Καμία συγκεκριμένη δέσμευση δεν έλαβαν στα αιτήματά τους, οι Επιτροπές Πυρόπληκτων από Ραφήνα, Μαραθώνα και Κινέτα, που αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με την ηγεσία του υπουργείου, Γ. Σταθάκη και Σ. Φάμελλο, στο πλαίσιο της σημερινής τους κινητοποίησης στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Νατάσα Καμπέλη και Γιάννης Γιαννόπουλος, όπως και ο υποψήφιος Δήμαρχος Μαραθώνα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Ν. Στεφανίδης, αλλά και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι.
Όπως καταγγέλθηκε, μεταξύ άλλων, στη συγκέντρωση των κατοίκων στο Μάτι, η απομάκρυνση αμιαντούχων υλικών από ιδιοκτησίες έχει σταματήσει εδώ και τρεις μήνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία, αλλά και το άμεσο μέλλον της περιοχής. Παράλληλα, οι αδειοδοτήσεις για επισκευές των κατοικιών προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ δεν προχωρούν καθόλου οι άδειες για τις ανακατασκευές κατοικιών, κυρίως λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων με την πολεοδομία, όπως και άλλων θεμάτων, που αφορούν τη διεύθυνση δασών και την αποκεντρωμένη διοίκηση. Αξίζει να σημειωθεί πως στην Αμπελούπολη, στο Κιούπι, τον Προβάλινθο και τη Ζούγκλα, σε πολλές περιπτώσεις πυρόπληκτοι κάτοικοι με νομιμοποιημένα σπίτια, δεν θα πάρουν άδεια ανακατασκευής ή επισκευής, διότι με την ανάρτηση των δασικών χαρτών που έγινε μετά την περσινή πυρκαγιά, οι κατοικίες τους βρέθηκαν σε δασική έκταση. Έτσι, αυτοί οι πυρόπληκτοι δεν θα πάρουν χρήματα ούτε για να κτίσουν σε άλλες περιοχές, όπως προβλέπεται για τους υπόλοιπους. Όσον αφορά στους εγκαυματίες, εκκρεμούν ακόμη σοβαρά θέματα αποζημιώσεων και κάλυψης των αναγκών αποκατάστασής τους.
Εξάλλου, προβλήματα υπάρχουν με τις κατεδαφίσεις που έχουν σταματήσει, με την αδυναμία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να υλοποιήσει αδαπάνως τις μελέτες επισκευής ή ανέγερσης κατοικιών, τον ορισμό των αξόνων των δρόμων, που εκκρεμεί, την αποζημίωση για τον περιβάλλοντα χώρο, που αποκλείει όσα σπίτια δεν κάηκαν. Παρά τις πρωθυπουργικές δεσμεύσεις για την αποκατάσταση της περιοχής με διαδικασίες «fast track», η πραγματικότητα είναι ότι το σύνολο των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων αδυνατούν να συντονιστούν για τις απαραίτητες ενέργειες.
Παράλληλα, όπως έχει προειδοποιήσει η «Λαϊκή Συσπείρωση», η κυβέρνηση και με τις νέες αποφάσεις της για τη διάνοιξη δρόμων, κλπ., για τις δασικές περιοχές και άλλες εκτάσεις, ετοιμάζεται να εφαρμόσει βίαιες αλλαγές στις χρήσεις γης.
Η Επιτροπή Πυρόπληκτων Ραφήνας – Μαραθώνα διεκδικεί:
Την καταβολή 100% αποζημίωσης όλων των πυρόπληκτων κατοίκων και επαγγελματιών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς νομικά ή άλλα εμπόδια.
Άμεση έκδοση όλων των αδειών ανοικοδόμησης, να υπάρξει μέριμνα για τις κατοικίες που βρίσκονται σε δασικές περιοχές, σε ρέματα ή στον αιγιαλό, ώστε οι ιδιοκτήτες τους να μπορούν να αποκτήσουν στέγη.
Συνέχιση της επιδότησης ενοικίου για όσους το χρειάζονται, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της κατεστραμμένης οικίας.
Άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει ανακύψει με τη ΔΕΗ και τις απειλές της.
Άμεση αντιμετώπιση των ελλείψεων στους τομείς της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης και εκπόνησης σχεδίου αντιμετώπισης παρόμοιων φαινομένων.
Να καθαριστεί και να προστατευθεί το πευκοδάσος του Σχοινιά με ευθύνη του κράτους.
Να μαζευτούν κλαδιά και άλλα σκουπίδια από περιοχές των δήμων που επλήγησαν και δεν έχουν καεί, με ευθύνη Περιφέρειας και κράτους.
Να φτιαχτούν σύγχρονοι οικισμοί με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, που να υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών.
Να υπάρχουν πραγματικά μέτρα για τους επαγγελματίες – βιοτέχνες – εμπόρους και όχι η κοροϊδία που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.
Εξασφάλιση δωρεάν ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης για όλους, με ευθύνη του κράτους. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των Κέντρων Υγείας Ραφήνας, Ν. Μάκρης, με μόνιμο προσωπικό και μέσα.