ποιοι προσέρχονται, δήθεν, ως έκτακτα περιστατικά, με σκοπό να εισαχθούν.

Ο υπουργός Υγείας στηλίτευσε, παράλληλα, το γεγονός ότι δεν εισπράττεται πάντοτε το ελάχιστο ποσό των τριών ευρώ και τόνισε πως πρέπει να βάλουμε λίγη λογική στο σύστημα και να σταματήσει «η τσαπατσουλιά, η γενναιοδωρία, η μαγκιά και η τσάμπα καλοσύνη, όταν άλλος πληρώνει».

Βεβαίως, κανείς δεν αναρωτιέται αν σε αυτή τη χώρα της απόλυτης, πλέον, ανέχειας με τα ποσοστά των ανθρώπων που ζουν κάτω και πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας, όσοι πηγαίνουν στα νοσοκομεία, έχουν τα τρία ευρώ για να πληρώσουν. Πόσω μάλλον οι αποκαλούμενοι λαθρομετανάστες.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι εκτιμήσεις για τα ποσά που σπαταλούνται στη Δημόσια Υγεία για τους μετανάστες και η επί της ουσίας θέληση της κυβέρνησης να βάλει πιο αυστηρούς όρους στις εισαγωγές των ασθενών, μαζεύοντας ένα «φορτηγό τρίευρα», έρχεται, όταν ανακοινώνονται απογοητευτικά στοιχεία για τα οικονομικά των ιδιωτικών νοσοκομείων.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε μείωση κατά περίπου 15% στη χρήση των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, και κυρίως στα ιδιωτικά μαιευτήρια, την οδοντιατρική περίθαλψη και τις χειρουργικές επεμβάσεις στα ιδιωτικά νοσοκομεία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης