Σε αλλαγές διευθυντών σε ΔΟΥ, μετακινήσεις υπαλλήλων, διεξαγωγή ΕΔΕ με βάση καταγγελίες και σε έλεγχο «πόθεν έσχες» για υπαλλήλους του προχωρά το Υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να προχωρήσει το μέγα ζήτημα της πάταξης της φοροδιαφυγής και της αύξησης των κρατικών εσόδων.

Το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ότι, με δεδομένη την ανάγκη για περαιτέρω βελτίωση στη λειτουργία και απόδοση των εισπρακτικών μηχανισμών, και την ανάγκη για αποκατάσταση της διαφάνειας των οικονομικών υπηρεσιών, το Υπουργείο Οικονομικών έλαβε μια σειρά αποφάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με βάση αυτές, «ξηλώνονται» 20 διευθυντές ΔΟΥ με μεγάλο φορολογικό αντικείμενο, που εμφάνισαν καθυστερήσεις στην απόδοση εσόδων και σημαντικές αποκλίσεις στην επίτευξη των στόχων. Οι διευθυντές ανήκουν στις ΔΟΥ: ΙΕ’ Αθηνών, ΚΑ’ Αθηνών, ΙΣΤ’ Αθηνών, ΚΒ’ Αθηνών, Κορωπίου, Ν. Φιλαδέλφειας (με την διευθύντρια της οποία ασχολήθηκε επισταμένως η εφημερίδα «Veto» αποκαλύπτοντας το πρωτοφανές λάθος που εξέθεσε την ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλες, όταν παρουσίασε λιγότερα έσοδα από όσα είχε), Ιλίου, Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, Α’ Θεσσαλονίκης, Δ’ Θεσσαλονίκης, ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, Αγρινίου, Α’ Καλλιθέας, Α’ Πατρών, Ρεθύμνου, ΦΑΒΕ Αθηνών (ο διευθυντής της οποίας ελέγχεται για την προκλητική μείωση προστίμου προς την εταιρεία «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή», τα στελέχη της οποίας ανακρίνονται για την εμπλοκή τους στην υπόθεση των ομολόγων), Μοσχάτου, Αλεξανδρούπολης, Χαλκίδας και Α’ Περιστερίου.

Ταυτόχρονα, μετακινούνται 70 υπάλληλοι σε άλλες οικονομικές υπηρεσίες από αυτές που τώρα υπηρετούν, ενώ για τη διερεύνηση επωνύμων και ανωνύμων καταγγελιών εκ μέρους πολιτών το ΥΠΟΙΚ προχωρά σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Ακόμη, για τον έλεγχο των υπαλλήλων αυτών έχει ήδη διαταχθεί έλεγχος σε 234 περιπτώσεις, καθώς εμφανίζονται να μην έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση την περίοδο 2007-8 ή δεν έχει εκκαθαριστεί η δήλωσή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από έναν πρώτο έλεγχο της ακίνητης περιουσίας όλων των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών, προκύπτει ότι 70 υπάλληλοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία από 700.000 ευρώ έως και 1 εκατ. ευρώ. Οι υπάλληλοι αυτοί διαθέτουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας κατά μέσο όρο 1.228.337 ευρώ και αντίστοιχα δηλούμενο εισόδημα κατά μέσο όρο 50.834 ευρώ.

Για όλες αυτές τις περιπτώσεις, το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε έλεγχο του «πόθεν έσχες».

Οι πολίτες, επισημαίνει το Υπουργείο Οικονομικών, μπορούν να κάνουν καταγγελίες στο 1517 με στόχο να εντοπιστούν και να διερευνηθούν τα φαινόμενα φοροδιαφυγής και διαφθοράς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης