Επισήμως στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, βρίσκονται οι μεταναστευτικές πολιτικές και οι κλιματικές αλλαγές.

Όμως οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα αφήσουν στο περιθώριο το κλίμα και τη μετανάστευση- θα συζητηθούν, αλλά δεν θα είναι στο επίκεντρο- καθώς οι προσπάθειες ανόρθωσης της οικονομίας, είναι αυτό που καίει τους πάντες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ουσιαστικά οι 15 της Ευρωζώνης, θα «επιβάλουν» στους 12 εκτός Ευρωζώνης τις αποφάσεις που ελήφθησαν την Κυριακή, στη μίνι Σύνοδο Κορυφής στο Παρίσι.

Εκεί όπου αποφασίστηκε η κρατική παρέμβαση για τη σωτηρία του χρηματοπιστωτικού και τραπεζικού συστήματος, μέσω του ευρωπαϊκού σχεδίου πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μετά τις αποφάσεις της Κυριακής, τα χρηματιστήρια εμφανίζονται να σταθεροποιούν τις τιμές τους –με μικρές αποκλίσεις-, αλλά ουσιαστικά παραμένει η νευρικότητα, λόγω των ανησυχιών σχετικά με την οικονομική ύφεση στις ΗΠΑ και τη Γερμανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι γεγονός ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στην κοινή προσπάθειά της για έξοδο από την κρίση, είναι οι εκθέσεις που αναφέρουν ότι η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι στα πρόθυρα οικονομικής ύφεσης.

Την ίδια ώρα οι οικολογικές ομάδες, «τρέμουν» στην ιδέα ότι η οικονομική κρίση θα εκτροχιάσει τα σχέδια της ΕΕ, για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών που επισήμως είναι στην ατζέντα των συζητήσεων των 27.

Κοινή δράση

Οι ευρωπαίοι ηγέτες στη συνεδρίαση αναμένεται να επιβεβαιώσουν την κοινή θέση τους, για την άμεση χρηματική ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις αγορές.

«Είμαι βέβαιος ότι… θα υπάρξει κοινή θέση,» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο.

Οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης έχουν αναγγείλει στήριξη στις τράπεζες εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Γαλλία, η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες, η Ισπανία και η Αυστρία προγραμματίζουν να εγγυηθούν το δανεισμό τραπεζών, να παρέχουν τη απαραίτητη βραχυπρόθεσμη ρευστότητα και να εθνικοποιήσουν, όπου κρίνεται αναγκαίο, τράπεζες που είναι σε κίνδυνο.

Σε μια απόκλιση από τις πάγιες πρακτικές των συνόδων κορυφής σε αυτή αναμένεται να συμμετάσχει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τον πρόεδρο της Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Η ΕΕ επιθυμεί να εξασφαλίσει ότι το σχέδιο κάθε χώρας για την έξοδο από την χρηματοπιστωτική κρίση δεν θα παραβιάσει τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ.

Αλλαγές στο σύστημα

Για αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα έκαναν λόγο τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, όσο και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν.

Ο Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε ότι η Ευρώπη και ο κόσμος, μόλις υποχωρήσει η πιστωτική κρίση, πρέπει να επανεξετάσουν τους κανονισμούς και τους κανόνες επιτήρησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τα hedge funds και τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια (private equity funds).

Συνθήκη της Λισσαβόνας

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένουν ή προσβλέπουν, σε μια συζήτηση με την ιρλανδική κυβέρνηση, ώστε να βρεθεί ένας «οδικός χάρτης» προόδου για να ξεπεραστεί η κρίση αναφορικά με τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Αυτή που οι Ιρλανδοί πολίτες απέρριψαν μέσω δημοψηφίσματος τον περασμένο Ιούνιο και ουσιαστικά έθεσε ένα ακόμη πρόσχωμα στην πορεία της Ευρώπης προς την πολιτική της ενοποίηση.

Σχέσεις με τη Ρωσία

Η ΕΕ έχει αναβάλει τις συζητήσεις ως προς μια νέα συνθήκη συνεργασίας ΕΕ-Ρωσία, μετά τον πόλεμο στη Γεωργία. Οι Ευρωπαίοι έλεγξαν τη ρωσική απόσυρση από τις ουδέτερες ζώνες, γύρω από τις αποσπασθείσες περιοχές της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, αλλά η κατάσταση παραμένει ανησυχητική.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης