Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η συζήτηση στη Βουλή, σχετικά με το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, μετά την αιφνιδιαστική τροπολογία της κυβέρνησης.

Το κόμμα του ΠΑΣΟΚ μίλησε για όλες τις περιπτώσεις εμποδίων που μπαίνουν στις χώρες, όπως ασθένεια, αναπηρία, ηλικία, εργασία την ημέρα της ψηφοφορίας, σπουδές.

«Ξαφνικά, αποφάσισε ότι οι διατάξεις ισχύουν και για τις βουλευτικές εκλογές, χωρίς διαβούλευση, χωρίς καμία ενημέρωση. Και το έκανε, γιατί αυτό που τη διακρίνει, είναι ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός και χρησιμοποιεί τη συναίνεση σε ένα σοβαρό ζήτημα για μικροκομματικό όφελος» είπε τη Δευτέρα (22/1) ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Κατρίνης.

«Η τροπολογία της υπουργού κ. Κεραμέως, για ένα κορυφαίο θέμα που αφορά σε μείζονα αλλαγή του πλαισίου των βουλευτικών εκλογών, είναι ένα φθηνό τέχνασμα που αποδεικνύει, μεταξύ άλλων, το πώς αντιλαμβάνεται η ΝΔ τη συναίνεση στο πολιτικό σύστημα», αναφέρει σε δήλωσή της η τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώτα Πούλου.

Η κυρία Πούλου, τονίζει ότι «η καθολική και έντονη αντίδραση των κομμάτων στην απόπειρα παγίδευσης και χειραγώγησής τους ήταν αναμενόμενη, γιατί οποιαδήποτε αλλαγή αυτού του πλαισίου, απαιτεί μία διαφορετική επεξεργασία, με ευρύτατη συναίνεση (αυξημένη πλειοψηφία 200 ψήφων), αφού αναφέρεται σε άλλη εκλογική διαδικασία, με πολλές εκλογικές περιφέρειες και πολλούς υποψηφίους».

Η κυρία Πούλου υποστηρίζει ότι «με την υπεύθυνη στάση μας στη λεπτομερή επεξεργασία του νομοσχεδίου της επιστολικής ψήφου, που εκφράστηκε με προτάσεις και τροπολογίες, αποδομήσαμε τη δήθεν κυριαρχία και ‘αποκλειστικότητα’ της Νέας Δημοκρατίας στην εκπροσώπηση των δικαιωμάτων των ομογενών». «Έτσι, κατέφυγε σε μία απαράδεκτη για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα εκτροπή, για να διεκδικήσει εκ νέου το προβάδισμα», σχολιάζει και προσθέτει πως «όμως, η προπαγάνδα της δεν θα περάσει».

Το ΚΚΕ με εισηγητή τον Γιάννη Γκιόκα, μιλώντας στη Βουλή έκανε λόγο για «ομολογία της δύσκολης θέσης που βρίσκεστε και κυρίως για το γεγονός ότι επιχειρείτε με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να παρακάμψετε τις συνταγματικές αρχές».

Πρόσθεσε στη συνέχεια, πως «η τροπολογία αυτή αλλάζει τον χαρακτήρα της συζήτησης και τον χαρακτήρα του νομοσχεδίου και εδώ τελειώνουν τα άλλα λόγια του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Πλεύσης Ελευθερίας, που έδωσαν συναίνεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και το δικαίωμα για τέτοιες πρακτικές».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου από τη μεριά της χαρακτήρισε ως “παράφωνες” τις αναφορές «στο σύνταγμα και στη λαϊκή κυριαρχία από πολιτικές δυνάμεις που είτε περιφρόνησαν τη λαϊκή ετυμηγορία του πρόσφατου δημοψηφίσματος είτε από δυνάμεις που δεν αναγνώρισαν ουδέποτε την αξία του συντάγματος».

«Η Πλεύση Ελευθερίας θεωρεί ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης. Είναι κορυφαίος ο προβληματισμός μας, για την κατάργηση της δυνατότητας ψήφου στα εκλογικά τμήματα για τους Έλληνες του εξωτερικού», συνέχισε.