«Ο στόχος μας το επόμενο διάστημα, είναι η διαμόρφωση συνθηκών που επιτρέπουν την ανάπτυξη και τη διεθνοποίηση του κλάδου οπτικοακουστικής παραγωγής», αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφ. «Έθνος της Κυριακής», ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος, προσθέτοντας ότι προς επίτευξη αυτού του στόχου, «εργαζόμαστε σε πολλαπλά επίπεδα με στόχευση και σχέδιο, ώστε να γίνει δυνατή η παροχή των πιο ανταγωνιστικών διεθνώς εργαλείων και κινήτρων προς τους δημιουργούς και τη βιομηχανία».

«Το 2019, νομίζω ότι θα είναι μια χρονιά ανόδου για την οπτικοακουστική βιομηχανία, από τα βάθη της οικονομικής ασφυξίας των προηγούμενων ετών. Με συνέργειες, συλλογική προσπάθεια και φίλεργο πνεύμα, μπορούμε να κάνουμε την Ελλάδα ισχυρό περιφερειακό παίκτη στο συγκεκριμένο πεδίο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο κ. Κρέτσος αναφέρει ότι το υπουργείο έχει ήδη καταθέσει προτάσεις για την στήριξη του έντυπου Τύπου, «αλλά η οριστική απόφαση θα έλθει από το υπουργείο Οικονομικών».

Ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ, τονίζει ότι η ολοκλήρωση της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, πέραν της «αποκατάστασης της νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο» και της «ενίσχυσης του αισθήματος ισονομίας μεταξύ των πολιτών» , θα έχει και ως πρακτικό αποτέλεσμα «την κατοχύρωση τουλάχιστον 2000 θέσεων πλήρους απασχόλησης στον χώρο της ιδιωτικής τηλεόρασης σε βάθος δεκαετίας, την είσπραξη 175 εκ ευρώ στα δημόσια ταμεία, την ύπαρξη συγκεκριμένων δεσμεύσεων από πλευράς των ιδιοκτησιών για τις κτιριακές υποδομές, το εκπεμπόμενο πρόγραμμα και το συνολικό πλαίσιο λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών».

Ο κ. Κρέτσος τονίζει, ότι η περαιτέρω αναβάθμιση του μεταδιδόμενου τηλεοπτικού περιεχομένου απαιτεί χρόνο, και εκφράζει την πεποίθηση ότι η δυναμική που αποτυπώνεται τώρα στις 18 νέες σειρές που θα δούμε φέτος, θα ενισχυθεί με την «παροχή του κινήτρου επιδότησης και την αύξησή του στο 35%, σε συνδυασμό με την μείωση του ειδικού φόρου τηλεόρασης».

Εκτιμά ότι στην περαιτέρω αναβάθμιση θα συμβάλει και η ύπαρξη νόμιμων αδειών λειτουργίας για τα επόμενα δέκα χρόνια, ενώ δεν παραλείπει να αναφέρει την χρησιμότητα του εποπτικού ρόλου του ΕΣΡ.

Αναφορικά με την ηλεκτρονική πλατφόρμα διάθεσης τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου, ο κ. Κρέτσος είπε ότι «θεωρούμε ότι αυτό που έχει ψηφιστεί είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση, αλλά αν κάποιοι βάζουν εμπόδια στην εφαρμογή του νόμου, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ακόμη και αυτό της απευθείας τιμολόγησης».

Πηγή: ΑΠΕ