Για έλλειψη σεβασμού, αυλές και αυλοκόλακες μίλησε φανερά ενοχλημένος από τη στάση ορισμένων ως προς το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αλλά και το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τον κινηματογράφου ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, στο χαιρετισμό του , στην αποψινή τελετή λήξης του Φεστιβάλ.

«Σε δυο μέρες ξεκινάει η συζήτηση στη Βουλή για το νέο νομοσχέδιο. Θα είναι η ένδειξη όχι μόνο της ουσιαστικής δουλειάς που έχουμε κάνει αλλά και το σήμα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει στον χώρο του πολιτισμού», τόνισε ο κ. Γερουλάνος υπογραμμίζοντας πως «το νομοσχέδιο δεν σχεδιάστηκε για να αποκλείσει κανέναν δημιουργό. Αλλά για να αναδείξει εκείνους που είναι υπεύθυνοι να λογοδοτούν στον Έλληνα φορολογούμενο για τις επιλογές τους χωρίς να τις κρύβουν πίσω το παραβάν μιας αόριστης συνευθύνης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Πολιτισμού, ανέφερε ότι «τα χρήματα δεν αποδίδουν από μόνα τους ποιότητα. Για πολύ καιρό πορευτήκαμε ασπαζόμενοι την ιδέα ότι η εξαγορά της χλιδής σημαίνει και διασφάλιση της ποιότητας».

Ειδικά για το φεστιβάλ και τις φημολογούμενες τεραστίων διαστάσεων σπατάλες στις προηγούμενες διοργανώσεις του, ο υπουργός αφού συνεχάρη τον διευθυντή του φεστιβάλ Δημήτρη Εϊπίδη και τους ανθρώπους που δούλεψαν για τη φετινή διοργάνωση τόνισε χαρακτηριστικά: «Παρότι δούλεψαν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που θα έκανε άλλους να τα παρατήσουν, τα έβγαλαν πέρα».

«Δεν ήταν η έλλειψη χρημάτων ούτε η έλλειψη ανθρώπων που δυσκόλεψε το έργο τους, όσο η έλλειψη σεβασμού από κάποιους. Ακόμα και από κάποιους που κάποτε τους στήριζαν. Διότι για πολλούς το Φεστιβάλ είχε τελειώσει. Και όταν κάτι μοιάζει να τελειώνει χάνει και την αυλή και τους αυλοκόλακες του. Επιβαρυμένο με σημαντικά χρέη και με την κατάσταση της οικονομίας σε οριακό σημείο κινδύνευε να μην γιορτάσει τα πεντηκοστά πρώτα του γενέθλια», τόνισε ο υπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα υπογράμμισε την επιτυχία της φετινής διοργάνωσης χάρη στην επιμονή και το όραμα των ανθρώπων του αλλά και του περιβάλλοντος της πόλης, «όπου τελευταία υπάρχει η αίσθηση ότι όλα είναι πλέον δυνατά», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Όπως είπε ο υπουργός, «η χλιδή δεν είναι από μόνη της απαγορευτική για την ποιότητα. Υπάρχουν φορές που την επιβεβαιώνει. Αυτό όμως που είναι σίγουρο είναι ότι η χλιδή δημιουργεί τις συνθήκες μέσα στις οποίες η ποιότητα υποχωρεί. Διότι αδυνατίζει το ρόλο της φαντασίας και τη σημασία της ανθρώπινης δημιουργίας.

« Όταν κάποιος αισθάνεται ότι με τα χρήματα αγοράζει ποιότητα δεν αισθάνεται ότι χρειάζεται να επενδύσει στις δικές του δυνάμεις, στη δική του φαντασία στη δική του αγάπη για τη δουλειά που έχει να κάνει. Και τότε η ποιότητα πεθαίνει» κατέληξε ο υπουργός, για να συμπληρώσει χαρακτηριστικά κλείνοντας καταχειροκροτούμενος:

«Τα χρήματα δεν αποδίδουν από μόνα τους ποιότητα. Για πολύ καιρό πορευτήκαμε ασπαζόμενοι την ιδέα ότι η εξαγορά της χλιδής σημαίνει και διασφάλιση της ποιότητας. Τώρα, οι δυνάμεις της δημιουργίας ξαναβρίσκουν το φυσικό τους χώρο έκφρασης που είναι πατρίδα τους. Αν καταφέρουμε να τους δώσουμε τον χώρο να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν εδώ, θα διασφαλίσουμε ότι εμείς πρώτοι θα δώσουμε αξία στην δημιουργία και θα προσθέσουμε ποιότητα και στη δική μας ζωή».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης