«Άνοιγμα» του Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε Κίνημα Αλλαγής και Ποτάμι είναι το πολιτικό μήνυμα που βγαίνει από την πρώτη ημέρα του 11ου Συνεδρίου της ΝΔ.

Καλωσορίζοντας στο συνέδριο την Φώφη Γεννηματά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ο χώρος που εκπροσωπεί ήταν ο ιστορικός αντίπαλος της ΝΔ, ενώ απευθυνόμενος στο Σταύρο Θεοδωράκη, σημείωσε ότι είναι «συχνά δυσδιάκριτες οι διαφορές μεταξύ ΝΔ και Ποταμιού».

Το 11ο Τακτικό Εθνικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας  πραγματοποιείται στον εκθεσιακό χώρο Metropolitan Expo, στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος».

Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί αύριο Κυριακή 17/12/2017.

Το μήνυμα ότι «Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα», έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κηρύσσοντας την έναρξη του 11ου Συνεδρίου της ΝΔ ενώ παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση και έκανε άνοιγμα στο Κίνημα Αλλαγής και το Ποτάμι.

Το 11ο συνέδριο της ΝΔ είναι διαφορετικό, στέλνει μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα, έχουμε το σχέδιο και τους κατάλληλους ανθρώπους να το υπηρετήσουμε. Απευθυνόμενος προς τα στελέχη του συνεδρίου είπε «από το βράδυ της Κυριακής το ρολόι θα μετρά αντίστροφα για να διώξουμε την χειρότερη κυβέρνηση από την Μεταπολίτευση».

«Είμαστε όλοι εδώ, παλιά και δοκιμασμένα στελέχη, που σήκωσαν στους ώμους την παράταξη στις δύσκολες στιγμές. Είναι μαζί μας στελέχη που ενισχύουν καθημερινά την δράση βλέποντας την ΝΔ σαν τη μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εκφράσει την προσδοκία των Ελλήνων», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε «η παρουσία τους επιβεβαιώνει ότι η ΝΔ είναι το κόμμα που ανοίγεται στην κοινωνία και σπάει τα στεγανά. Μαζί μας είναι όπως σε κάθε συνέδριο οι νέοι της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ, που δίνουν καθημερινούς αγώνες στα πανεπιστήμια κόντρα σε δυνάμεις της βίας και της ανομίας. Είναι μαζί μας επιστήμονες, επαγγελματίες, αγρότες, νοικοκυρές άνεργοι, όσοι αποτελούν την ραχοκοκαλιά της παράταξης που μιλάει σε όλους τους Έλληνες. Για όλους αυτούς είμαστε σήμερα εδώ. Δεν βλέπουμε ταξικούς εχθρούς».

Ειδική αναφορά έκανε στους πρώην προέδρους της ΝΔ: «Είναι εδώ οι πρώην πρόεδροι της παράταξης. Ο Κώστας Καραμανλής που έφερε την ΝΔ στην εξουσία μετά από 11 χρόνια και της έδωσε λαϊκό έρεισμα. Ο Αντώνης Σαμαράς που κράτησε την Ελλάδα όρθια μέσα στην Ευρώπη και αν ολοκλήρωνε την θητεία του, η πατρίδα θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που κράτησε τη ΝΔ σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή της και είναι πάντα μαχητής στα δύσκολα. Δίνουν μήνυμα νίκης, προσήλωσης και πίστης σε μία παράταξη που τους τίμησε και την τίμησαν».

Σκοπός του συνεδρίου, είπε, είναι »να αναδείξουμε τις πολιτικές για την έξοδο από την κρίση. Να επικαιροποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας προς τον ελληνικό λαό, τις αρχές με τις οποίες είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε. Να δείξουμε ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος, ότι δεν συμβιβαζόμαστε με τα ψέματα και την φαυλότητα των σημερινών κυβερνώντων. Ο στόχος να αλλάξουμε την Ελλάδα είναι εθνικός. Σε αυτή την προσπάθεια συμβάλλουν άνθρωποι που δεν είναι μέλη της ΝΔ. Είναι αποτέλεσμα μίας ανανέωσης τα τελευταία δύο χρόνια».

Ειδική αναφορά έκανε στην Φώφη Γεννηματά και στον Σταύρο Θεοδωράκη. Απευθυνόμενος προς την κ. Γεννηματά είπε: «ο χώρος που εκπροσωπείς ήταν ο ιστορικός αντίπαλος της ΝΔ, όμως η εθνική ανάγκη μας έφερε πλάι πλάι, συμμάχους απέναντι στην μεγαλύτερη πρόκληση. Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου κράτησε την χώρα στη ΕΕ και άνοιξε τον δρόμο για την έξοδο από την κρίση. Βάλλαμε στην άκρη όσα μας χώριζαν και προτάξαμε όσα μας ένωναν. Εξακολουθούμε να έχουμε διαφορές αλλά πιστεύω και ελπίζω ότι θα συμφωνήσουμε στις μεταρρυθμίσεις».

Αναφερόμενος στο Ποτάμι είπε: «Το Ποτάμι αποτέλεσε και αποτελεί χώρο μεταρρυθμιστικό, συνεπή και υπεύθυνο».

Συνεχίζοντας είπε: «Το βάρος της ευθύνης είναι μεγάλο. Η κοινωνία δυσπιστεί. Τα ψέματα η ανικανότητα η αλαζονεία της χειρότερης κυβέρνησης δηλητηριάζουν την κοινωνία. Εμείς έχουμε χρέος να ενώσουμε όλους τους Έλληνες, να τους μιλήσουμε και να τους πείσουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Δεν είμαστε καταδικασμένοι από τη μοίρα μας να ζούμε στην ανέχεια. Η μεγάλη πολιτική αλλαγή έρχεται. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Ο κ. Τσίπρας δεν αξίζει άλλη ευκαιρία. Του δόθηκε δύο φορές να κυβερνήσει και απέτυχε οικτρά, το λογαριασμό των ψεμάτων τον πληρώνει ο ελληνικός λαός. Απέναντι έχουμε ένα καθεστώς. Ας καταλάβει ο κ. Τσίπρας ότι αντέχουμε όση λάσπη και αν πετάξει. Η μεγάλη πρόκληση είναι να πείσουμε τους πολίτες να μας εμπιστευτούν να αλλάξουμε την Ελλάδα».

Κλείνοντας αναφέρθηκε στις εργασίες του συνεδρίου λέγοντας «θα μειώσουμε τους φόρους και θα εξυγιάνουμε το κράτος, θα προσελκύσουμε επενδύσεις, θα δημιουργήσουμε δίχτυ προστασίας για τους πιο αδύναμους, θα αναπτύξουμε πως θα βγούμε από το τέλμα που μας έφερε η σημερινή κυβέρνηση. Πως θα πάμε από την Ελλάδα των επιδομάτων στην Ελλάδα των ευκαιριών».

Κώστας Καραμανλής: Η ΝΔ έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον μέλλον της χώρας

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με δήλωση του κατά την άφιξή του στο 11ο Συνέδριο του κόμματος τόνισε πως το βλέμμα της ΝΔ ήταν πάντα στους κοινωνικά ασθενέστερους την αλληλεγγύη, στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Ο κ. Κ. Καραμανλής αναλυτικά επισήμανε:«Η Παράταξή μας προχωρά στο Συνέδριό της που έχει ξεχωριστή σημασία. Γιατί σε αυτό το Συνέδριο η Νέα Δημοκρατία θα αναδείξει το σχέδιό της για την ανάταξη της χώρας μας, με προτεραιότητες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, με πρώτη τη συνταγματική αναθεώρηση, τις επενδύσεις, τις νέες θέσεις εργασίας, την κοινωνική συνοχή, τη στήριξη εκείνων που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Όπως πολλές φορές στην ιστορία της η Παράταξή μας θα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο για την Ελλάδα του αύριο. Γι’ αυτό και πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρή. Και αυτό είναι στο χέρι όλων μας. Καλή επιτυχία».

Μήνυμα ενότητας έστειλε και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την άφιξή του στο 11ο Συνέδριο της ΝΔ. 

Α.Σαμαράς: Είμαστε σήμερα εδώ ενωμένοι μπροστά στις ευθύνες μας και μπροστά στη νίκη που έρχεται

Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως «είμαστε σήμερα εδώ ενωμένοι μπροστά στις ευθύνες μας και μπροστά στη νίκη που έρχεται», στέλνοντας ένα μήνυμα ενότητας στη Νέα Δημοκρατία.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται την Κυριακή να πραγματοποιήσει την ομιλία του στο 11ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Κωστής Χατζηδάκης: Στόχος του Συνεδρίου είναι να γίνει ένας ειλικρινής διάλογος

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Κωστής Χατζηδάκης επεσήμανε πως όλοι έχουν στο μυαλό τους την Ελλάδα τονίζοντας πως αυτή πρέπει να είναι στον πυρήνα της ενωμένης Ευρώπης.

Ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε την πεποίθηση πως όλοι στη ΝΔ είναι αποφασισμένοι να κάνουν το χρέος τους απέναντι στη χώρα και όπως είπε, «είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, με πρόγραμμα και σχέδιο, με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη στόχος του Συνεδρίου είναι να γίνει ένας ειλικρινής διάλογος. Όπως είπε χιλιάδες συμπολίτες συμμετείχαν στις προσυνεδριακές διαδικασίες και από αυτές τις διαδικασίες έχουν ήδη υπάρξει σημαντικά μηνύματα.

«Είμαστε το κόμμα της αλήθειας, δεν τάζουμε ούτε γεφύρια, ούτε ποτάμια, μένουμε πιστοί σε αυτό που ζητούν οι πολίτες, να μην τους κοροϊδεύουμε», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως η ΝΔ είναι το μεγάλο λαϊκό κόμμα που απευθύνεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει οικονομική ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως μόνο με τη ΝΔ μπορεί να υπάρξουν καινούργιες δουλειές.

Φώφη Γεννηματά: «Ναι» στην εθνική συνεννόηση, «όχι» σε διχαστικά μέτωπα

Από το βήμα του Συνεδρίου της ΝΔ η Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε ευθέως στις ευθύνες της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την κρίση που διέρχεται η χώρα και ταυτόχρονα δήλωσε έτοιμη για εθνική συνεννόση ώστε να την ξεπεράσει.

«Η παράταξή μας ανέλαβε ευθύνες άλλων και κράτησε ζωντανή τη χώρα» τόνισε η επικεφαλής του «Κινήματος Αλλαγής», προσθέτοντας ότι «κατέβαλε μια μεγάλη προσπάθεια για να μείνει η Ελλάδα και η κοινωνία μας όρθια στις δύσκολες ώρες, με ακριβό τίμημα αναλαμβάνοντας τόσο τις ευθύνες που της αναλογούσαν, όσο και ευθύνες άλλων για την κατάσταση που βρέθηκε η χώρα», αναφορά που ερμηνεύεται πως αφορά την κυβέρνηση Καραμανλή και τη στάση του Αντώνη Σαμαρά.

 «Μην ξεχνάμε πόσο στοίχισε η θεωρία ότι τάχα υπήρχαν άλλοι δήθεν εύκολοι δρόμοι για να υπερβούμε τα προβλήματα. Καθώς και οι πρακτικές που αναιρούσαν κάθε θετικό βήμα και τελικά ανακύκλωναν την κρίση» επεσήμανε η κ. Γεννηματά.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής επανέλαβε την πρόταση της για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τις εξελίξεις στην οικονομία, από την είσοδό στο ευρώ μέχρι σήμερα.

Σχετικά με τις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις και ιδίως για το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών διεμήνυσε στην ηγεσία της ΝΔ ότι «η έξοδος από την κρίση απαιτεί ολοκληρωμένο σχέδιο, μια ΕΘΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ για ένα νέο μοντέλο παραγωγής και μια τολμηρή πολιτική δίκαιης διανομής αυτού του πλούτου, που θα στηρίζει την μεσαία τάξη και θα μειώνει ριζικά τις Κοινωνικές Ανισότητες».

Πρόσθεσε έτσι ότι η Εθνική Συνεννόηση δεν ταυτίζεται κατ’ ανάγκη με Κυβερνητικές Συνεργασίες. «Οι πολιτικοί συσχετισμοί αλλάζουν και νέες πραγματικότητες δημιουργούνται» είπε, καθιστώντας σαφές ότι δεν αποδέχεται τη συγκρότηση μετώπων.

«Λέμε όχι σε όσους προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τα μικροκομματικά τους συμφέροντα, επιδιώκοντας «πολιτικά μέτωπα» κάθε μορφής που διχάζουν. Γιατί εμείς, ανοιχτά «μέτωπα» έχουμε με το λαϊκισμό και τη συντήρηση. Είναι ώρα να ενώσουμε και όχι να διχάζουμε τον λαό μας».

Λ. Αυγενάκης: Συνέδριο της αληθινής Ελπίδας το 11ο της ΝΔ 

Συνέδριο της αληθινής ελπίδας χαρακτήρισε το 11ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ο Λευτέρης Αυγενάκης επισημαίνοντας πως σηματοδοτεί μία νέα αρχή που δίνει οξυγόνο στην παράταξη.

Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης κατηγορώντας την για λαϊκισμό και πως δημιούργησε διχασμό στην ελληνική κοινωνία. « Εκεί που ανθεί ο λαϊκισμός η κοινωνία είναι διαιρεμένη» είπε, προτάσσοντας την ανάγκη ενότητας.

«Το 11ο Συνέδριο είναι προσκλητήριο ενότητας, μαζί κρατάμε ενωμένοι στα χέρια μας το μέλλον του τόπου, έχουμε την αλήθεια με το μέρος μας» είπε προσθέτοντας πως οι ιδέες της ΝΔ βασίζονται σε πρότυπα κοιτώντας το αύριο.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη της εθνικής ευθύνης κάνοντας λόγο για μια τραυματισμένη κοινωνία επισημαίνοντας πως η ΝΔ έχει το πρόγραμμα να αλλάξει τα πράγματα.

«Αύριο θα είναι μια άλλη μέρα, μια καινούργια μέρα, μια μέρα πραγματικής ελπίδας γιατί θα επικυρώσουμε το πρόγραμμά μας» είπε τονίζοντας πως ο ρόλος και η αποστολή των συνέδρων δεν σταματάει εδώ.

«Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει όλους στους δρόμους για να μιλήσουμε για το μοναδικό και καινοτόμο πρόγραμμα της ΝΔ» δήλωσε ο κ. Αυγενάκης επισημαίνοντας την ανάγκη δημιουργίας κοινωνικών συμμαχιών μέσα από μια συμφωνία αλήθειας. Μάλιστα προέβλεψε πως το 2018 θα είναι έτος εκλογών.

Νίκος Δένδιας: Το μέλλον δεν είναι αριστερό ή δεξιό αλλά εθνικό

«Απέναντι στις διαχωριστικές γραμμές και το διχαστικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς υψώνουμε τη σημαία της εθνικής ενότητας. Απέναντι στην ανικανότητα και την οπισθοδρομικότητα του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς υψώνουμε τη σημαία της κοινωνικής ευθύνης και της προόδου. Απέναντι στον λαϊκισμό και τον χυδαίο πολιτικαντισμό του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς υψώνουμε τη σημαία της μετριοπάθειας και των επιχειρημάτων» τόνισε ο Νίκος Δένιδας στην ομιλία του στο 11ο Συνέδριο της ΝΔ.

Επισημαίνοντας πως το μέλλον είναι κοινό για όλους και πως δεν είναι αριστερό ή δεξιό αλλά εθνικό, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε πως οι στόχοι είναι κοινοί για όλους και είναι ελληνικοί.

«Προτάσσουμε ένα σχέδιο που θα μας οδηγήσει στην επόμενη ημέρα. Ένα σχέδιο που θα μας κάνει να σταθούμε ξανά στα πόδια μας. Ένα σχέδιο που θα μας κάνει να νιώσουμε ξανά υπερήφανοι. Σας διαβεβαιώνω: Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες για το μέλλον του τόπου», είπε ο κ. Δένδιας εξαπολύοντας επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως για την κυβέρνηση η διακυβέρνηση της χώρας είναι τρόπαιο για κομματική εκμετάλλευση.

«Για εμάς η διακυβέρνηση είναι συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου. Γι’ αυτό και έχουμε μια σαφή πολιτική πρόταση για όλους τους βασικούς τομείς διακυβέρνησης» είπε επισημαίνοντας την ανάγκη για ένα ευέλικτο λειτουργικό κράτος. Διευκρίνισε μάλιστα πως αυτό δεν σημαίνει απολύσεις. Έμφαση έδωσε στην ανάγκη καταπολέμησης της διαφθοράς με περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία ενισχύοντας την αξιοπιστία της δημόσιας διοίκησης.

Ο κ. Δένδιας εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης και για τα ζητήματα ανομίας.

«Το μόνο βέβαιο, πάντως, είναι ότι στον σουρεαλιστικό κόσμο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ούτε ασφάλεια υπάρχει, ούτε δικαιοσύνη. Τα ζούμε καθημερινά. Η εγκληματικότητα έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Μόνο οι κλοπές και οι διαρρήξεις στην Αττική έχουν αυξηθεί κατά 31,4% τα δυόμισι τελευταία χρόνια. Το κέντρο της Αθήνας έχει μετατραπεί σε επίκεντρο ανομίας, παραβατικότητας. Με τους κουκουλοφόρους να λυμαίνονται την ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων. Με τους μπαχαλάκηδες και κάθε λογής συλλογικότητες να δρουν ανεξέλεγκτα σε καθημερινή βάση, και την Κυβέρνηση, παντελώς απούσα, να επιδεικνύει μια αδιανόητη στάση ανοχής, εμποδίζοντας την Αστυνομία να επιτελέσει το έργο της» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα ζητήματα της δικαιοσύνης, ο κ. Δένδιας είπε πως η ΝΔ θα αποκαταστήσει άμεσα το κύρος της Δικαιοσύνης, το οποίο πλήττεται συστηματικά και απροκάλυπτα από τη σημερινή Κυβέρνηση.

«Δεν νοούνται σε μια ευνομούμενη κοινωνία παρεμβάσεις όπως αυτή του κ. Κοντονή -του τυπικά πολιτικού εγγυητή της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης- στους λειτουργούς της Δικαιοσύνης. Εμείς δεν πάσχουμε από την ηθική δυσχρωματοψία του ΣΥΡΙΖΑ στα ζητήματα επιβολής του νόμου και απονομής της Δικαιοσύνης. Πιστεύουμε στους κανόνες λειτουργίας μιας ευνομούμενης κοινωνίας, ενός Κράτους Δικαίου που αρμόζει σε μια προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα. Έχουμε, άλλωστε, αποδείξει ότι σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης που αποτελούν πυλώνα του Κράτους Δικαίου. Εγγυόμαστε ότι η Δικαιοσύνη θα αποτελεί το καταφύγιο των ανίσχυρων, των αδύναμων. Δεσμευόμαστε ότι θα μεταρρυθμίσουμε τη Δικαιοσύνη, ώστε η ίδια να εγγυάται την προοπτική της εύρυθμης λειτουργίας του κράτους, της ανάπτυξης και της παροχής υψηλών υπηρεσιών στον πολίτη» τόνισε ο κ. Δένδιας.

Μισέλ Ασημακοπούλου: Είναι η πιο αναξιόπιστη, ανίκανη και αδίστακτη κυβέρνηση στα χρόνια της μεταπολίτευσης

Σκληρή γλώσσα για την κυβέρνηση χρησιμοποίησε, μιλώντας στο συνέδριο της ΝΔ, η Άννα Μισέλ Ασημακοπουλου.

«Είναι η πιο αναξιόπιστη, ανίκανη και αδίστακτη κυβέρνηση στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Θα έκαναν τα πάντα για να κρατήσουν τις καρέκλες τους», συμπλήρωσε η βουλευτής της ΝΔ.

Με την ιδιότητα της υπεύθυνης του τομέα ψηφιακής πολιτικής επιτέθηκε επίσης στον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά.

«Είμαι υποχρεωμένη να παρακολουθώ τον απίστευτο υπουργό Νίκο Παππά. Τον αποτυχημένο υπουργό καναλάρχη, ο οποίος δεν απασχολείται με την ψηφιακή πολιτική αλλά με την προπαγάνδα και τη συνεχή προσπάθεια να ελέγξει τα ΜΜΕ», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η μετάβαση στην ψηφιακή πολιτική είναι το κλειδί για τη μεταρρύθμιση στο δημόσιο τομέα και πως η ΝΔ έχει έτοιμες προτάσεις σε αυτή την κατεύθυνση.

Ομιλία του Μάξιμου Χαρακόπουλου:

«Φίλες και φίλοι, σε μια εποχή σύγχυσης, απαισιοδοξίας και απουσίας οραμάτων η μεγάλη φιλελεύθερη Παράταξη δηλώνει και πάλι ένα ηχηρό ιστορικό παρών. Όπως και στο απώτερο παρελθόν, αλλά κυρίως μετά το 1974, με τον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή, η Παράταξή μας έρχεται να ξανακτίσει ό,τι έχουν γκρεμίσει η ακρότητα και η ανευθυνότητα. Γι’ αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι μόνον εμείς, η Νέα Δημοκρατία, στεκόμαστε όρθιοι, μετά τη λαίλαπα της σφοδρής κρίσης που βιώνουμε εδώ και 8 χρόνια. Σε εμάς στρέφουν το βλέμμα της ελπίδας οι περισσότεροι συμπολίτες μας, τώρα που κατέρρευσαν τα ασύστολα ψεύδη του λαϊκισμού, τώρα που η δημαγωγία ξεγυμνώθηκε από τις κενές υποσχέσεις, τώρα που η ελληνική κοινωνία βίωσε, με τον πιο πικρό τρόπο, τις συνέπειες της νίκης της εξαλλοσύνης και της αμετροέπειας» είπε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε:

«Δυστυχώς, η προσπάθεια που έγινε, παρά τα όποια λάθη της, την διετία 2012 -2014, δεν ολοκληρώθηκε. Γιατί επικράτησε το θυμικό έναντι της λογικής και γιατί κάποιοι, όπως παραδέχθηκαν πρόσφατα τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήθελαν η Ελλάδα να βγει από τα Μνημόνια και την κρίση με τους τότε όρους. Ήθελαν άλλους, βολικότερους, αυτούς που τότε έσκιζαν τα Μνημόνια στις πλατείες, που φοβέριζαν τις αγορές και τους κακούς ηγέτες της Ευρώπης. Και σήμερα είναι τα καλά παιδιά, άφησαν το σφυροδρέπανο και πήραν το σφυρί της WallStreet, χωρίς αιδώ, χωρίς μια συγγνώμη στον ελληνικό λαό. Έχοντας αναδείξει μοναδικό τους θεό την καρέκλα της εξουσίας, που επιθυμούν να κρατήσουν πάση θυσία».

Στη συνέχεια της ομιλίας του επεσήμανε: «Ανάμεσα στους τομείς που κυριολεκτικά δεινοπαθούν στα δίσεκτα για την κοινωνία χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι αυτός της ασφάλειας. Εδώ, διαπιστώνονται ανάγλυφα οι επιδράσεις ακραίων ιδεοληψιών που για δεκαετίες φυτοζωούσαν σε περιθωριακούς πολιτικούς χώρους και τώρα βρέθηκαν σε θέσεις ευθύνης. Εδώ, η Κυβέρνηση πουλάει αριστεροσύνη, για να μπορεί να ελέγχει τα «δικά της παιδιά». Το αποτέλεσμα είναι βέβαια να την πληρώνει ο μέσος πολίτης, η νομιμότητα, η τάξη και εντέλει η ίδια η ελευθερία. Διότι χωρίς το αίσθημα της ασφάλειας δεν υφίσταται και ελευθερία. Αυτές οι δύο έννοιες είναι αλληλένδετες. Στην Ελλάδα, όμως, αυτές οι αυτονόητες αλήθειες τείνουν να λησμονηθούν. Εδώ ισχύουν άλλα μέτρα και σταθμά. Εδώ μπορούν οι γνωστοί άγνωστοι να ελέγχουν μια ολόκληρη περιοχή της πρωτεύουσας, χωρίς το Κράτος να παρεμβαίνει. Δυο και τρεις φορές την εβδομάδα, τα «δικά τους παιδιά» κάνουν πάρτυ με μολότοφ και πέτρες, στις συνοριακές γραμμές του Εξαρχιστάν, όπου οι αστυνομικοί παίζουν το ρόλο του στόχου, χωρίς δυνατότητα αντίδρασης. Ο περίφημος Ρουβίκωνας έχει σπάσει κάθε ρεκόρ ασυδοσίας, χτυπώντας δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, απειλώντας ανθρώπους μπουκάροντας σε πρεσβείες και στη Βουλή. Και καμαρώνει με τα επιτεύγματά του στο διαδίκτυο. Γιατί όχι, αφού απολαμβάνει τη στοργική προστασία αυτών που υποτίθεται ότι έχουν ως έργο να προφυλάσσουν τη δημόσια τάξη! Αυτών που διατάζουν τα περιπολικά να γίνουν ταξί για τα δικά τους παιδιά».

«Στα Πανεπιστήμια, ορδές περιθωριακών τρομοκρατούν, κτυπούν και εκβιάζουν φοιτητές, καθηγητές και επισκέπτες. Ένα κλίμα τρόμου επικρατεί εκεί που θα έπρεπε να υπάρχει η απόλυτη ελευθερία έκφρασης. Αλλά και απέναντι στο ποινικό έγκλημα η ίδια ανεύθυνη στάση. Με τον νόμο -έκτρωμα Παρασκευόπουλου άνοιξαν οι πύλες των φυλακών για να εξέλθει κάθε καρυδιάς καρύδι, και να συνεχίσουν την εγκληματική τους δράση. Και όμως, παρά τα συνεχή κρούσματα η Κυβέρνησή δεν πτοείται. Έφτασε στο σημείο να δώσει άδεια στους τρομοκράτες για να μην πληγεί ο ψυχισμός τους» σημείωσε για να προσθέσει: «Για εμάς, όπως έχει δεσμευτεί ο Πρόεδρός μας και αυριανός πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η ασφάλεια είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Ο νόμος και η τάξη θα αποκατασταθούν σε κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας. Ο πολίτης θα νοιώσει και πάλι ελεύθερος, χωρίς τον φόβο της βίας και της αυθαιρεσίας. Και αυτό είναι κάτι που δεν χρειάζεται καμία τρόικα. Μόνον τη δική μας βούληση. Και αυτήν την έχουμε. Είμαστε δίπλα στον αστυνομικό, γιατί θέλουμε να είμαστε δίπλα στον πολίτη. Το μέλλον μας δεν μπορεί να είναι οι κλειδαμπαρωμένες πόρτες και ο φόβος μόλις σουρουπώσει. Δεν ήταν αυτή η Ελλάδα που μεγαλώσαμε και δεν πρέπει να είναι αυτή που θα μεγαλώσουν τα παιδιά μας. Γι αυτήν, λοιπόν, την ευρωπαϊκή Ελλάδα της ασφάλειας και της προόδου δεσμευόμαστε ως αυριανή Κυβέρνηση».

