Σε εξέλιξη βρίσκεται συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών σχετικά με το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία.
Δείτε live εικόνα από τη Βουλή
Πρώτος στο βήμα της Βουλής ανέβηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και τα επόμενα βήματα στους εμβολιασμούς.
Ο πρωθυπουργός, κατά την έναρξη της ομιλίας του, έκανε λόγο για ένα ακόμα κρίσιμο δίμηνο στη μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτό θα είναι και το τελευταίο.
«Περισσότερη ελευθερία σημαίνει περισσότερη υπευθυνότητα»
«Για 10η φορά μέσα σε 12 μήνες είμαι εδώ για να μιλήσω για την πορεία της πανδημίας, γεγονός που αποδεικνύει πως η Δημοκρατία μας λειτουργεί, παρά τις επιπλοκές του κορωνοϊού, αλλά και ότι η κυβέρνηση ενημερώνει τακτικά τα κόμματα και τους πολίτες» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως που διεξάγεται με πρωτοβουλία της προέδρου της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, σχετικά με την «ανάγκη ενός αποτελεσματικού εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία».
«Παντού στον κόσμο ο ιός παρουσιάζεται εξαιρετικά ανθεκτικός στον επίλογό του. Είμαστε μπροστά σε ένα κρίσιμο δίμηνο» συνέχισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε σε στοιχεία που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της πανδημίας πανευρωπαϊκά.
«Δεν θα ήθελα να επικαλούμαι διεθνή στοιχεία που αποτυπώνουν επώδυνα δεδομένα. Θα πρέπει όμως να συμφωνούμε σε κάποια βάση συζήτησης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σημείωσε: «Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό Οργανισμό Υγείας, η Ελλάδα είναι στην 23η θέση σε απώλειες ανθρώπων ανά εκατομμύριο. Εάν ήμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, θα είχαμε χάσει ακόμα 8.000 ανθρώπους, μία κωμόπολη» συμπλήρωσε.
Και αναφέρθηκε στη συνέχεια στους εμβολιασμούς λέγοντας: «Είμαστε στην 5η θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ που έχουν εμβολιάσει ανθρώπους και με τις δύο δόσεις» και επισημαίνοντας ότι «στον δείκτη της πρόσθετης θνησιμότητας η χώρα μας έχει από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, με 6,6% βάσει μίας γαλλικής μελέτης».
«Η διαχείριση της πανδημίας είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, ένα είναι το συμπέρασμα. Η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα σε σχέση με χώρες που είχαν καλύτερα συστήματα υγείας. Η εικόνα καταστροφής που προβάλλει συστηματικά η αντιπολίτευση είναι ένα ψέμα. Προφανώς και κανείς δεν πανηγυρίζει» τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός.
«Το ΕΣΥ άντεξε και η προσπάθεια συνεχίζεται»
«Η τελευταία επίθεση του κορωνοϊού χτυπά σφοδρά όλη την Ευρώπη» είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμπληρώσει ότι «εδώ στην Ελλάδα αντιμετωπίστηκε με μέτρα που λάβαμε τον Φεβρουάριο. Το ΕΣΥ άντεξε και η προσπάθεια συνεχίζεται».
Μιλώντας στη συνέχεια για την κατάσταση στην Αττική, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αναλογία εισιτηρίων-εξιτηρίων στα νοσοκομεία που δείχνει να βελτιώνεται σταδιακά, για να σημειώσει: «Οι περιορισμοί μεγέθυναν την πίεση στους πολίτες, που σταδιακά άρχιζαν να ξεστρατίζουν. Χρειάζεται ειλικρινής ανάλυση της πραγματικότητας. Τώρα είμαστε σε μία διαφορετική φάση με επιθετικότερες μεταλλάξεις, έχουμε μία πιο εξαντλημένη κοινωνία αλλά καλύτερο καιρό και μαζικό εμβολιασμό. Η στάση μας αναπροσαρμόζεται όπως το κάνουμε από την αρχή. Σε καμία χώρα δεν ακολουθήθηκε η ίδια πολιτική. Πρέπει να καταργούμε μέτρα που δεν δούλεψαν, η στάση μας να διακρίνεται από ρεαλισμό και ευελιξία».
«Η επιχείρηση ”Ελευθερία” δουλεύει υποδειγματικά και δεν τυγχάνει της στοιχειώδους αναγνώρισης από τη αντιπολίτευση»
«Πολλές φορές, μαζί με το Υπουργείο Υγείας χρειάστηκε να αλλάξουμε τακτική, όπως με τις καθυστερήσεις των εμβολίων» τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνέχεια της ομιλίας του λέγοντας ακόμη πως σε αυτό το θέμα «η Ευρώπη δεν μας τα είπε καλά. Πράγματι πέτυχε στην αλληλεγγύη και απέτυχε στην έγκαιρη προμήθεια επαρκών ποσοτήτων και στη διάθεσή τους στα κράτη μέλη. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο εμβολιασμός στην Ευρώπη είναι απελπιστικά αργός». Ωστόσο, όπως είπε, «η επιχείρηση ”Ελευθερία” δουλεύει υποδειγματικά και δεν τυγχάνει της στοιχειώδους αναγνώρισης από τη αντιπολίτευση».
«Είναι λάθος να μιλάμε για άνοιγμα, πιο σωστό είναι να μιλάμε για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων» τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο στη χώρα και εξήγησε πως «επιτρέψαμε τις διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα, ειδάλλως το μέτρο αυτό θα αποκτούσε ταξικά χαρακτηριστικά, καθώς δεν έχουν όλοι πρόσβαση στα προάστια».
«Από Δευτέρα λειτουργεί το λιανεμπόριο, μέτρο που μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, υπό την προϋπόθεση ότι θα οδηγήσει τους πολίτες σε αλλαγή συμπεριφορών. Αφού δούμε τα αποτελέσματα, την επόμενη εβδομάδα θα εξετάσουμε την επαναλειτουργία των Λυκείων. Αυτά τα δύο αντίβαρα ελευθερίας έχουν ένα κοινό νήμα. Επιχειρούν να αμβλύνουν την κόπωση των πολιτών και να τους κατευθύνουν σε υπαίθριους χώρους, αλλά και να βοηθήσουν την Οικονομία» πρόσθεσε.
«Περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα» επισήμανε ο πρωθυπουργός και εξήγησε πως χρειάζεται «να μη δούμε συνωστισμό» γιατί «με τον ίδιο τρόπο που μειώθηκαν οι περιορισμοί, μπορούν και να επανέλθουν εάν δούμε φαινόμενα συνωστισμού. Έχω εμπιστοσύνη στους πολίτες ότι δεν θα δούμε τέτοια φαινόμενα».
«Στα 40 δισ. ευρώ η συνολική στήριξη της κυβέρνησης στην Οικονομία από την αρχή της πανδημίας»
Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η συνολική στήριξη της κυβέρνησης στην Οικονομία από την αρχή της πανδημίας είναι στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αναφέρθηκε στην ενίσχυση του κλάδου της εστίασης που ανακοινώθηκε χθες. Θα δοθούν «330 εκατομμύρια ευρώ στον κλάδο της εστίασης για να μπορέσουν οι εστιάτορες να επανεκκινήσουν τις επιχειρήσεις τους», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η αυτοκυριαρχία από τον φόβο του 2020 κινδυνεύει να μετατραπεί σε απειθαρχία το 2021» τόνισε στη συνέχεια για τα μέτρα που έχουν ληφθεί στον αγώνα κατά της πανδημίας. «Υπάρχει κούραση και αμφισβήτηση των μέτρων πανευρωπαϊκά. Στην Ελλάδα είμαστε σε καλύτερο επίπεδο. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών τηρεί τα μέτρα και θέλω να τους ευχαριστήσω. Θέλω να τους πω να αναλογιστούν τον κόπο των γιατρών που μας φροντίζουν. Συμμερίζομαι την κόπωση και ιδιαίτερα των νέων. Να κάνουμε όλοι αυτή την τελική προσπάθεια έχοντας δυο πρόσθετα εργαλεία» ανέφερε ο πρωθυπουργός και εξήγησε: «Πρώτον τα self test. Και πρέπει να πω ότι είναι απαράδεκτη η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επιχείρησε να ταυτίσει αυτά τα τεστ με συγκεκριμένη εταιρεία, κάτι που καταρρίφθηκε από τον διαγωνισμό».
«Είμαστε η πρώτη χώρα που επιστρατεύει μαζικά τα self test» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ευχαρίστησε «το Ελεγκτικό Συνέδριο που αντελήφθη την κρισιμότητα και επικύρωσε τον διαγωνισμό. Εάν υπάρχουν προτάσεις για το πως θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν, εδώ είμαστε»
Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο «εργαλείο», όπως είπε, «τον Απρίλιο θα κάνουμε 1.500.000 εμβόλια, ώστε έως το Πάσχα να έχουμε χτίσει ένα πρώτο τείχος ανοσίας με τους πολίτες άνω των 60 και όλους όσοι έχουν βαριά υποκείμενα νοσήματα. Και έως το τέλος Μαΐου να προχωρήσουμε στον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού».
«Είμαι σίγουρος πως φτάνουμε στο τέλος της νύχτας – Να φτάσουμε στο Πάσχα πιο ασφαλείς και στο καλοκαίρι πιο ελεύθεροι»
«Η ΕΕ οφείλει να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα, προκειμένου να υποχρεώσει τις εταιρείες να φανούν συνεπείς σε όσα έχουν υπογράψει. Ακόμη και εάν χρειαστεί να απαιτήσουν απαγόρευση εξαγωγών» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ συνεχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή ανέφερε τα εξής:
«Απέναντι στην πανδημία υπάρχουν τρεις στρατηγικές: η μία των αυταρχικών καθεστώτων, των οριζόντιων περιορισμών. Η άλλη, η ανοσία της αγέλης, και η τρίτη αυτή που ακολούθησε η Ευρώπη. Ο δρόμος της ευρωπαϊκής δημοκρατίας που έχει το τίμημα της συνεννόησης».
Και συμπλήρωσε με νόημα: «Εγώ είμαι εδώ για να αναζητήσω συνθέσεις. Η οικονομία και η κοινωνία άντεξαν και βγαίνουν πιο ώριμες και πιο δυνατές. θέλω να συζητήσω μαζί σας τον τρόπο που θα ανοίξουμε τον τουρισμό. Κάποιοι εδώ χλεύασαν το πράσινο πιστοποιητικό» αλλά, όπως σημείωσε, το συγκεκριμένο ζήτημα έτυχε τελικά θερμής αποδοχής στην ΕΕ. «Έχουμε τη μεγάλη πρόκληση του Ταμείου Ανάκαμψης» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Είμαι σίγουρος πως φτάνουμε στο τέλος της νύχτας. Να φτάσουμε στο Πάσχα πιο ασφαλείς και στο καλοκαίρι πιο ελεύθεροι».
Φ. Γεννηματά: Αποτύχατε να διαχειριστείτε την πανδημία σε όλα τα επίπεδα
«Κύριε Μητσοτάκη, ήρθατε σήμερα με άλλο ύφος και άλλη διάθεση. Και πώς θα μπορούσατε να κάνετε διαφορετικά; Αφού αποτύχατε να διαχειριστείτε την πανδημία σε όλα τα επίπεδα» ανέφερε, ξεκινώντας την ομιλία της στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την πανδημία, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
«Σε ό,τι αφορά το ΕΣΥ, δεν δημιουργήσατε εγκαίρως κλίνες ΜΕΘ» και «δεν προσλάβατε το αναγκαίο προσωπικό» είπε η κα. Γεννηματά χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στα νοσοκομεία τραγική. «Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και θάνατοι στους διαδρόμους. Ελλείψεις σε ειδικούς γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και τεχνολόγους. Ελάχιστα ασθενοφόρα. Μόλις ένα ανά 120.000 κατοίκους στην Αττική, ενώ σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα έπρεπε να είναι 1 για κάθε 30.000 κατοίκους».
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είπε πως «τα μέτρα σας πήγαν στράφι» και πρόσθεσε: «Δεν πείσατε τους πολίτες. Οδηγήσατε το ΕΣΥ σε βαθύ κόκκινο. Τις οικογένειες με παιδιά, μαθητές και φοιτητές σε απόγνωση, σε ψυχολογική κατάρρευση. Εργαζόμενους στην ανασφάλεια, τη φτώχεια και την ανεργία».
«Ο λόγος που επιμέναμε και επέμενα προσωπικά για αυτή τη συζήτηση, αγαπητοί συνάδελφοι, ήταν γιατί βλέπαμε τι ερχόταν» είπε στη συνέχεια η Φώφη Γεννηματά εξηγώντας «Βλέπαμε την ανάγκη για ένα Εθνικό Σχέδιο για να προλάβουμε όλα αυτά που ζούμε».
«Είμαστε έτοιμοι για διάλογο εθνικής συνεννόησης»
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό είπε ότι έβαλε την υπογραφή του σε απανωτά αχρείαστα lockdown ακορντεόν και στο μεγαλύτερο σε διάρκεια, αποτυχημένο lockdown της Ευρώπης.
«Τα μέτρα σας πήγαν στράφι. Δεν πείσατε τους πολίτες. Οδηγήσατε το ΕΣΥ σε βαθύ κόκκινο. Τις οικογένειες με παιδιά, μαθητές και φοιτητές σε απόγνωση, σε ψυχολογική κατάρρευση. Εργαζόμενους στην ανασφάλεια τη φτώχεια και την ανεργία. Την αγορά και τους μικρομεσαίους σε βασανιστικό θάνατο.
»Διχάσατε και εμπλέξατε σε πολιτικούς καιροσκοπισμούς την επιτροπή των ειδικών. Σιγοντάρατε την κακοφωνία μεταξύ τους και δημιουργήσατε μεγαλύτερη σύγχυση και ανασφάλεια στους πολίτες» υποστήριξε η κα. Γεννηματά απευθυνόμενη προς τον κ. Μητσοτάκη.
Σημείωσε πως ζήτησε τη συζήτηση επειδή το Κίνημα Αλλαγής είχε προβλέψει τη δυσμενή εξέλιξη της πανδημίας και την αδυναμία της κυβέρνησης να τη διαχειριστεί. «Κάθε καθυστέρηση, κάθε παλινωδία, κάθε ψεύτικη ελπίδα ή κάθε όξυνση απογοητεύει ακόμα περισσότερο την ήδη κουρασμένη Ελληνική κοινωνία και οδηγεί ολοταχώς σε πλήγμα της κοινωνικής συνοχής που τόσο ακριβά πληρώσαμε στο παρελθόν. Δεν έχετε το δικαίωμα, κ. Μητσοτάκη, αλλά κι εσείς, κ. Τσίπρα, με τις κοκορομαχίες σας και την τεχνητή όξυνση, να μας γυρίσετε πίσω στις σκοτεινές μέρες που οι φωνές της λογικής πνίγονταν από τις φωνές της δημαγωγίας, του διχασμού και της παραπληροφόρησης» είπε η Φώφη Γεννηματά απευθυνόμενη ταυτόχρονα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.
Επισήμανε ότι είναι απαραίτητο να συμφωνήσουν η κυβέρνηση και τα κόμματα στις βασικές κατευθύνσεις ενός αποτελεσματικού σχεδίου και πρότεινε, μεταξύ άλλων:
*Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ.
*Ενιαίο συντονιστικό κέντρο.
*Όχι μεικτά νοσοκομεία.
*Άμεση ενίσχυση του προσωπικού του ΕΣΥ, με άμεσες προσλήψεις ειδικευμένων γιατρών και αύξηση των αμοιβών των γιατρών με ένταξή των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά.
*Επιτάχυνση των εμβολιασμών.
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τάχθηκε υπέρ του ασφαλούς ανοίγματος της αγοράς με συνεχή test ελέγχου και με στοχευμένη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων γιατί ο κίνδυνος για λουκέτα είναι ορατός. «Ρευστότητα τώρα, επιστρεπτέα προκαταβολή με το 70% του ποσού ενίσχυση. Άμεση ρύθμιση των οφειλών: Προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. 120 δόσεις και 30% κούρεμα της οφειλής για τους συνεπείς προς τις τράπεζες» σημείωσε.
Για τα σχολεία, τόνισε ότι χρειάζεται σταδιακό άνοιγμα, χωρίς συνωστισμό στις τάξεις, ακόμη και με εκ περιτροπής διδασκαλία και υποχρεωτικά τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς κάθε εβδομάδα.
Ειδική αναφορά έκανε για το Ταμείο Ανάκαμψης όπου επέκρινε τον πρωθυπουργό πως μετατρέπει «μια ακόμη εθνική υπόθεση σε αποκλειστικό ζήτημα χειρισμού της κυβέρνησής σας. Η περίοδος όμως εφαρμογής του Προγράμματος υπερβαίνει το χρονικό όριο της θητείας σας και κανείς δεν σας έχει δώσει λευκή επιταγή. Ο ίδιος ο τίτλος του προγράμματος σας, το Ελλάδα 2.0, προαναγγέλλει ότι οδηγούμαστε στην Ελλάδα των δυο ταχυτήτων που συνεχώς αποκλίνουν» εκτίμησε.
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κατέληξε τονίζοντας: «Με τις προτάσεις μας και σήμερα θέλουμε να συμβάλουμε ουσιαστικά στις αποφάσεις που λαμβάνονται αυτές τις ημέρες και είναι καθοριστικές. Ο διαρκής αγώνας μας, από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, δικαιώνεται στις συνειδήσεις των πολιτών.
»Όσο και αν γίνεται προσπάθεια να φιμωθεί η παράταξη που άφησε αποτύπωμα κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, είμαστε και παραμένουμε η μοναδική αξιόπιστη εναλλακτική πολιτική δύναμη για πρόοδο και ευημερία.
»Και σήμερα πια μπορεί κανείς να κάνει τις συγκρίσεις των κυβερνήσεων της δημοκρατικής παράταξης και των σημερινών ολοκληρωμένων μας προτάσεων με την προηγούμενη και τη σημερινή κυβέρνηση και την τωρινή τους στάση.
»Κάντε λοιπόν τα αναγκαία πριν να είναι αργά και μας βυθίσετε σε έναν κυκεώνα αλλεπάλληλων κρίσεων, από τις οποίες θα χρειαστούν χρόνια να ξαναβγούμε. Εμείς επιμένουμε και είμαστε εδώ.
»Με τις προτάσεις μας, το πρόγραμμά μας, για να συνεννοηθούμε και να οδηγήσουμε όλοι μαζί την ελληνική κοινωνία έξω από τη δοκιμασία».
Τσίπρας: «Η Ελλάδα, χρειάζεται αυτή τη στιγμή μια νέα αισιοδοξία, που δεν πρόκειται όμως να δημιουργηθεί με ρητορικά σχήματα, ανούσιες αντιπαραθέσεις, διαγγέλματα και τηλεοπτικό καλλωπισμό»
Για «δυσανεξία» των βουλευτών της συμπολίτευσης στην κριτική έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του στην σημερινή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία.
Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε μια «έκτακτη» και «δραματική» συνθήκη στην οποία η πολιτική συζήτηση «δεν μπορεί να έχει χαρακτήρα στείρας αντιπαράθεσης» αλλά ότι χρειάζεται να γίνει μια «πιο ψύχραιμη αναζήτησης λύσεων σε δυο κατευθύνσεις», υπογραμμίζοντας ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν επιδείξει «ενσυναίσθηση» απέναντι στην «κρίσιμη πραγματικότητα», με «σκληρή κριτική αλλά και προτάσεις».
Η πρώτη, σημείωσε, είναι «πώς θα απαλλαγεί η χώρα με τις λιγότερες δυνατές απώλειες από τον κλοιό της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης» και η δεύτερη, πρόσθεσε, είναι «ποιο δρόμο πρέπει να πάρουμε, όχι από αύριο, αλλά από χτες, για να αφήσουμε πίσω μας τα δύσκολα χρόνια και να δώσουμε μια νέα ελπίδα και μια νέα προοπτική στον κόσμο της εργασίας και της δημιουργίας» και «πρωτίστως στους νέους».
«Οφείλουμε, για να το πω με απλά λόγια, να συζητήσουμε, να προτείνουνε, να διαφωνήσουμε, με σεβασμό στην αλήθεια. Με σεβασμό στις ανάγκες των ανθρώπων. Με σεβασμό στους χιλιάδες νεκρούς και σε όσους αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται στα ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία. Με σεβασμό στην αγωνία για το σήμερα και το αύριο όσων βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται και να απειλείται. Και στην αγωνία εκείνων που αναζητούν μια διέξοδο στο προσωπικό και οικογενειακό τους αδιέξοδο», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας την ανάγκη για μια νέα αισιοδοξία που όμως δε θα είναι ανάλογη του “success story” της κυβέρνησης Σαμαρά κατά τη διάρκεια της κρίσης. «Που δεν πρόκειται όμως να δημιουργηθεί με ρητορικά σχήματα, ανούσιες αντιπαραθέσεις, διαγγέλματα και τηλεοπτικό καλλωπισμό. Ούτε βέβαια με στημένες δίκες, διώξεις πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, διχαστικές επιλογές, αστυνομική καταστολή, και καταιγισμό προπαγάνδας», υπογράμμισε.
Κουτσούμπας: Να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή των οικογενειών που βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάσμα του αυτισμού, ξέρουν καλύτερα από όλους τι πρέπει να γίνει
Με αναφορά στην Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό ξεκίνησε την σημερινή του ομιλία στη Βουλή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος νωρίτερα είχε συνάντηση με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων.
«Σήμερα απαιτείται ένα πανελλαδικά ανεπτυγμένο δίκτυο δημόσιων δομών πρώϊμης διάγνωσης και έγκαιρης παρέμβασης στελεχωμένο με επαρκές εξειδικευμένο προσωπικό, με σύγχρονο εξοπλισμό για τα αυτιστικά παιδιά.
Όπως απαιτείται και ανάπτυξη ενός συστήματος δημοσιών υπηρεσιών εκπαίδευσης και αποκατάστασης στην προοπτική της ισότιμης ένταξης των παιδιών στην κοινωνία και την παραγωγή» τόνισε.
«Ας ακουστεί με αφορμή έστω αυτή τη Μέρα πιο πλατιά, πιο δυνατά η φωνή των οικογενειών που βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάσμα του αυτισμού. Ξέρουν καλύτερα από όλους μας τι πρέπει να γίνει» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.
Γιάννης Βαρουφάκης: Η κυβέρνηση απεχθάνεται κάθε δημόσιο αγαθό
Με βάση ένα πλήρες χρονολόγιο εξέλιξης της πανδημίας και της κυβερνητικής πολιτικής, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με ευθύνη της κυβέρνησης χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία να προστατευτούν οι πολίτες, να βγει η Ελλάδα νικήτρια, σώζοντας ανθρώπους, κρατώντας επιχειρήσεις ζωντανές και ξεφεύγοντας από την «χρεοδουλοπαροικία».
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση «για την απέχθειά της για οτιδήποτε είναι δημόσιο αγαθό», ενώ έκανε λόγο και για «δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σε κλινακάρχες, καναλάρχες, κολλεγιάρχες και γενικώς ολιγάρχες».
Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο κ. Βαρουφάκης υπενθύμισε διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη στις 17 Μαρτίου 2020, στο οποίο ανέφερε για τους γιατρούς του ΕΣΥ ότι «δεν σας αρκεί μόνο ένα χειροκρότημα και ένας δημόσιος έπαινος, αλλά και κάτι παραπάνω. Και θα μεριμνήσω προσωπικά για αυτό». Μόνο, είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, που αυτό το «κάτι παραπάνω που θα κάνατε για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές ήταν οι διοικητικές και ποινικές διώξεις τους όταν τόλμησαν να αποκαλύψουν τις πραγματικές συνθήκες εργασίας τους».
Στην συνέχεια, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και την κυβερνητική πολιτική. Σχολιάζοντας την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης από τον πρωθυπουργό, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 έκανε λόγο για «ευφάνταστο σχέδιο το οποίο μάλιστα συγκρίνατε με την Εθνική Παλιγγενεσία, τρομάρα σας». Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι το καθαρό κέρδος για το δημόσιο θα είναι το πολύ 10 δις. ευρώ. Ωστόσο, σημείωσε «τα λεφτά είναι πολλά. Αλλά ποια λεφτά και εις όφελος ποίων; Των κορακιών της Τράπεζες Πειραιώς που άλλη μια φορά πληρώνει ο πολίτης την ώρα που εκείνη πουλά τα δάνειά του στα αρπακτικά που τους παίρνουν τηλέφωνο να τους εξευτελίσουν απαιτώντας 100 ευρώ για δάνεια που αγόρασαν 3 ευρώ. Των καζιναρχών, του κ. Λάτση, του ΟΠΑΠ και των διάφορων Ελ Ντοράντο που βλέπουν τη χώρα σαν πεδίο βολής φτηνό για να ασκούν την τέχνη του βρίζοντας τους ντόπιους; Της Φράπορτ που, αφού μας πήρε με δικά μας λεφτά τα αεροδρόμια, τώρα θα κάνει επενδύσεις με τα χρήματα του ταμείου σας;».
Υπό αυτή την οπτική, ο κ. Βαρουφάκης είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Πόσο ακόμα θα χρεώνεται ο μικρομεσαίος υπέρ των αρπακτικών που τον στοιχειώνουν και που παραμονεύουν να του πάρουν το σπίτι, το μαγαζί, την φύση μας, ακόμα και τις λαϊκές μας αγορές».
Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «όσο αυξάνετε τους τόνους και επενδύετε στην προπαγάνδα, όσο περισσότερη κακία δείχνετε στους μεροκαματιάρηδες των λαϊκών αγορών, όσο πιο πολύ διώκετε του γιατρούς του ΕΣΥ και τη νεολαία μας, τόσο πλησιάζει αυτή η στιγμή. Η στιγμή που η πραγματικότητα θα κάνει ακόμα και τους δικούς σας οπαδούς να αναρωτηθούν: «πόσο ακόμα θα τους ανεχόμαστε;»
Κυριάκος Βελόπουλος: Να φτιάξουμε εργοστάσιο παραγωγής του ρώσικου εμβολίου
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λϋσης, Κυριάκος Βελόπουλος επισήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει εργοστάσιο παραγωγής του εμβολίου Sputnik V. «Όταν εγώ σας φώναζα από αυτό το βήμα να κάνουμε εδώ στην Ελλάδα ένα εργοστάσιο παραγωγής του εμβολίου sputnik με γράφατε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας. Σήμερα λοιπόν η Σερβία ετοιμάζει το εργοστάσιο. Υπολογίζεται ότι θα αρχίσει να λειτουργεί από Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο. Εμείς δυστυχώς δεν κάναμε τίποτα» τόνισε και πρόσθεσε: «Η Αυστρία διαπραγματεύτηκε την αγορά 1 εκατ. δόσεων. Η Γερμανία δια του Υπουργού υγείας ετάχθη υπέρ του εμβολίου. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων λέει ότι εξετάζει το sputnik γιατί θα πρέπει να βρούμε και άλλες πηγές εφοδιασμού με εμβόλια. Άρα ποια είναι κ. πρωθυπουργέ η μόνη λύση εδώ μέσα; Η Ελληνική Λύση».
