Έκπληξη και οργή προκάλεσε σε πολιτικούς, διπλωματικούς και νομικούς κύκλους στην Αθήνα, η πληροφορία ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας αποφάσισε ομόφωνα να κηρύξει ως ασυμβίβαστη με το Σύνταγμα της χώρας, τη συμφωνία με την Ελλάδα για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των λοιπών θαλασσίων ζωνών που τους ανήκουν με βάση το Διεθνές Δίκαιο

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Δικαστηρίου, στο κείμενο της συμφωνίας «διαπιστώνονται διαδικαστικές και ουσιώδεις παραβάσεις, που έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα και με την τρίτη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982» -κατά συνέπεια θα πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, η Ελληνο-αλβανική συμφωνία ήταν αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της γειτονικής χώρας τους τελευταίους μήνες, με την κυβέρνηση Μπερίσα να υπερασπίζεται τη συμφωνία ως καθ’ όλα νόμιμη και επωφελή για τα αλβανικά συμφέροντα. Ωστόσο, δυνάμεις της αντιπολίτευσης (κυρίως  του σοσιαλιστικού κόμματος) αντέδρασαν έντονα, και μετά από πολύμηνη προπαγάνδα τα πράγματα οδηγήθηκαν στις σημερινές εξελίξεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και το Συνταγματικό Δικαστήριο βρέθηκε στη δίνη αυτής της αντιπαράθεσης και επηρεάστηκε από την έντασή της, με συνέπεια να πάρει λάθος απόφαση, με βάση πολιτικά και όχι νομικά κίνητρα.

Νομικοί κύκλοι, που γνωρίζουν άριστα τις διαπραγματεύσεις του περασμένου έτους και το περιεχόμενο της συμφωνίας, υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει καμία παρατυπία, και σημειώνουν ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας έγινε σύμφωνα με όλους τους κανόνες της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, τονίζοντας ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας οφείλει να πει ποιες είναι οι παρατυπίες και όχι να δημιουργεί αδικαιολόγητες εντυπώσεις. Οι ίδιοι κύκλοι χαρακτηρίζουν ως αστείο το επιχείρημα της αλβανικής αντιπολίτευσης που έγινε δεκτό από το Συνταγματικό Δικαστήριο, ότι για να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις η αλβανική αντιπροσωπεία έπρεπε πρώτα να πάρει τυπικά την άδεια του προέδρου της Δημοκρατίας. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι πράγματι η συμφωνία είναι απολύτως δίκαιη.

Νομικοί και διπλωματικοί κύκλοι τόνιζαν ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει πολύ σκληρή στάση και να απαιτήσει την άμεση κύρωση της Συμφωνίας από την αλβανική Βουλή -και στο πλαίσιο αυτό προτρέπουν την ελληνική κυβέρνηση (και ειδικότερα το Υπουργείο Εξωτερικών) να αρνηθεί επαναδιαπραγμάτευση, ενώ παράλληλα θα πρέπει να σταλεί ένα αποφασιστικό μήνυμα στα Τίρανα, ώστε να σταματήσουν να εμπλέκουν σημαντικά διακρατικά θέματα στην εσωτερική τους πολιτική αντιπαράθεση, και κυρίως να αποφεύγουν να προκαλούν εντάσεις στις διμερείς σχέσεις.

Δήλωση Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα

Αρνητική χαρακτήρισε την εξέλιξη σε δηλώσεις του από το Λονδίνο όπου βρίσκεται, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, αλλά επισήμανε ότι πρόκειται για «θέμα εσωτερικής διαδικασίας στην Αλβανία, την οποία δεν έχουμε και άλλη επιλογή παρά να τη σεβαστούμε». Πρόσθεσε ότι η Αθήνα θα περιμένει πρώτα απ’ όλα την επίσημη ενημέρωση από την πλευρά των Τιράνων και βεβαίως και τις προτάσεις της αλβανικής κυβέρνησης, για το πώς προτίθεται να χειριστεί το θέμα περαιτέρω.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στα Τίρανα, ο Αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι από πλευράς της αλβανικής κυβέρνησης, δόθηκαν όλες οι διαβεβαιώσεις για την σημασία και την προτεραιότητα που αποδίδει η Αλβανία σε αυτήν ακριβώς τη συμφωνία.

Ο κ. Δρούτσας θα έχει απόψε, στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για το Αφγανιστάν στο Λονδίνο, την ευκαιρία, όπως ανέφερε, να συζητήσει με τον Αλβανό Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Μέτα, το θέμα αυτό και ν’ ακούσει τις πρώτες του αντιδράσεις.