«Σε κλίμα σύγκρουσης με τους αγρότες, τους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες ο Αλέξης Τσίπρας σβήνει σήμερα το πρώτο του κερί για τη διακυβέρνηση της χώρας». Με αυτή τη φράση ανοίγει η Liberation το άρθρο της για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στη διάρκεια του χρόνου αυτού, όπως σημειώνει η γαλλική εφημερίδα, έχει πυροδοτηθεί ένα κύμα πρωτοφανών προκλήσεων για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία «ανακαλύπτει βάναυσα την αντιδημοτικότητα» που είχε ήδη χτυπήσει την «παραδοσιακή» πολιτική τάξη. Φαίνεται πλέον μακριά η εποχή κατά την οποία ο νεαρός ήρωας της ελληνικής Αριστεράς υποσχέθηκε ότι «η ελπίδα έρχεται» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Παρά τους επτά μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές και τη συνθηκολόγηση της στις Βρυξέλλες στις 13 Ιουλίου, ο κ. Τσίπρας είχε κατόρθωσε να διατηρήσει την εικόνα του «καλού παιδιού» που «κάνει ό,τι μπορεί». «Ευλογημένος» από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, νικητής στις δεύτερες πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο Αλ. Τσίπρας επωφελήθηκε -και εξακολουθεί να επωφελείται εν μέρει- από το γεγονός ότι θεωρείται ως το «μικρότερο κακό» σε μια χώρα όπου η δεξιά και η κεντροαριστερά είχαν απογοητεύσει το εκλογικό κοινό.

Αλλά το νέο ασφαλιστικό ήταν αρκετό για να προκαλέσει μια ολομέτωπη εξέγερση απέναντι στην «φοροκαταιγίδα», η οποία συνοδεύεται από μια απότομη αύξηση των κοινωνικών εισφορών.

Οι γεωργοί, οι οποίοι έχουν βγάλει τα τρακτέρ τους στους δρόμους δεν είναι οι μόνοι που δείχνουν τον θυμό τους, τονίζει η Liberation και εξηγεί: Δικηγόροι, γιατροί, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, συνταξιούχοι και τα άτομα με αναπηρία βγήκαν στους δρόμους για ακόμη μια φορά. Ωστόσο οι κινητοποιήσεις δεν έχουν φτάσει (ακόμη) στα επίπεδα του 2012-2013.

«Μπορεί να έχουμε δώσει πάρα πολλές υποσχέσεις» παραδέχτηκε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή. «Ο ίδιος ο Τσίπρας έχει αλλάξει» διερωτάται η εφημερίδα και σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός διαχειρίζεται ακόμα εύκολα το κοινό του.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ισχυρίστηκε ότι ο αποκλεισμός από τη βοήθεια του ΔΝΤ «ήταν σαν να περπατάς με ένα κερί σε ένα δωμάτιο γεμάτο με δυναμίτη» ενώ ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Δεν θα πρέπει να παραμένει κανείς για πολύ στο σκοτάδι και το κλειδί είναι ίσως ένα δυναμίτη μακριά πριν από το άναμμα του κεριού».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνεχίζει να ζητεί την ελάφρυνση του χρέους, σε αντάλλαγμα με τις μεταρρυθμίσεις. «Ο Τσίπρας απέτυχε να θέσει τέλος στη λιτότητα, αλλά εξακολουθεί να εμφανίζεται στην Ελλάδα, ως υπερασπιστής των αδυνάτων. Το πρόβλημα είναι ότι το τελευταίο νομοσχέδιο του συντρίβει την καρδιά της ελληνικής οικονομίας. Η πραγματικότητα στην Ελλάδα, δεν είναι μόνο οι φτωχοί, είναι κυρίως η κατώτερη και η μεσαία τάξη που αισθάνονται και πάλι υπό σοβαρές πιέσεις»λέει ο πολιτικός αναλυτής George Sefertzis.

«Αλλά πού είναι τα χρήματα; Θα πρέπει να υπάρχει κάποιος που να πληρώνει. Εμείς προτιμούμε να σώσει τους αδύναμους και να χρεώνει εκείνους που μπορούν να αντέξουν ακόμα οικονομικά» υποστηρίζει από την πλευρά του ο Γιώργος Κατρούγκαλος, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.