Ομιλία του βουλευτή Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιάσωνα Φωτήλα:

«Εδώ στον εκθεσιακό χώρο του Metropolitan Expo που χτυπά καθημερινά η καρδιά της επιχειρηματικότητας χτυπάει σήμερα η καρδιά της Νέας Δημοκρατίας, Tης αυριανής Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη!!!!! Κατ’ αρχάς θέλω δημόσια να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και Μελλοντικό πρωθυπουργό της πατρίδας μας Κυριάκο Μητσοτάκη για την ευκαιρία που μου έδωσε να προσφέρω και εγώ στη Νέα Δημοκρατία και για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε να φτάσω σήμερα έως εδώ και να βρίσκομαι ανάμεσα σε τόσα στελέχη που έχουν προσφέρει τόσα πολλά για την παράταξη και τη χώρα» είπε ανοίγοντας την ομιλία του στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ο Ιάσωνας Φωτήλας και πρόσθεσε:

«Καθημερινά βιώνουμε τις σπατάλες, την αναξιοκρατία, τη μετριότητα της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Καθημερινά συναντάμε συμπολίτες μας να ζουν σε απόλυτη εξαθλίωση και να περιμένουν το εκάστοτε κοινωνικό μέρισμα για να βγάλουν την επόμενη μέρα. Γύρισα ως αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας όλη την Ελλάδα προκειμένου να μάθουμε με τον Τομεάρχη και φίλο Βασίλη Οικονόμου από πρώτο χέρι την κατάσταση που επικρατεί. Ζήσαμε φίλες και φίλοι την απόλυτη κατάρρευση του Ε.Σ.Υ.. Μάθαμε όλους τους τρόπους που αυτή η Κυβέρνηση έχει σκεφτεί προκειμένου να εγκαθιδρύσει ένα νέο κομματικό κράτος. Είδαμε σε κάθε έκφανση την απαξίωση για την ανθρώπινη ζωή. Και όλα αυτά μέσα σε κάτι λιγότερο από 3 χρόνια».

Στη συνέχεια ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε: «Σύντομα και ξεκινώντας από την πρώτη μέρα διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία να μπει ένα τέλος. Οφείλουμε άμεσα – και θα το κάνουμε – να εφαρμόσουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την αντιστροφή της σημερινής κατάστασης. Ενωμένοι όλοι μαζί θα στηρίξουμε την προσπάθεια της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να παράξει έργο. Έργο παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Και επειδή κυρίες και κύριοι Σύνεδροι συζητάμε για μεταρρυθμίσεις επιγραμματικά αναφέρω κάποιες από αυτές:

· Άμεση νομοθέτηση της πρόληψης στον χώρο της Υγείας, να πείσουμε με στοχευμένα κίνητρα και αντικίνητρα όλους τους πολίτες ότι οφείλουν να προβαίνουν στις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις. Μία μεταρρύθμιση βαθιά ανθρωποκεντρική.
· Εφαρμογή – και το τονίζω εφαρμογή – της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς μέσα από μία ενιαία και εύκολα προσβάσιμη πλατφόρμα.
· Οργάνωση και λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας.
· Συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα παροχής υπηρεσιών Υγείας έτσι ώστε να αποκτήσουμε στο δημόσιο τομέα φθηνές και τελευταίας τεχνολογίας υπηρεσίες. Το έχει πει ο Πρόεδρός μας. Το επαναλαμβάνω κι εγώ. Δημόσια Υγεία δεν είναι μόνο κρατική. Δημόσια Υγεία είναι η Υγεία που παρέχεται σε όλους τους Έλληνες πολίτες και για την οποία επιβαρύνεται το Κράτος».

«Όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά και συνάμα απαραίτητα όχι μόνο για να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες υγείας αλλά και να προωθήσουμε την πρόσβαση των πολιτών σε αυτές. Όσο θα υπάρχουν πολίτες σε απομονωμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες αυτή είναι μία πραγματικότητα που πρέπει να αλλάξουμε και θα το κάνουμε. Όσο θα υπάρχουν συμπολίτες μας χωρίς πρόσβαση στα φάρμακα αυτή είναι μία πραγματικότητα που πρέπει να αλλάξουμε. Και θα την αλλάξουμε, ξεκινώντας από τις ευαίσθητες ομάδες. Είναι δέσμευση του Προέδρου μας ότι τα φάρμακα που χρειάζονται οι ογκολογικοί ασθενείς θα φτάνουν στο σπίτι τους. Χωρίς να αναγκάζονται να περιμένουν στις ουρές της ντροπής. Όσο θα υπάρχουν ατελείωτες λίστες χειρουργείων αυτή είναι μία πραγματικότητα που πρέπει να αλλάξουμε. Όσο η αναξιοκρατία και η έλλειψη αξιολόγησης ευδοκιμούν στο δημόσιο χώρο αυτή είναι μία πραγματικότητα που εμείς θα την αλλάξουμε» επεσήμανε και συμπλήρωσε:

«Δεν αποτελείται όμως η Νέα Δημοκρατία από μάγους και ούτε όλα θα αλλάξουν μέσα σε μία μέρα. Όμως έχουμε τη βούληση, έχουμε και το σχέδιο, στοιχεία που διακρίνουν όλους εμάς που βρισκόμαστε εδώ σήμερα. Δεν θα επιτρέψουμε σε μία ομάδα «ιδεοληπτικών νουμπάδων» να παραδώσει στάχτες και αποκαΐδια. Έχουμε το λαό στο πλάι μας. Αυτός θα μας δώσει τη δύναμη που χρειαζόμαστε. Φίλες και φίλοι, η Παράταξή μας έχει αναγνωρίσει τα λάθη που της αναλογούν. Έχει όμως τη γνώση, έχει τη εμπειρία, έχει το δυναμικό και πάνω από όλα έχει συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης που της αναλογεί για όταν έρθει η κρίσιμη στιγμή – η οποία πιστέψτε με δεν αργεί. Κυρίες και κύριοι Σύνεδροι, θα μπορούσαμε σήμερα να μιλήσουμε με εύηχα συνθήματα και ψεύτικες υποσχέσεις. Θα μπορούσαμε να ασκήσουμε Αντιπολίτευση απλά για την Αντιπολίτευση, προσδοκώντας στην επικείμενη ανάληψη της εξουσίας. Όμως, έχει προ πολλού παρέλθει η εποχή του λαϊκισμού των φρούδων ελπίδων, των συνθημάτων και των υποσχέσεων. Τώρα είναι η ώρα για περισσότερο ρεαλισμό, για περισσότερη αλήθεια, για περισσότερη προσπάθεια. Πολλές φορές στο παρελθόν η δημαγωγία, ο λαϊκισμός και η ανέξοδη υποσχεσιολογία από την εκάστοτε Αντιπολίτευση δεν επέτρεψαν να ολοκληρώσει το έργο της η Παράταξή μας. Ποτέ όμως εμείς δεν φοβηθήκαμε την ευθύνη. Ποτέ όμως εμείς δεν αμφιταλαντευτήκαμε για τη θέση της Πατρίδας μας στη μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια και ”βάζαμε πλάτη” σε όλα τα μεγάλα εθνικά θέματα. Με μπροστάρη τον Εθνάρχη μας Κωνσταντίνο Καραμανλή».

Τέλος ο κ. Φωτήλας από το βήμα του Συνεδρίου δήλωσε:

«Μιλούσαμε ήδη από το 1990 για την ανάγκη μιας νέας διακυβέρνησης, τονίσαμε την αλήθεια το 2010 και αφήσαμε πίσω για μία ακόμα φορά το φόβο του πολιτικού κόστους με τον Πρόεδρό μας Κώστα Καραμανλή. Ξεκινήσαμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις και είχαμε φτάσει στο ξέφωτο με τον Πρόεδρό μας Αντώνη Σαμαρά. Και ήρθε η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου και μας έβαλε πάλι στο σκοτάδι. Τώρα όμως ήρθε ο καιρός με επιμονή και υπομονή να αναλάβουμε και πάλι τις τύχες της χώρας. Ήρθε η ώρα να δείξουμε καίρια την εμπιστοσύνη μας στις αρχές και τις αξίες μας και να σταθούμε με σύμπνοια όλοι μας ενωμένοι δίπλα στον Πρόεδρό μας Κυριάκο Μητσοτάκη. Η Νέα Δημοκρατία ήταν και παραμένει η Παράταξη της εμπιστοσύνης, των έργων και της συνέπειας και από εδώ σήμερα όλοι εμείς δίνουμε μήνυμα ενότητας και προοπτικής στον ελληνικό λαό. Γιατί η Νέα Δημοκρατία και θέλει και έχει και μπορεί να δώσει τις λύσεις που η χώρα μας περισσότερο από ποτέ χρειάζεται. Γιατί οι Έλληνες αξίζουν καλύτερα».

Χαράλαμπος Αθανασίου: «Υπηρεσίες για τον Πολίτη: Από το τέλμα στην ποιότητα»

«Το 11ο Συνέδριό μας είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα κρισιμότερα στην ιστορία της παράταξής μας. Και τούτο, διότι έρχεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία είναι σαφής η ανάγκη για πολιτική στροφή, για ένα άλλο αφήγημα για τη χώρα μας. Οι πολίτες πλέον, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, έχουν διαπιστώσει τα αδιέξοδα των πολιτικών της σημερινής Κυβέρνησης, της οποίας η τριετία είχε ως μόνο επακόλουθο τη φτωχοποίηση των κατοίκων της, ιδίως της μεσαίας τάξης, ενώ έθεσε σε δυσχερέστατη θέση τα πιο αδύναμα μέλη της κοινωνίας μας» είπε στο άνοιγμα της ομιλίας του ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ και πρόσθεσε: «Την ώρα που είναι πλέον πασίδηλο ότι τα κίβδηλα δίπολα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο», «υπερήφανοι διαπραγματευτές-δήθεν υποταγμένοι» στα οποία επένδυσαν πολιτικά οι Κυβερνητικοί εταίροι, κατέρρευσαν παταγωδώς καθώς διαψεύστηκαν από την ίδια την πραγματικότητα. Η χώρα έχει ανάγκη από μια νέα προοπτική. Τώρα που ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν μπορούν να πείσουν πλέον ούτε τον πυρήνα των οπαδών τους και οι εξελίξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς διαψεύδουν τις ελπίδες για κάποια ανανέωση και φυγή από παρωχημένες παλαιοκομματικές αντιλήψεις, η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη παράταξη που μπορεί να δώσει σε όλους τους Έλληνες, ανεξαρτήτως ιδεολογικών πεποιθήσεων, το έναυσμα για μια καινούρια πορεία. Το συνέδριό μας οφείλει να υπογραμμίσει αυτό ακριβώς: H επόμενη κυβέρνηση, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μπορεί, πρέπει και εν τέλει θα αλλάξει τον τόπο».

«Η Νέα Δημοκρατία καλείται σήμερα να δώσει πειστικές λύσεις σε σειρά ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες και θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας. Η Παράταξή μας, μεταξύ άλλων, οφείλει:

– Να καταστήσει σαφές ότι η επιχειρηματικότητα είναι η βάση της βιώσιμης ανάπτυξης και πρέπει να στηριχθεί.

– Να τονίσει ότι ο δημόσιος τομέας πάντα θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, ιδίως στο πλαίσιο του κράτους πρόνοιας, αλλά πρέπει να αλλάξει ώστε να γίνει αποδοτικότερος και φιλικότερος για τους πολίτες.

– Να πείσει ότι η ασφάλεια των πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο πειραματισμών και ασκήσεων ιδεολογικού ύφους.

– Να αποδείξει ότι σέβεται απόλυτα την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, όπως το Σύνταγμα ορίζει, και πως θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου η απονομή της να καταστεί ταχύτερη.

– Να ξεκαθαρίσει ότι μια άλλη πολιτική διαχείρισης του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος είναι εφικτή, τέτοια που να διασφαλίζει την ασφάλεια των συνόρων μας, να μη μετατρέπει τα νησιά μας σε αποθήκες ψυχών αλλά και να σέβεται απολύτως τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Είναι και άλλα τα ζητήματα στα οποία η Νέα Δημοκρατία οφείλει, όχι μόνο να δώσει ιδεολογικές απαντήσεις, αλλά και να διαμορφώσει οδικούς χάρτες υλοποίησης που θα εγγυώνται μετρήσιμα αποτελέσματα. Ήδη από τα προσυνέδρια η αίσθηση αυτή είναι σαφής: Σε αυτά συζητήσαμε για τα ζητήματα που πραγματικά αφορούν τον τόπο, τις μεταρρυθμίσεις που μπορούν να δώσουν στην οικονομία μας μία νέα προοπτική, στους νέους δουλειές και στους πολίτες μας καλύτερη καθημερινότητα» σημείωσε.

«Αποφύγαμε τα θέματα που ενδιαφέρουν τα τηλεοπτικά παράθυρα αλλά στερούνται ουσίας και στοχεύσαμε στην ενίσχυση των θεσμών και τη ριζική αναδιάρθρωση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα της χώρας.Ο συνδυασμός των νέων προσώπων, με τα οποία έχει ανανεωθεί το στελεχιακό δυναμικό της Παράταξης, και των παλαιότερων στελεχών που άντεξαν στα δύσκολα και πάντα βάζανε τη χώρα και την Παράταξη πριν από τον εαυτό τους, με κάνει να αισιοδοξώ.Με το Συνέδριο αυτό οριοθετούμε τους εφικτούς στόχους για να δώσουμε στον Ελληνικό Λαό όλα όσα του αξίζουν» δήλωσε από το βήμα του Συνεδρίου και επεσήμανε: «Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ χρεωκόπησε. Η ιδεολογική χρεωκοπία της πολιτικής του αποτυπώνεται περίτρανα στη διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος. Η Κυβέρνηση πραγματικά πέτυχε το ακατόρθωτο: Έκανε τα σύνορα της χώρας ξέφραγο αμπέλι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, με συνέπεια να καταστεί η χώρα μας, όχι απλά κύρια πύλη εισόδου αιτούντων άσυλο, αλλά όλων των παράνομων μεταναστών. Αποδείχθηκε ανακόλουθη με βάση, όχι μόνο τις ιδεολογικές της καταβολές σχετικά με τα δικαιώματα των μεταναστών, αλλά και με τα όσα οι ίδιοι λέγανε και καταγγέλλανε πριν γίνουν Κυβέρνηση. Αν πάει κανείς στη Μόρια της Λέσβου σήμερα θα δει χιλιάδες ανθρώπους να στοιβάζονται και να ζουν υπό άθλιες, απάνθρωπες συνθήκες, χωρίς καμία ουσιαστική υγειονομική περίθαλψη.Και, φυσικά, κατόρθωσε να διαλύσει την οικονομία των νησιών του Αιγαίου που υποδέχτηκαν όλους αυτούς τους ανθρώπους, αρνούμενη την αποσυμφόρηση των νησιών αυτών και θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τον κοινωνικό ιστό των νησιωτικών κοινωνιών μας».

«Παράλληλα, απέτυχε παταγωδώς να λάβει έστω και τα ελάχιστα μέτρα στήριξης των νησιών αυτών. Έπειτα από πιέσεις μας, έλαβε το ελάχιστο μέτρο της διατήρησης των χαμηλών συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά αυτά για το 2017, και τώρα, λόγω της πρωτοφανούς ανικανότητας της Κυβέρνησης να διαπραγματευτεί ακόμα και τα στοιχειώδη, δεν παρατείνει το μέτρο αυτό, καταδικάζοντας τα νησιά σε οικονομικό μαρασμό.Είναι πλέον σαφές ότι, αν θέλουμε πραγματικά να διαδραματίσουμε ως Νέα Δημοκρατία, το ρόλο που η χώρα μας έχει πραγματικά ανάγκη, είναι αδήριτη ανάγκη να εφαρμοστούν καινοτόμες πολιτικές.

Πιο συγκεκριμένα, απαιτείται:

1. Να εγγυηθούμε την ασφάλεια των συνόρων μας, ιδίως των θαλάσσιων συνόρων μας.
2. Να διαπραγματευτούμε διπλωματικά, να χτίσουμε συμμαχίες και να ασκήσουμε πιέσεις ώστε να γίνει αντιληπτό ότι η χώρα μας και ιδίως τα νησιά μας δεν μπορεί να είναι η νήσος Έλις της Ε.Ε.
3. Να επιταχύνουμε τις διαδικασίες εξέτασης και ολοκλήρωσης των αιτημάτων ασύλου καθώς και της άμεσης επιστροφής όσων δεν δικαιούνται να παραμείνουν στη χώρα.
4. Να στηρίξουμε τις νησιωτικές κοινωνίες, όπως το Σύνταγμά μας επιβάλλει, και να αξιοποιήσουμε τα νησιά μας ως στρατηγικό πλεονέκτημα της χώρας, όπως άλλωστε τα θεωρούν και όλα τα κράτη του κόσμου» είπε.

«Δυστυχώς, όμως, έχουμε την ατυχία να έχουμε μια Κυβέρνηση που δεν μπορεί να αντιληφθεί ούτε τα πιο κεφαλαιώδη στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας, πόσο μάλλον εκείνα που χρήζουν κάποιας ανάλυσης και εμβάθυνσης.Κλασικό παράδειγμα αποτελεί η ναυτιλία, που όλοι γνωρίζουμε την κεφαλαιώδη σημασία της για την οικονομία της χώρας μας. Στον τομέα αυτό, η Κυβέρνηση, μόλις πριν λίγες μέρες, ψήφισε ένα νόμο βγαλμένο από τα έγκατα της δεκαετίας του ΄80. Ένα νόμο βαθύτατα αντιαναπτυξιακό, που καταστρέφει προσπάθειες ετών, που επιβαρύνει τα κόστη λειτουργίας για τις επιχειρήσεις, που βρίθει ρουσφετολογικών διευθετήσεων, διατάξεων προδήλως αντισυνταγματικών αν όχι αυταρχικών. Φίλες και Φίλοι, αυτή είναι σήμερα η Κυβέρνηση που θα έφερνε το νέο στην πολιτική ζωή. Αντ’ αυτού, επανέφερε την εκδοχή του ΠΑΣΟΚ, που ακόμα και το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να ξεχάσει πως υπήρξε.Μιλάμε βέβαια για την ανικανότητα της Κυβέρνησης που δεν μπορεί να κάνει τα στοιχειώδη. Μερικές φορές όμως είναι να αναρωτιέται κανείς. Δεν μπορεί ή δεν θέλει;Παραδείγματος χάρη, τί είναι αυτό που εμποδίζει την Κυβέρνηση επί 2 χρόνια να συζητήσει στη Βουλή την κατατεθείσα Πρόταση Νόμου σχετικά με τη Ψήφο του Απόδημου Ελληνισμού, την οποία επιμελήθηκα, κατόπιν εντολής του Προέδρου μας του Κυριάκου Μητσοτάκη; Η Κυβέρνηση, στα λόγια μόνο, γιατί οι πράξεις άλλα αποδεικνύουν, κόπτεται για τα δικαιώματα όλων των κοινωνικών ομάδων» σημείωσε ο Χ. Αθανασίου για να προσθέσει: «Για το δικαίωμα ψήφου του Ελληνισμού της Διασποράς γιατί αποφεύγει ακόμα και τη συζήτηση; Αναφέρομαι στη δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος ψήφου στους τόπους κατοικίας και εργασίας των αποδήμων. Γιατί τέτοια ασέβεια για ένα δικαίωμα που σε όλες τις άλλες δυτικές χώρες έχει καθιερωθεί από χρόνια αν όχι από δεκαετίες; Ακόμα και η Τουρκία το καθιέρωσε στο πρόσφατο δημοψήφισμά της.Για εμάς, η συμμετοχή του Απόδημου Ελληνισμού στην πολιτική ζωή του τόπου μας αποτελεί κεφαλαιώδες ζήτημα. Και για αυτό το λόγο, εφόσον η Κυβέρνηση φαίνεται να το φοβάται, αυτό θα είναι από τα πρώτα σχέδια νόμου που θα φέρει στη Βουλή η επερχόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, γιατί όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε ο Πρόεδρός μας, αποτελεί θεσμική παράλειψη της Πολιτείας. Κυρίες και κύριοι σύνεδροι, δεν υπάρχει θεσμός που να μην επλήγη από τη Σταλινική νοοτροπία των Συριζαίων. Και πώς να υπηρετήσουν τους θεσμούς της αστικής Δημοκρατίας όταν όλη τους τη ζωή, στα Πανεπιστήμια και στους χώρους εργασίας, την πολεμούσαν.Στο στόχαστρό τους έχει μπει εδώ και καιρό η Δικαιοσύνη. Πρωτοστατούντος του ίδιου του Πρωθυπουργού και των Υπουργών Δικαιοσύνης, οι οποίοι προσπαθούν να χειραγωγήσουν τη Δικαιοσύνη, εργαλειοποιώντας την.Τους προειδοποιούμε ότι η Ελλάδα είναι Κράτος Δικαίου και τέτοιο θα παραμείνει. Συνεπώς, οι ρόλοι των τριών λειτουργιών (Νομοθετική – Εκτελεστική – Δικαστική) είναι διακριτοί.Θέλουν δεν θέλουν θα σέβονται τις αποφάσεις της και αν δεν τους αρέσουν, δεν θα τις κρίνουν ανάλογα με το αν τους βολεύουν ή όχι. Αυτό επιτάσσει το Σύνταγμά μας».

«Δεν θα επιτρέψουμε να εγκαθιδρυθεί ένα ιδιότυπο κομματικό καθεστώς προκειμένου να άγεται και να φέρεται, όπως επιθυμούν, χωρίς έλεγχο και λογοδοσία από κανέναν. Τι νομίζει ο κ. Τσίπρας, ότι η Ελλάδα θα γίνει Βενεζουέλα; Αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να το επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στο τόξο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα τηρεί τα δημοκρατικά ιδεώδη που με πολύ κόπο και θυσίες κατόρθωσε να κατακτήσει. Οι Δικαστές ούτε πτοούνται ούτε τρομοκρατούνται. Το μόνο όπλο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι οι προαγωγές στις ανώτατες βαθμίδες, κάνοντας βουτιές στην επετηρίδα. Στις παρεμβάσεις τους όμως, εκτός από ελάχιστες θλιβερές εξαιρέσεις, δεν θα βρουν αποδέκτες.Με την αναθεώρηση του Συντάγματος θα αποκόψουμε τον ομφάλιο λώρο Κυβέρνησης – Δικαιοσύνης, όπως δεσμεύτηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.Για να πλήξουν τους Δικαστές, οι οποίοι δεν «συμμορφώθηκαν» με τις επιθυμίες τους σε κομβικής σημασίας αποφάσεις (τηλεοπτικές άδειες, συμβασιούχοι, παραγραφή αξιώσεων κ.α), επικαλέσθηκαν ότι δήθεν αρνούνται να υποβάλουν δήλωση πόθεν έσχες, δημιουργώντας στον Λαό προβληματισμό αν οι Δικαστές είναι πάνω από το Νόμο.Τέτοιο ψεύδος, τέτοια συκοφαντία δεν γνώρισε, σ’ αυτό το επίπεδο, ποτέ ο τόπος.Οι Δικαστές αρνήθηκαν την εφαρμογή αντισυνταγματικού Νόμου και άκυρης Υπουργικής Απόφασης (αναφέρω σε τι συνίσταται….)» ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Εστιάζοντας στη διαφθορά δήλωσε: «Τα έτη 2013 και 2014, με τα νομοθετήματά μας, η χώρα μας στο διεθνή πίνακα χωρών που παρουσιάζουν διαφθορά, βελτιώθηκε κατά 25 θέσεις. Επί ΣΥΡΙΖΑ το 2016 πέσαμε 15 θέσεις.Να σταματήσει λοιπόν το παραμύθι περί πάταξης της διαφθοράς.Και να μην μιλάμε για «απώλεια ηθικού πλεονεκτήματος της αριστεράς». Γιατί χάνεις κάτι, ένα πλεονέκτημα, όταν το έχεις κατακτήσει. Ε λοιπόν, από πότε η Συριζαϊκή αριστερά απέκτησε πλεονέκτημα ηθικό για να το χάσει;Κυρίες και κύριοι Σύνεδροι, επιθυμώ να τονίσω ότι στα Κράτη Δικαίου, όταν συγκρούεται η Πολιτική με το Νόμο, στο τέλος πάντα κερδίζει ο Νόμος. Η αυριανή Κυβέρνηση του Κυριακού Μητσοτάκη το γνωρίζει πολύ καλά αυτό».

Χρήστος Σταϊκούρας: «Οικονομία: Από τη μιζέρια στις νέες δουλειές»

«Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι, φίλες και φίλοι, ολοκληρώνουμε με επιτυχία τις δημοκρατικές διαδικασίες του 11ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας. Διαδικασίες πολιτικής ουσίας, που έλαβαν χώρα σε βεβαρημένο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον. Εσωτερικό, που χαρακτηρίζεται από το οικονομικό τέλμα, την κοινωνική μιζέρια και την εθνική παρακμή. Εξωτερικό, που χαρακτηρίζεται από γενικευμένη ρευστότητα και αβεβαιότητα, από ευρωπαϊκή αμηχανία απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις και από συνεχείς αλλαγές των παγκόσμιων γεωπολιτικών συσχετισμών. Αυτές οι προβληματικές και ταχύτατα μεταβαλλόμενες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες, καθιστούν μεγαλύτερες τις απαιτήσεις των πολιτών από τη Νέα Δημοκρατία» είπε στην ομιλία του ο βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε: «Άλλωστε, αυτό δεν γίνεται για πρώτη φορά. Πάντα στα δύσκολα, η πολιτική λύση αναζητείται από τη Νέα Δημοκρατία. Το Κόμμα που «γεννήθηκε» σε κρίσιμες συνθήκες από τον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή και τους άξιους συνεργάτες του. Και το οποίο, έκτοτε, ανταποκρίθηκε με επιτυχία, ουσιαστικά και πρωταγωνιστικά, στην ιστορική πρόσκληση και αποστολή. Οικοδόμησε τη σύγχρονη Δημοκρατία. Σχεδίασε, υλοποίησε και εδραίωσε την ευρωπαϊκή θέση της χώρας. Αύξησε τον πλούτο της, βελτιώνοντας το βιοτικό επίπεδο και την ευημερία των πολιτών. Κατά τις τέσσερις και πλέον δεκαετίες απέδειξε, ως Κυβέρνηση υπό τις ηγεσίες των Κωνσταντίνου Καραμανλή, Γεωργίου Ράλλη, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, και ως Αξιωματική Αντιπολίτευση υπό τις ηγεσίες των Ευάγγελου Αβέρωφ, Μιλτιάδη Έβερτ και Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ότι με τα μεγάλα «ΝΑΙ» και τα μεγάλα «ΌΧΙ», μπορεί να υπηρετεί με ευθύνη την πατρίδα και τους πολίτες της».

«Η Νέα Δημοκρατία έχει καταγράψει τις περισσότερες και σημαντικότερες επιτυχίες, τα μικρότερα λάθη και τις λιγότερες παραλείψεις συγκριτικά με τους πολιτικούς αντιπάλους της. Γι’ αυτό, αν και διαχρονικά πολιτεύθηκε μακριά από ψεύδη και λαϊκισμούς, οι πολίτες με την εμπιστοσύνη τους, αθροιστικά, την έχουν αναδείξει ως την πρώτη, ως την πιο ισχυρή πολιτική δύναμη της χώρας. Ως τον μεγάλο, μόνιμο και σταθερό πυλώνα του ελληνικού πολιτικού συστήματος» είπε και πρόσθεσε:

«Τη διαχρονική και αγωνιώδη προσπάθεια των πολιτικών αντιπάλων να διαβάλλουν τη Νέα Δημοκρατία, την αντιμετωπίζουμε με λίγες, καθαρές και σταθερές κουβέντες. Επιχειρούν να της προσδώσουν ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά, με πρόθεση να την περιορίσουν και να την μετακινήσουν. Όπως, δηλαδή, θα τους βόλευε. Ας μην ματαιοπονούν. Ας κατανοήσουν ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν, είναι και θα είναι η μεγάλη, πατριωτική, φιλελεύθερη, κοινωνική και ριζοσπαστική πολιτική δύναμη της χώρας. Με εκτεταμένες και βαθιές ρίζες στις λαϊκές δυνάμεις. Η Νέα Δημοκρατία είναι βαθιά δημοκρατική, πολυσυλλεκτική, συνθετική, συνεκτική, ορθολογική, στιβαρή, προσαρμοστική, γνήσια προοδευτική και αντιλαϊκιστική. Αν και δικαιωμένη από τις ιστορικές εξελίξεις, δεν κομπορρημονεί. Σήμερα, υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ορθολογικά προσαρμοσμένη στα δεδομένα των καιρών, καλεί τους πολίτες, ανεξάρτητα από πολιτικές αφετηρίες και παλαιές κομματικές προτιμήσεις, να ενταχθούν στις τάξεις της, για να προωθήσουμε, όλοι μαζί, την εθνική αξιοπρέπεια, τη δημοκρατία, την ελευθερία, την ασφάλεια, την έννομη τάξη, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την διατηρήσιμη απασχόληση, την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή, σε συνθήκες ανάκτησης της εθνικής κυριαρχίας. Η Νέα Δημοκρατία είναι και πάλι έτοιμη να ανταποκριθεί, με ευθύνη, στην εμπιστοσύνη των πολιτών. Γιατί όλοι οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα! Τα 3 τελευταία χρόνια, η δημιουργική ασάφεια, οι αυταπάτες, οι αυτοσχεδιασμοί και οι ιδεοληψίες, επέφεραν τεράστιο κόστος στη χώρα και στους πολίτες. Η χώρα, το 2015, «τρέκλισε» επικίνδυνα και διασώθηκε χάρη στο υψηλό αίσθημα ευθύνης που επέδειξε η Νέα Δημοκρατία και άλλες μικρές πολιτικές δυνάμεις της σημερινής αντιπολίτευσης. Έκτοτε, νέα αχρείαστα μνημόνια ψηφίστηκαν και πολλά δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετα μέτρα λιτότητας ελήφθησαν, που συρρίκνωσαν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και διόγκωσαν το ιδιωτικό χρέος».

«Η χώρα, στο πεδίο της οικονομίας, παρουσιάζει μία παραλυτική στασιμότητα, εξαιτίας της συνειδητής επιλογής της Κυβέρνησης να υπερφορολογήσει τους πολίτες, της αδυναμίας υλοποίησης αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων και προσέλκυσης επενδύσεων και της συρρίκνωσης της ρευστότητας με τη διευρυμένη εσωτερική στάση πληρωμών. Το αποτέλεσμα αυτής της ανερμάτιστης και αδιέξοδης πολιτικής είναι η οικονομία να «κατρακυλήσει» και πάλι στην ύφεση την περίοδο 2015 – 2016 και να παρουσιάζει ασθενική – πολύ χαμηλότερη από τις προβλέψεις – μεγέθυνση το 2017, διευρύνοντας το χάσμα με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες. Και σήμερα η χώρα προσπαθεί να επανέλθει στην κανονικότητα, να καλύψει το χαμένο έδαφος των τριών τελευταίων ετών και να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του τρέχοντος μνημονίου» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Κανονικότητα, όμως, που παρά τα φτιασιδώματα, δεν έχει ακόμη δυστυχώς επιτευχθεί, αφού κεφαλαιακοί περιορισμοί υφίστανται, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας υποχωρεί, νέοι φόροι και πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις επιβάλλονται, οι ευέλικτες μορφές εργασίας διευρύνονται, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών και Δημοσίου διογκώνονται, καταθέσεις δεν επιστρέφουν ουσιαστικά στο τραπεζικό σύστημα και η χώρα παραμένει «απούσα» από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ουσιαστική δε έξοδος από τα προγράμματα δεν μπορεί άμεσα να υπάρξει, αφού η Κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε νέες μνημονιακές πολιτικές και σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για μακρά περίοδο, μετά το 2018. Ενώ και η υλοποίηση των αναγκαίων παρεμβάσεων για τη ρύθμιση του χρέους, έχει μετατεθεί για μετά το καλοκαίρι του 2018, εκτιμάται δε ότι μπορεί να συνοδευτεί από έναν μηχανισμό επιτήρησης και εποπτείας».

«Το ερώτημα συνεπώς είναι, τι πρέπει να γίνει στο πεδίο της οικονομίας, ώστε η χώρα να βγει οριστικά και βιώσιμα από το «τούνελ» της κρίσης και να προχωρήσει με κοινωνική δικαιοσύνη, αποτελεσματικότητα, συνοχή, αξιοπρέπεια και δυναμισμό. Ο κοινωνικός και ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός σηματοδοτεί να κινηθούμε ασυμβίβαστα απέναντι στην παραίτηση, στο τέλμα και στη μετριότητα. Να κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά. Και να υπηρετήσουμε δυναμικά την αρμονική ισορροπία μεταξύ οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Να συμμετέχουμε ενεργά και ισότιμα στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για την εμβάθυνση, τη βελτίωση και την ενίσχυση της αρχιτεκτονικής της ευρωπαϊκής οικονομίας» επεσήμανε.

«Η χώρα διαθέτει αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Και κυρίως διαθέτει καλά εκπαιδευμένο και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, έτοιμο να προσφέρει στην προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας μας. Αυτές οι δυνατότητές της θα ευοδωθούν μόνο εφόσον εφαρμόσουμε εκείνες τις πολιτικές που θα τις αναδείξουν, θα τις διευκολύνουν και θα τις επιβεβαιώσουν. Και η Νέα Δημοκρατία τις διαθέτει. Έχει ρεαλιστικό σχέδιο επίτευξης βιώσιμης ανάπτυξης, δημιουργίας διατηρήσιμων θέσεων απασχόλησης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.

Βασικοί άξονες αυτού του σχεδίου είναι:

1ος άξονας: Η αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής. Με απλοποίηση και σταθεροποίηση της φορολογικής νομοθεσίας. Με στοχευμένη και σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όπως έκανε η Κύπρος, με Υπουργό Οικονομικών τον αγαπητό φίλο και συνάδελφο Χάρη Γεωργιάδη. Η επιλογή της Κυβέρνησης να υπερφορολογήσει τους πολίτες, την οποία κυνικά ομολόγησαν οι αρμόδιοι Υπουργοί της και κακώς αποδέχθηκαν οι εταίροι, εξάντλησε τη φοροδοτική ικανότητά τους.

Για την υλοποίηση της δικής μας πολιτικής, εκτός της χρήσης ισοδυνάμων από το σκέλος των δαπανών και της ένταξης «αφανούς» τμήματος της οικονομίας στο «εμφανές» πεδίο της, όπως έγινε και με τις μειώσεις φόρων το 2014, θα επιδιωχθεί μια νέα ρήτρα μεταρρυθμίσεων, με σκοπό την επίτευξη υψηλότερων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης σε σχέση με τις σημερινές εκτιμήσεις των θεσμών. Ρυθμών που θα προσεγγίζουν ή/και θα υπερβαίνουν την αναπτυξιακή δυναμική που καταγραφόταν στις δικές τους εκθέσεις το 2014.

Μερίδιο στην ανάπτυξη θα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι, όλοι οι Έλληνες πολίτες. Άλλωστε η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι γνωρίζει και μπορεί καλύτερα και τον εθνικό πλούτο να αυξάνει και να τον μοιράζει δικαιότερα. Εμείς δεν πρέπει να ξεχνάμε και να θυμίζουμε με κάθε ευκαιρία στους συμπατριώτες μας ότι μεταπολιτευτικά, η μέση τιμή των ετήσιων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης κατά τις περιόδους που άσκησε τη διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία ήταν σημαντικά υψηλότερη αυτών που πέτυχαν τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα. Ενώ πρωταγωνίστησε και στη μείωση της άνισης διανομής του εισοδήματος.

Αυτές είναι, φίλες και φίλοι, μετρημένες ιστορικές αλήθειες. Συνεχίζοντας επί του σχεδίου μας, σημειώνω ότι η αύξηση του πλούτου θα οδηγήσει στη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους, και αυτή με τη σειρά της, στη σταδιακή μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Η επίτευξη των νέων, πιο ρεαλιστικών πλεονασμάτων θα επιτυγχάνεται πλέον μέσω της αυτοτροφοδοτούμενης αναπτυξιακής διαδικασίας, χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων λιτότητας. Ενώ παράλληλα ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί, θα χρησιμοποιηθεί, σταδιακά, για περαιτέρω μειώσεις φορολογικών συντελεστών.

2ος άξονας: Η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσουν την διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα της οικονομίας. Με την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, τη ριζική βελτίωση του χωροταξικού και πολεοδομικού πλαισίου, την ταχύτατη υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων και την προώθηση εμβληματικών επενδύσεων. Με τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του Κράτους, ώστε αυτό να είναι αποτελεσματικό, σύγχρονο και παραγωγικό, με απλούστερες δομές, σαφείς αρμοδιότητες, ξεκάθαρους κανόνες λειτουργίας και διαδικασίες αξιολόγησης, παντού. Αυτές τις διαθρωτικές αλλαγές η σημερινή Κυβέρνηση ούτε μπορεί, ούτε ξέρει, ούτε θέλει να τις υλοποιήσει.

3ος άξονας: Η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Με την ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων Ευρωπαϊκών κονδυλίων, των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων και του Αναπτυξιακού Νόμου, ο οποίος παραμένει ουσιαστικά ανενεργός. Με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, οι οποίες έχουν διογκωθεί. Και με τη σταδιακή εξομάλυνση της πιστωτικής επέκτασης. Αυτό που χρειάζεται είναι η εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης που θα επαναφέρει καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα, η βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας που θα μειώσει το κόστος δανεισμού των τραπεζών, και η ορθολογική αντιμετώπιση του υψηλού όγκου μη εξυπηρετούμενων δανείων, συνδυάζοντας την κοινωνική ευαισθησία με την κοινωνική ευθύνη.

4ος άξονας: Η υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας. Παραγωγικό μοντέλο που θα οδηγήσει σε ανασύνθεση του Α.Ε.Π. Στόχος η μετάβαση σε μια ανταγωνιστική και εξωστρεφή οικονομία, προσανατολισμένη στις επενδύσεις, τις εξαγωγές και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε κλάδου. Δίνοντας προτεραιότητα στη βελτίωση της ποιότητας και της αποδοτικότητας, τον περιορισμό του κρατικού εναγκαλισμού και την προώθηση της διεθνοποίησης της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της δια βίου μάθησης, της έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας» είπε.