Δευτερολογία Μητσοτάκη: Υπάρχουν κόμματα που τρέφονται από την πανδημία
Με μια επισήμανση, λόγω της απουσίας της Φώφης Γεννηματά από την αίθουσα της Ολομέλειας, ξεκίνησε την δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σημερινή συζήτηση για την πορεία της πανδημίας και τις συνέπειές της στην Οικονομία, που προκάλεσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. «Ήρθα σε προ ημερησίας συζήτηση που προκάλεσε η κα Γεννηματά. Το θεωρώ άκομψο όταν έχεις προκαλέσει μία συζήτηση να απουσιάζεις από όλους τους ομιλητές που ακολουθούν τη δική σου ομιλία» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
«Ήρθα και τοποθετήθηκα κάνοντας μια απόπειρα να μην διαφωνήσουμε για στοιχεία της πραγματικότητας και να έχουμε ένα ελάχιστο πλαίσιο συνεννόησης» συνέχισε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει: «Τι εισέπραξα: Από την κα Γεννηματά μαξιμαλισμό, από τον κ. Τσίπρα μηδενισμό, από τον κ. Κουτσούμπα αρνητισμό, από τον κ. Βελόπουλο λαϊκισμό, από τον κ. Βαρουφάκη σουρεαλισμό. Συνεχίζω με τον ελληνικό λαό στο μόνο δρόμο που γνωρίζω, αυτόν του ρεαλισμού», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην σημασία της σημερινής ημέρας, λέγοντας πως «σήμερα, παγκόσμια ημέρα αυτισμού, η σκέψη όλων μας είναι προς εκείνα τα παιδιά και τους επαγγελματίες που καταβάλλουν δύσκολη προσπάθεια να παρέχουν στα παιδιά με αυτισμό την καλύτερη ποιότητα ζωής και τις καλύτερες προοπτικές στη ζωή τους».
Στα ζητήματα που αφορούν στην ειδική αγωγή – συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – η κυβέρνηση ολοκλήρωσε μια δράση που είχε δρομολογηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την πρόσληψη 4.500 μόνιμων εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή.
«Όλοι οι πολίτες έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης. Υπάρχει ένα εύλογο ερώτημα. “κλείνετε με 1000 κρούσματα και ανοίγετε με 3.500;”» είπε στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός. «Όταν κλείσαμε τον Ιανουάριο βλέπαμε την τάση των κρουσμάτων. Αν δεν είχαμε κλείσει, είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η αύξηση θα ήταν εκθετική και η επιβάρυνση στο ΕΣΥ τέτοια που πιθανώς να μην μπορούσαμε να διαχειριστούμε. Το βρετανικό στέλεχος σε συνδυασμό με το καταχείμωνο έκαναν την μεταδοτικότητα του ιού πιο γρήγορη. Πήραμε μέτρα νωρίτερα. Ο ιός είναι πιο μεταδοτικός και ναι, υπήρχε κούραση στην κοινωνία» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
«Είναι πολύ δύσκολο να έχουμε ελεγκτικούς μηχανισμούς παντού» σημείωσε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν το κάναμε. Εμπιστευτήκαμε τους πολίτες. Ο βαθμός συμμόρφωσης δεν είναι ίδιος με πέρσι τον Απρίλιο και το Μάιο. Σήμερα αυτό που κάνουμε είναι προσεκτική ανακατανομή δραστηριοτήτων. Για τις διαδημοτικές μετακινήσεις δεν έχουμε διαφορετική άποψη. Ήταν εισήγηση της επιτροπής. Κρίναμε εκ των υστέρων ότι δεν είναι μέτρο αποτελεσματικό» συμπλήρωσε.
«Πάρθηκε απόφαση από την Επιτροπή η οποία έκρινε ότι είναι κάτι το οποίο το αντέχουμε. Πείτε μου ευθέως αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε;» ανέφερε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. «Αρκετά με τις γενικές θεωρήσεις. Συμφωνείτε με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου με τους κανόνες που εισηγήθηκαν οι ειδικοί;» ρώτησε. «Να πείτε να πρέπει να ανοίξουμε τα mall ή τα πολυκαταστήματα; Αν συμφωνήσουμε ότι αυτό είναι το σωστό να το εξηγήσουμε στους πολίτες».
«Στο θέμα των εμβολίων έχετε μία ιστορία» ανέφερε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ του είπε: «Δήλωση σας στις 2 Νοεμβρίου όταν λέγατε αναφερόμενος σε εμένα “πουλάει ελπίδα έχοντας εξασφαλίσει δωρεάν εμβόλιο που δεν έχει ανακαλυφθεί”. Αυτά τα λέγατε κ. Τσίπρα 2 Νοεμβρίου. Υπονομεύατε προσπάθεια εμβολιασμού με τέτοιες δηλώσεις» σημείωσε.
