Toυ Κώστα Ιερίδη

Σήμερα ανοίγει η αυλαία για τον τελευταίο έλεγχο που θα πραγματοποιήσει η τρόικα, με την πρώτη συνάντηση να είναι ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και τους εκπροσώπους των δανειστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αύριο ξεκινάει μία νέα διαπραγμάτευση. Θα είμαστε σοβαροί, μεθοδικοί, προετοιμασμένοι και έτσι θα προχωρήσουμε. Θα πάμε πολύ καλά. Ξέρω ότι τον τελευταίο καιρό έχουν γραφτεί πάρα πολλά, έχουν ακουστεί πάρα πολλά. Σας επισημαίνω ότι ισχύει η πληροφόρηση που βγαίνει από το υπουργείο Οικονομικών και από εμένα” σημείωσε, χθες, ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στη σημερινή αξιολόγηση της τρόικας.

Σήμερα στο Σύνταγμα θα λάβει χώρα η πρώτη σύσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας και θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις με τους υπουργούς Υγείας και Περιβάλλοντος. Την ίδια στιγμή, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος θα συναντηνθούν σήμερα το απόγευμα για να θέσουν τις “κόκκινες γραμμές” των διαπραγματεύσεων.

Αύριο, τη σκυτάλη των συναντήσεων με την τρόικα παίρνουν οι υπουργοί Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ την Πέμπτη ο ΥΠΟΙΚ θα έχει νέα συνάντηση με τους τροϊκανούς και θα ακολουθήσει σύσκεψη της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας.

Οι καυτοί φάκελοι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο προϋπολογισμός του 2015 του οποίου το προσχέδιο οριστικοποιείται τις ημέρες αυτές θα βρεθεί στο επίκεντρο της αξιολόγησης της τρόικας, με το οικονομικό επιτελείο να κάνει λόγο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,7% του ΑΕΠ το 2014 και άνω του 2,5% του ΑΕΠ το 2015. Ωστόσο, το μνημόνιο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3%, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει κενό που πρέπει να καλυφθεί. Εάν η τρόικα ζητήσει νέα μέτρα, το πολιτικό σκηνικό γίνεται ακόμη πιο εύθραυστο, ενώ εάν «χαλαρώσει» τον στόχο, ίσως αποφευχθούν οι μεγάλες τριβές μεταξύ συγκυβέρνησης και τρόικας.

Ωστόσο, τα «καυτά» θέματα δεν τελειώνουν στην υποβόσκουσα διαφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα: η τρόικα και η ελληνική πλευρά θα πρέπει να βρουν τη χρυσή τομή για τις 6.500 απολύσεις, την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου (που ζητούν οι δανειστές) και το ασφαλιστικό. Στα κάπως πιο «ανώδυνα» θέματα βρίσκεται το χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και ο διαγωνισμός για την ιδιωτικωποίηση του ΑΔΜΗΕ και την πρόοδο ως προς τη σύσταση της μικρής ΔΕΗ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης