Άρχισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η επεξεργασία του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων.

Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ τάχθηκαν υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, το ΚΚΕ κα ο ΛΑΟΣ δήλωσαν κατά, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί κατά τη συζήτησή του στην ολομέλεια.

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, δήλωσε ανοιχτή σε προτάσεις για περαιτέρω βελτιωτικές αλλαγές, τονίζοντας ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι, μεταξύ άλλων, να μεγιστοποιηθεί η ανακύκλωση προϊόντων και η ενεργειακή αξιοποίησή τους με ταυτόχρονη μείωση των απορριμμάτων.

Παράλληλα, όπως είπε, επιδιώκεται η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων υπό τον έλεγχο της Πολιτείας, ώστε να μην καταλήγουν χρήσιμα υλικά στις χωματερές.

Η υπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον μεγάλο κίνδυνο -όπως τον χαρακτήρισε- των νοσοκομειακών αποβλήτων και τόνισε ότι «ετοιμάζεται ένα ολοκληρωμένο εθνικό πλάνο που θα αντιμετωπίζει συνολικά το ζήτημα διαχείρισης απορριμμάτων, ενσωματώνοντας πλήρως τη σχετική κοινοτική οδηγία», όμως, πρόσθεσε, «δεν μπορεί να χάνουμε ούτε μια μέρα, γιατί το πρόβλημα μας έχει ξεπεράσει».

Ακόμα, η κ. Μπιρμπίλη αναφέρθηκε στην ενεργοποίηση του Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και άλλων προϊόντων (ΕΟΕΔΣΑΠ), στην εφαρμογή μηχανισμών ελέγχου και επιβολής ποινών αλλά και στην παροχή κινήτρων στους ΟΤΑ.

«Τα τέλη που πληρώνουν οι δήμοι θα συνδέονται με τις ποσότητες απορριμμάτων. Ο κάθε οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης θα είναι υπεύθυνος για το σύστημα ανακύκλωσης που πρέπει να υπάρχει σε κάθε γειτονιά.

Με αυτό τον τρόπο πιστεύουμε ότι μπορεί να οδηγηθούμε στη μείωση των απορριμμάτων με παράλληλη αύξηση της ανακύκλωσης» επεσήμανε η υπουργός Περιβάλλοντος, συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να ισχύσει η αρχή, “ο ρυπαίνων πληρώνει”».

Τόσο ο εισηγητής της ΝΔ, Μιχάλης Γιαννάκης, όσο και ο αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισαν ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε προβληματισμό κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος με το σχέδιο «Καλλικράτης» και τις συγχωνεύσεις που θα γίνουν, να υπονομευτούν, όπως είπε, περιφερειακά συστήματα διαχείρισης στέρεων αποβλήτων και ανακύκλωσης που λειτουργούν άψογα ως ανώνυμες εταιρείες σε επίπεδο δήμων ή νομαρχιών.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Ζιώγας, υποστήριξε ότι το τεράστιο κόστος της διαχείρισης απορριμμάτων θα πέσει και πάλι στις πλάτες του ελληνικού λαού, ενώ ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Παύλος Μαρκάκης, τόνισε ότι με το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζεται ολοκληρωμένα το πρόβλημα.

«Το ζήτημα διαχείρισης των αποβλήτων είναι και οικονομικό και πολιτικό. Χρειάζεται συνολικός σχεδιασμός, για να υπάρξουν αποτελέσματα» επεσήμανε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη.

Από την πλευρά της, η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Φαρμάκη, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι ο μεγαλύτερος στόχος του νομοσχεδίου είναι σε πρώτη φάση η κινητοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την ανακύκλωση, και στη συνέχεια και άλλων δυνάμεων δράσης, ώστε να επεκταθεί η εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων και σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες για να υπάρξει, έτσι, και δημοσιονομικό όφελος.