Στον απόηχο της συμφωνίας μεταξύ Αθήνας-πιστωτών στη Σύνοδο Κορυφής και την απόφαση του Μάριο Ντράγκι να διατηρήσει αμετάβλητο το όριο του ELA, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συναντώνται εκ νέου στις Βρυξέλλες. Το μήνυμα προς την Αθήνα ξεκαθάρο: οποιαδήποτε εκταμίευση θα γίνει μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων στη Βουλή, το μήνυμα των υπουργών Οικονομικών προς την Αθήνα.
Οποιαδήποτε εκταμίευση θα γίνει μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων στη Βουλή, το μήνυμα των υπουργών Οικονομικών προς την ΑθήναΣύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Reuters, οι υπουργοί Οικονομικών καλούνται να καθορίσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για μια χρηματοδότηση-γέφυρα προς την Ελλάδα που θα σταματούσε την τραπεζική αργία και θα βοηθούσε στην όσο το δυνατόν γρηγορότερη ομαλοποίηση της οικονομίας της.
Όπως ανέφερε νωρίτερα ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν «οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να παραμείνουν κλειστές μέχρι την επεξεργασία ενός νέου προγράμματος βοήθειας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM)».
Ώρα… Βουλής
Ο Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, τόνισε ότι «σήμερα θα συζητήσουμε το δάνειο-γέφυρα για την Ελλάδα, προκειμένου να μπορέσει η χώρα να ανταποκριθεί στις άμεσες δανειακές της υποχρεώσεις».
«Τα πάντα έχουν να κάνουν με την εμπιστοσύνη. Έχουμε διασφαλίσει την ακεραιότητα της ζώνης του ευρώ και τώρα πρέπει να έχουμε αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις. Τα νομοσχέδια θα καταδείξουν τη θέληση της Ελλάδας» πρόσθεσε.
Λεφτά υπάρχουν αλλά με όρους
Ο Αλεξάντερ Στουμπ χαρακτήρισε σημαντικές τις διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να κινηθούμε βήμα βήμα».
Από τη μεριά του ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας τόνισε ότι πλέον ζητούμενο είναι το πώς θα υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις και κυρίως αν τα προτεινόμενα μέτρα θα επικυρωθούν από την ελληνική Βουλή.
«Η ελληνική κυβέρνηση πολλαπλώς μάς παρουσίασε έγγραφα που ποτέ δεν υλοποίησε. Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα έχει καταλάβει πλέον πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται» συμπλήρωσε.
Από τη μεριά του ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν χαρακτήρισε το νέο πρόγραμμα «πολύ στιβαρό και συγκεκριμένο», καλώντας και αυτός με τη σειρά του την ελληνική πλευρά να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.