«Πρέπει να ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών» υπογράμμισε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, εγκαινιάζοντας τα νέα γραφεία του κόμματός του στην οδό Παπαναστασίου 24-26.

«Είτε κυρώσουν τη Συμφωνία πριν τις εκλογές, είτε όχι, είτε την αφήσουν για μετά τις εκλογές – γιατί υπάρχει σοβαρή πιθανότητα και για αυτό – η δική μου θέση, η θέση της Ένωσης Κεντρώων, είναι ότι πρέπει να ακυρωθεί η Συμφωνία και να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη αυτοί που την υπέγραψαν, όσο υψηλά και εάν ίστανται» είπε ο Β. Λεβέντης.

Χαρακτήρισε τη συμφωνία «προδοτική» και πρόσθεσε ότι εάν, μετεκλογικά, χρειαστεί η συμμετοχή της Ε.Κ. για το σχηματισμό κυβέρνησης από τον κ. Μητσοτάκη, καθώς «δε θα ακολουθήσουν όλοι τη Γεννηματά που θέλει να κάνει κυβέρνηση με τον κ. Μητσοτάκη», τότε από την Ένωση Κεντρώων «ο πρώτος όρος θα είναι να παραπεμφθούν σε δίκη αυτοί που υπέγραψαν τις Πρέσπες». «Και ο δεύτερος όρος είναι, να ξεχάσει την ενισχυμένη αναλογική» συνέχισε ο κ. Λεβέντης.

Ο κ. Λεβέντης, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, τον κάλεσε να μην κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και «υπό την οργή του λαού, τη δεδομένη, να κάνει πίσω» και συνέχισε: «Με περισυλλογή αποστατών και με επιστράτευση ανθρώπων που έχουν ελαστική συνείδηση πατριωτισμού, μπορεί να περάσει τέτοιο ζήτημα;». «Τα λάθη των προηγουμένων δεν αποτελούν εφέδρανο να κάνεις εσύ μεγαλύτερα» συνέχισε ο κ. Λεβέντης.

Για τον κ. Μητσοτάκη είπε ότι μιλά σε συνεντεύξεις του για την «εθνικότητα» και τη «γλώσσα», αλλά «για την ονομασία δεν μιλάει, γιατί την ονομασία την έχει δώσει» και επέκρινε δηλώσεις του ότι εάν κυρωθεί η συμφωνία τα περιθώρια είναι μικρά. «Στα εθνικά θέματα, τα περιθώρια δεν είναι μικρά» είπε ο κ. Λεβέντης .

Κάλεσε, επίσης, τον Πάνο Καμμένο να μην περιμένει ως τον Μάρτιο και «έστω και τώρα, σήμερα» να άρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση, πριν δημιουργηθούν «τετελεσμένα».

Ο κ. Λεβέντης διαχώρισε την κριτική της Ε.Κ. από αυτήν της «άκρας δεξιάς», που έχει «άλλους λόγους» και κάνει «εμπόριο πατριωτισμού» και πρόσθεσε: «Εις το χώρο του κέντρου έχουμε πατριωτισμό αγνό και τίμιο, διαβλέπουμε κίνδυνο για τη Μακεδονία και για αυτό αρνούμαστε τη συμφωνία. Ξέρουμε ότι οι Σκοπιανοί θα επανέλθουν στον αλυτρωτισμό δριμύτεροι».

Κατηγόρησε, επίσης, τους Αμερικανούς για τις πιέσεις προς την Ελλάδα στο θέμα αυτό, όπως και για τη στάση τους στα ελληνοτουρκικά, λέγοντας : «Τι βρέστε τα; Αφού η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τις διεθνείς συνθήκες, η Τουρκία επιτίθεται, η Τουρκία εποφθαλμιά, η Ελλάδα απλά δεν μπορεί να υποχωρήσει. Δεν επιτρέπεται να τηρούν ουδετερότητα ανάμεσα στο θύτη και στο θύμα».

Ο κ. Λεβέντης στηλίτευσε την πρακτική των επιπλέον διορισμών στο δημόσιο, για «ψηφοθηρικούς» λόγους.

Για τις συντάξεις υπογράμμισε ότι θα είναι ακόμη χειρότερο εάν, αντί της περικοπής τους, διακοπούν άλλες παροχές, π.χ. επιδόματα προς αδυνάτους, πολυτέκνους και υπερασπίστηκε το «μοντέλο της Αυστραλίας» και πρότεινε «όποιος έχει εισοδήματα άνω των τριών χιλιάδων ευρώ μηνιαίως» να μην παίρνει σύνταξη και αυτή η διαφορά να δίδεται σε άλλους που έχουν ανάγκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