«Η ανταπόκριση σ’ αυτές τις ανάγκες απαιτεί, πρωτίστως, στιβαρή και αποφασισμένη πολιτική ηγεσία, βούληση, σχέδιο, σοβαρότητα και αξιοπιστία. Και η Νέα Δημοκρατία αυτά τα διαθέτει. Οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις την φέρνουν και πάλι, με τη βούληση της πλειονότητας των πολιτών, στη διακυβέρνηση της χώρας. Έχουμε χρέος έναντι της ιστορίας του έθνους και της παράταξης, του παρόντος και του μέλλοντος της πατρίδας και των πολιτών, να ανταποκριθούμε με επάρκεια και επιτυχία στη μεγάλη ευθύνη. Προχωρούμε όλοι μαζί, υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με εσωτερική δημοκρατία, με σεβασμό στην ιστορία της Παράταξης, με υπερηφάνεια και στήριξη των διαχρονικών πολλών θετικών και σημαντικών πεπραγμένων, αλλά και με αναγνώριση των παραλείψεών της. Με ελευθερία στη διατύπωση κάθε εσωτερικής αξιολόγησης και αυτοκριτικής άποψης, αλλά χωρίς υστερόβουλη, μίζερη εσωστρέφεια. Με σφυρηλάτηση της εσωτερικής συνοχής. Με ποιότητα. Με εσωτερική και εξωτερική αποτελεσματικότητα. Είμαστε έτοιμοι. Όλοι μαζί, θα τα καταφέρουμε. Όλοι μαζί, θα πετύχουμε. Θα πετύχουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα» ανέφερε και έκλεισε την ομιλία του.

Παρέμβαση κ. Μητσοτάκη για το επίδομα των 400 ευρώ:

Για λαϊκισμό κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζοντας «φιλοδώρημα» το επίδομα των 400 ευρώ στους νέους άνεργους που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση. Σε παρέμβασή του μετά την ομιλία του Κύπριου Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη στο 11ο Συνέδριο της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν προωθούνται, επισημαίνοντας πως δεν είναι μεταρρύθμιση το να δίνουμε 400 ευρώ στους άνεργους νέους. «Αυτό είναι λαϊκισμός και φιλοδώρημα» είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας το παράδειγμα της Κύπρου ο Πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως κάθε φορά που ακούει την κυπριακή ιστορία του αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση καθώς η Κύπρος κατάφερε να ξεπεράσει τα προβλήματα ενώ η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει 8 χρόνια μετά να ξεπεράσει τον φαύλο κύκλο των μνημονίων.

«Αν η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ είχε αφεθεί να ολοκληρώσει τον κύκλο της θα είχαμε βγει από τα μνημόνια. Η προηγούμενη κυβέρνηση έπεσε επειδή ο κ. Τσίπρας, ο κ. Κουβέλης, ο κ. Καμμένος και Χρυσή Αυγή δεν συναίνεσαν στην εκλογή Προέδρου» είπε, τονίζοντας πως η Κύπρος αντιμετώπισε την κρίση με ωριμότητα και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων. «Είπαν την αλήθεια στον κυπριακό λαό και δεν κρύφτηκαν» τόνισε, επισημαίνοντας πως το μίγμα της δημοσιονομικής πολιτικής έχει πολύ μεγάλη σημασία. «Η Κύπρος βγήκε από την κρίση χωρίς να αυξήσει ούτε έναν φόρο. Χρησιμοποίησε τη φορολογία ως ένα αναπτυξιακό εργαλείο. Δέσμευσή μας ότι θα κερδίσουμε το χαμένο χρόνο, θα εφαρμόσουμε με ταχύτητα ένα συνεκτικό πρόγραμμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων για να κάνουμε όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα μας κάνουν μια περήφανη χώρα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Στον τρόπο που η κυπριακή οικονομία βγήκε από το μνημόνιο και επέστρεψε στην ανάπτυξη, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χ. Γεωργιάδης

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας στο συνέδριο της ΝΔ, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο η κυπριακή οικονομία βγήκε από το μνημόνιο και επέστρεψε στην ανάπτυξη.

Είπε ότι το 2013 η Κύπρος ήταν στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης και πως όταν ανέλαβε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης τα ρευστά διαθέσιμα επαρκούσαν για 30 ημέρες.

«Οι αιτίες κυπριακής κρίσης πάνε ακόμα πιο πίσω στην περίοδο της επίπλαστης ευφορίας όταν το κράτος δαπανούσε αλόγιστα λεφτά που δεν είχε», συνέχισε, σημειώνοντας πως «με οδυνηρό τρόπο διαπιστώσαμε ότι αυτή η μορφή δεν είναι βιώσιμη, ότι οδηγεί σε φούσκα και οι φούσκες συνήθως σπάνε».

Και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Σήμερα μπορούμε πράγματι να μιλήσουμε για ικανοποιητική ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας. Η αναβλητικότητα, τα ημίμετρα και η μη εφαρμογή αποφάσεων είναι συνταγή για οικονομικές περιπέτειες».

Υπογράμμισε επιπλέον πως οι συνεχείς αυξήσεις δημοσίων δαπανών και ελλειμμάτων δεν μπορούν να οδηγήσουν την οικονομία στην ανάπτυξη και πως οι αυξήσεις στη φορολογία σε καιρό ύφεσης φέρνουν πάντα το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. «Υλοποιήσαμε ένα δύσκολο μνημόνιο και μηδενίσαμε έλλειμμα 6% ΑΕΠ χωρίς να επιβάλλουμε ένα φόρο» είπε, ενώ αναφέρθηκε και στους φόρους που καταργήθηκαν στην Κύπρο με αποτέλεσμα την αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως απαιτείται και από εδώ και στο εξής να συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια και συμπλήρωσε: «Για να κρατήσουμε σταθερό το φορολογικό πλαίσιο έπρεπε να μειώσουμε δημόσιες δαπάνες 10% του ΑΕΠ μέσα σε ένα μόνο έτος. Το κάναμε μόνο μια φορά. Δεν χρειάστηκε ποτέ να επανέλθουμε με νέα μέτρα. Έκτοτε λειτουργούμε με αυστηρά ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Οι δαπάνες αυξάνονται σταδιακά αλλά πάντα στα όρια που τα έσοδα επιτρέπουν. Η οδός του λαϊκισμού και των συνθημάτων δεν μπορεί ποτέ να προσφέρει διέξοδο και προοπτική. Είμαστε αποφασισμένοι να μην επαναλάβουμε λάθη».

Επιπρόσθετα εξήγησε ότι πρέπει «να μιλάμε πάντα τη γλώσσα της αλήθειας» και εκτίμησε ότι και η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει.

Παρέμβαση κ. Μητσοτάκη μετά την ομιλία του κ. Γεωργιάδη

«Αγαπητέ Χάρη, σε ευχαριστούμε από καρδιάς για την παρουσία σου στο 11ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Σε συγχαίρουμε προσωπικά για το εξαιρετικό έργο το οποίο έχεις επιτελέσει ως Υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ευχόμαστε τα καλύτερα σε εσένα, στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ενόψει της Προεδρικής εκλογής και είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι ο κυπριακός λαός θα ανταμείψει το θάρρος, την αποτελεσματικότητα και το έργο το οποίο έχει παραχθεί στην Κύπρο αυτά τα τελευταία 5 χρόνια» είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και σημείωσε:

«Δεν σας κρύβω φίλες και φίλοι ότι κάθε φορά που ακούω την κυπριακή ιστορία μου αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση. Γλυκιά, διότι χαιρόμαστε ιδιαίτερα για τα αδέρφια μας Κυπρίους που κατάφεραν και ξεπέρασαν γρήγορα και αποτελεσματικά μια οξύτατη κρίση. Μια κρίση που όπως μας περιέγραψε ο Χάρης χτύπησε απότομα. Η γενεσιουργός αιτία της όμως ήταν παρούσα στην Κύπρο εδώ και πολλά χρόνια. Η πίκρα διότι εμείς στην Ελλάδα 8 χρόνια μετά την άφιξη της δικής μας κρίσης ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να ξεφύγουμε από το φαύλο κύκλο των Μνημονίων. Οφείλω να επισημάνω βέβαια, φίλες και φίλοι, ότι αυτή η πορεία δεν ήταν μια νομοτελειακή πορεία. Και δεν θα κουραστούμε να το λέμε ότι αν η προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε ολοκληρώσει το έργο της, η Ελλάδα θα είχε βγει σήμερα από τα Μνημόνια».

Στη συνέχεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε: «Δεν ξέρω τι εννοούσε ο Πρόεδρος της Βουλής όταν μας είπε ότι την προηγούμενη Κυβέρνηση την έριξε η Τρόικα. Εγώ ξέρω ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση έπεσε επειδή ο κ. Τσίπρας, ο κ. Καμμένος, ο κ. Κουβέλης και η Χρυσή Αυγή δεν συμφώνησαν στην εκλογή του κ. Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας, όχι γιατί δεν τον θεωρούσαν κατάλληλο υποψήφιο, αλλά διότι έκριναν ότι, με αυτόν τον τρόπο, έπρεπε να διακόψουν το έργο της προηγούμενης Κυβέρνησης. Φίλες και φίλοι, το μήνυμα της κυπριακής κρίσης είναι σαφές και εξαιρετικά επίκαιρο για το τι πρέπει να συμβεί και στη χώρα μας. Η Κύπρος αντιμετώπισε την κρίση αυτή με ωριμότητα, με συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων, με ανάληψη της ευθύνης για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Είχε μια ηγεσία, έναν Πρόεδρο, έναν Υπουργό Οικονομικών που είπαν την αλήθεια στους πολίτες. Το είπε πολύ καλά ο Χάρης, δεν κρύφτηκαν πίσω από την Τρόικα για να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις οι οποίες ούτως ή αλλιώς ήταν απαραίτητες για την Κύπρο όπως είναι απαραίτητες και για τη χώρα μας. Και οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες προωθήθηκαν ήταν πραγματικές, δομικές μεταρρυθμίσεις. Δεν ήταν μεταρρυθμίσεις του τύπου δίνω 400 ευρώ στους νέους 18 έως 24 χρόνια για να περάσουν καλύτερα Χριστούγεννα και να θεωρήσουν ότι με αυτόν τον τρόπο έρχεται η ελπίδα στη νέα γενιά. Όχι, φίλες και φίλοι, αυτό είναι λαϊκισμός, αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση. Αυτό είναι ένα φιλοδώρημα, δεν είναι οι βαθιές αλλαγές που περιμένουν σήμερα οι νέοι από μια αποτελεσματική Κυβέρνηση. Εμείς δεν θα κουραστούμε να μιλάμε για το πώς θα πάμε από μια οικονομία των επιδομάτων σε μια οικονομία των ευκαιριών, ακριβώς το ίδιο πράγμα το οποίο έκανε η Κύπρος».

«Και κάτι τελευταίο, το οποίο θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό και θέλω να το επαναλάβω, το περιέγραψε πολύ γλαφυρά ο Χάρης. Το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής έχει πολύ μεγάλη σημασία. Η Κύπρος κατάφερε και βγήκε από την κρίση χωρίς να αυξήσει ούτε έναν φόρο. Και όταν αποκαταστάθηκε η δημοσιονομική σταθερότητα χρησιμοποίησε τη φορολογία ως αναπτυξιακό εργαλείο. Και απέδειξε ότι σε μια οικονομία η οποία βγαίνει από τον κύκλο της ύφεσης η μείωση των φόρων μπορεί τελικά να έχει αυξημένα και όχι μειωμένα έσοδα. Τα ίδια ακριβώς θα κάνουμε και εμείς φίλε Χάρη στην Ελλάδα όταν μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός τη διακυβέρνηση της χώρας. Πολλές, λοιπόν, οι ομοιότητες μεταξύ του τι έκανε η Κύπρος και του δικού μας προγραμματικού λόγου. Είναι δέσμευσή μας, φίλες και φίλοι ότι θα κερδίσουμε το χαμένο χρόνο. Θα εφαρμόσουμε με ταχύτητα ένα συνεκτικό πρόγραμμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα ξαναβάλει την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Και θα πατήσουμε πάνω σε αυτή την αναπτυξιακή δυναμική για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε όλες τις βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές που θα κάνουν, επιτέλους, την Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, μια χώρα για την οποία θα είμαστε υπερήφανοι, μια χώρα χαμογελαστή, μια χώρα αισιόδοξη. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Χάρη για την παρουσία σου, συγχαρητήρια και πάλι για την εξαιρετική δουλειά σου, καλή επιτυχία σε εσένα, στον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις επερχόμενες κυπριακές εκλογές» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ντόρα Μπακογιάννη: «Θα παρουσιάσουμε πρόγραμμα ρεαλιστικό και τολμηρό που όταν υλοποιηθεί θα έχουμε την Ελλάδα που μας αξίζει»

«Βρισκόμαστε σε μια γιορτή της δημοκρατίας. Στο συνέδριο θα πάρουμε αποφάσεις και θα αναλάβουμε δεσμεύσεις για το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό. Πρόγραμμα ρεαλιστικό και τολμηρό που όταν υλοποιηθεί θα έχουμε την Ελλάδα που μας αξίζει» τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη στην ομιλία της στο 11ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Αναφερόμενη στον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου που είχε μιλήσει λίγο νωρίτερα, η κα Μπακογιάννη τον ευχαρίστησε γιατί απέδειξε, όπως είπε, πως υπάρχει άλλος δρόμος. «Θα το κάνουμε όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία. Εδώ μπροστά μας είναι ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε» είπε, προσθέτοντας πως στη ΝΔ υπάρχει ένα αίσθημα δικαίωσης.

