Με τους πρυτάνεις και των οκτώ πανεπιστημίων συναντάται ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος έχει διευκρινίσει ότι ο διάλογος δεν αφορά στην κινητικότητα – διαθεσιμότητα, αλλά «την επόμενη μέρα» και τη διοικητική αναδιάρθρωση των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται μετά την πρόσκληση σε διάλογο που απηύθυνε την Πέμπτη ο υπουργός, με δήλωσή του, στην οποία ανακοίνωνε επίσης πως «η διαδικασία της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων ολοκληρώθηκε μετά την απογραφή τους, τη μοριοδότηση από το ΑΣΕΠ και την απόφαση του τριμελούς ειδικού υπηρεσιακού συμβουλίου».

Ωστόσο, δεν θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις στο Υπουργείο Παιδείας το μεσημέρι της Παρασκευής, καθώς μετά τους διοικητικούς υπαλλήλους και οι πρυτάνεις ενημέρωσαν τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην πρόσκλησή του. Σε επιστολή του, ο πρύτανης του ΑΠΘ Γ. Μυλόπουλος ζητεί η συνάντηση να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα με διευρυμένη ατζέντα.

Το Υπουργείο Παιδείας επισημαίνει και στη σημερινή του ανακοίνωση πως ο διάλογος γίνεται με στόχο η Πολιτεία να συνδράμει τους πρυτάνεις «στη διαδικασία της διοικητικής αναδιάρθρωσης που πρέπει να ακολουθήσουν».

Έτσι, σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχε ανακοινώσει το υπουργείο, ο κ. Αρβανιτόπουλος θα έχει διαδοχικές συναντήσεις σήμερα στις 13.00 με τους πρυτάνεις του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Σίμο Σιμόπουλο και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνο Γάτσιο. Στις 14.00 θα ακολουθήσει συνάντηση με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργο Παναγιωτάκη.

Το Σάββατο, στις 11.00, ο υπουργός θα συναντηθεί με τον πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη και στις 14.00 με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλο Αλμπάνη.

Οι συναντήσεις με τις πρυτανικές αρχές των οκτώ ιδρυμάτων θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη, οπότε ο υπουργός Παιδείας θα συναντηθεί στις 10.00 με τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μυλόπουλο, στις 12.00 με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Ευριπίδη Στεφάνου και στις 14.00 με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιάννη Μεσσήνη.

Το Υπουργείο Παιδείας στην ανακοίνωσή του αναφέρει ακόμη πως το Σάββατο ο κ. Αρβανιτόπουλος θα συναντηθεί με τους προέδρους των Συλλόγων των διοικητικών υπαλλήλων ιδρυμάτων που συμμετέχουν στη διαθεσιμότητα, «προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες διαϊδρυματικής κινητικότητας και επανατοποθέτησης των περισσοτέρων σε φορείς του Δημοσίου».

Νέα εισαγγελική έρευνα για τις απεργίες των διοικητικών

Εν τω μεταξύ, νέα έρευνα διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για τη συνεχιζόμενη απεργία των διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια, παρά τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν κρίνει παράνομες τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους. Αυτήν τη φορά, μάλιστα, χαρακτηρίζεται ειλημμένη η απόφαση για τη συνέχιση της απεργίας του μόνιμου διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρότι υπήρχε δικαστική απόφαση που έκρινε παράνομη την απεργία.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση της Εισαγγελίας αναφέρεται:

Η Διευθύνουσα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, με αφορμή δημοσιεύματα (Εφημερίδες «ΤΑ ΝΕΑ» και «Καθημερινή», 22-11-2013) σχετικά με ειλημμένη απόφαση συνέχισης της απεργίας του μόνιμου διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρά το γεγονός ότι με την υπ’ αριθμ. 3032/2013 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η εξαγγελθείσα τοιαύτη για το χρονικό διάστημα 19/20-11-2013 και 21/22-11-2013 κρίθηκε παράνομη, διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, προς διερεύνηση της βασιμότητας των καταγγελλομένων.

Η παραγγελία δόθηκε στη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, στο πλαίσιο δε αυτής θα διερευνηθεί εάν η εν λόγω απεργία συνεχίζεται παρά την τυχόν επίδοση της πιο πάνω απόφασης και, σε θετική περίπτωση, τυχόν στοιχειοθέτηση του αδικήματος της παραβίασης διάταξης δικαστικής απόφασης.

Κ. Αρβανιτόπουλος: «Δεν πρόκειται για απολύσεις αλλά για κινητικότητα»

«Δεν πρόκειται για απολύσεις αλλά για κινητικότητα» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας λίγο πριν από τη συνάντησή του με πρυτάνεις των ΑΕΙ. Ο κ. Αρβανιτόπουλος, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, διευκρίνισε ότι ο διάλογος που έχει προτείνει δεν έχει να κάνει με τη διαθεσιμότητα, αλλά με το να βοηθηθούν τα Ιδρύματα στη διοικητική αναδιάρθρωση που πρέπει να ακολουθήσουν.

Αναφερόμενος στη διαθεσιμότητα, τόνισε ότι ζητήθηκε από τα πανεπιστήμια να κάνουν την αξιολόγηση και όλα είπαν ότι έχουν έλλειψη προσωπικού. Υποστήριξε πως υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει ανορθολογισμός στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και έκανε λόγο για αναξιοκρατία και πελατειακές σχέσεις.

Όπως είπε ο υπουργός, οι 650 διοικητικοί υπάλληλοι θα μετακινηθούν σε άλλα Ιδρύματα, ενώ σημείωσε ότι ο διάλογος στον οποίο κάλεσε τους διοικητικούς υπαλλήλους γίνεται ώστε να βοηθηθούν προκειμένου να επανατοποθετηθούν σε φορείς του Δημοσίου.

Τέλος, επανέλαβε την ανάγκη να ανοίξουν τα πανεπιστήμια, ενώ γνωστοποίησε ότι η υποβολή των αιτήσεων για τις μετεγγραφές των φοιτητών θα γίνει μέσα στον Νοέμβριο.