Με κινήσεις της τελευταίας στιγμής, η κυβέρνηση συνεχίζει τον αγώνα δρόμου, προκειμένου να δημιουργήσει θετικό κλίμα, εν όψει της άφιξης των «σκληρών» της τρόικας, επιχειρώντας να κατευνάσει τα πνεύματα λόγω των καθυστερήσεων των διαρθρωτικών αλλαγών στο Δημόσιο και της μείωσης δαπανών και προσωπικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αύριο οι Τροϊκανοί καταφθάνουν. Έχουν όμως απαιτήσεις. Περικοπές και απολύσεις στο Δημόσιο αποτελούν τα βασικά θέματα της ατζέντας. Θα έχουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και με πλειάδα άλλων αξιωματούχων.

Από σήμερα το πρωί ξεκινούν τα πρώτα ραντεβού των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών. Στα ραντεβού θα εξετασθούν τα βασικά μεγέθη της οικονομίας, το βάθος της ύφεσης και η εκτίναξη της ανεργίας, ενώ ξεχωριστές συσκέψεις θα αφιερωθούν στην πορεία των εσόδων και των δαπανών.

Στο ιδιαίτερα ασφυκτικό πλαίσιο, το κυβερνητικό επιτελείο έκανε χθες το πρώτο βήμα αποκλιμάκωσης των αντιδράσεων, καταργώντας όλες τις αμειβόμενες επιτροπές των υπουργείων καθώς και των ειδικών γραμματειών. Η κίνηση ερμηνεύεται ως προσπάθεια να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα και η συνεχιζόμενη επιμονή της τρόικας για απομάκρυνση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων έως τα τέλη του 2015 και να περάσει το μήνυμα πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προωθήσει άλλα δραστικά, ισοδύναμα με τις απολύσεις, μέτρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι χαρακτηριστικό πως η ανακοίνωση συνοδεύτηκε από δηλώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, για σφιχτό χρονοδιάγραμμα 100 ημερών, στο πλαίσιο του οποίου θα προχωρήσει ένα πρώτο πρόγραμμα αναμόρφωσης της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και από προαναγγελία του οικονομικού επιτελείου για ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό των προσλήψεων.

Σχέδιο του κυβερνητικού επιτελείου προβλέπει την αποχώρηση 177.146 εργαζομένων από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα έως το 2015 με συνταξιοδότηση και μη ανανέωση συμβάσεων. Μπορούν να γίνουν 27.619 προσλήψεις την επόμενη 5ετία κι έτσι από τη διαφορά αποχωρήσεων/προσλήψεων προκύπτει ότι το 2015 το Δημόσιο θα διαθέτει 149.527 άτομα λιγότερα προσωπικό.

«Κλειδί» φυσικά θα είναι και η μείωση των συμβασιούχων, οι οποίοι μόνο το 2011 μειώθηκαν κατά 49.042 άτομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, είναι αβέβαιο εάν οι ενέργειες αυτές θα πείσουν την τρόικα.

Φουλάρουν για αποκρατικοποιήσεις

Βήμα-βήμα το κυβερνητικό επιτελείο έχει σχεδιάσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο ο κ. Σαμαράς θα παρουσιάσει στην τρόικα. Σε αυτό περιλαμβάνεται η επιτάχυνση των διαδικασιών για τις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών, μεταξύ των οποίων ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ, θυγατρικές Αγροτικής, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και γενικότερα ό,τι μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων επενδυτών.

Επίσης, προβλέπεται αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας με πρώτα τα λιμάνια που συζήτησε ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Κώστας Μουσουρούλης με τον κ. Ράιχενμπαχ και θα ακολουθήσουν τα αεροδρόμια και τα ακίνητα του Δημοσίου.

Για αυτά υπάρχει συμφωνία και με την τρόικα, η οποία πάντως ζητεί χειροπιαστά αποτελέσματα μέσα στον Ιούλιο.

«Πρόκληση» τα ληξιπρόθεσμα 6,8 δισ. ευρώ

Θέματα δημοσιονομικής προσαρμογής και ανάπτυξης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης της Τρίτης του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης κ. Χορστ Ράιχενμπαχ με τον νέο υπουργό Οικονομικών. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Ράιχενμπαχ, δήλωσε ότι «η μεγάλη πρόκληση για το Υπουργείο Οικονομικών είναι η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, για να βελτιωθεί η χρηματοδότηση της οικονομίας». Επισήμως, τα ληξιπρόθεσμα έφτασαν τον Μάιο τα 6,8 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης