Το πρόγραμμα της ΝΔ που ονομάζεται «Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων και Ανάπτυξης» παρουσιάστηκε ανά κατηγορίες από τον Αντώνη Σαμαρά σε εκδήλωση στο ξενοδοχείο InterContinental, μαζί με έναν απολογισμό του έργου της απερχόμενης κυβέρνησης.

Μείωση του ΕΝΦΙΑ από το 2015, δημιουργία 770 χιλιάδων θέσεων εργασίας έως το 2021, πρόγραμμα φορολογικών ελαφρύνσεων, δέσμευση για την προστασία της πρώτης κατοικίας και φρένο σε μειώσεις συντάξεων και εισοδημάτων περιλαμβάνει η προεκλογική ατζέντα του πρωθυπουργού, σε μια προσπάθεια να κατευναστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια για το πρόγραμμα λιτότητας και τα όσα πλήγματα αυτό επέφερε την περίοδο της κρίσης.

Η ομιλία Σαμαρά

«Η κυβέρνηση απέτρεψε την έξοδο της χώρας από το ευρώ, ενώ υπάρχει κόμμα που θέλει να στήσει παγίδα στον ελληνικό λαό, παρόμοια με το “λεφτά υπάρχουν”»«Κάποιοι θέλουν το κομματικό κράτος να είναι παραγωγός πλούτου. Εμείς θέλουμε το μέλλον στα χέρια των Ελλήνων. Κάποιοι θέλουν την παντοδυναμία του κρατισμού. Θέλουμε την αληθινή ανάπτυξη, με την αγορά ελεύθερη να καινοτομήσει» ανέφερε στην έναρξη της ομιλίας του ο Α. Σαμαράς.

Εν συνεχεία εξαπέλυσε βέλη κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «το δήθεν σχέδιό τους βασίζεται στη συνταγή που μας έφτασε στη χρεοκοπία».

Ασκώντας κριτική στις εξαγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στις παλαιότερες δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου, ο Α. Σαμαράς ανέφερε: «Κάποιοι θέλουν το κομματικό κράτος επιχειρηματία, κάποιοι θέλουν την παντοδυναμία του κρατισμού, εμείς θέλουμε ανάπτυξη. Μας υπόσχονται ότι από λεφτά που δεν υπάρχουν θα χρηματοδοτήσουν συντάξεις, μισθούς, και θα φέρουν διόγκωση του χρέους. Εμείς λέμε ότι ο τόπος πρέπει να αρχίσει να παράγει ξανά με εξωστρεφή οικονομία. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που να ευνοεί την επιχειρηματικότητα και να απελευθερώνει τον δυναμισμό του λαού μας. Η κυβέρνηση απέτρεψε την έξοδο της χώρας από το ευρώ, ενώ υπάρχει κόμμα που θέλει να στήσει παγίδα στον ελληνικό λαό, παρόμοια με το “λεφτά υπάρχουν”. Ο ελληνικός λαός δεν θα πέσει από το ένα ναρκοπέδιο στο άλλο».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε την ομιλία του θέτοντας ως εθνικό στόχο τη «δημιουργία μιας νέας παραγωγικής βάσης με ανταγωνιστικότητα και προϊόντα εξωστρεφή». «Η εθνική μας πίτα πρέπει να μεγαλώσει με περιβάλλον που να ευνοεί τις επιχειρηματικές επενδύσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Επικαλέστηκε μάλιστα τον πολιτισμικό πλούτο της χώρας μας, λέγοντας: «Βασιζόμαστε σε έναν λαό που παράγει και ακτινοβολεί. Με τον πολιτισμό και την ιστορία του, που είναι πηγή έμπνευσης».

Απολογισμός και εξαγγελίες

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο της κυβέρνησής του, επισημαίνοντας ότι «ο ΟΟΣΑ και άλλοι κατατάσσουν την Ελλάδα στη χώρα με πολιτικές προς την ανάπτυξη. Η Ελλάδα κατατάσσεται στις μεταρρυθμίσεις πρώτη το 2012 και το 2013».

«Τα τελευταία δύο χρόνια» πρόσθεσε, «σε περιβάλλον κρίσης, μειώθηκε η φορολογική επιβάρυνση από το 45% στο 42%, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκαν κατά 30%, ο φόρος ενοικίων στο 11%. Μειώθηκε ο φόρος μεταβίβασης και προχωρήσαμε στη ρύθμιση των οφειλών μέχρι 100 δόσεις. Ενισχύσαμε την προστασία από τις κατασχέσεις μισθών και συντάξεων μέχρι 1.500 ευρώ. Καταργήθηκε ο κώδικας βιβλίων και στοιχείων».

Για τα επόμενα χρόνια δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει «σε μεγάλες ανατροπές, με όλο και περισσότερη απασχόληση και ευημερία για τον κόσμο. Γιατί η δύναμη του λαού είναι η ανταγωνιστικότητα».

Κάνοντας δε τον απολογισμό της τελευταίας διετίας, επισήμανε:

«Πρώτον, κλείσαμε τρεις προϋπολογισμούς κάτω από δύσκολες συνθήκες, με νούμερα πραγματικά. Θυμηθείτε μόνο πόσο έπεφταν έξω οι προϋπολογισμοί τα προηγούμενα χρόνια. Μπορούμε να φύγουμε από το μνημόνιο έναν χρόνο νωρίτερα.

»Δεύτερον, ξεκινήσαμε την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, που θα δημιουργήσει εισοδήματα, έσοδα για το κράτος και ανάπτυξη. Καταγράφηκε πλήρως (σ.σ. η περιουσία του Δημοσίου) και άρχισε να αξιοποιείται και άρχισε να αποδίδει. Εδώ οι επενδύσεις ήταν ταμπού και είναι ακόμα για κάποιους και ονειρεύονται αποκρατικοποιήσεις.

»Τρίτον, ψηφίστηκε για πρώτη φορά ισοσκελισμένος προϋπολογισμός. Είναι η πρώτη φορά εδώ και πολλές δεκαετίες. Όταν το πρωτοείχαμε εξαγγείλει κάποιοι μας ειρωνεύτηκαν. Σήμερα σιωπούν. Έχουν γίνει τομές χωρίς προηγούμενο».

Οικονομικός σχεδιασμός

Αναφερόμενος στο νέο οικονομικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, υποσχέθηκε ότι «θα γίνουν ανατροπές»:

«Υπάρχει πλήρες αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο αναπτύσσουμε. Αφορά τους τομείς και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αυξηθεί η ελληνική οικονομία. Δεν είναι αυθαίρετες προβλέψεις, είναι σχεδιασμός, είναι μια πραγματική ανατροπή.

»Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα φέρουν ανταγωνιστικότητα.

»Πρόγραμμα φορολογικών μειώσεων σε όλους τους τομείς, οι οποίες θα γίνουν μεθοδικά με συγκεκριμένους στόχους σε ορίζοντα μερικών ετών. Οι συνθήκες ανάπτυξης και οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις θα είναι πολύ πιο γρήγορες, χωρίς όμως να δημιουργούνται ελλείμματα.

»Δίκαιο κοινωνικό κράτος, που θα στηρίζει τον αδύναμο, που δεν θα μοιράζει πρόωρες συντάξεις και δεν θα κοροϊδεύει τους συνταξιούχους. Θα βοηθά εκεί που πραγματικά χρειάζεται. Θα δημιουργηθεί σύγχρονο κοινωνικό δίχτυ προστασίας για τους αδυνάτους».

«Δεν υπάρχει ανάπτυξη σε μια χώρα όταν αυτή λυγίζει από τα οικονομικά βάρη. Δεν υπάρχει οικονομικό πρόγραμμα χωρίς κοινωνική συνοχή» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σχεδιασμός για την ανάπτυξη

Ο Α. Σαμαράς εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει τα επίπεδα ευημερίας που είχε πριν από την κρίση. Οι επτά ηγετικοί τομείς όπου μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει είναι οι εξής:

  1. Αγροτική ανάπτυξη
  2. Τουρισμός
  3. Ενέργεια και περιβαλλοντική βιομηχανία
  4. Έρευνα και τεχνολογία
  5. Ναυτιλία
  6. Διαμετακομιστικό εμπόριο
  7. Βιομηχανία φαρμάκων

Με αυτόν τον σχεδιασμό, ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την εκτίμηση ότι έως το 2021 θα υπάρξουν πρόσθετα έσοδα 54 δισ. ευρώ και θα δημιουργηθούν 770 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. «Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται όλη η υπόλοιπη οικονομία, όπως εμπόριο, διαφήμιση, κατασκευαστικός κλάδος, ιδιωτική ιατρική, αξιοποίηση και προβολή της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, και ούτε οι κλάδοι της έρευνας, της εξόρυξης και της επεξεργασίας υδρογονανθράκων».

«Θέλω να πω ότι οι αδειοδοτήσεις για έρευνα και εξόρυξη σε διάφορες περιοχές της χώρας δεν είναι πια στα λόγια. Έχουν αρχίσει και προχωρούν. Δεν είναι παραταξιακό τέχνασμα, είναι στρατηγικό μείγμα» είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Κάθε μέρα από δω και πέρα θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Πράγμα που δεν έγινε σε άλλες χώρες, όπως στην Αργεντινή. Επειδή ανάπτυξη σημαίνει επενδύσεις, πόσοι πόροι χρειάζονται για όλα αυτά; Πόροι ύψους 150 δισ. ευρώ. Από πού θα βρεθούν; Τα 38 από το ΕΣΠΑ και άλλους πόρους, τα 6 από εθνικούς πόρους, τα 106 από επενδυτές κάθε είδους».

Εν συνεχεία ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη για σαρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Το όραμά μας ήδη υλοποιείται. Από δω και πέρα θα έχουμε επενδύσεις που διαμορφώνουν ένα ευνοϊκό κλίμα. Έχει γίνει απλούστευση των διαδικασιών. Τεράστια κενά δεκαετιών καλύπτονται» είπε.

Αναφερόμενος δε στο κυβερνητικό έργο, είπε ότι ολοκληρώθηκε η απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων και «καταργήθηκαν στρεβλώσεις σε τομείς όπως το λιανικό εμπόριο. Μόνο φέτος είχαμε 2,5 εκατ. τουρίστες. Στη παγκόσμια κατάταξη της έναρξης νέων επιχειρήσεων ήμασταν στη θέση 147, κάτω από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, σε δύο χρόνια η Ελλάδα ανέβηκε 111 θέσεις και είναι στην 36η».

Έκανε ακόμη λόγο για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας: «Διευκολύναμε τις νέες προσλήψεις και απομακρύναμε τα εμπόδια. Η ευελιξία βοηθά τις προσλήψεις και εμποδίζει το κλείσιμο επιχειρήσεων σε περιόδους κρίσης. Καταπολεμούμε την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία. Προχωρούμε στον εκσυγχρονισμό της συνδικαλιστικής νομοθεσίας». Σημείωσε ότι ξέρει πως θα υπάρχουν αναταράξεις, αλλά θα κάνει «το σωστό»: «Δεν μπορεί να κλείνουν επιχειρήσεις από απεργίες που αποφασίζουν μερικοί συνδικαλιστές. Αυτά έπρεπε να γίνουν εδώ και χρόνια».

Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση για ένα μικρό και ευέλικτο κράτος, είπε: «Προωθήσαμε το ηλεκτρονικό κράτος και την ηλεκτρονική εφορία, ηλεκτρονικά πιστοποιητικά όλων των ειδών. Ακόμη, ηλεκτρονικές πληρωμές, απλούστευση εισαγωγών εξαγωγών. Με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση μειώθηκε η δαπάνη κατά 50%». Επιπλέον μίλησε για σταθερή μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, από 900 χιλιάδες το 2009 σε 650 χιλιάδες το 2014.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και το χτύπημα της φοροδιαφυγής, ο Α. Σαμαράς υποστήριξε ότι «εισόδημα περίπου 2 δισ. που διέφευγε πιάνεται τώρα» και συνέχισε λέγοντας ότι στόχος του είναι η Ελλάδα να γίνει «παγκόσμιος πρωταθλητής ανάπτυξης».

Φορολογικές ελαφρύνσεις

Ως προσωπικό του στοίχημα έθεσε ο πρωθυπουργός τις φορολογικές ελαφρύνσεις, υποσχόμενος σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ από το 2015, ώστε τα έσοδα από αυτόν να πέσουν κάτω από το 1% του ΑΕΠ (έναντι 1,4%). Όπως είπε, ο φόρος θα αποδοθεί απευθείας στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Έκανε επίσης λόγο για «νοικοκυρεμένες, βήμα βήμα» φοροελαφρύνσεις, όπως καθιέρωση ενιαίου φόρου επιχειρήσεων στο 15% ή επέκταση της απαλλαγής ΦΠΑ σε επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 20.000 ευρώ, και για μείωση συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα.

«Διερευνούμε την επέκταση της απαλλαγής ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία, για να τονώσουμε τον κατασκευαστικό κλάδο» πρόσθεσε.

Κοινωνικό κράτος

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης του κοινωνικού κράτους, ο Α. Σαμαράς δεσμεύτηκε για κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης και του πόθεν έσχες για την πρώτη κατοικία, καθώς και προστασία της.

Η δε εξαγγελία του πρωθυπουργού για φρένο στη μείωση των συντάξεων και των εισοδημάτων προκάλεσε τις επευφημίες του κοινού που παρακολούθησε την ομιλία του.

Ο ίδιος δεσμεύτηκε ακόμη ότι θα προχωρήσει σε κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων. «Πώς μπορείς να τα κάνεις αυτά σταδιακά, χωρίς προβλήματα στη μείωση του χρέους; Με τη βοήθεια χρέους που θα πάρουμε. Ολοκληρώνοντας τη συμφωνία, μετά το μνημόνιο θα πετύχουμε μείωση των υποχρεώσεων για τόκους, ώστε τα πρωτογενή πλεονάσματα να αξιοποιηθούν στον κοινωνικό τομέα. Όλα αυτά είναι συμβατά με τους στόχους μας, αρκεί να μη διαταραχθεί η ομαλότητα. Αντίθετα, όσοι πάνε σε ρήξη θα καταλήξουν στη δραματική ανάγκη να ζητούν χρήματα».