«Όταν μιλήσαμε για ιδιωτικοποιήσεις, για τα πανεπιστήμια, ήμασταν μόνοι και είχαμε απέναντι τον λαϊκισμό. Όταν είπαμε πρώτοι πως πρέπει να υπάρχει δημοσιονομική πειθαρχία μας είπαν ανάλγητους… Αλλά σήμερα όλη η κοινωνία αντιλαμβάνεται πως αυτά που έλεγε η ΝΔ ήταν τα σωστά και που αν είχαν γίνει δεν θα είχε φτάσει η Ελλάδα στην κατάσταση που είναι σήμερα» είπε η κα Μπακογάννη, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως κατάφερε να κάνει την Ελλάδα απλό θεατή των διεθνών εξελίξεων.

Όπως είπε η κυβέρνηση έχασε το στοίχημα της ανάπτυξης καθώς δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, υπάρχει απόλυτη ιδεοληψία ακόμα και σήμερα, ενώ, όπως είπε, στην χώρα υπάρχει πλέον μια βαθιά κρίση αντιπροσώπευσης.

Η κα Μπακογιάννη τόνισε πως η Ελλάδα έχει ανάγκη από μικρές μεσαίες επιχειρήσεις. «Τις έχουν αφήσει στην τύχη τους. Ανάπτυξη είναι παραγωγή πλούτου. Χωρίς νέα παραγωγή πλούτου πως θα δημιουργήσουμε το δίκτυ κοινωνικής αλληλεγγύης που έχουν ανάγκη οι ασθενέστεροι» αναρωτήθηκε η κα Μπακογιάννη κατηγορώντας την κυβέρνηση για λαϊκισμό. Όπως είπε, η ΝΔ κερδίζει το μεγάλο στοίχημα που είναι το στοίχημα της αξιοπιστίας. «Μας αποκάλεσαν ανάλγητους, καπηλεύτηκαν την έννοια της κοινωνικής ευαισθησίας, στέρησαν την ελπίδα της νέας γενιάς» είπε η κα Μπακογιάννη, κάνοντας λόγο για τεράστια πρόκληση που έχει μπροστά της η ΝΔ να σηκώσει την Ελλάδα μπροστά.

«Η ΝΔ θέλει μια Ελλάδα ενωμένη και όχι διχασμένη κ. Τσίπρα» τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη.

«Τους επόμενους λίγους μήνες αλλάζουμε εποχή. Οι πολίτες θα επιλέξουν μια νέα διακυβέρνηση. Η κυβέρνηση είναι ένα κακέκτυπο με πόλωση, συκοφαντία και λάσπη. Εμείς θα σταθούμε όρθιοι, δεν μας πιάνει αυτού του είδους η πολιτική» δήλωσε, ενώ για πρώτη φορά αναφέρθηκε για την απόφαση του αδερφού της και Προέδρου του κόμματος να μην πάρει κυβερνητικό αξίωμα.

«Έγινε πολύ συζήτηση για την συνέντευξη Μητσοτάκη στην Καθημερινή. Κατανοώ και σέβομαι το σκεπτικό της απόφασης και τον συμβολισμό. Έχω δώσει μάχες για την παράταξη εδώ και χρόνια, έχω τιμηθεί από τον λαό και την παράταξη σε καίριες θέσεις και αισθάνομαι περήφανη γιατί κράτησα πάντα ψηλά την ελληνική σημαία. Ποτέ δεν φοβήθηκα να πολεμήσω για τις αρχές και τα πιστεύω μου. Σήμερα αισθάνομαι πιο δυνατή γιατί η ανιδιοτέλεια, η αλήθεια και η καθαρότητα είναι σπουδαία πολιτικά εφόδια.

Είμαι κόρη του μεγαλύτερου Έλληνα κοινοβουλευτικού. Μεγάλωσα με την πεποίθηση ότι η μεγαλύτερη τιμή και διάκριση είναι ο τίτλος του βουλευτή. Σας υπόσχομαι ένα πράγμα. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να νικήσει η ΝΔ. Θα νικήσουμε και θα κάνουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον καλύτερο Έλληνα Πρωθυπουργό.

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης:

«Χαιρετίζω, με τη σειρά μου, τις εργασίες του 11ου Τακτικού Συνεδρίου της παράταξής μας. Της μεγάλης φιλελεύθερης και πατριωτικής Παράταξης! Με τη Νέα Δημοκρατία, φίλες και φίλοι ταυτιστήκαμε όλοι εμείς στην αίθουσα. Και είμαστε υπερήφανοι, πολύ υπερήφανοι! Με αυτήν την υπερηφάνεια μεγαλώσαμε, με αυτήν την υπερηφάνεια συνεχίζουμε να πορευόμαστε. Ιδίως, απέναντι σε αυτούς που κομίζουν το «δήθεν νέο». Το ψευδο – προοδευτικό. Το διχαστικό. Το αριστερό» είπε στην έναρξη της ομιλίας του ο βουλευτής Β’ Αθηνών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Γιατί εμείς πρεσβεύουμε αρχές και αξίες βαθιά ριζωμένες, στο πέρασμα του χρόνου. Γιατί εμείς πιστεύουμε σε έννοιες διαχρονικές. Όπως η Πατρίδα, η Ελευθερία, η αξιοκρατία, η πολυφωνία, η ασφάλεια, η εθνική κυριαρχία. Και υπηρετούμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και το πολιτικό μέτρο. Όχι αυταπάτες τριτοκοσμικές, περασμένες και αποτυχημένες. Γιατί η εξουσία απετέλεσε για εμάς πάντοτε την απαρχή της ευθύνης. Του καθήκοντος. Των δύσκολων αποφάσεων. Όχι την αφορμή για τη δικαίωση «συντροφικών αγώνων» δήλωσε και σημείωσε:

«Άλλωστε, φίλες και φίλοι, τι είναι το παλιό; Παλιό, δεν είναι ο διχασμός που έχει στοιχίσει στο Έθνος και την Πατρίδα οδυνηρές ήττες; Παλιό, δεν είναι η συκοφαντία που κάθε μέρα χρησιμοποιείται από όλα τα κυβερνητικά στελέχη; Παλιό, δεν είναι το ψέμα που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στην πολιτική ζωή του τόπου; Παλιό, δεν είναι να επεμβαίνεις με ωμότητα στη Δικαιοσύνη; Παλιό, δεν είναι να χρησιμοποιήσεις σκοτεινούς μεσάζοντες στις εξοπλιστικές συναλλαγές; Παλιό, δεν είναι να μεγαλώνεις το Κράτος με κομματικά στελέχη και να εξαθλιώνεις τους πολίτες με υπέρμετρη φορολογία; Για αυτούς τους λόγους, φίλες και φίλοι, η Νέα Δημοκρατία δεν αποτελεί σήμερα το παλιό. Γιατί, δεν ήταν ποτέ το παλιό! Αντίθετα, αποτελούσε ανέκαθεν τον αυθεντικό εκφραστή της προόδου σε αυτή τη χώρα. Την Παράταξη που κοίταζε μπροστά. Που δε συμβιβαζόταν ποτέ με την εποχή της. Που υποστήριζε το καινούργιο, το ανατρεπτικό. Μόνοι μας – για δεκαετίες ολόκληρες – υπηρετήσαμε το καινοτόμο όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή για ισότιμη συμμετοχή στην Ευρώπη».

«Πρώτοι υιοθετήσαμε την πολιτική των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών που πρότεινε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και την οποία, αν είχαμε ακολουθήσει, σήμερα θα είχαμε γλιτώσει πολλά!

Πρώτοι προχωρήσαμε τις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις με διεθνείς συνεργασίες – όπως το λιμάνι του Πειραιά – που υλοποίησε ο Κώστας Καραμανλής!

Μόνοι – και εναντίον όλων – πετύχαμε να βάλουμε σε τάξη τα δημόσια οικονομικά, μειώνοντας όχι μόνο τις σπατάλες, αλλά και φόρους, που με πολύ κόπο και υπονόμευση κατάφερε ο Αντώνης Σαμαράς!

Πρώτοι – και μέχρι σήμερα μόνοι – γενιές και γενιές Οννεδιτών μιλήσαμε για την ανάγκη κατάργησης του ασύλου ανομίας στα Πανεπιστήμια και την ανάγκη ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Αυτή είναι η αλήθεια, φίλες και φίλοι. Ότι η Παράταξή μας έρχεται από παλιά και έχει προσφέρει σ’ αυτό το τόπο πάντοτε το νέο. Εγγυάται την ενότητα στην πολιτική ζωή του τόπου. Αποτελεί το διαχρονικό ανάχωμα απέναντι στο λαϊκισμό. Υπηρετεί πάντα τον ρεαλισμό και την πραγματικότητα. Έτσι και σήμερα, προτείνουμε στους πολίτες ένα συγκροτημένο σχέδιο ανάπτυξης.Το νέο συμβόλαιο εθνικής ανάταξης. Μια συμφωνία αλήθειας που αξιόπιστα προτάσσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

«Ξέρουμε ότι σήμερα τις ιδέες μας της ασπάζεται η πλειοψηφία των πολιτών. Σε εμάς, δεν ταιριάζουν τα ψευτοδιλήμματα, αν θα πρέπει, δηλαδή, να πάμε δεξιά ή στο κέντρο. Εμείς πάμε προς την κοινωνία. Ο πατριωτισμός, φίλες και φίλοι, δεν έχει να κάνει τόσο με μάχη ιδεολογιών, όσο με μάχη νοοτροπιών. Εκείνων που μας πάνε μπροστά και εκείνων που μας πάνε πίσω. Τα κόμματα δεν τοποθετούνται στον πολιτικό χάρτη από τις ετικέτες που βάζουν τα ίδια στον εαυτό τους. Τις βάζουν οι πράξεις» δήλωσε ηια συμπληρώσει: «Μας μιλάνε σήμερα για προστασία των αδυνάτων εκείνοι που επέβαλλαν σε 2 χρόνια 22 νέους φόρους. Που περιόρισαν τις κοινωνικές δαπάνες, που οδήγησαν την παιδεία σε ασφυξία, που αύξησαν την περιστασιακή εργασία και που κατρακύλησαν τη χώρα σε όλους τους δείκτες διαφάνειας. Μας μιλούν για προστασία των φτωχών εκείνοι που μοιράζουν μερίσματα και τους παίρνουν διαμερίσματα! Εμείς, ένα δρόμο έχουμε μπροστά μας, να υπηρετήσουμε τη διαχρονική ιστορική μας επιταγή: Να αγκαλιάσουμε ξανά την κοινωνία και τις δημιουργικές δυνάμεις αυτού του τόπου. Να κάνουμε συμμαχίες κοινωνικές και όχι πολιτικές! Να συμμαχήσουμε και πάλι με τους νέους ανθρώπους, τους επαγγελματίες, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Να απαντήσουμε στις ανάγκες τους. Να αγκαλιάσουμε τις αγωνίες τους. Χρέος μας να επανασυστήσουμε και πάλι τη μεσαία τάξη. Όλες εκείνες τις δυνάμεις που ανελάμβαναν διαχρονικά να υλοποιήσουν τα αναπτυξιακά εγχειρήματα που έθεταν οι ηγεσίες της χώρας μας. Γιατί η επιτυχία μιας εθνικής ανασυγκρότησης προϋποθέτει πάντοτε τη συγκατάθεση και τη σύμπραξή. Και μπροστά στο συμφέρον τους, δε θα φοβηθούμε να συγκρουστούμε. Με λαϊκίστικες πρακτικές, με οργανωμένες μειοψηφίες, ακόμα και με τους Εταίρους μας».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε πως «το μεταναστευτικό αποτελεί το πρόβλημα της σύγχρονης εποχής. Έχει ήδη παραγάγει πολιτικές αλλαγές γύρω μας αλλά και στο κόσμο ολόκληρο. Η νίκη Τραμπ στις Η.Π.Α, το Brexit, η σημαντική άνοδος της Λεπέν στην Γαλλία, αλλά και η ίδια η ήττα σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις της Μερκελ σε συνδυασμό με την είσοδο για πρώτη φορά στη Γερμανία μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο της ακροδεξιάς στη Βουλή, όλα γεννήθηκαν από το μεταναστευτικό. Την ίδια στιγμή οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε τα θαλάσσια σύνορα της χώρας. Ναι για εμάς υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα και τα φυλάσσουμε. Δεν θέλουμε να γίνουμε το νησί Έλις της Ευρώπης. Δεν θα επιτρέψουμε τη μόνιμη εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στις εθνικά ευαίσθητες περιοχές στο Βόρειο Αιγαίο, τον Έβρο, τη Θράκη. Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι όσων θέλουν τη χώρα μας να μετατραπεί σε χώρο μόνιμης υποδοχής και εγκατάστασης μεταναστών».

«Καθήκον μας, φίλες και φίλοι, να δημιουργήσουμε και πάλι μια νέα Ελλάδα. Μια Ελλάδα που βρίσκεται στην Ευρώπη από επιλογή, όχι από ανάγκη. Εμείς στην Ευρώπη μπήκαμε και θα παραμείνουμε με τις αρχές και τις αξίες μας. Μία Ελλάδα που θα απαιτεί και δε θα επαιτεί. Που θα έχει ως επίκεντρο τον πολίτη. Μια Ελλάδα που θα δημιουργεί ευκαιρίες. Μια Νέα Ελλάδα για τους Έλληνες. Αυτή η Νέα Ελλάδα θα δημιουργηθεί μόνο μέσα από μια δυνατή Νέα Δημοκρατία» επεσήμανε.

Φωτογραφίες από το Συνέδριο:

Στ. Θεοδωράκης: Οι αλλαγές που θέλουμε για τη χώρα πρέπει να γίνουν πρώτα στα σπίτια μας, στα κόμματα μας

«Κύριε Μητσοτάκη, ελπίζω να τα καταφέρετε να κάνετε τις αλλαγές που θέλετε στο κόμμα σας. Γιατί, όπως συνηθίζω να επαναλαμβάνω, οι αλλαγές που θέλουμε για την χώρα πρέπει να γίνουν πρώτα στα σπίτια μας. Στα κόμματά μας. Θα είναι ένα καλό δείγμα των προθέσεων σας και των δυνατοτήτων σας», τόνισε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του στο 11ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση και λέγοντας πως «σήμερα πανηγυρίζουν για την έξοδο από την κρίση. Πανηγυρίζουν για τους ίδιους λόγους που έβριζαν πριν λίγα χρόνια. Χτυπούν το σφυρί στη Wall Street και αισθάνονται ευτυχείς», σημείωσε πως «οι Έλληνες όμως συνεχίζουν να παιδεύονται. Συνεχίζουν να υπερφολογούνται και ταυτόχρονα να έχουν ένα σπάταλο κομματικό κράτος. Συνεχίζουν να φεύγουν στο εξωτερικό. Συνεχίζουν να έχουν ανασφάλεια με την παιδεία και την υγεία. Συνεχίζουμε να μην έχουμε δικαιοσύνη».

Κατά τον επικεφαλής του Ποταμιού για να αλλάξει η κατάσταση αυτή δεν αρκεί οριακή πλειοψηφία. «Για να ξεκολλήσουμε από την κρίση χρειαζόμαστε μεγάλες προοδευτικές τομές στο Σύνταγμα, με μη κρατικά πανεπιστήμια εκτός όλων των άλλων. Αλλαγές στο Δημόσιο, τη δικαιοσύνη και φυσικά τον εκλογικό νόμο. Για τον εκλογικό νόμο χαιρόμαστε που καταλήγετε σε προτάσεις κοντά στην πρόταση που κατέθεσε το Ποτάμι. Μικρότερες περιφέρειες, μικρό αναλογικό μπόνους για το πρώτο κόμμα. Πρέπει όμως να αλλάξουμε το Δημόσιο. Και αυτή είναι ίσως η πιο απαιτητική δουλειά» είπε χαρακτηριστικά.

«Να εξαφανίσουμε το κομματικό κράτος. Να αξιολογήσουμε και να αξιοποιήσουμε τους ικανότερους και όχι τους κομματικότερους» είπε ακόμη ο κ. Θεοδωράκης, επιρρίπτοντας στη συνέχεια ευθύνες στα κόμματα που κυβέρνησαν τα τελευταία 40 χρόνια, θεωρώντας το κράτος «δημόσιο λάφυρό τους».

«Έχετε αναγνωρίσει κ. Μητσοτάκη την ευθύνη του κόμματος σας. Και αυτό σας τιμά, αλλά δεν αρκεί. Πρέπει να είσαστε έτοιμοι για ένα νέο κράτος, χωρίς διακρίσεις Οι πελατειακές οικογένειες είναι τεράστιες. Οι κομματικές οικογένειες είναι τεράστιες. Και θα αντισταθούν. Δεν αρκούν λοιπόν τα λόγια. Χρειάζεται σχέδιο, δύναμη και τόλμη. Με πίστη στο κοινό καλό. Με πίστη στην αξιοκρατία» ανέφερε.

Στη συνέχεια μίλησε για «τον λαϊκισμό που συνεχίζει να απειλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη» αλλά και πως «τώρα έχουμε λαϊκισμό επι δέκα στα μικρά και τα μεγάλα της διακυβέρνησης», σημειώνοντας «Δεν θα αντιγράψουμε τον ΣΥΡΙΖΑ για να νικήσουμε τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δεν πρέπει να βασιστούμε στην απάτη της ελάχιστης αλήθειας, αλλά να πούμε όλη την αλήθεια. Έχουμε μια μεγάλη κοινωνική ευθύνη: αύξηση των θέσεων εργασίας – μείωση των φόρων».

Τέλος αναφέρθηκε στη δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής σημειώνοντας πως «ο τόπος έχει ανάγκη από μεγάλες συναινέσεις, από μεγάλες συμμαχίες».

Γ. Στεργίου: Οι καλές προθέσεις δεν αρκούν

Στην ομιλία του ο γραμματέας Προγράμματος της ΝΔ Γ. Στεργίου, είπε:

«Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι, φίλες και φίλοι, το 11ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί μια πραγματική τομή για το Κόμμα μας. Είναι η κορυφαία στιγμή μιας διαδικασίας είκοσι και πλέον μηνών. Η διαμόρφωση ενός σύγχρονου, ρεαλιστικού και αξιόπιστου κυβερνητικού προγράμματος είναι ο στόχος μας. Για ένα πρόγραμμα που θα απαντάει στις ανάγκες και τα προβλήματα όλων των πολιτών και κυρίως των πολλών και των ανυπεράσπιστων, και όχι των λίγων προνομιούχων. Κάτι άλλωστε που αποτελεί και τη βασική δέσμευση του Προέδρου μας Κυριάκου Μητσοτάκη. AΟι Έλληνες πολίτες δεν αντέχουν άλλη εξαπάτηση.

Οι καλές προθέσεις δεν αρκούν. Δεν μπορούμε να αναμένουμε διαφορετικά αποτελέσματα, κάνοντας όσα κάναμε στο παρελθόν. Οφείλουμε, πρώτα από όλα στους ίδιους μας τους εαυτούς, αλλά και σε όλους τους Έλληνες πολίτες, να αποδείξουμε ότι θέλουμε και μπορούμε να αλλάξουμε. Να ευθυγραμμιστούμε με τα προτάγματα της εποχής. Για να καταλήξεις σε φρέσκες προτάσεις δεν έχεις παρά να αλλάξεις τη διαδικασία παραγωγής τους. Αυτό πράττουμε από τον πρώτο κιόλας μήνα της εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Θεμέλιο της προσπάθειας μας είναι η ώσμωση με την κοινωνία. Βγαίνουμε έξω από τους τέσσερις τοίχους των κομματικών μας γραφείων, παύουμε να απευθυνόμαστε στους κολλητούς και επιδιώκουμε την ενεργό συμμετοχή πολιτών από όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες. Και όταν τολμάμε, η κοινωνία ανταποκρίνεται.

Κατά αρχήν, στη ανοιχτή πρόσκληση στελέχωσης των ομάδων εργασίας της Γραμματείας Προγράμματος απάντησαν θετικά χίλιοι και πλέον εμπειρογνώμονες, και μετά από επιλογή περίπου το ένα τρίτο αυτών εργάζεται μεθοδικά, χωρισμένοι σε 35 ομάδες για όλους τους τομείς πολιτικής. Αναμεσά τους και πολλά στελέχη του Κόμματος, με εμπειρία και αποδεδειγμένες ικανότητες στην άσκηση κυβερνητικής πολιτικής. Η στελέχωση με πολλά νέα πρόσωπα από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με αγρότες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες, με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο και την κοινωνία των πολιτών είναι αναγκαία συνθήκη για να μπολιαστεί το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας με καινούργιες τεκμηριωμένες προτάσεις. Δεν είναι όμως ικανή για να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες κοινωνικές συμμαχίες για την αποτελεσματική εφαρμογή των προτάσεων αυτών. Είναι αναμενόμενο να συνομιλήσουμε με τους οργανωμένους φορείς. Το κάναμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, αλλά όχι σαν άσκηση δημοσίων σχέσεων.

Όταν βρίσκεσαι στην αντιπολίτευση είναι βολικό να συζητάς με όλους χωρίς να λες τίποτα, αλλά το βρίσκεις μπροστά σου όταν κληθείς να κυβερνήσεις. Για αυτό ακριβώς ζητήσαμε και πήραμε προτάσεις, αλλά και μοιραστήκαμε τους κεντρικούς άξονες της πολιτικής μας χωρίς ωραιοποιήσεις. Με κάθε ευκαιρία, τροφοδοτούμε το δημόσιο διάλογο με εξειδικευμένες προτάσεις για κρίσιμα ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό, η ενεργειακή πολιτική, τα κόκκινα δάνεια και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, και μάλιστα πριν η κυβέρνηση αναλάβει οποιαδήποτε δική της πρωτοβουλία. Επιζητούμε τη μάχη για το συγκεκριμένο. Δεν κρυβόμαστε στην αοριστία και τις ανέξοδες υποσχέσεις.

Αξιοποιούμε νέα καινοτόμα μέσα για να ακούσουμε χωρίς ενδιάμεσους, όχι μόνο τη βάση του Κόμματος, αλλά και όποιον πολίτη θέλει να συνεισφέρει στην προσπάθεια μας. Οι περίπου 120 χιλιάδες απαντήσεις που δόθηκαν στα ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια αποστομώνουν όλους εκείνους που υποστηρίζουν ότι οι πολίτες αδιαφορούν για την πολιτική και τα κόμματα. Αναμένουν ένα έναυσμα, και η Νέα Δημοκρατία δεν φοβάται να τους το δώσει. Θέλουμε τη γνώμη τους, και προσβλέπουμε στη στήριξη των πολλών.

Ολοκληρώνουμε με τις εργασίες του 11ου Συνεδρίου μας μία πορεία διαλόγου και διαβούλευσης των προγραμματικών μας θέσεων, εντελώς διαφορετική από το παρελθόν. Τολμάμε σε μία εσωτερική διαδικασία να δώσουμε το λόγο όχι μόνο στα στελέχη μας, αλλά και σε γνωστούς και λιγότερο γνωστούς πολίτες, ακαδημαϊκούς, δημόσιους λειτουργούς, επιχειρηματίες, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες, που μπορεί να μην βρίσκονται εντός των κομματικών τειχών αλλά μοιράζονται με μας τις ίδιες αγωνίες για το μέλλον της χώρας.

Η Νέα Δημοκρατία, από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, δυνάμωνε και μεγάλωνε όταν ενσωμάτωνε καινούργιες ιδέες. Ανοίγουμε, λοιπόν, το Κόμμα μας, γιατί θέλουμε να γίνουμε περισσότεροι στην προσπάθεια να αλλάξουμε τη χώρα. Σήμερα και αύριο, ο λόγος περνάει σε όλους εμάς. Νέα και παλιά στελέχη έχουμε την ευκαιρία όχι μόνο να τοποθετηθούμε πάνω στα συμπεράσματα της προσυνεδριακής διαδικασίας, αλλά και να ψηφίσουμε σε κάλπη για τις βασικές παραμέτρους του προγραμματικού μας λόγου.

Η πρώτη δέσμη ερωτήσεων, που καλούμαστε να απαντήσουμε αύριο με τη ψήφο μας, αφορά τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης μας, ενώ η δεύτερη τον δημόσιο τομέα, τον βασικό καταλύτη των αναγκαίων αλλαγών για την Ελλάδα του αύριο. Η τρίτη αναφέρεται στο μοντέλο διοίκησης του Κράτους που πρεσβεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με σημαντική αποκέντρωση και εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της Αυτοδιοίκησης. Η τέταρτη θέτει τα βασικά ζητήματα που συζητούν οι νέοι πολίτες για την εκπαίδευση, την εργασία και το ασφαλιστικό σύστημα. Η τελευταία αναδεικνύει δύο σημαντικά διλλήματα της επερχόμενης συνταγματικής αναθεώρησης.

Όμως, η δουλειά όλων μας δεν σταματάει εδώ. Από την επόμενη μέρα του Συνεδρίου, θα πρέπει να απευθυνθούμε σε όλη την κοινωνία. Και να ξεδιπλώσουμε το σχέδιο μας για τη χώρα. Ένα σχέδιο που δημιουργεί νέες δουλειές και ευκαιρίες, που δημιουργεί ουσιαστική προοπτική. Όχι μόνο για τους λίγους, αλλά για το σύνολο της κοινωνίας. Ιδιαίτερα για τους μη – προνομιούχους, αυτούς που κλήθηκαν να σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος από ότι τους αναλογεί τα χρόνια της κρίσης. Αυτούς που είδαν την καθημερινότητα τους να ανατρέπεται και νιώθουν πως έμειναν πίσω, εγκαταλελειμμένοι και περιθωριοποιημένοι μετά από τις ανατροπές των τελευταίων ετών. Ένα σχέδιο για μια Ελλάδα καλύτερη, και αντάξια των προσδοκιών όλων μας, και πολύ περισσότερο των παιδιών μας. Μια Ελλάδα που θα πορεύεται με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία προς το μέλλον. Από την επόμενη μέρα του Συνεδρίου, έχουμε όλοι μας την ευθύνη να εργαστούμε για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που έχει η ανάγκη η χώρα. Να πείσουμε κάθε πολίτη πώς έχουμε το σχέδιο και τους ανθρώπους για να βγάλουμε την Ελλάδα από το τέλμα. Να πείσουμε όλη την κοινωνία πως είμαστε έτοιμοι για τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα».

 Φωτογραφίες: Eurokinissi