«Λέτε τώρα – συνέχισε ο πρωθυπουργός – χρειαζόμαστε περισσότερα εμβόλια και να κάνουν οι ηλικιωμένοι, όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα και οι παραγωγικές τάξεις. Όλοι δηλαδή! Πώς το σκεφτήκατε; Το ζήτημα είναι ότι με βάση τους αριθμούς των εμβολίων που έχουμε, η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών καθορίζεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών».
«Αναφερθήκατε στη Γερμανία. Είναι βαριά κουβέντα. Η κα Μερκελ το έχει διαψεύσει» είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αυτό που λέτε δεν επιβεβαιώνεται από κανέναν. Εσείς που το γνωρίζετε; Το πρόβλημα αφορά το τώρα. Θα υπάρχει κάποια στιγμή πολύ σύντομα που θα έχουμε περισσότερα εμβόλια από όσα θα χρειαζόμαστε» είπε προς τον Αλέξη Τσίπρα. «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα χρονισμού. Αυτό ανεδείχθη από την αποτυχία της Ευρώπης να ακολουθήσει ρυθμούς Ισραήλ. Εισηγείστε να αγοράσουμε εμβόλια από τη Ρωσία; Να το πείτε. Τι θα σήμαινε; Ότι η χώρα θα παρέκλινε από το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Θα μπορούσε να το κάνει αν υπήρχαν διαθέσιμα εμβόλια από τη Ρωσία. Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή σημαντικές ποσότητες διαθέσιμων εμβολίων από τη Ρωσία».
«Αν έχετε άλλη άποψη κ. Τσίπρα για την διαδικασία του εμβολιασμού, να κάνουμε πιο γρήγορα την πρώτη δόση, αυτό είναι επιστημονικό ζήτημα» σημείωσε στη συνέχεια της δευτερολογίας του ο πρωθυπουργός. «Υπάρχουν χώρες που εμβολίασαν με την πρώτη δόση και έχει ο Θεός για τη δεύτερη. Εμείς δεν επιλέξαμε αυτή τη στρατηγική. Αυτό θα ήταν ένα αντικείμενο συζήτησης. Είμαστε απολύτως εναρμονισμένοι με τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων».
Αναφερόμενος στη συνέχεια στους εργαζόμενους, είπε ότι «τα εργασιακά τους δικαιώματα θα προφυλαχθούν. Είναι ζήτημα και των ελεγκτικών μηχανισμών. Αν θέλουμε να έχουμε πολλά περισσότερα τεστ, άλλη λύση από τα self test δεν υπάρχει. Παρά τις όποιες μικρές αστοχίες κάνουμε το απολύτως σωστό. Θα ανοίξουμε τα σχολεία όταν θα έχουμε τη δυνατότητα όλοι οι μαθητές να κάνουν κάθε εβδομάδα τεστ».
«Στο ζήτημα των ΜΕΘ δεν ήθελα να επανέλθω» είπε, συνεχίζοντας την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός για να απευθυνθεί προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας «αποσύρατε προσεκτικά τον αψύ συντοπίτη μου, τον κ. Πολάκη, ο οποίος θα έδινε αγώνα να μας πείσει. Να διαβάσω κάποιους τίτλους δημοσιευμάτων από τη δική σας εποχή: “Η αγωνία για ένα κρεβάτι ΜΕΘ, 75 άτομα λίστα αναμονής”, “Διασωληνωμένοι σε διαδρόμους”, “Τραγωδία στο Σωτηρία” , “1.000 θάνατοι το χρόνο από ελλείψεις ΜΕΘ”.
Αυτά συνέβαιναν για τέσσερα χρόνια επί δική σας διακυβέρνησης και χωρίς πανδημία. Σταματήστε να κουνάτε το δάκτυλο στην κυβέρνηση που διπλασίασε τις ΜΕΘ» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Δευτερολογία Τσίπρα: Να παραδεχτείτε ότι αποτύχατε
Να παραδεχτεί την «αποτυχία» του κάλεσε τον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας στο ξεκίνημα της δευτερολογίας του σήμερα στη Βουλή.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εγκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι απέδωσε στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης «από έναν αρνητικό “ισμό”», αναφέροντας ότι είπε πως ο ίδιος πάσχει από «μηδενισμό», η κ. Γεννηματά από «μαξιμαλισμό», ο κ. Κουτσούμπας από «αρνητισμό» και ο κ. Βαρουφάκης από «σουρεαλισμό». «Ο μόνος που έχει θετικό “ισμό” είστε εσείς» είπε, αναφερόμενος στον «ρεαλισμό».
«Πώς γίνεται να είστε μόνος απέναντι σε όλους τους υπόλοιπους και στην κοινή λογική και στο μέσο πολίτη ανεξάρτητα με το τι έχει ψηφίσει;», διερωτήθηκε και κάλεσε τον πρωθυπουργό να σχολιάσει τις «αποδόσεις» της κυβέρνησης και «τον δείκτη εμπιστοσύνης» των πολιτών που όπως είπε, στην πρώτη φάση της πανδημίας «βγήκαμε όλοι με ένα πολύ θετικό πρόσημο» και κατάφερε «να το σπαταλήσει σε πέντε μήνες» σπάζοντας, τα «αρνητικά ρεκόρ».
«Ειλικρινά, θα ήταν πολύ πιο εύστοχο, πιο έξυπνο, αν η στάση σας ήταν το αυτονόητο ότι “μας ξεπέρασε η πραγματικότητα”» τόνισε, και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απευθυνθεί στους συμπολίτες του, λέγοντας ότι «αποτύχαμε, κάναμε λάθος» και ότι θα έπρεπε να είχαν επιλέξει «άλλη στρατηγική, άλλο σχέδιο» με «γενναιότητα» παραπέμποντας σε αντίστοιχη παραδοχή της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ.
Δευτερολογία Γεννηματά: Η Νέα Δημοκρατία όλο και μοιάζει με τον ΣΥΡΙΖΑ
«Η συνεννόηση απαιτεί πρώτα απ όλα αυτοκριτική. Εσείς είπατε πώς όλα τα κάνετε σωστά, ότι δεν έχετε κάνει κανένα λάθος», απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Φώφη Γεννηματά στην δευτερολογία της κατά τη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, αντικρούοντας τις επικρίσεις που της απηύθυνε ο πρωθυπουργός πως συμβαδίζει με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως είπε η κ. Γεννηματά η αντιπολίτευση που ασκεί το Κίνημα Αλλαγής δεν έχει καμία σχέση με την αντιπολίτευση του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν αρκείται μόνο στη κριτική αλλά καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις. «Αντίθετα εσείς όλο και μοιάζετε με τον ΣΥΡΙΖΑ», συμπλήρωσε.
Η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός παρουσιάζει μια εικονική πραγματικότητα για την πανδημία και τις επιπτώσεις της στην οικονομία καλώντας τη κυβέρνηση να αλλάξει κατεύθυνση. «Το τελευταίο μίλι που είπατε είναι μεγάλη ανηφόρα και χρειάζεται σχέδιο, οργάνωση και πειθώ», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Πρόσθεσε ότι τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν δημιουργούν προοπτική για την οικονομία, ενώ εξέφρασε ανησυχία γιατί «δεν ιδρώνει το αυτί κανενός», όπως είπε.
Η Φώφη Γεννηματά απαντώντας στην παρότρυνση του κ. Μητσοτάκη να κατονομάσει τι υπονόησε με την αναφορά στην ομιλία της περί Μαξίμου ΑΕ, τόνισε πώς «καμία απόφαση της κυβέρνησης δεν λαμβάνεται χωρίς την υπογραφή του Επιτελικού Κράτους του Μαξίμου» και ανέφερε μεταξύ άλλων την απευθείας ανάθεση για την πλατφόρμα εμβολίων και δραστηριότητες στο Μεταναστευτικό.
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σχολίασε αιχμηρά την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα να κινηθεί η Ελλάδα μόνη της για την αγορά εμβολίων. «Είναι απαράδεκτο, κ. Τσίπρα, να ζητάτε το σπάσιμο της ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής για τα εμβόλια. Πέραν της ιδεολογικής διαφωνίας επί της αρχής έχετε καταλάβει τι θα γινόταν; Θα αγοράζαμε τελευταίοι κι αν βρίσκαμε εμβόλια», υπογράμμισε.
Κλείνοντας τη δευτερολογία της τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει να λέει τα πράγματα με το όνομά τους και να καταθέτει προτάσεις προς όφελος της κοινωνίας.
Τριτολογία Μητσοτάκη: Μετά το Πάσχα το άνοιγμα της εστίασης
Με μια απάντηση στις αναφορές του ΓΓ του ΜέΡΑ 25, Γιάνη Βαρουφάκη, ξεκίνησε την τριτολογία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την πανδημία και την Οικονομία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως «η έκφραση σας κ. Βαρουφάκη, «το τίποτε που κυβερνάει», είναι επιεικώς προσβλητική. Είναι στην πραγματικότητα το 40% των Ελλήνων» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως η δική του αναφορά στον «σουρεαλισμό» δεν ήταν προσβλητική.
Απαντώντας στη συνέχεια στις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα για την ενίσχυση με 330 εκατομμύρια στον κλάδο της εστίασης και το ενδεχόμενο να μην ωφεληθούν όλοι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως «δεν θα υπάρχει κανένας κόφτης σε ό,τι αφορά στον αριθμό των εργαζομένων. Αφορά σε όλες τις επιχειρήσεις εστίασης που έχασαν το 30% του τζίρου τους. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε χθες δεν θα έχει κανένα κόφτη. Θα σας ζητούσα κ. Τσίπρα να επικοινωνήσετε με τον κλάδο της εστίασης και να σας πουν εκείνοι πως υποδέχτηκαν τα χθεσινά μέτρα στήριξης».
Και συνέχισε λέγοντας: «Στον τομέα της εστίασης 6 στις 7 επιχειρήσεις πήραν κάποιου είδους μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής. Παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες και λαμβάνοντας υπ όψιν το μέγεθος της ύφεσης, η κυβέρνηση κινήθηκε γρήγορα και ανταποκρίθηκε σε μεγάλο βαθμό στις απαιτήσεις της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Αυτό δε σημαίνει πως η ανάκαμψη την επόμενη ημέρα θα είναι αυτόματη. θα χρειαστεί ενίσχυση και την επόμενη ημέρα. Εκτίμηση μου είναι πως η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα βάσει των τωρινών επιδημιολογικών δεδομένων».