Πυρετός διαβουλεύσεων μία ημέρα πριν από την έναρξη του πιο κρίσιμου, ίσως, Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής για το ελληνικό ζήτημα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη το βράδυ της Κυριακής μετέβησαν στις Βρυξέλλες, ενώ νωρίτερα, κατά τη διάρκεια του Κυβερνητικού Συμβουλίου, επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ, καθώς και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στους τρεις ηγέτες την πρόταση της Ελλάδας για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που θα δίνει οριστική λύση και όχι αναβολή της αντιμετώπισης του προβλήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου:

Μαξίμου: «​Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στους τρεις ηγέτες την πρόταση της Ελλάδας για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που θα δίνει οριστική λύση και όχι μετάθεση της αντιμετώπισης του προβλήματος»«Τηλεφωνικές επικοινωνίες είχε σήμερα ο πρωθυπουργός με τους Άνγκελα Μέρκελ – Φρανσουά Ολάντ, καθώς και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ. Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στους τρεις ηγέτες την πρόταση της Ελλάδας για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που θα δίνει οριστική λύση και όχι μετάθεση της αντιμετώπισης του προβλήματος.

»O πρωθυπουργός ενημέρωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο, που βρίσκεται σε εξέλιξη, για τις συνομιλίες του με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ σήμερα το βράδυ αναχωρεί για τις Βρυξέλλες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εμείς πάμε για συμφωνία», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ερωτηθείς από δημοσιογράφους την ώρα που αποχωρούσε από το Μέγαρο Μαξίμου. Στο ερώτημα αν είναι αισιόδοξος, είπε ότι πάντα είναι.

Συναντήσεις Τσίπρα με τους εκπροσώπους των Θεσμών

Τη Δευτέρα, σε συνάντηση που έχει συγκαλέσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, και στην οποία θα λάβουν μέρος ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα συμμετάσχει και ο Αλέξης Τσίπρας. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Τουσκ.

Το απόγευμα (20:00) θα συμμετάσχει στην άτυπη συνάντηση των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης (Eurozone Summit) με θέμα την Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η νέα πρόταση της κυβέρνησης περιλαμβάνει:

-Κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από 1/1/2016 και σε βάθος τριετίας. 
-Η κυβέρνηση επιδιώκει να μείνει ο ΦΠΑ στο 13% για τα τιμολόγια ενέργειας και την εστίαση, και το υπόλοιπο των απαιτήσεων των δανειστών να καλυφθεί με εναλλακτικά φορολογικά μέτρα. Η νέα πρόταση καλύπτει το 0,43% του ΑΕΠ, ωστόσο οι δανειστές απαιτούν τα έσοδα από τον ΦΠΑ να καλύψουν το 1% του ΑΕΠ.
-Επικουρικές συντάξεις. Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι μια μείωσή τους δεν θα αποδώσει πάρα πολλά στην κατηγορία 1.000 έως 3.000 ευρώ, αφού μόλις 80.000 άτομα παίρνουν αυτές τις συντάξεις από τους συνολικά 3 εκατ. συνταξιούχους
-Περαιτέρω μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες.
-Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.
-Φόρος στις επιχειρήσεις με κέρδη άνω 500.000 ευρώ.
-Περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας με άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Διαβάστε τις απαιτήσεις της Κομισιόν:

Όλα θα κριθούν στο Eurogroup

​Ο Φρανσουά Ολάντ και η Άγκελα Μέρκελ τηλεφώνησαν στον Αλέξη Τσίπρα για να του υπενθυμίσουν ότι πρέπει να έχει μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ ενόψει της συνόδουΜόνο το Eurogroup, το μεσημέρι της Δευτέρας (13:30), είναι αυτό που θα δώσει λύση στο ελληνικό πρόβλημα και η Σύνοδος Κορυφής θα την επικυρώσει. Αυτό υποστηρίζουν με δημοσίευμά τους οι FT οι οποίοι επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να δοθεί διέξοδος από τους ευρωπαίους ηγέτες. Οπως αναφέρει το άρθρο, Γαλλία και Γερμανία έχουν διαμηνύσει στην Ελλάδα ότι πρέπει να έχει διαπραγματευτεί και γράψει με τους τρεις θεσμούς μια λεπτομερή συμφωνία για οικονομικές μεταρρυθμίσεις, πριν από την κρίσιμη Σύνοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές την Δευτέρα.

Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το κυβερνητικό συμβούλιο την Κυριακή για την εξέταση των συμβιβαστικών προτάσεων, ο Φρανσουά Ολάντ και η Άγκελα Μέρκελ τηλεφώνησαν στον Αλέξη Τσίπρα για να του υπενθυμίσουν ότι πρέπει να έχει μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ ενόψει της συνόδου.

Οι δύο ηγέτες του είπαν ότι η σύνοδος δεν είναι για «διαπραγματεύσεις» – κάτι πρακτικά αδύνατο με 19 μέλη παρόντα – και του απηύθυναν έκκληση να φτάσει σε μια συμφωνία με τους θεσμούς. Αν επιτευχθεί μια συμφωνία, τότε η σύνοδος μπορεί να αρχίσει την συζήτηση για το ελληνικό χρέος και μια τρίτη διάσωση. Η Γαλλία είναι ανοιχτή στο να συζητήσει μια ελάφρυνση χρέους και αναδιάρθρωση, του είπε ο κ. Ολάντ.

Συμφωνία το συντομότερο δυνατόν επιθυμούν Γαλλία και Ιταλία

 «Δεν μπορεί να χαθεί ούτε ένα λεπτό για να βρεθεί λύση για την Ελλάδα» δήλωσε ακόμα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.

«Υπάρχει η αρχή της αλληλεγγύης και της ευθύνης. Δεν ευθύνεται η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, αλλά πρέπει να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις για να βγει η χώρα από την κατάσταση αυτή. Σε ό,τι αφορά στην αλληλεγγύη πρόκειται για αρχή της Ευρωζώνης, βάσει της οποίας παρασχέθηκε και παρέχεται στήριξη στην Ελλάδα για να μείνει στην Ευρωζώνη. Τι θέλουν να πουν Ιταλία και Γαλλία; Ότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε λεπτό, ούτε δευτερόλεπτο» τόνισε ο Ολάντ.

​«Αύριο αναμένουμε μια οριστική συζήτηση. Η Ελλάδα έστειλε στους θεσμούς και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή νέες προτάσεις. Ίσως κάποιες χώρες μπορεί να έχουν ένα αντίγραφο, αλλά η συζήτηση γίνεται ανάμεσα στους θεσμούς και στην ελληνική κυβέρνηση»«Αύριο αναμένουμε μια οριστική συζήτηση. Η Ελλάδα έστειλε στους θεσμούς και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή νέες προτάσεις. Ίσως κάποιες χώρες μπορεί να έχουν ένα αντίγραφο, αλλά η συζήτηση γίνεται ανάμεσα στους θεσμούς και στην ελληνική κυβέρνηση. Υπάρχει μια πορεία σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα και δεν απέχουμε πολύ από μια συμφωνία. Η Ελλάδα δεν θέλει πιο σκληρούς κανόνες σε ό,τι αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους, μπορούμε να το κατανοήσουμε, δεδομένων των συνεπειών της κρίσης. Για τον λόγο αυτόν ζητήθηκαν εναλλακτικές προτάσεις. Αν η Ελλάδα σεβαστεί την ενδεδειγμένη πορεία, θα λάβει τις χρηματοδοτήσεις και μπορώ να πω ότι δεν είμαι ούτε αισιόδοξος ούτε και απαισιόδοξος. Κάθε στιγμή και ώρα είναι σημαντική» πρόσθεσε.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο Γάλλος πρόεδρος είπε: «Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης μας έχει επιβεβαιωθεί κατ΄ επανάληψη. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη σεβόμενη τις δεσμεύσεις. Αν η Ελλάδα, έβγαινε από την Ευρωζώνη, θα ήταν μια αρνητική εξέλιξη για όλους».

Παράλληλα, ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι περνά ώρες στο τηλέφωνο, την περίοδο αυτή, μιλώντας για την υπόθεση της Ελλάδας. «Το ζητούμενο είναι ο τρόπος, οι κανόνες που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Η συμφωνία θα πρέπει να είναι όσο γίνεται συνολικότερη και μεγάλης διάρκειας, διότι χρειαζόμαστε σταθερότητα. Εμείς, στη φάση αυτή, προσπαθούμε να διευκολύνουμε όσο μπορούμε τις συζητήσεις των θεσμών με την Ελλάδα, όπως προβλέπει η διαδικασία» ανέφερε.

«Οι συζητήσεις για την Ελλάδα πρέπει να συνεχισθούν σήμερα και αύριο. Τη Δευτέρα και την Πέμπτη έχουμε δύο Συνόδους Κορυφής και τα σημεία αναφοράς πρέπει να είναι οι ευρωπαϊκές αρχές αλλά και το να μπορέσει η Ελλάδα να λάβει τις χρηματοδοτήσεις που αναμένει» πρόσθεσε.

Ρέντσι: «Χρειάζεται λύση που να επιτρέψει στην Ελλάδα να μείνει στο ευρώ»

Από τη μεριά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός επεσήμανε: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι πρέπει να προσφερθεί λύση που να επιτρέψει στην Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Είναι βασικής σημασίας να εργασθούν για αυτό και οι Έλληνες. Στην κυβέρνησή τους, στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, δείχνουμε όλη μας την καλή διάθεση, τη συνεργασία μας, αλλά για να επιτευχθεί συμφωνία χρειάζεται η καλή διάθεση και των δύο πλευρών».

«Η αίσθησή μου είναι ότι υπάρχουν οι συνθήκες για μια συμφωνία τύπου win win. Το όλο θέμα δεν εξαρτάται μόνον από τη συζήτηση για τις συντάξεις, όπως είπε και ο Φρανσουά. Αν οι άνδρες και οι γυναίκες καλής θελήσεως επιθυμούν μια συμφωνία, θεωρώ ότι οι συνθήκες υπάρχουν. Θα ήταν ένα λάθος να χαθεί αυτή η ευκαιρία. Περιμένουμε, λοιπόν, τα αποτελέσματα της αυριανής έκτακτης Συνόδου Κορυφής» τόνισε.

«Θέλουμε να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, για το καλό της, αλλά και της Ευρωζώνης, για το καλό της κοινότητας. Αλλά τους τελευταίους μήνες οι συνθήκες άλλαξαν και η χώρα μου δεν θεωρώ ότι είναι εκτεθειμένη, πλέον, σε κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Σόιμπλε: «Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις»

Η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εν όψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί αύριο Δευτέρα στις Βρυξέλλες. «Η σταθεροποιητική πολιτική μας είχε αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια, στις ευρωπαϊκές χώρες όπου οι μεταρρυθμίσεις όχι μόνο συμφωνήθηκαν αλλά και εφαρμόστηκαν» επεσήμανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Ισπανίας.

Πρόσθεσε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί και στην Ελλάδα «εφόσον εφαρμόζονταν μεταρρυθμίσεις».
Μιλώντας από το Ράσντορφ της κεντρικής Γερμανίας, ο κ. Σόιμπλε ζήτησε επίσης να μην χαλαρώσουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες.

«Αν δεν μπορούμε να βασιζόμαστε ούτε σε αυτά που συμφωνήσαμε, τότε δεν θα αναπτυχθεί η εμπιστοσύνη στην Ευρώπη», σημείωσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης